Отиди на
Форум "Наука"
diana georgieva

Какви са тези гъби и стават ли за ядне?

Recommended Posts

Тази гъба е Пурпурна манатарка - Boletus rhodoxanthus. Снимал съм я в стара дъбова гора, край село Васил Левски - Карловско. Много прилича на Дяволската гъба, която обаче расте само по варовикови почви. Смъртоносно отровна е. В Карловско се среща често. Бързо и силно посинява при нараняване. Всяка манатарка, която посинява, не се яде.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Тази гъба е Пурпурна манатарка - Boletus rhodoxanthus. Снимал съм я в стара дъбова гора, край село Васил Левски - Карловско. Много прилича на Дяволската гъба, която обаче расте само по варовикови почви. Смъртоносно отровна е. В Карловско се среща често. Бързо и силно посинява при нараняване. Всяка манатарка, която посинява, не се яде.

Позволявам си да пиша мнение, защото се занимавам специално с манатарки.

Тази снимка е доста проблема за определяне, защото гъбата е нападната от една паразитна гъба - Sepedonium chrysospermum, която напада специално манатаркови гъби. Така, това със сигурност не е Boletus edulis - посиняла е, а се и вижда, че порите са били червени или червено-оранжеви. Споменатите Boletus rhodopurpureus, B. rhodoxanthus и B. rhodopurpureus посиняват. Не е обаче нито една от тях. B. rhodopurpureus има розова или розово-червена шапка, B. satanas (дяволската гъба) - сребриста или сива до почти бяла, а B. rhodoxanthus - кафява с ясен розов оттенък. Освен това и трите имат мрежест рисунък по пънчето, а тук такъв не виждам. Би могла да е Boletus erythropus var. discolor - вариетет, който расте в дъбови гори. Много прилича също на B. fragrans, което би било нов за България вид (твърде логично предвид на многото други топлолюбиви видове, които имаме). По точен не мога да бъда, ако не видя други снимки, ако има такива.

Сега един коментар за посиняването на манатарките. Доказано е в практиката, че това е един от многото митове за гъбите, който се повтаря и мултиплицира от преписване на стари книги. Отровна (и то само в сурово състояние) е само истинската дяволска гъба (B. satanas). В Чехия, Словакия и Полша се ядат масово посиняващи видове като B. erythropus, B. luridus, B. queletii и B. badius. А руските емигранти в Израел ядат всичко, включително и B. pulchrotinctus - вид много близък до дяволската гъба и смятан в Европа (най-вероятно превантивно) за отровен. Истина е обаче, че B. luridus не може да се консумира с алкохол, заради съдържанието на коприн, който в комбинация с алкохола предизвиква слаби отравяния. Но все пак, ако ен сте сигурни, по-добре не си равете експерименти - заради една гъба не си заслужава да се лежи в токсикологията.

И накрая една самореклама. Интересувам се от всякакви манатаркови гъби. С удоволствие бих опитал да ги определя, ако някой има снимки, като в замяна ще се радвам да науча находището, където са снимани. Само с научна цел, разбира се, защото манатарки не ям (писнаха ми) и няма да съм ви конкуренция:))

Share this post


Link to post
Share on other sites

И накрая една самореклама. Интересувам се от всякакви манатаркови гъби. С удоволствие бих опитал да ги определя, ако някой има снимки, като в замяна ще се радвам да науча находището, където са снимани. Само с научна цел, разбира се, защото манатарки не ям (писнаха ми) и няма да съм ви конкуренция:))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за компетентното мнение :) Ще търсим манатарки тогава всякакви. Току виж се оказало, че някоя нова за Бг гъба сме намерили.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тази гъба е Земна звезда = род Geastrum, най-вероятно вид "fimbriatum", но за вида не съм сигурен.

В Природата съм я срещал 10-на пъти, в подножието на Средна Стара Планина, Северо-Източно от Карлово,

където живея. Убедил съм се от опит, че в БГ има много видове висши гъби, които не са описани.

Не мисля, че става въпрос за Geastrum fimbriatum. При този вид споровата торбичка (ако мога така да я нареча въпреки, че не е правилно) е мръснобяла. Тук на снимките ясно се вижда, че тази е синкавосива и това е естествен цвят, а не резултат от неподходящ баланс на бялото на фотоапарата. Както писах и по-горе, без изследване на сухата гъба, не може със сигурност да се каже кой точно е видът.

Можете да зададете въпрос тук

http://tech.groups.yahoo.com/group/MushroomTalkBG/

Някой може евентуално да ориентира малко по-конкретно.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Значи намерих на село тези гъби ядох само от едната :biggrin: и за сега ми няма нищо, но ми е интересно какви са и дали са отровни :smokeing:

ето линкове за снимките

1

2

Мдам, това е чудесен подход - първо ядем, после питаме... Но както и да е де, всеки сам си носи кръста - кой картонен, кой оловен...

Едната със сигурност е ядлива - имам предви тези, които са обърнати наобратно и се вижда лилаво пънче (или по-скоро части от него). Това е Lepista saeva, много вкусна късна есенна гъба. Другите обаче не бих си и помислил да ям, бррр, особено пък във вида в който са снимани. Не се наемам да кажа какви са, пак камо ли дали са ядливи.

Като искате да ви определят гъбите, събирайте ги като хората. Една гъба, за да се определи иска да може да се видят всички части цели - пънче, шапка (отгоре, отдолу), месо, понякога трябва да се знае миризмата и вкусът. И дори и тогава не е сигурно, че може да бъде определена правилно.

И пак повтарям - първо питайте, а после яжте!

За да си припомните правилата за безопасно (и природосъобразно) боравене с гъби, гледайте долния линк

http://www.fungi.biodiversity.bg/rules.htm

За определяне на гъби, можете да питате и тук, където има някои разбирачи българи:

http://tech.groups.yahoo.com/group/MushroomTalkBG/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Значи намерих на село тези гъби ядох само от едната :biggrin: и за сега ми няма нищо, но ми е интересно какви са и дали са отровни :smokeing:

ето линкове за снимките

1

2

Малко приличат на майски гъби. Има голяма вероятност да не са отровни :) Ако бяха щеше да усетиш МА ТИ КАК МОЕ ДА ЯДЕШ ГЪБА ДЕТО НЕ ПОЗНАВАШ...

Честно в ПИрогов понякога отиват хора яли гъба докоснала се до отровна ... Внимавай бре, човеко! Някой ден ще си набереш мухоморки и ще си ги апнеш па после ....!??????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Малко приличат на майски гъби. Има голяма вероятност да не са отровни :) Ако бяха щеше да усетиш МА ТИ КАК МОЕ ДА ЯДЕШ ГЪБА ДЕТО НЕ ПОЗНАВАШ...

Честно в ПИрогов понякога отиват хора яли гъба докоснала се до отровна ... Внимавай бре, човеко! Някой ден ще си набереш мухоморки и ще си ги апнеш па после ....!??????

Гъбата се казва виолетка на български. Освен това, на снимката има три вида гъби.

Това че ядлива гъба като се докосне до отровна и тя самата става отровна, е градска легенда. Това не може да стане. Както и тия глупости дето ги пишат по вестниците за стрихнина.

Иначе за неяденето на непознати гъби съм 100% съгласен.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Благодаря за компетентното мнение :) Ще търсим манатарки тогава всякакви. Току виж се оказало, че някоя нова за Бг гъба сме намерили.

Ооооо, много е вероятно :) Аз обикновено намирам по 5-6 такива годишно. Само да има после кой да ги определя :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Споко още съм жив :tooth::bigwink:

...но не са ли 2 вида гъбите. Тази леко старичката беше заетно с другите с лилавите пънчета, а бялата от съвсем друго място. Аз само старата изядох, защото имаше червейчета по нея, а нали това е доказателство, че не е отровна :book:

:Oo: :Oo: :Oo::v:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Споко още съм жив :tooth::bigwink:

...но не са ли 2 вида гъбите. Тази леко старичката беше заетно с другите с лилавите пънчета, а бялата от съвсем друго място. Аз само старата изядох, защото имаше червейчета по нея, а нали това е доказателство, че не е отровна :book:

:Oo: :Oo: :Oo::v:

Гъбите според мен са три вида, най-вероятно. Тази която си ял мисля, че е различна от тези с лилавите пънчета.

Това, че червейчета е имало нищо не значи, безгръбначните (че и много гръбначни) ядат гъби, които за хората са отровни. По-горе съм дал линк към правила за събиране на гъби, може би е хубаво да ги прочетеш, ако смяташ и занапред (дълго, надявам се) да ядеш гъби.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Гъбите според мен са три вида, най-вероятно. Тази която си ял мисля, че е различна от тези с лилавите пънчета.

Това, че червейчета е имало нищо не значи, безгръбначните (че и много гръбначни) ядат гъби, които за хората са отровни. По-горе съм дал линк към правила за събиране на гъби, може би е хубаво да ги прочетеш, ако смяташ и занапред (дълго, надявам се) да ядеш гъби.

мерси за линковете :v:

така и не пробвах тези с лилавите пънчета - но щом казваш, че не само са ядливи, но и много вкусни другият път задължително една супичка :bash:

Аз само тази старата изядох и тя беше заедно с тези другите и само да кажа беше униклно вкусна една гъба, но страхотен аромат придаде на ястието :drink:

отново благодаря за линковете и следващият път първо ще я снимам хубаво от всякъде и ще питам и после ще ям

:thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Посиняването се дължи на окислението на цианиди в гъбата. Затова при притискането на част от гъбата, ако посинее това може да значи, че съдържа цианиди, които са силно отровни.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Посиняването се дължи на окислението на цианиди в гъбата. Затова при притискането на част от гъбата, ако посинее това може да значи, че съдържа цианиди, които са силно отровни.

Ма верно ли на цианиди? Аз си мислех, че бялата мухоморка съдържа цианиди...ъъ а тя не посинява...но миришела на горчиви бадеми...Това значи ли че някои цианиди посиняват, а други не?

Редактирано от Lion Queen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ма верно ли на цианиди? Аз си мислех, че бялата мухоморка съдържа цианиди...ъъ а тя не посинява...но миришела на горчиви бадеми...Това значи ли че някои цианиди посиняват, а други не?

Леле, майко! Това с цианидите кой и откъде го измисли?! Ама хора, стига създавали истерии. Манатарките не съдържат никакви такива неща. Посиняването е резултат от окислението на една органична киселина, която се съдържа в манатарковите гъби, но тя не е отровно съединение. Както писах по-горе, в някои видове се съдържа коприн, който е несъвместим с алкохол. А при дяволската гъба (Boletus satanas) и само при този вид досега е намерен болесатин, който именно и придава токсични свойства. При никой друг вид досега токсични съединения не са намерени, независимо дали посинява или не. Така че стига с тези бабини деветини, сигурно някой ден някой ще почне да обяснява, че ако гъба се вари с лук и той почернява, то гъбата със сигурност е смъртоносно отровна;-) В историята на българската токсикология няма нито един случай на отровен от пипане на отровна гъба, нито такъв, който не си е измил ножчето за гъби;-)))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

ако някой може да помогне...

В двора на вилата ми (в подножието на Ихтиманска средна гора) се появиха апетитни гъби, които за съжаление не бях виждал до момента. Появиха се под изкуствено засадени иглолистни дървета (около 10 – 12 годишни). Гъбите имат гугла с неправилна форма, леко хлътнала в средата, здраво свързана с пънчето и с силно подвита периферия, скриваща част от ресните. В самия край на периферията има много нежен мъх. Отгоре прилича на есенна Манатарка, а отдолу по-скоро на Рижика. Размера им е около 5-7см в диаметър. При срязване потъмнява след около 2-3 минути и мястото на сряза придобива бежово-кафяв цвят, но неможе да се каже че отделя мляко на капчици като Рижиката. Има слаб аромат, дори и след срязване.

Здрава и устойчива, отрязана, след около 24 часа остана в почти същия вид, което според мен я прави подходяща за кулинарни експерименти:)

post-5633-1246803849_thumb.jpg

post-5633-1246803868_thumb.jpg

post-5633-1246803889_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ей отговорете на човека? Накрая ще ги изяде и ще се натрови ако са отровни! Щото наистина изглеждат суперапетитни!

Редактирано от Lion Queen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Гъбите не са ядливи, не си правете кулинарни експерименти в никакъв случай. Виждал съм как крави отказват да ги ядат, което иде да покаже, че и за хората са вредни.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

Дали тези гъби (два вида са, по 6 снимки) стават за ядене?

Първата гъба растеше в/у есенна шума, на около 4 кв.м. имаше 20-30 гъби, като цяло отделни, но някои и на пънчета. Има несилен гъбен аромат. Шапката в средата има нещо като дупчица (на почти всички гъби). Диаметър не повече от 8-10 см (тази на снимката е малко по-малка). На цвят е по-червеникава, отколкото на снимката.

post-5956-1255526693_thumb.jpgpost-5956-1255526706_thumb.jpgpost-5956-1255526723_thumb.jpgpost-5956-1255526730_thumb.jpgpost-5956-1255526736_thumb.jpg

post-5956-1255526744_thumb.jpg

Другата гъба растеше на пънчета от по поне 10 гъби, повечето на дървени пънове (дънерите на дърветата са отсечени и ги няма), но някои и на земята. С много слаб гъбен аромат (по-слаб от първата гъба. Диаметърът на шапката е може би малко по-голям. Ресничките продължават към стъблото. На снимката изглежда по-тъмна, в действителност е по-светла (а едно от пънчетата от гъби е по-жълто, всички други "букети" са по-бледи).

post-5956-1255526755_thumb.jpgpost-5956-1255526764_thumb.jpgpost-5956-1255526772_thumb.jpgpost-5956-1255526780_thumb.jpgpost-5956-1255526787_thumb.jpg

post-5956-1255526795_thumb.jpg

И двете гъби имат пръстенчета.

Отровни ли са, или стават за ядене?

Незнайно защо тези две снимки не мога да ги кача по-нагоре в поста... първата снимка е на първата гъба, втората снимка - на втората гъба.

Редактирано от Р. Теодосиев

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сигурен съм, че някой ще ти отговори, но МНОГО ВНИМАВАЙ С ИДЕНТИФИКАЦИЯТА НА ГЪБИТЕ, БИЛО ТО ПО ИНТЕРНЕТ или не.

Нещата са СЕРИОЗНИ!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Всички гъби се ядът, но... някои само по веднъж. :eat:

Определянето на гъби само по снимки понякога е трудно дори и за специалист.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Оказва се, че не са отровни! А дали са вкусни вече нямам идея... а вие? Бяха нападнати от ларви - в огромни количества.

При събиране на гъби има едно основно правило - човек да научи да разпознава няколко ядливи вида много добре, така, че да е невъзможно да ги обърка с други и след това да събира само тези гъби, без да си прави експерименти с непознати :good: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...