Отиди на
Форум "Наука"

Маите и ацтеките


Recommended Posts

  • Потребител

Маите и ацтеките

Цивилизациите на маите и ацтеките са блестящ пример за напреднали култури в Централна Америка, развити много преди пристигането на испанските нашественици. Въпреки че маите предшестват ацтеките, двата народа имат сходни системи от вярвания, по-специално в областта на астрономията, религията и ритуалните жертвоприношения. И едните, и другите строят големи обсерватории, храмове и пирамиди, в които да упражняват своите практики.

Културата на маите достига своя разцвет между 900 и 1200 г. През този период влиянието им се разпростира върху огромна част от Централна Америка и те търгуват с народи, живеещи чак в Перу. Сред най-силните им страни са архитектурата и строителството — области, в които са толкова напреднали, че дори до днес из целия полуостров Юкатан в Мексико има затрупани храмове и пирамиди, които тепърва ще бъдат откривани.

За маите пространството и времето са ключови категории. Те използват извънредно сложна система за отчитане на времето. В техния календар всеки ден има различно наименование в съответствие с точните астрономически изчисления. В него се отбелязва всяко космическо събитие - да речем, разминаване на планети.

В центъра на религиозните и космическите вярвания на маите стои ритуалното човешко жертвоприношение. То е особено необходимо при слънчево затъмнение - за удовлетворяване нуждите на боговете.

Когато календарът направи пълен оборот, системата започва да отброява отначало с нов цикъл на прераждане и обновление. При всяко ново завъртане се предсказва настъпването на капитални събития. Интересното е, че поредното такова се очаква през 2012 г., така че съвременният свят ще може да прецени доколко точни са били маите в своите пророчества.

Смята се, че упадъкът на маите е свързан с бедствия като суша или болести, в съчетание с войни. До 1300 г. те вече строят конструкции със значително по-лошо качество. До испанското завладяване на Мексико в началото на XVI век много от руините на майте, които могат да бъдат посетени днес в Мексико, вече са изгубени или изоставени.

Докато цивилизацията на маите се срива, редица други култури в региона са във възход. Най-забележителната сред тях е тази на ацтеките. Когато испанците за пръв път влизат в контакт с техния народ, те са удивени от видяното. Местното население живее в елегантни градове, разположени около големи пирамиди и храмове. Богатствата и блясъкът на управляващата класа са удивителни и испанците са изумени от високото ниво на социално развитие. Но остават дълбоко шокирани, когато разбират колко много ритуални човешки жертвоприношения се извършват в тези храмове и пирамиди.

Ацтеките упражняват същата форма на жертвоприношения като маите, дори още по-ревностно. Те принасят в жертва пленници от воюващи с тях племена или пък роби. Новопостроените храмове, посветени на боговете, се освещават чрез мащабни жертвоприношения. При разкопките на големите мексикански пирамиди са намерени стотици скелети, застинали на колене, заровени дълбоко в основите. В декорацията на сградите, които са строени специално за извършване на човешки жертвоприношения, са използвани изображения на черепи и скелети.

Някои от ритуалите са трудно разбираеми. Висшите жреци изтръгват с каменни остриета все още туптящите сърца на някои от жертвите. След това сърцата се поднасят на специален олтар като дар, докато телата биват хвърляни по стъпалата на пирамидата, а понякога - изяждани.

Други ритуали, изпълнявани в повратни моменти от астралния календар, включват одиране на кожата на жертвите, докато те са все още живи. После жрец взима кожата и я носи цял месец. Този вид ритуал символизира прераждането, тъй като загубата на човешка кожа наподобява процеса на обновление при сменянето на кожата на змията - почитано от ацтеките същество.

С течение на времето апетитът за кръв на този народ нараства и като цяло в основите на по-късните храмове има много повече човешки останки. Изглежда, че след като колелото на кръвопролитието веднъж се е задвижило, то може единствено да стане по-голямо и исканията за жертвоприношения нарастват заедно с благополучието на ацтеките. Испанските конкистадори записват една особено страховита история, според която при пристигането им в столицата на ацтеките Теночтитлан - център на днешното Мексико Сити - те виждат монумент, построен изцяло от човешки черепи. Грубо изчисление показва, че тази структура съдържа 125 000 черепа, подредени в точна геометрична схема.

Това мистично очарование от смъртта ни изглежда жестоко и противно в днешно време и все пак то е интегрална част от културата на тези древни цивилизации, при които начините на живот се развиват в продължение на няколко хиляди години в изолация от това, което е считано за „познатия свят". Макар унищожението на ацтеките да представлява невероятен военен подвиг от страна на Кортес - водачът на конкистадорите, - то в крайна сметка е погубване на една високоразвита култура.

Изглежда странно, че в началото, при пристигането си в Мексико, конкистадорите получават толкова голяма свобода на действие, при положение че императорът на ацтеките - Монтесума - е в състояние да победи нашествениците. Всъщност въздържаността му се дължи на древно предсказание, което говори за бъдещото пристигане в техните земи на бог Кецалкоатл, който щял да използва голямата си мощ и мъдрост, за да помогне на ацтеките и на мексиканския народ да постигнат по-голямо величие. Познато още като „пернат змей", това най-почитано същество е описвано по начин, който съответства на вида на въоръжените и брадясали новодошли, които се появяват от изток - посоката на изгряващото слънце. Въпреки че това пророчество изглежда вярно по отношение на пристигането на испанците, резултатът, разбира се, е точно обратният в сравнение с предсказаното. С пристигането на испанските окупатори културата на ацтеките е унищожена завинаги, тъй като конкистадорите смятат за свое задължение да заличат всяка следа от този някога могъщ народ. Така още една от световните древни култури изчезва завинаги.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
А, що, общоисторическа е достатъчно :)

"Други ритуали, изпълнявани в повратни моменти от астралния календар, включват одиране на кожата на жертвите, докато те са все още живи. После жрец взима кожата и я носи цял месец. Този вид ритуал символизира прераждането, тъй като загубата на човешка кожа наподобява процеса на обновление при сменянето на кожата на змията - почитано от ацтеките същество." - викаш, чиста история. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Народите от централната част на Америка са ни познати най-вече с техния култ. Тъй че не трябва да ни изненадва. Що се отнася до ритуалите - то нещата опират до гледна точка. Испанците страшно много се възмущавали как ацтеките можели да правят такива ужасни чонешки жертвоприношения, макар че родната им Света Инквизиция въобще не си падала по-долу с "актовете на вярата" (горенето на еретици на клада).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Така е темата си е за тук, понеже господата цивилизатори от Испания са се погрижили да изгорят и книгите на ацтеките и маите сега за тях знаем съвсем малко за конкретните събития в историята им и то най-вече за последния етап непосредствено преди откриването им и общо взето всичко останало се базира на археологически находки и изясняване на религията и ритуалите им.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...