Отиди на
Форум "Наука"

Най-скъпият оръжеен проект на Русия пред грандиозен провал?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Поредният пробен пуск на новата руска балистична ракета с морско базиране "Булава" завърши с пълен неуспех. Според информация на Министерството на отбраната на РФ, ракетата изстреляна от тежкия атомен подводен крайцер "Дмитрий Донски" на 15 юли "се самоликвидирала поради нередовно задействане на първата си горивна степен".

С разследването на поредния провал на ракетните изпитания се заемат руските спецслужби, които подозират акт на диверсия, предава агенция "Новости". Според тях ракетата може да е станала жертва на дефектен детайл "заради отсъствието на ефективен контрол на качеството или от страна на завода-производител на честите, или при непосредственото сглобяване на ракетата".

"В дадения случай, с оглед на държавната важност на приемането на въоръжение на новата ракета в Морските стратегически ядрени сили на Русия, и едното, и другото действие може да се оцени като акт на диверсия", посочва източника на агенцията в спецслужбите. Водещата версия за попадането на некачествените детайли в технологичната верига на производството на ракетата засега е свързана с "престъпна небрежност".

Междувременно "Интерфакс" цитира източник във Военнопромишлената комисия на РФ, според който причина за неуспешното изстрелване е "прогаряне на корпуса на ракетата". Това променило траекторията на полета на "Булава", в резултат на което автоматичните системи дали командата за савмоунищожение. Според експерта, поредния провал може да предизвика промени в ръковмодството на програмата "Булава", но изпитанията на самата ракета ще продължат след изясняването на причините за неуспешния пуск.

Изстрелването на 15 юли бе 11-ия тестов пуск на "Булава" от 2003 г. насам, от които 6 са завършили неуспешно. По тази причина сроковете за приемането на въоръжение на "Булава" във ВМФ се отлага нееднократно, като за пореден път това стана през декември 2008 г.

Междуконтиненталната балистична ракета с морско базиране Р30 3М30 "Булава-30" е разработена от Московския институт по топлотехника (МИТ) под ръководството на главния му конструктор Юрий Соломонов. Стратегическият ракетен комплекс "Булава" мчоже да носи до 10 ядрени блока с индивидуално насочване, а обсегът му на действие е 8000 км.

"Булава" трябва да стане основното оръжие на строящите се вече в отбранителния комплекс "Севмашпредприятие" най-съвременни стратегически атомни подводни ракетоносци на Русия от 4-то поколение клас "Борей" по Проект 955/955A – "Юрий Долгоруки", "Александър Невски" и "Владимир Мономах", които трябва да бъдат въоръжени с по 12 от новите ракетни комплекса. Предполага се, че подводниците ще бъдат завършени през 2010 г., но оръжие за тях все още няма. Строителството на първия от атомните ракетоносци, "Юрий Долгоруки" струва на Москва 23 млрд. рубли ($ 725,7 млн.), 9 млрд. от които за разработката на проекта и 14 млрд. за строителството на подводницата. Плановете на Министерството на отбраната на РФ, до 2015 г. трябва да бъдат построени 8 подводници от клас "Борей".

"Булава" се планира да бъдат разположени и на модифицираните подводници от Проект 941У, какъвто е крайцерът, на който се провеждат изпитанията, "Дмитрий Донски".

Поредния провал на изстрелването на новите балистични ракети е в центъра на вниманието и на американският ежедневник The New York Times, според който "Руското оръжие трябва да се спасява". Освен че застрашава бъдещето на целия проект, неуспешният пуск е изключително конфузен за руските държавни лидери, които разчитат новите ракети да закрепят статута й на "велика държава", докато значителна част от конвенционалното въоръжение на страната е в упадък. В тази връзка изданието цитира думите на главнокомандващия на ВМФ РФ адм. Владимир Висоцки през юни, че не изключва възможността Русия да започне да закупува бойни кораби чуждо производство.

Според цитираните от вестника военни експерти обаче, Русия няма да прекрати разработката на "Булава" дори след последния неуспех, тъй като ракетата е жизнено необходима за поддържането на ядрения паритет със САЩ. Изданието цитира мнението на някои руски средства за масова информация, че изпитанията на "Булава" са жертва на подривната дейност на американски диверсанти, както и обяснението на руския вицепремиер Сергей Иванов и други представители на правителството, според които проблем за проекта е съгласуването на работата между десетките предприятия и учереждения, свързани със създаването на "Булава", както и нереалистично краткия срок за разработването й.

Обяснение за нещастията на ракетата предлага и интернет-портала "Избранное", според чийто анализатори "Булава" е била обречена на неуспех още със закриването на проекта за друга ракета с подводно базиране "Барк", с чието разработване се е занимавал Държавния ракетен център "В. П. Макеев" в Миас, който проектира подводни ракетни комплакси от 1947 г. и има колосален опит в областта. Вместо това държавната поръчка за "Булава" получава Московския институт за топлотехника (МИТ), който е специализиран в областта на наземните, мобилни ракетни комплекси. С получаването на финансирането, МИТ обеща "Булава" да постъпи на въоръжение още през 2005 г.

Специализираното издание "Независимое военное обозрение" ("НВО") смята за голяма грешка още предоставянето на поръчката на МИТ през 1998 г., тъй като създателите на "сухопътни" ракети едва ли могат да усвоят бързо методите на конструиране на принципо различно въоръжение и техническите проблеми ще стават все повече с напредването на проблема.

През 1998 г. се очаквало проктът "Булава" да не е много скъп, като се обмисляло адаптирането за подводници на сухопътния ракетен комплекс "Топол". Стойността на проекта "Булава" се оценявала на $ 227 млн., при цена на готовата ракета от около $ 10 млн. Моментната стойност на програмата се пази в тайна, но е известно, че за 10 години "Булава" е погълнала вече над $ 300 млн

Според зам.-директорът на Инситута за военни и политически анализи Александър Храмчихин, след поредния провал проектът "Булава" би трябвало да бъде закрит. "Напълно очевидно е, че трябва да се спрат изпитанията и пръскането на пари на вятъра, като вместо това се заемем със "Синева" – единствената ни нова ракета, която лети", смята Храмчихин. Друг въпрос е, какво да се прави с подводните атомни ракетоносци, строени за ракетите "Булава". "Милиарди рубли хвърлени за строителството на подводница за ракети, които още ги няма. Кой ще отговаря за тази авантюра?", пита експертът, посочвайки че модернизирането на новите подводници за използването на ракетите "Синева" е невъзможно, тъй като процедурата би излязла по-скъпа от строителството на чисто нови подводници за целта.

Главният научен сътрудник на Института за световна икономика и международни отношения към РАН, ген.-майор Владимир Дворкин е на противоположното мнение. "Довеждането на ракетата до боеспособно състояние е напълно възможно. Неуспешното изстрелване е тъжно събитие, но да се отказваме от ракетата не си струва, тъй като алтернатива на "Булава" няма", посочва Дворкин, който успокоява сънародниците си, че статистически успешните и неуспешни пускове на "Булава" са близки до резултатите от изпитанията на ракетно оръжие от ерата на СССР.

post-331-1248128741_thumb.jpg post-331-1248128899_thumb.jpg

предните 10 опита провеждани от подводницата "Дмитрий Донски" проекта 941 «Акула»

post-331-1248129983_thumb.jpg

подводница: Клас «Typhoon» (проект 941)

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Айдее, тия пак за диверсии говорят.... Когато се разработват сложни системи в страни, където нещата куцат, нормално е да има такива издънки. Ще я оправят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Качеството на руската техника е добре известно. Така че няма нищо чудно в провала.

Добре известна е и руската военна тактика - мужици, чийто живот нищо не значи и зима.

Противниците стрелят, мужиците нападат, биват убивани, обаче идват нови мужици, провниците, стрелят, мучиците умират, идват нови мужици, потивниците стрелят, но им свършват патроните и мужиците ги убиват с шанцовите инструменти.

Тази тактика обаче няма да им помогне срещу китайците, които са истинската заплаха за Матушка Рус. Не заради друго, ами поради простата причина, че китайците имат същата тактита, само че са поне 10 пъти повече. :crazy_pilot:

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Филма "Враг пред портата" показа как се раздава оръжие на руските войници - наредени са на опашка и старшината им подава оръжие и боеприпаси - на един му дава пушката, на втория - щика за същата пушка, а на третия - патроните за тази пушка. И им заповядва да скачат в окопите.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

post-331-1248128741_thumb.jpg post-331-1248128899_thumb.jpg

предните 10 опита провеждани от подводницата "Дмитрий Донски" проекта 941 «Акула»

post-331-1248129983_thumb.jpg

Прати го този линк на вестник "Строго секретно", те постоянно хвалят какво уникално и непобедимо оръжие била тази "Булава" :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Филма "Враг пред портата" показа как се раздава оръжие на руските войници - наредени са на опашка и старшината им подава оръжие и боеприпаси - на един му дава пушката, на втория - щика за същата пушка, а на третия - патроните за тази пушка. И им заповядва да скачат в окопите.

Това е в началото, когато наистина е имало остър недостиг на винтовки. Да се чуди човек къде са й на РККА винтовките...

Иначе руската техника си има постиженията.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...