Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
  On 1.01.2011 г. at 12:10, КГ125 said:

A, са, са. Щом отнемат собствеността и личните права, са. Това е критерият, останалото са идейни разногласия вътре между тях си.

Е, не така. Посочените от теб критерии не са присъщи само на комунистите, така че категоричният логически извод е неправилен. Днес също има ограничаване и отнемане на лични права в САЩ, ама от това не следва, че е комунистическа страна. За фашизмът - да не говорим, но фашизъм все пак не е комунизъм, още по-малко марксизъм.

Това, което се зовеше "социализъм" е някакво извращение на Ленин, доразвито от великият "учен" Сталин. Че си е форма на извратен ляв тоталитаризъм, мисля че няма спор. Икономическата концепция на Маркс никога не се е осъществила (както каза някой дали изобщо ще се осъществи - това е въпрос на бъдещето), а Ленин и подобни олигофрени взеха само надстройката - идеологията и я прикачиха на това, което имат като база и което няма нищо общо с Марксовата концепция. Затова резултатът бе история с предизвестен край и за съжаление с много кръв и мъка.

• Мнения 426
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
  On 1.01.2011 г. at 12:03, Пандора said:

Определено - не се разбрахме. :) Това което се случи не е това ,което е предрекъл Маркс.Независимо от това,че тези хора се зоват "комунисти" и постояно повтарят името на Маркс за мен те не са такива.

E, пак ще повторя - точно това казвам и аз. Историята съвсем не се разви така както Маркс е предрекъл. Маркс анализира миналото и настоящето, и казва какво ще стане. Обаче не стана, т.е. Маркс е излязъл калпав пророк. А е калпав защото цялата му философия е тотално сбъркана. След като Маркс предсказва как ще се развие човешкото общество, а то съвсем не се развива така, значи някой греши - или човешкото общество в глобален аспект или Маркс. Може би целият свят му е крив на Маркс, че не се е развил така както той "предрекъл". Е това същността - не може нищо от това, което казал, че ще стане да не е станало и пак да има хора да твърдят, че Маркс е бил прав. То е все едно метериолог да каже че тази зима ще е със сресда температура +25 градуса, а вместо това е -25. И да излезе някой и да каже, "ами той метериологът е е много добър, ама то щото нали, така стана и не позна, обаче е специалист". Ами не е. След като е рекъл "така ще стане", пък не е станало така, значи от него и дъска за кочина не става.

казваш, за теб комунистите не са комунисти. А за теб Фридрих Енгелс, едрият капиталист, комунист ли е илине?

но да се върнем към темата. Как точно марксическите възгледи за развитието на човешкото общество, се онагледяват с историята и как точно тезата за строевете се прилага към отделните общества. Възоснова на Марксовата доктрина

1. сарматите и готите през ІІ в. в кой строй са?

2. Византия през VІІ-ХІІ в. в кой строй е?

3. ПБЦ в кой строй е?

като трябва да се приложат теоритичните постановки на Маркс на практика, веднага се вижда колко кухи и безумни са.

• Глобален Модератор
Публикувано (edited)
  On 1.01.2011 г. at 12:41, DendroaspisP said:

Е, не така. Посочените от теб критерии не са присъщи само на комунистите, така че категоричният логически извод е неправилен. Днес също има ограничаване и отнемане на лични права в САЩ, ама от това не следва, че е комунистическа страна. За фашизмът - да не говорим, но фашизъм все пак не е комунизъм, още по-малко марксизъм.

Това, което се зовеше "социализъм" е някакво извращение на Ленин, доразвито от великият "учен" Сталин. Че си е форма на извратен ляв тоталитаризъм, мисля че няма спор. Икономическата концепция на Маркс никога не се е осъществила (както каза някой дали изобщо ще се осъществи - това е въпрос на бъдещето), а Ленин и подобни олигофрени взеха само надстройката - идеологията и я прикачиха на това, което имат като база и което няма нищо общо с Марксовата концепция. Затова резултатът бе история с предизвестен край и за съжаление с много кръв и мъка.

А, не, ако пак някой ще осъещствява икономическите концепции на Маркс, да го прави у тях си, а не в нашите държави! Сакън!

Точно отнемането на собствеността е основната, фундаментална характеристика на комунизма, и тя почва точно от Маркс. Тя има различни форми и начини и в каквато степен се проявява тук или там, в такава степен има комунизъм на това място :)

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикувано
  On 1.01.2011 г. at 12:58, КГ125 said:

А, не, ако пак някой ще осъещствява икономическите концепции на Маркс, да го прави у тях си, а не в нашите държави! Сакън!

Точно отнемането на собствеността е основната, фундаментална характеристика на комунизма, и тя почва точно от Маркс. Тя има различни форми и начини и в каквато степен се проявява тук или там, в такава степен има комунизъм на това място :)

Засрамете се другарю! В този прекрасен слънчев съботен следобед, вместо да излезите на един Ленински съботник, вие стоите си в къщи, злостно хулите най-великите мислители на човечеството и най-справедливия строй и така доказвате на всички ни продажната си дребнобуржоазна реакционна същност на зле платена подлога на гнилия капитализъм и американски империализъм.

• Глобален Модератор
Публикувано (edited)

Другарю, това беше проверка на революционната бдителност. Аз отдавна съм на съботник - разчиствам останалите от империализма пържоли и баници :cop:

Рапорт даден.

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикувано
  On 1.01.2011 г. at 13:54, КГ125 said:

Другарю, това беше проверка на революционната бдителност. Аз отдавна съм на съботник - разчиствам останалите от империализма пържоли и баници :cop:

Рапорт даден.

Браво! Тази гнусни капиталистически пропагандни средства, а именно пържоли и баници, трябва да бъдат унищожавани немедлено още в мига, в който бъдат открити. Съгласно Инструкция № 5 на ЦК на Партията, този род империалистически агитматериали, с които се цели най-подла идеологическа диверсия на социалистическите маси, трябва да бъдат унищожавани като се заливат с обилни количества вино, по възможност червено (бялото вино навява спомен за белогвардейците и не е желателно).

Но все пак, аз съм леко притесен за здравината на вашите идеологически възгледи, и мисля да че форумното ППО сериозно трябва да се позанимае с въпроса, дали да не бъдете изпратен на ежегодния опреснителен курс по марксизъм-ленинизъм, който се провежда в сибирската тундра.

Публикувано (edited)

Нямам намерение да жонглирам с философски понятия и да влизам в спорове Маркс няма нужда от защитници и адвокати. Хората в целия свят, разбират ясно този факт. Предлагам ви да изтеглите един документален и важен филм: The War On Democracy A film by John Pilger намира се в този сайт за торенти http://www.zamunda.net.

Този филм не е направен от хора с комунистически убеждения, стрикно се придържа към документалното кино. Филма ярко демонстрира и по най- съвременен начин доказва същността и величието на Марксовата теория. Поставя и много въпроси, свързани с огромната, днешна, българската сервилност към САЩ .

Особено ценен е за младото поколение, което е длъжно, добре да познава и анализира, световната история и ценностна система !

Редактирано от dedenze
  • Потребители
Публикувано

Деденце, може би си останал с погрешната представа, че съм някакъв голям любител на Маркс и на това, което се нарича "марксизъм"; но не съм. Просто някои негови термини са използваеми за удобство. Но Качо е прав като посочва с примери, че това може да бъде и подвеждащо. Защото Маркс просто се е опитал да наложи опростенчески модел на историята. Човекът е имал ясна визия, само дето тя е годна за частна употреба относно много ограничен ареал.

Публикувано

Нема да се плашиш Глишев, за секунда не съм се усъмнил , че си симпатизант на Марксизма. Похвално е, че го приемаш като сериозен и достоен противник, най - малко заслужаващ уважение, а не като в тирадите на Ка40

• Потребители
Публикувано

Противник? Не, просто един добър, но остарял автор, който е бил четен и използван зле.

• Глобален Модератор
Публикувано
  On 1.01.2011 г. at 15:52, Ka40 said:

ПП. и не ни пробутвай тези дребнобуржоазни тариклъци с Ленин!Неговият иделогически път е започнал именно от Сибир къде в неволите той се кали!

Но е преминал през Швейцария. Така, че, другари, сибирският етап може да се прескочи, подобно на монголския преход. А и ние българите от 90-тте знаем как се постъпва с банките, па били те и швейцарски!

On 1.01.2011 г. at 16:06, dedenze said:

Нямам намерение да жонглирам с философски понятия и да влизам в спорове Маркс няма нужда от защитници и адвокати. Хората в целия свят, разбират ясно този факт. Предлагам ви да изтеглите един документален и важен филм: The War On Democracy A film by John Pilger намира се в този сайт за торенти http://www.zamunda.net.

Този филм не е направен от хора с комунистически убеждения, стрикно се придържа към документалното кино. Филма ярко демонстрира и по най- съвременен начин доказва същността и величието на Марксовата теория. Поставя и много въпроси, свързани с огромната, днешна, българската сервилност към САЩ .

Особено ценен е за младото поколение, което е длъжно, добре да познава и анализира, световната история и ценностна система !

Ми като си почнал с филмите, ето още няколко:

http://video.google.com/videoplay?docid=2434007458182631361#docid=8259245290220758984
  • Потребител
Публикувано
  On 1.01.2011 г. at 20:04, КГ125 said:

Но е преминал през Швейцария. Така, че, другари, сибирският етап може да се прескочи, подобно на монголския преход. А и ние българите от 90-тте знаем как се постъпва с банките, па били те и швейцарски!

http://video.google.com/videoplay?docid=2434007458182631361#docid=8259245290220758984

Другарю, нетрябва да бърза с банките, първо трябва да се мине етапа с мандрите. Трябва да кажем на швейцарските другари внимателно да четат Маркс за постъпателното развитие и да се поучат от братския български опит. Нашите марксисти започнаха като обикновени крадци, после преминаха т.нар. "мандраджийски период", през който свобождаваха мандрите от тяхната продукция, след което смекчиха революционния си устрем и в десетилетно системно източване на държавата и чак тогава се заеха с банките! Всичко по реда си! Нека швейцарските другари започнат с първо мандрите и после да преминат на банките.

• Потребител
Публикувано
  On 1.01.2011 г. at 19:56, glishev said:

Противник? Не, просто един добър, но остарял автор, който е бил четен и използван зле.

Е, не така. Ако той е просто остарял автор, какво да кажем за християнството? Защо ли?

Между философията на марксовия комунизъм (подчертавам - философията, а не идеологията както масово се бърка в този форум) и ранното християнството няма голяма разлика в идеята. Маркс, само че не се позовава на Бог, а на нещо много материално - икономиката като единна съвкупност от производствени сили и производителни отношения. И много точно определя тяхното съотношение. И след него никой нищо ново не е добавил в това отношение.

Разликите са само в крайните изводи. Тук съм съгласен, че никой не е безгрешен в това, кога и какво точно ще последва. КГ е прав да се опасява, че може да има нов опит от сорта на досегашния "комунизъм". Защото това не е марксовия икономически модел, а чиста идеологическа изгъзица на елементарно интерпретиране на неща, които не се разбират и от т.нар "комунисти". Същият аналог имаме и при християнството с примери безброй. Прав е да се притеснява, защото налагането на елементарното, външно лукстросаното е най-лесното и за мнозина най-привлекателното и "правдиво".

В икономико-философските разсъждения на Маркс има голямо зрънце прагратичен идеализъм. Чисто икономически (а това винаги е определящо с оглед на нашето телесно битие като общество от човеци), ако някога, може би и прочие, се стигне до такава степен на икономическо развитие, така че да имаме практически резултат - от всеки му според възможностите, на всеки му според потребностите, това ще е точно икономическия комунизъм. Каква идеология ще му сложи малоумният като цяло човек - това е друг въпрос. Да се надяваме, че до тогава (ако изобщо някога такъв икономически модел, равен на материалния Рай, се появи) човекът ще е от нов тип с нов начин на мислене поради заситените базисни нужди. Ако не е така и аз имам опасенията на КГ... Другото е политическо и идеологическо словоблудство.

• Потребители
Публикувано

Да, пък и някои неща остаряват като катедрали, а други - като ланшна шума ;)

• Потребител
Публикувано
  On 2.01.2011 г. at 13:04, glishev said:

Да, пък и някои неща остаряват като катедрали, а други - като ланшна шума ;)

Ефектна софистика с оглед на темата! :laugh:

Християните никога няма да простят на т.нар "комунисти", че се опитаха да им откраднат идеята. :laugh:

• Потребител
Публикувано
  On 2.01.2011 г. at 13:05, stinka (Rom) said:

и двете.

Е, в поста си ясно съм раздлелил двете неща. Не си пасват изобщо. Философо-икономическото понятие за комунизъм е понятие от базата, а идеологията натворила се по-късно е от надстройката. Религията е също от надстройката. За това, тъй като темата е за понятия, нека сравняваме само адекватни понятия - комунизъм като идеология с християнство като религия. Другото е мешане на нещата.

• Потребител
Публикувано
  On 2.01.2011 г. at 13:11, stinka (Rom) said:

Ами това е за мен християнството е за грешници, а комунизма е за светци. Всички знаем какви са хората.

Бе, не си прав според мен. Идеологията на комунизма е доста нескопосана в сравнение с християнството. Тъй че, май е обратното.

• Потребител
Публикувано

И така да обобщим, оправда ли, развитието на света през последните 150 години теорите на Маркс за това как ще се промени света? Категорично не! Следователно, теорията е напълно погрешна.

Конкретно към темата, приложима ли е концепцията на Маркс за историческото развитие на човечеството в конкретен за всяко общество контекст? Категорично не! Следователно концепцията на Маркс е напълно погрешна.

ПП. Тук все се натяква, че нашите комунисти не били истински марксисти, че истинският марксизъм било нещо хубаво и т.н. Ок, изградете си някъде общество съобразно "истинския марксизъм", пък ако толкова е хубаво, и ние ще приложим този модел. До тогава, ще ме извинявате господа "марксисти", ама България не е опитно поле, а аз не съм опитна мишка, така че ако обичате, правете си експериментите някъде другаде.

• Потребител
Публикувано
  On 2.01.2011 г. at 13:19, stinka (Rom) said:

Християнството обещава идеално на ония свят, ако се стремиш да бъдеш добричък.

Маркс го обещава това тук на земята.

Зад религиите обикновено стоят хиляди години опит. Казва си думата това :)

Християнството като всяка идеологията (т.е като всяка религия в случая) е елемент от надстройката, но с едно особено качество - че не държи сметка за базата. Това го различава от политическите идеологии, които са обвързани със съответната база и за това винаги са по-тесни и ограничени (не бъркай, че идеологията на т.нар комунизъм се занимава с базата, напротив и той иска точно душите или по-скоро вярата в идеята). Християнството е преживяло четири икономически модела - робовладелски, феодален, капиталистически и социалистически. За това то се явява като свръхидеално в сравнение с по-тесните политически конкуренти.

Същото наблюдаваме и при некадърната модификация на християнството - исляма. Но така е с тоталитарните религии, наречени монтеистични. Това в същност е още една прилика с тоталитарния характер на идеологията на комунизма.

On 2.01.2011 г. at 13:28, Ka40 said:

И така да обобщим, оправда ли, развитието на света през последните 150 години теорите на Маркс за това как ще се промени света? Категорично не! Следователно, теорията е напълно погрешна.

Конкретно към темата, приложима ли е концепцията на Маркс за историческото развитие на човечеството в конкретен за всяко общество контекст? Категорично не! Следователно концепцията на Маркс е напълно погрешна.

ПП. Тук все се натяква, че нашите комунисти не били истински марксисти, че истинският марксизъм било нещо хубаво и т.н. Ок, изградете си някъде общество съобразно "истинския марксизъм", пък ако толкова е хубаво, и ние ще приложим този модел. До тогава, ще ме извинявате господа "марксисти", ама България не е опитно поле, а аз не съм опитна мишка, така че ако обичате, правете си експериментите някъде другаде.

Ка40,

теорията точно на Маркс никога не е била прилагана. За това можем само да гадаем дали някога ще докаже правотата си. И теориите не променят света. Те само по-вярно или не обясняват това, което се е случило, това, което се случва или което ще се случи - обективно. Това е основния проблем на т.нар ленинизъм, че се опита да промени с идеи базата. Но то не става така и никога не е ставало. Както християнството не успя и никога няма да успее да промени базата. Или която и да е друга надстройка.

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 2.01.2011 г. at 13:34, DendroaspisP said:

Ка40,

теорията точно на Маркс никога не е била прилагана. За това можем само да гадаем дали някога ще докаже правотата си. И теориите не променят света. Те само по-вярно или не обясняват това, което се е случило, това, което се случва или което ще се случи - обективно. Това е основния проблем на т.нар ленинизъм, че се опита да промени с идеи базата. Но то не става така и никога не е ставало. Както християнството не успя и никога няма да успее да промени базата. Или която и да е друга надстройка.

Дендро, а как иначе да стане? Имам предвид комунизмът? Какво да направи Ленин? Тя теорията на Маркс е толкова утопична и неадекватна на реалността, че по никакъв начин не става. Ето, Ленин приложи военен комунизъм - нещата станаха катастрофални. Установи диктатура на пролетариата, премахна частната собственост - точно, както иска Маркс.

Въобще опитите да бъде оневинен Маркс и да се стоварят всички неуспехи върху Ленин и компания са смешни. Ленин и компания просто няма какво да направят, за да приложат "истинския" марксизъм, защото е неприложим.

Дотук добре, някой ще каже какво е виновен човека, той е философ. Да, но там е работата, че Маркс не е просто философ. Той има претенцията да анализира недъзите на обществото и да даде рецепта, лек за същото общество. В този смисъл философо-икономическото понятие за комунизъм и идеологията на същия този комунизъм, оформила се по-късно са тясно взаимосвързани.

С две думи Качо го е казал много добре човека, няма нужда да се повтаряме. Фактите са си факти. Маркс не можа да предвиди развитието на обществените отношения, подцени адаптивността на капитализма и в крайна сметка неговите привърженици, благодарение на неговите идеи създадоха най-чудовищната и мракобесническа система, която светът някога е виждал.

Това, ако не е провал за една философия, аз не виждам какво...

Редактирано от Михов
  • Потребител
Публикувано (edited)
  On 2.01.2011 г. at 13:53, stinka (Rom) said:

Прав си. Вярата в християнството е базрина на нещо невидимо! Никой не се е върнал да каже няма Бог и рай. Докато вярата в комунизма е базирана на идеално тук и сега.

А, грешиш. Комунистическата идеология като държавотворческа идея е съставена като клонинг имитиращ (изместващ) христистиянската вяра в Бог.

Структурите на комунистическата власт копират най-ефективните и приложими модели от структурите на християнската инквизиция и германския фашизъм на местно и държавно ниво взети заедно.

Може да се каже, че комунизма е фашизъм с човешко лице.

Редактирано от Eньо

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

Научи повече  

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.