Отиди на
Форум "Наука"

Чавдарче, пионерче, комсомол...


Recommended Posts

Новото поколение, родено в демокрацията, счита тези думи за срамни и лоши. По- старото, свързва с тях добри спомени от бригади, лагери и колективен живот, и лоши за тоталитарната система и психологическата обработка на младите хора. Сега има множество подобни организации почти към всяка по-голяма партия. Опита да се въведе Вероучение в училищата има подобни задачи, да обедини младите на религиозен принцип.

Ако изчистим всякакви идеологически, верски и етнически платформи, на преден план излиза риторичният въпрос – нужни ли са на новите поколения, младежки организации.

Човекът е социално същество и не може да живее самотно. Необходимо е общуване, състезание и изява. Места за обмяна на опит, запознанства и формиране на ценностна система, нета е недостатъчен и в много случаи опасен и нездравословен. Масовият спорт и приложните му форми като моделизмите, игрите, изискват събиране на младите хора за демонстриране и упражняване на знания и умения. Училищата се опитват сами да направят нещо в тази посока и да усвоят част от огромната енергия на учениците. За съжаление крайно недостатъчно. В много развити страни, формирането на младежки организации и тяхната работа е в приоритетите на държавата. Направленията в дейността им са много и важни – оцеляване, първа помощ, самозащита, поведение в критични ситуации, екология, масов спорт, туризъм, безвъзмезден труд и пр…

Не религия е нужна на младите, а - система за учене и реализация, надвишаваща класните, скучни занимания. Която да заеме с интересни и важни неща повече от свободното им време и ваканции. Има цяло Министерство на младежта и спорта. Какво точно се прави там не знам, но в никакъв случай не е НА младежта, по скоро СРЕЩУ. Към старата, тоталитарна спортна база и лагери, не е добавено нищо. Обратно всичко е почти унищожено, реституирано и приватизирано. Инициативата за формиране на младежки организации, на непартиен принцип трябва да излезе от тях, в което дълбоко се съмнявам. Някой ще възрази, че няма пари, не е вярно – просто няма интерес от излишни главоболия, достатъчни са 5 % от приходите на спортния тотализатор. Сигурен съм, че има хора, родители ,учители, треньори…които на обществени начала ще работят с младите, В развитите страни това се прави доста отдавна.

Не виждам нищо лошо в бригадите, почистването на природата, познаването на оръжията, лагерите и младежкото творчество, опознаването на природата… Родителите също биха заделили средства за такива полезни неща. Нета, дискотеките, кафенетата и улицата не са най- доброто място за пребиваване на младите хора. Семейната среда е недостатъчна и често пъти вредна. Организираният младежки живот, е една от първите стъпки към, т.н. гражданско общество, и трябва да се направи !

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това бяха тоталитарните проекции сред децата и младежта. Ти сигурно си забравил каква неописуема досада бяха церемониите им, особено комсомолските, каква глутница натегачи (с някои малки изключения - това ако го чете един приятел, за него го пиша :))) ) ги оглавяваха, какви проблеми понякога създаваха на някои младежи и в какъв див формализъм бяха затънали.

Това не са скаутите, дедо, от които те впрочем откраднаха пионерската връзка. Смях, пионерската връзка води генезиса си..... от каубойската кърпа на врата на американските кравари...

А, и девиза "Винаги готов!" и той е скаутски, май.

Остави тия глупости, пропагандираш неща, които изживяха времето си още преди началото на Втората световна война.

Link to comment
Share on other sites

КГ, ти пак циклиш на политика и червени вратовръзки, чавдарските бяха сини. Наистина ли мислиш, че не са нужни младежки, непартийни организации и, че такива организации отдавна са си изживяли времето?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

На политика циклиш ти, защото представяш някогашните тоталитарни младежки организации като голям позитивен пример. Да, по идея са. И бяха понякога добра среда поради факта, че там се събираха деца и младежи.

Но си забравил отвратителната им символика, глупавите превземки и досадата, с която децата ходеха там по задължение.

Хитлерюгенд 2

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няма смисъл да се карате.

И сега има скаутско движение у нас.

http://scout.bg/inde...id=81&Itemid=95

http://scoutbg.org/

http://homsofia.blog.../blog-post.html

А пионерските домове са заменени от бившите ТНТМ-центрове, днес наречени ОДК (Общински детски комплекси).

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

А в новата европейска политика се извършват огромни дейности в тази насока. Има огромни програми само за млади хора, където се провеждат множество проекти в различни насоки най-вече мултинационални с идея за културен обмен, толерантност, креативност и какво ли още не...това не е спирало да го има, но тук мисля, че идеята е леко е над училището, защото ако не учиш и не се интересуваш няма как да се озовеш в подобен проект а най-малкото ти трябва някакъв език различен от българския, за да се разбереш с другите нации.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За съжаление линията чавдарче-пионерче-комсомолец, по която насила прекарваха подрастващите, която е еклектична смесица от външни образци без вътрешни традиции, която е изпълнена с формализъм и бюрокрация, се оказа неработеща и за разлика от всичко друго моментално и тотално рухна с оставката на Т. Живков.

Организациите на скаутите и на Хитлеровата младеж (Хитлерсюгенд) за разлика от Димитровската младеж са набирали членовете си доброволно, като са насърчалави постъпването им с дейности, които са полезни с оглед перспективите за развитие в съответната държава.

В соца чавдарче се ставаше автоматично, макар този етап да съдържаше някои национални елементи, като българските калпачета с лъвче и зелените знамена на "четите". Ръководството на четата естествено беше марионетно, като се определяше от Великата Другарка (т.е. учителката). Вярно, че това са малки деца, но пък още от тогава ги приучаваха да се подчиняват на тоталитарните повели на един човек - Другарката.

После се преминава в пионерската организация - колективно. Там вече се появява нещо ново - развитие на ученическата-номенклатура. Т.е. се провеждаха обучения на актива, изразяващи се в безплатни лагери и кьор-софрички за актива. А соцобществото по начало като тънещо в мизерия много се впечатляваше дори от един скромен, но безплатен обяд или вечеря. А за народа (т.е. редовите членове), е както се казваше в един филм - народа .....

Накрая идеше комсомола. Там вече постъпването ставаше доброволно, при това с изпит. Постъпването става доброволно, но пък се обяснява, че който няма желание да постъпи доброволно го чакат проблеми в казармата (в която също се влизаше пак така доброволно), а ако не е комсомолец просто да забрави, че може да стане студент. А и какъв качествен подбор с изпит имаше само. От това време са останали въпросите : "Колко са петимата от РМС?", "Колко са 6-те ястребинчета?" А за организационните възможности на Комсомола тази структура организираше само комсомолски събрания, които като цяло бяха колкото безполезни, толкова и досадни.

Пионерските лагери са си по същество училищни лагери. Тъй че нямаше никакъв проблем да се запазят (без пионерските събрания)към Министерството на образованието.

Но ако искате да поговорим за едно интересно явление от соцпериода - Тимуровските команди, съм готов да пусна тема за книжката на А. Гайдар. Става дума за неформални организации създавани доброволно за постигане на дадена цел.

Човекът е социално същество и не може да живее самотно. Необходимо е общуване, състезание и изява. Места за обмяна на опит, запознанства и формиране на ценностна система, нета е недостатъчен и в много случаи опасен и нездравословен...Не виждам нищо лошо в бригадите, почистването на природата, познаването на оръжията, лагерите и младежкото творчество, опознаването на природата…

И защо нета да е по-опасен от опознаването на оръжието, което направи Пол Боевски? А колко са се разболели от лошата хигиена в столовете и спалните помещения по време на бригади? А за какво мбадежко творчество става дума - в света на свъртехнологиите да се рисува с тебешир по асфалта за асамблеята "Людмила Живкова" (офиц. име "Знаме на мира"? И каква е ползата за практикуващите такова творчество? В интерес на истината за социализма и постсоциализма "творчество" си е мръсна и еретична дума, за нещо, което подкопава устоите на номенклатурно-бюрократичния апарат. Тъй че "творчество" не е имало. Тъй наречените ТНТМ се организираха с допотопни средства и ако се правеше въобще нещо, то беше чисто шаблонно, без каквото и да е творчество.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, то една система като заработи, и то с младежи, е пълно и с позитивни емоции и т.н. Те хората облагородяват всичко...

Иначе Галахад е дал чудесна картина на тази система. :v:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ръководството на четата естествено беше марионетно, като се определяше от Великата Другарка (т.е. учителката).

С управлението на детските организации в училище се занимаваха дружинните. Дружинните винаги бяха жени и погледнато от страни почти нищо не работеха. Сега училищните психолози като че са заели техните места.

Когато бях в първи клас дойде дружинната и ни раздаде едни книжки от които ни караше да четем колкото можем и да декламираме хорово. И сега помня някои неща:

"Чавдарчето е примерно дете

играе, пее, учи се , чете."

"Чавдарчето учтиво поздравява,

то възрастните хора уважава."

"Чавдарчето е примерно във къщи и във клас,

то помни: пионер ще стана аз!" :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А, болшинството от тях бяха симпатяги на работа към РК на ДКМС. Скоро гледах, че имаше едно дело, в което стана ясно, че и заплати не са получавали достатъчно. Просто бяха нещо като млади педагози, нямам лоши впечатления, с изключение на няколко патки, които си мислеха, че упражняват сталински диктат в София през 80-тте. :))

Link to comment
Share on other sites

И защо нета да е по-опасен от опознаването на оръжието, което направи Пол Боевски? А колко са се разболели от лошата хигиена в столовете и спалните помещения по време на бригади? А за какво мбадежко творчество става дума - в света на свъртехнологиите да се рисува с тебешир по асфалта за асамблеята "Людмила Живкова" (офиц. име "Знаме на мира"? И каква е ползата за практикуващите такова творчество? В интерес на истината за социализма и постсоциализма "творчество" си е мръсна и еретична дума, за нещо, което подкопава устоите на номенклатурно-бюрократичния апарат. Тъй че "творчество" не е имало. Тъй наречените ТНТМ се организираха с допотопни средства и ако се правеше въобще нещо, то беше чисто шаблонно, без каквото и да е творчество.

Младежите винаги са се интересували от оръжие, това че няма подобно обучение и форма води до случая Пол Боевски - забележете играят руска рулетка в училище.

Много малко са заболелите на бригади, имаше и лекар и ХЕИ

Не пипайте "Знаме на мира" не омаскарявайте нещо прието от света и на капитала като добро и оценено високо. Людмила Живкова е направила за България и за днешната "демокрация" много повече от всички "сини" политици взети заедно. Без нейната неуморна работа нямаше да има НДК, нямаше да се изучават източни култури , окултизма, ясновидството....Баща и беше атакуван непрекъснато от съветските "другари" за действията и "несъвместими с марксизма-ленинизма".

Вие критикувате, а даже не знаете какво е ТНТМ- това беше форум и движение за младежка реализация. Имаше отлична система за самофинансиране. 15% от стойността на задачите и темите влизаха в касата на клубовете за ТНТМ и можеха да се харчат почти за всичко ! Не само имаше творчество, даваше възможност за общуване и професионален растеж, за международен обмен на знания и опит, провеждаха се симпозиуми, изложби. Само през клуба в който членувах, са преминали стотици хиляди левове изхарчени за добри и полезни неща. За съжаление 4-5 години бяха крайно недостатъчни за по-големи успехи.

Когато избухна "демокрацията" абривиатурата ТНТМ,се зачете по нов начин " Тъп Народ, Тъпа Младеж" така и до днес.

Никога и никъде не съм твърдял, че идеологическите и партиините внушения, символи и порядки са били добри. Напротив, твърдя, че са вредни, особено сред подрастващи и младежи, даже и сега в "демокрацията". ! В училищата не трябва да има политика, религия, идеология , а наука ! Не плюйте настървено по всичко, потърсете ценното, макар и малко, съхранете го, един ден ще ви потрябва.!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много съм съгласен с вашето мнение, не лога да гласувам за него, защото си изгърмях бройките за гласуване в една друга тема докато неутрализирах негативни оценки на правилни мнения, затуй ща гласувам за Вас утре. Много добро мнение. Людмила живкова направи сто пъти повече за България от който и да е друг политик след 1989 г. Да вземем само Юнеско. Вие знаете ли, че България влиза в списъка на Юнеско 5-6 години преди да влезе испания със севиля и кордоба. Защо? Ами заради нея. А какво прави сега Бокова? чеше си краката май.

Ето най-сетне едно трезво мнение тука в тоя форум. Ей хора, вслушайте се, човекът и ум има, и опит.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И сега помня някои неща:

"Чавдарчето е примерно дете

играе, пее, учи се , чете."

"Чавдарчето учтиво поздравява,

то възрастните хора уважава."

"Чавдарчето е примерно във къщи и във клас,

то помни: пионер ще стана аз!" :biggrin:

Ето ти още две:

" Чавдарчето труда обича,

на помощ първо се притичва!"

и

"Малките чавдарчета

са добри другарчета!"

:good:

Не пипайте "Знаме на мира" не омаскарявайте нещо прието от света и на капитала като добро и оценено високо. Людмила Живкова е направила за България и за днешната "демокрация" много повече от всички "сини" политици взети заедно. Без нейната неуморна работа нямаше да има НДК, нямаше да се изучават източни култури , окултизма, ясновидството....Баща и беше атакуван непрекъснато от съветските "другари" за действията и "несъвместими с марксизма-ленинизма".

Много съм съгласен с вашето мнение, не лога да гласувам за него, защото си изгърмях бройките за гласуване в една друга тема докато неутрализирах негативни оценки на правилни мнения, затуй ща гласувам за Вас утре. Много добро мнение. Людмила живкова направи сто пъти повече за България от който и да е друг политик след 1989 г. Да вземем само Юнеско. Вие знаете ли, че България влиза в списъка на Юнеско 5-6 години преди да влезе испания със севиля и кордоба. Защо? Ами заради нея. А какво прави сега Бокова? чеше си краката май.

Ето най-сетне едно трезво мнение тука в тоя форум. Ей хора, вслушайте се, човекът и ум има, и опит.

Господа! Всъщност другари!

Какво "вземате"!? Имаме вече една тема за тези вещества! Споделете опита си! Аз съм пробвал някои неща, но на вашите субстанции явно не съм попадал! :w00t:

Хайде, не бъдете егоисти! Споделете, моля!

Сериозно, наистина ли Людмила направи толкова много за България и младежта й? Аз, като по-глупав си мислех, че тези инициативи засегнаха предимно децата от братския Трети свят, примерно Никарагуа и пострадалите от "Контрите", но щом казвате!

Та, значи да драскаш асфалта е нещо много хубаво, така ли?

С други думи, "Знаме на мира" е предшественик, и то социалистически, прогресивен, на днешните графити! :punk: :punk:

Единство, творчество, красота!

Бронкс ряпа да яде!

Харлем също!

Да живеят соц. графитите - най-прогресивните и подпомагащи детското развитие графити на света!

Абе, тука толкова хумор има, че няма нужда от Би Ти Ви Комеди! :tooth::good:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

От асамблеята и какво беше Фондация "Людмила Живкова" файдата като от фондация "Бъдеще за България" на др. Костова - от двете се уреди някакво бъдеще за членовате на по едно семейството (демек синчето на Първия и жената на премиера).

А за ТНТМ не казвам, че не са се прахосвали пари (както и за много други неща в държавата), а че не отиваха за някакво творческо развитие. Сумати народ завършваше техникуми, като е виждал изучаваните елементи само на чертеж. Та при такова ниво профилираното обучение, какво друго и да се очаква от ТНТМ. Ще гоним Европа с компютър "Правец" :tooth:

Това, че младежите са се интересували от оръжие, съвсем не означава, че е хубаво то да им се дава в ръцете. Те се интересуват също и от наркотици, цигари и алкохол, ама това съвсем не означава, че споменатите субстанции трябва да се пуснат в училищата като част от безплатната закуска.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абе интересът към оръжието е здравословно нещо, но не когато е по харлемски, а по скаутски или армейски. :))

Link to comment
Share on other sites

От асамблеята и какво беше Фондация "Людмила Живкова" файдата като от фондация "Бъдеще за България" на др. Костова - от двете се уреди някакво бъдеще за членовате на по едно семейството (демек синчето на Първия и жената на премиера).

А за ТНТМ не казвам, че не са се прахосвали пари (както и за много други неща в държавата), а че не отиваха за някакво творческо развитие. Сумати народ завършваше техникуми, като е виждал изучаваните елементи само на чертеж. Та при такова ниво профилираното обучение, какво друго и да се очаква от ТНТМ. Ще гоним Европа с компютър "Правец" :tooth:

Това, че младежите са се интересували от оръжие, съвсем не означава, че е хубаво то да им се дава в ръцете. Те се интересуват също и от наркотици, цигари и алкохол, ама това съвсем не означава, че споменатите субстанции трябва да се пуснат в училищата като част от безплатната закуска.

В човешките дейности не винаги се гони "файдата" или келепира има и други неща, които не се разбират, особено от по-младото "демократично" облъчено поколение !

Държавни пари , г-н модератор Галахад , не са давани за ТНТМ, то се издържаше самостоятелно и зависеше от активноста и кадърноста на участниците. Това което твърдиш за техникумите въобще не е вярно ! В днешни дни няма практика и ученето не е и по чертеж - защото няма промишленост ! Обратното скъсваха ни от практики в техникума и директно в производството и заводите - за което благодарим, така се учи занаят?

Нивото на обучение беше високо, по-високо от сегашното над 1500000 добре обучени българи работят по света и далеч не мият само чинии ! Компютрите "Правец" бяха копирани от Епъл 1:1 и за годините бяха водещи в света, всичко се произвеждаше в Тайванд , тук само се сглобяваха и упаковаха. Изнесли сме от тях за милиарди левове . Европа и до днес няма свое компютърно производство и свестен компютър. ГДР се опита с Роботрон и Правец (който е Епъл) ги заби в земята.

За младежите, наркотиците и алкохола, оръжието - твърденията са верни но за днешните условия. В годините на споменатите младежки организации, притежанието на оръжие беше забранено. Най трудно се ставаше ловджия. За бойно оръжие да не говорим!

Моля уважаеми господа, не губете времето на други да оборват подхвърлените от вас неистини. ! Четете, консултирайте се с родители и близки. ! Уважавайте повече собственият си авторитет.!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, ловджии ставаха хората на ген. Русков и на бай Пенчо Кубадински и др. подобни.

Г-н Дедо, това тука е форум и на него точно това се прави, коментира се и се споделя информация. Така, че не разбирам призива Ви.

За "оръжейната" страна на въпроса - тогавашната българска младеж имаше предимството да посети масово БНА, така, че това създаваше определена възпитателна насоченост.

Друг е въпроса, че в някои отношение БНА прекаляваше с тях, което пък създаваше деформации...

Изобщо, социализмът щеше да даде 20-тина чудесни години на българите, преди да рухне, ако не беше прекалил. Ама той прекали.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ПП

Правец-Правец, ама ако не беше НТР да го открадне от Епъл, нямаше да имаме и това, нъл тъй? Пак същата работа - добри идеи, зле изпълнени.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...