Отиди на
Форум "Наука"

Къде е ковчегът на Ной


Recommended Posts

 • Потребител

Става дума за една скална формация с формата на кораб на 2000 м височина сред планините Тендурек в Източна Турция, 28 км южно от връх Арарат. Според тълкувателите на библейски текстове това е най-вероятното място, където е акустирал ковчегът на Ной. Къде все пак са доказателствата, че разказът за Всемирния потоп е основан на реален исторически факт?

Вкамененият кораб е забелязан за пръв път в края на 1959 г. при маневри на турските военно-въздушни сили. След направените фотографии на скалите се вижда отпечатък на огромен плавателен съд, дълъг 157 м, което почти съответства на 300-те кубити дължина, посочени в Библията (по древната египетска мярка един кубит е равен на 52,3 см). През лятото на 1960 г. експедиция на турската фондация за археологически изследвания проучва местността Дурупинар, току-що наречена на името на откривателя на скалната формация Илхан Дурупинар. За съжаление по време на първите разкопки част от предполагаемата вкаменена находка е увредена с динамит и се проучва само горният слой на скалния релеф. През следващия четвърт век не се правят други изследвания, а през лятото на 1984 г. археологът Рон Уайат се опитва да убеди геолозите и аркаолозите (археолози, изследващи Ноевия ковчег) да възобновят разкопките. С помощта на Дейвид Фейсълд, експерт по останки от морски съдове, Уайат събира много доказателства, подкрепящи твърдението, че Ноевият ковчег се намира именно в Дурупинар. Сред тях са метална менсола и парче вкаменено дърво, които вероятно са били част от корпуса на ковчега. Специалистите установяват аномалията, че съдържанието на органичен въглерод в скалната формация е много по-високо, отколкото в заобикалящия терен, което предполага наличието на остатъци от дървен материал, т.е. на вкаменения кораб.

Освен това близо до селището Арцап на около 22 км от местността Дурупинар са намерени 13 гигантски камъка от вулканичен тип с формата на котвите, използвани в древността. Тежащите по няколко тона каменни котви са високи 3 м и широки от 0,60 м до 1,5 м, като на 8 от тях са открити надписи, отнасящи се според аркаолозите до времето на Всемирния потоп. Котвите имат на върховете си дупки, през които вероятно са прекарвани придържащите въжета.

Уайат и Фейсълд отбелязват, че местностите в околността имат древни имена, свързани с библейските разкази за потопа. Една от близките до Дурупинар долини например е известна като Регионът на осемте, може би в памет на осемтимата, спасили се според свещените писания за Ноевия ковчег.

E вие как смятате?

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Потребители
Тежащите по няколко тона каменни котви са високи 3 м и широки от 0,60 м до 1,5 м, като на 8 от тях са открити надписи, отнасящи се според аркаолозите до времето на Всемирния потоп.

За другото как да е, ама котвите с надписи от времето на потопа. :hmmm: То че имало писменост как да е, ама чак пък такава образованост, че да надписват дори котвите. Май някой от изследователите на обекта се попрестарал като нашенците дето откриха гробовете на всички царе и ханове, но за радост на публиката взеха на "бис" да им откриват втори път гробовете.

Link to comment
Share on other sites

 • 7 месеца по късно...
 • Потребител

Звучи като ковчегът на Ной. :titanic: Достатъчно голям е, за да побира много неща. И е много стар. Чак като е вкаменен, значи отговаря на своето време.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

легенди и митове, а "доказателствата" са доста съмнителни.

Link to comment
Share on other sites

 • 8 месеца по късно...
 • Потребител
Добра снимка,втората .Ясно си личат страните на "кораба".Жалко,че районът е опасен за проучвания.

скъпи модераторе,

районът никак не е опасен за проучване, напротив много е безопасен.

поздрави.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

и как можем да сме сигурни, че снимката не е пипната по някакъв начин

мисля, че такива "чудеса" отдавна биха били изследвани

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
и как можем да сме сигурни, че снимката не е пипната по някакъв начин

мисля, че такива "чудеса" отдавна биха били изследвани

ето ги и координатите на планината...

39°43'17.02"N 44°18'23.87"E

(Google Earth please)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Това е да ковчега е меко казано измислица. Едва ли сам човек може да построй 100 метров дървен кораб, през със сечивата от този период. Присъединявам се към мнението на Last Roman.

Скоро гледах докоментален филм по NG по този въпрос и там напълно опровергаха тази теория че кораба е в тази планина, просто формата си е чисто природно образование. Пак там изказаха хипотезата, че потопа моще да се разглежда като следствие от образуването на Черно море като соленоводно море.

Но също трябва да се отбележи, че история за Ной много прилича на епоса за Гилгамеш и може евреите да са го преразказали и допълнили като са добавили поучения от Бога. Все пак Библията е писана доста доста по-късно.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Скипи потребителю -много ненавиждам да се обръщат така към мен, навярно знаеш ,че въпросните снимки са от един район ,който е под военен надзор? И също така ,че учените които имат късмет да отидат там са със специални разрешения на властите?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...