Отиди на
Форум "Наука"

Що е електричество???


dares

Recommended Posts

  • Потребители

Бел. мод.

Dares, флъдиш темата с офф-топици. Спри да го правиш. Ако нямаш какво да кажеш за електричеството, не казвай нищо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

..................................................................................................................................................

Това са част от субтитрите на едно филмче което гледах за 2-ри път преди малко ...

Кое е това филмче ? дай линк , да го видя . :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Инженерни науки

Ми добър е да.. Като те видях си помислихя че ще ни изненадаш с нещо невероятно, но... :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Техническия напредък на нацистите по време на втората световна война се дължи именно на трудовете на Никола Тесла първоначално той е възлагал големи надежди на партията на Хитлер защото е виждал че е нещо по различно от старите монархии,но в последствие се отдръпва от тях ,защото вижда истинската им същност.Опитвайки се да поправи тази си грешка той работи заедно със новото съветско правителство ,но и там го разочароват виждайки как се променя идеята на комунизма в тоталитаризъм,затова основно работи в Щатите .След разгрома на хитлеристка Германия съюзниците се надпреварват кой да докопа повече от неговите разработки,дори и днес неговите трудове са в основата на повечето секретни военни проекти в САЩ,Русия , Германия,Англия ето тук се разисква доста този титан на науката http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,1114.0.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хехе :) няма невероятни неща има не доказани такива ! Аз все още не съм се отказал от това което съм писал тук в тази тема и все още си държа на моята теория за електричествеото ( няма да обяснявам за пореден път какво е то за мен ) но има и много но-та около него! Ето това филмче ми повлия толкова много и след това започнах да си задавам въпроси извън изучаваното !!!

http://vbox7.com/play:76da8608

Thunderbolts/гръм От Ясно Небе - Научно Популярен Филм - Превод

И все пак за мен електричеството си остава материя , която след извършването на определена работа ( светлина , движение и д.р.) която е полезна за нас се трансформира в друга материя или отива там от където сме го взели за да ни е полезно :)

Редактирано от dares
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чак днес разбрах какво е електричеството!!!

Електричеството е когато се случи, че нещо се прецака и не можеш да си пуснеш прожектора и заради това една конференция започне с 90-минутно закъснение, шефът се изнерви и почне да сипе квалификации към всичко, що шава - те това е електричеството!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
И все пак за мен електричеството си остава материя , която след извършването на определена работа ( светлина , движение и д.р.) която е полезна за нас се трансформира в друга материя или отива там от където сме го взели за да ни е полезно

По склонен съм да мисля че електричеството , е материя която след отдаване на своята енергия се превръща в друг вид материя. Например , ток в реотан създава енергия от фотони , но фотоните са друг вид материя от електроните. Токът в електродвигател , създава движение като токът от електрически вид материя , представляващ поток от заредени частици , се преобразува в магнитно поле , тоест друг вид материя. Магнитното поле в генератор , като вид материя , се преобразува в електрическа материя , поток от заредени частици, Електронеутралната материя на една стъклена или ебонитова пръчка , триеща се , в кожа или изкуствен материал , се превръща в електрическа статична материя. Електронеутралната материя , може да се тълкува като електрическа материя лишена от характерната за нея енергия , а именно електрическата. Всъщност полето е материя , характеризираща се с електрически , магнитни и гравитационни показатели на енергията . В механиката играе само гравитационият енергиен показател , докато в електростатиката , електродинамиката и термодинамиката , играят магнитният и електричният енергиен показател.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Точно това се опитвам да обясня от самото начало ! Но , исках да обясня още и от къде я вземаме тази материя за да е превърнем в електричество ....благодаря любознателен че го каза така перфектно :)

Редактирано от dares
Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребител

Здравейте , пак съм аз и мисля да ви безпокоя с едно откритие на Българин което вече е патентовано и е против всички закони които аз познавам но то работи успешно ! Как бихте коментирали това ?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2202037

Старозагорец патентова уред, произвеждащ 6 пъти по-евтин ток

Старозагорец е патентовал уред за производство на по-евтин и екологично чист ток без енергоизточници, съобщи Национална бизнес поща.

Първоизточник е самата електрическа енергия, уредът се включва в мрежата, след известно време се изключва, но той продължава да произвежда ток, пояснява изобретателят Димитър Димитров.

Той признава, че революционната идея му дошла след...........

........................................................................................................................................................................................................

Та какви компоненти би съдържала една такава система според вас ? Ако е генератор двигател как е избегнал загубите ?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Нещо не е наред тук - това означава най-малко перпетуум мобиле. Невъзможнж с друти думи.

И какво му пречи тогава да се самозахрани?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Той пак може да го патентова - само трябва да е по-наясно с патентното законодателство.

И тогава никой не може без да му плати да го направи в продължение на някви години - /ако случайно заработи :P / или за илюстрация на неуспешните опити за PM

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Незнам , аз за това продалжавам моята тема , понеже е невъзможно ПМ. Но ако го е направил си е реалност ;) Все пак го пише в Държавен вестник 24 часа /предполагам/ ;) а не в жЛът такъв !

Оооо работи ... чети -

Към изобретението на Димитров, което може да остави без хляб енергийните монополисти, имало вече сериозен интерес от наши и чужди фирми. На първо врече той самият смятал да обедини усилията на старозагорския бизнес да изградят малка централа, която захранва уличното и парково осветление с евтин ток. :worshippy:

Редактирано от dares
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Не искам да съм аз този дето ще те учи да виждаш недоброто в хората и ще ти руши илюзиите.

Пишело... Моля ти се..

Има и Държавен вестник - разгледай го да видиш що е то

Той обаче не се казва 24 часа, последният си има собственик/ци



Виж, долу под твоята статия в 24 още подобни заглавия..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А не , нямам никакви илюзии , просто ако това е верно ... ще има много разочаровани инж-ове др. проф. и т.н. идеята е че никой не се е сетил за това до сега ! А този човечец явно е успял да го направи ... ако го е направил де все пак , ще стане ясно скоро !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Най вероятно е някакъв журналистически блъф, с цел успокояване на тълпата , тръгнала да роптае срещу непоносимите сметки за ток, макар че вече утихна . Но от страх да не се появи нова вълна на протести за големите сметки на електроенергията, правителството може да е скалъпило някой с такава мисия . Това е мое мнение разбира се. Ето тук се е бистрило по въпроса . http://mazeto.net/index.php/topic,8583.0.html

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Щото го нема. И тази тема сме я подкарали към заключване и модераторите ще имат право..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Колкото до 24 часа ... хм това е много сериозен вестник. Най-вече частта за физика.

Пример:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2035641

Ядрен физик: Дяволът ми се яви като черен плъх, Христос ми помогна да се избавя

Ядрен физик и атеист откри Господ, след като се среща със Сатаната.

Дяволът ми се яви в образа на черен плъх, а името на Исус Христос ми помогна да се избавя от кошмара.

Това сподели ядреният физик Светлин Димитров пред TV7.

На следващата нощ дяволът изскочил като козя глава от екрана на телевизора, но Димитров отново го прогонил със святото име.

"Преди година имах среща с дявола. Самото въздействие предизвика уплаха в мен. Срещата беше на 31 март 2012 година. Дълги години, над 10, чета книгите на професор Божидар Палюшев, който дава научни доводи за развитието на живота. Логически приемам нещата, но ми бе невероятно да повярвам в Бог.

Това обаче се случи, разказа Димитров.

"Страшно нещо беше. Въпросната вечер лягам да спя. Изведнъж блесва светлина и се появяват страшни образи. Светнах лампата, а на стената тече моят живот - като малко дете, после през училище и през университета.

На другата страна текат формули, които съм учил и използвал. Изведнъж телевизорът почна да работи. Извадих щепсела от контакта, а той продължава да работи. Метнах одеяло върху него и изведнъж се появи от екрана козя глава. После с мисъл можех да местя предмети.

Сложих чаша на масата и я бутнах на земята. Това продължи три дни и не беше халюцинация. Кошмар. Тъмните сили ми се подиграваха. Засягаха и действия на родителите ми. Всичко продължи три дни. В единия от тях се сътвори кокошка в стаята ми. Хванах я и я хвърлих на земята, а тя изчезна. Дяволът, който ми се яви, беше във вид на черен плъх. Когато казах името на Господ - Исус Христос, всичко приключи", каза още той.

"Поуката от всичко това е за хората, които се съмняват във вярата. Искам да подсиля вярата им, че Бог има. Сега съм по-смирен. Нека хората помислят и ако не вярват, да се запознаят с книгите на Палюшев. Логически да приемат първо нещата и после със сърцето си", завърши ядреният физик.



Тренчев прави плазма от вода с нов уред, изпарява метали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1634044

****

Възможно е да се използва за получаване на гореща вода за бита, за изгаряне на най-различни отпадъци, за обработка на метални повърхности, което променя техните физико-химични свойства. При толкова висока температура металите буквално се изпаряват, обясни изобретателят.

Технологията е свързана с получаване на наночастици и се базира главно на плазмохимични процеси. Според д-р Тренчев приложението на метода в тази посока също е много перспективно.

****

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Здравей !

Специално електротехниката е много добре обяснена - просто явно не си чел достатъчно. Мога да препоръчам един прекрасен справочник по електротехника на В.Бинек и Х.Хайбл. Както казват авторите това не е учебник, а полезно допълнение към редица учебници.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Следващо мнение може да не съвпада с мнението на съвременната наука !

Електричеството е електромагнитна вълна.

Имаме електромагнитна вълна във вакум и електромагнитна вълна във веществата - в материя притежаваща структура.

Електромагнитна вълна във вакум - светлина.

Електромагнитна вълна във веществата - електричество. Характерното за този вид електромагнитна вълна е че се разпространява в рамките на дадено вещество , например проводник. Дефакто нямаме насочено движение на частици в проводниците, а имаме насочено разпространение на вълната в проводника. Другото което е характерно за този вид вълна че тя зависи от материала в който се разпространява, например има материали като проводници в които много добре се разпространява вълната, и други като диелектрици в които вълната много лошо се разпространява.

Скорост на разпространението на електромагнитна вълна, както във вакуум така и във веществата е една и съща, като трябва да се има предвид спецификата на материала в който се разпространява.

Генераторите и двигателите са устройства за преобразуване на механичната енергия в електрическата.

Проводниците служат само като материал за да се пренасят вибрациите от едно място в друго.

На практика имаме пренос на механичната енергия от едно място в друго, посредством проводниците.

В общи линии механизмът на електромагнитна вълна като електричество е следния :

Имаме материал в който може да възникват електромагнитни вълни - проводник. Създаваме вибрации в определен участък от този проводник, тези вибрации създават електромагнитна вълна в проводника. Понеже проводникът има определена форма то електромагнитната вълна ще се разпространява в условия и посока зависящи от проводника.

Ако проводникът в който създаваме вибрации не е заземен - то той се намира във възбудено състояние ( под напрежение) , но в него не протича ток. Токът е резултат от насочено движение на електромагнитна вълна. ( например при създаване на вибрациите на същия незаземен проводник - при преминаване от невъзбудено състояние във възбудено състяоние - процесът е преминал с "протичане" на ток - движение на електромагнитната вълна. Но след като проводникът е преминал във възбудено състояние ток вече нямаме в проводника - вълната няма на къде да се движи повече. )

Заземения проводник реално значи че започва процесът на създаване на вибрации на проводящите материали на Земята ( или накаква локална маса от проводящи материали на Земята) , като имаме предвид масата на Земята. Но получаваме постоянно движение на електромагнитна вълна в посока на проводници които съдържа Земята.

По пътя на проводника в който се разпространява електромагнитната вълна , ще сложим специфичен материал. В него при преминаване на електромагнитната вълна ще се получат специфични вибрации . Едни такива специфични вибрации са вибрации във волфрамавата жичка при най разпространениете лампи . Вибрациите във волфрамовата жичка съсздават електромагнитно излъчване във вакума.

Постоянен ток - елетромагнитна вълна състояща се от множество електромагнитни вълни без ясно изразен ред.

Променлив ток - електромагнитна вълна състяоща се от подредено множество електромагнитни вълни .

Надявам се че съм успял достъпно да предам мисълта си.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ти що изписа, нямаше ли да е по-лесно да го намериш...

С първия ти ред добре се измъкна

Виж какво е вълна и електромагнитна вълна

Виж какво е ток /постоянен променлив/

Виж какво е напрежение. И големина - брой електрони за единица време през някакво сечение. Тоест нещо като дебит при флуидите. Бинго! Напрежението тогава е напора. Проводникът е тръба.

Електромагнитните вълни минават през диелектрици, а в метала предизвикват повърхностни токове, поради което металите екранират/ спират/ вълните

Високочестотните токове / стръмните напрежения/ текат по-трудно през проводник и по-лесно ще пробият диелектрик.

Даде ми материал за тема, пак за електричеството - основите, ама нямам време сега.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

:) , Явно не съм изписал достатъчно.

Доуточнявам , и малко променям първоначалния варант:

Премахваме движението на електрони , въобще. Заместваме го със "движние"/ на вълна (псевдо-движение на електроние).

Ти даваш аналог : Ток - вода . Напрежение - водно налягане в тръбата. Проводник - тръба.

За да се види разликата, аз ще дам подобен аналог:

Проводник - тръба запълнена с вода. Ток - насочена вълна от вибрации. Напрежение - хаотични (без определена посока) вълни от вибрации.

------------------------------------------

Да, светлината минава през сръклото .

Грешката е моя като заговорих за електромагнитни вълни, а всъщност имах предвид нещо по различно от познатото понятие за електромагнитните вълни.

Идеята ми беше да кажа, че тези вибрации също са електромагнитни вълни, но не са същите като тези от познатата дефиниция. Но по добре наистина да ги наричам по някакъв друг начин.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

А погледна ли определенията към които предложих?

Вълна̀та е периодична или непериодична промяна на физическитепараметри на дадена система, причинена от действие или взаимодействие, която се разпространява с крайна скорост, зависеща от характеристиките на средата. Различават се механични вълни, които се разпространяват в материални среди, и електромагнитните вълни, които се разпространяват извън каквато и да е среда. Механичните вълни се делят още на напречни и надлъжни, в зависимост от траекторията, която описват трептящите частици спрямо посоката на разпространение.

Тук предпочитам нашаето уики. При постоянния ток имаш ли "периодична или непериодична промяна ..."? Къде? Виждам 4-ти ред от поста ти отзад напред

Предполагам чуденката ти идва от това как не свършват електроните - ми първо има много, второ те по някакъв начин се връщат по вътрешността на проводника - последното ще го проверя - самият Дарес неверни го писа някъде назад.

Аналогията дето съм я дал едва ли е моя. И е близо до истината. Потенциалната разлика /напрежението/ е движещата сила която тласка електроните, но само ако му се даде възможност. Иначе е само потенциална енергия /като налягането/. Дадеш ли му възможност /отвориш лш крана/ почва да тече ток /поток, вода с някъв дебит/. Същевременно напрежението /нолягането/ пада в зависимост от съпротивлението на проводника /тръбата/. Познато? Законът на Ом. Или II закон на Кирхоф. При водата дебита се мери в l/s и често се води разход, не дебит/, при електричеството един Ампер е кулон в секунда. Кулон са 1,6x1019 броя електрони.

Вълни в един друг смисъл /освен електромагнитните около проводникците/ има при променливия ток.

Да си придставим проводник дълъг 300 000 км. По него тече ток с мрежова честота 50 Hz. Тогава в този проводник имаме 300 000 / 50 = 6000 участъка, като в половината /и то във свеки втори/ токът тече обранто / напрежението е с обратна поляризация. Яко а? Съобразява се това при електропреносните системи.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...