Отиди на
Форум "Наука"

Статутът на СССР в периода 1939-1941 година


Recommended Posts

  • Потребител

Този въпрос винаги ми е бил много интересен. Спомням си в училище, че учихме как всъщност Сталин "сяда на два стола" през този период. Какво мислите по въпроса - СССР неутрален ли е, към Оста ли е ориентиран, или спада ту към едните, ту към другите. Дайте да разнищим тоя въпрос.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Този въпрос винаги ми е бил много интересен. Спомням си в училище, че учихме как всъщност Сталин "сяда на два стола" през този период. Какво мислите по въпроса - СССР неутрален ли е, към Оста ли е ориентиран, или спада ту към едните, ту към другите. Дайте да разнищим тоя въпрос.

В този период СССР играе за себе си. И това почва в началото на 39-та година (всъщност още през 38-ма). Въпреки голите твърдения, че СССР ще "играе" с/у Хитлер, че на 44 дивизии на Вермахта ще противопостави 144 (заедно с Чехословакия), ама има един проблем, нямат обща граница, но това е малък проблем, просто РККА трябва да мине през Румъния (не е проблем за РККА, ама за Румъния си е ;)), както и по-късно с Полша, просто като боб, Полша да предостави коридори и с Хитлер е свършено (що не се е страхувал тогаз Сталин от Вермахта?). Да ама не, никой не е луд да пусне вълка в кошарата. Вместо това изведнъж Сталин се обръща на 180 градуса (що просто не беше казал Хитлер да си предприема каквито си иска авантюри, ама нито един ешелон няма да мине от СССР на запад), но най-интересното е, че не той бърза, а това правят Хитлер и Рибентроп. За Сталин е много по-важно да се подпишат търговските споразумения и чак после пакта. Оттам на сетне апетита на Сталин е неконтролируем, Финландия Прибалтика Молдова (мноооого го е било страх), но като надвисва над Плоещ, на Хитлер му светва ;).

По отношението на тиражираната пропаганда, че Запада е насъсквал Хитлер с/у Сталин също е много интересно. Англофренските милитаристи насъскващи Хитлер с/у първата работническо-селска д-ва обявяват война на Германия при нахлуването в Полша, а не правят това нс СССР, когато две седмици нахлува РККА, при положение, че Полша не е престанала да съществува. Нещо повече не правят това даже при агресията с/у малка Финландия. Странно поведение за такива ястреби ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето как гледат на запад на Молотов-Рибентроп в началото :smokeing:

hitler_stalin.png

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И в този момент Йосиф Висарионович няма нищо против да гледат така, каквито и карикатури да правят ;) .

Съгласен съм с Митака, не може СССР да се причислява току така към нечий лагер. Той е една от най-великите сили и играе просто своя игра. До 22.06.1941 г.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересни са и теориите за пакта Молотов-Рибентроп. Ето няколко от тях.

Нормално е, съветското общество да е, ако не изумено то леко дезориентирано от резкия завой (всъщност не е толкова рязък, критиките на СССР с/у националсоциалистическа Германия престават в печата (с редки изключения) още след присъединяването на Чехия) и този завой трябва да се обясни. Това става на ниско ниво с прочутия триъгълник, а именно в единия ъгъл СССР, в дръгите два Германия и Англия/Франция. Любопитното е, че обяснението е, че Англия е желаела тя да е на върха (на триъгълника), а в основата да се конфронтират СССР и Германия, но другаря Сталин (не Молотов), направил така, че на върха да е СССР, а в о-вата да се конфронтират Германия и Англия. Интересно, че не се разглежда възможността за Германия отгоре и конфронтация м/у СССР и Англия. Т.е. Германия все още не е била приемана сериозно.

Друга т-рия е, че Сталин е смятал, че основните различия са между стария капитал и "новия" капитал. Първят в лицето на Франция и Англия, вторият в лицето на Германия, Япония и САЩ. Интересното е, че той виждал СССР във втория лагер. Това е доста интересна т-рия. Най-вече с пълното неразбиране (ако е така), на процесите в Пасифика (а може и да е разчитал на "самоизолацията" на Щатите и даването на карт бланш на Япония в Азия, вместо щатска "доминация" в двете Америки?).

Едно е ясно, Сталин е смятал за главни свой "противници" западноевропейските демокрации. Не се е надявал на траен съюз с национал(въпреки)социлистическа Германия. Ако беше така дивизиите и танковете щяха да са готови за поход към....Индия ;). А и щеше да влезе в тройния съюз (каквото предложение не веднъж прави Хитлер), развързвайки ръцете на Хитлер с/у острова, а неговите собствени на юг. Да но не става така. След неочаквания крах на франсетата (до голяма степен неочакван и за самите боши), Сталин разбира, че на запад Хитлер няма противник (пълна глупост е да се твърди, че Сталин не е разбирал това). Нищо не му пречи да се разбере още веднъж с Хитлер (ако е желаел Романова Русия), като се окопае на запад (за всеки случай), а действа към централна и южна Азия (милите афганистанци, перси и индийци (аре и арабите) само чакат да се станат "пролетарии" и след това да се съединят ;)), а за Хитлер да остане Европа. Но както писах това не става. Вместо това РККА методично трупа дивизии на запад. Времето между кража на Югославия и Гърция и 15-ти май е напрегнато. Защото и Хитлер е опасен, а и непредсказуем. След като минава 15 май (първата дата дадена "сигурно" от Зорге, като крайна за нападение), за Сталин е ясно, че даже такъв авантюрист, като Хитлер няма да нападне (тази година). А Зорге вече е компроментиран.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...