Отиди на
Форум "Наука"

Няма втори фронт.


Recommended Posts

  • Потребител

През 1944г. съюзнициите са спрени пред някоя от отбранителните линии на Апенините. Кеселринг яко ги е заклещил и нито поляци, нито мароканци, нито чочарки могат да помогнат за пробив.

Вместо в Нормандия, Чърчил ги е излъгал да десантират на Балканите, в следствие на което освобождават Гърция, Югославия, с боеве завземат България и към края на 1944, началото на 1945 г. са на линията Дунав - Сава и подготвят настъпление на север за към Виена. В същото време Съветската армия излиза на Одер и започва Берлинската операция. Вместо на запад Хитлер е отделил големи сили в Югоизточна Европа. Съветската армия превзема Берлин и настъпва към Белгия и Холандия, във Франция избухва масово въстание. В резултат от войната в Северна и Западна Европа е установен социализъм :biggrin: , в Южна - Гърция, Югословия, България, Италия е капитализъм :tooth: . Би ли възможен този сценарии и какви биха били последствията?

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Определено НЕ. Да оставим това, че западна Европа е по-важна от Проливите. Чисто стратегически няма как да стане. И от двете страни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ба, Чърчил си е бил бая шишка на дъската, можел е да прилъже Рузвелт, в мемоарите ясно личи как драска за Балканите. Комлекситеее, младежките комплекси от Дарданелите го тормозят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чърчил се е имал с Де Гол, можел е да го остави да се разбира с руснаците, а Рузвелн - не, до последно е бил гъст с вишистите. Така че е можел да спести малко американска кръв на плажа Омаха.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Рузвелт не се е имал с 'вишистите', просто е смятал, че де Гол като двузвезден генерал е нямал тежест и затова е залагал на Жиро. Смята се, че Жиро е щял да бъде 'по-послушен'. Аз лично се съмнявам в това. Но е възможно, защото Жиро има по-добри позиции и губи, следователно не е имал мотивация.

А няма начин Чърчил да остави когото и да е било да се разбира с руснаците. Още повече, че де Гол също не се разбира с тях. Всъщност те доста късно разбират за френската съпротива и типично по руски ги игнорират (колко дивизии може да изкара Папата?).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мен на цигарената кутия на чичо Джо ще има написани други съотношения: примерно България - 90:10 % влияние в полза на Запада, Франция 90:10 % в полза на Съветите :laugh:

В Ялта Европа вместо на Изток-Запад ще бъде разделена на Север-Юг.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да бе , ще пусне руснаците на една ръка(пролив)разстояние , как ли не.

Че някой ден да му цъфне тунела под Ла Манша , едностранно прокопан от някой Герой на социалистическия труд :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По реалистично е да се разгледа сценария, при който Ромел не е ранен, ръководи лично отбраната на Франция и респективно съюзниците не успяват с десанта в Нормандия. Без успех в Нормандия, операция Драгун също е обречена на провал, а това (както и става, защото се ползват ресурси, необходими за операциите в Италия), позволява на германците да се укрепят и в Италия до края на войната.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това би довело до отрязване на СССР от Европа, т.е. до това Западна Европа да включва България, Чехия и Унгария, вероятно Румъния и Полша или части от нея. Източна Германия може би щеше да е по-малка, а линията на Студената война нямаше да минава от север на юг през средата на Европа, а от югоизток на северозапад, като цяло изнесена по-на Изток. Поради това разтягане на Изток Балканите щяха да са особено важен район, тук щяха да се наливат много пари, както в Южна Корея, да речем, ни и щеше да е арена на голямо противопоставяне, с всички произтичащи последици.

Само че, кой го е слушал Чърчил през втората половина на войната вече - никой. Той просто е пафкал с пурата след американските представители, бучал е нещо под нос и толкоз.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи Чърчил е желаел и така и така. Няма никакъв шанс да замени Франция и Германия за Южна Европа. Това не е даже кон за кокошка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Каква Германия, било му е ясно на него много добре че Германия не е лъжица за неговата уста баз руснаците и чичо Сам, гледал е да дограби нещо от слабините на Европа. Пък с Германия ония там да се оправят. Да десантираш в Гърция и Беломорието е къде-къде по-добре отколкото да се биеш за Кан и да ядеш дървото при "Маркет Гартен".

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, по-добре е. Кан след това ще ти го сервират на тепсия. Но така бива прецекан чичо Йосиф, а той тия работи не ги обича.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...