Отиди на
Форум "Наука"

Социалистически щрих


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Дано на тези, които не помнят това време не им се стори странно - това е едно обикновено видео от youtube - първото телевизионно изображение с Владимир Висоцки. Само висш разум може да разбере в какво комунистическата власт в СССР видя опасност и каква, за да не дава упорито трибуна на този голям руски музикант, който в други страни би бил начело на екраните и би пълнил стадионите както това правят събратята му днес и както би било нормално.

Заснела го е естонската телевизия, тогава Естония е в СССР. Централната съветска - никакъв шанс за такива като него, тогава тя беше олиоцетворение на скуката, като изключим филмите, детските, които бяха на ниво и научно-популярните филми.

Но този сюжет е показателен и илюстративен за тогавашната система, затова го пускам тука - представете си, че гледате телевизия през 1972 год. в соцстрана. Тя е чернобяла и вероятно предаванията са само няколко часа на ден, но пък за сметка на това е 1972 год. и всичко, което гледате ви е интересно, а и халтурата на телевизията още не е завладяла соцлагера.

Виждате един музикант, чието име не се посочва. Ако знаете кой е, знаете и защо не се посочва - той е актьор в театъра на Таганка и не се толерира от властите като певец, наистина един дявол знае защо, може би защото творбите му са истински, а това е време, в което в далеч по-либералната България е имало правила за правенето на музика, в т.ч. за броя на тактовете на китарните сола!!!

Ако не знаете кой е, така и няма да му научите името от екрана на смелата за това време естонска телевизия... Това, което обаче са пропуснали цензорите на Брежнев е, че като го видеха или чуеха, хората утихваха в една такава поза, в която обикновено влушаме и гледаме великте неща:)

Чиито имена соцтелевизията не винаги считаше за нужно да ни съобщи.

http://www.youtube.com/watch?v=LJJFfhkyCgI...feature=related

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...