Отиди на
Форум "Наука"

Съдбата на Тимбукту


Recommended Posts

  • Потребител

Един от най-красивите предколониални африкански градове с огромно историческо значение е пострадал от гражданската война в Мали и варварските върлувания на ислямисти преди няколко месеца.

Някой от историческите паметници са НАРОЧНО унищожени от ислямистите.

Незнам защо никаде не се говори за това-случайно намерих информацията.

http://en.wikipedia.org/wiki/Islamist_destruction_of_Timbuktu_heritage_sites

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 59
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Въпросът е защо не се съобщава никъде.

Това е невероятен град-Мачу Пикчу на Африка,че и повече.

Ама като няма петрол никой не си мърда пръста и даже не се говори.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Защото никому не е изгодно днес да се говори за това какви разрушения прави Африка сама на себе си, затова и не се съобщава.

Та те изядоха пигмеите и пак никой не съобщи....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи според теб е заради криворазбрана толерантност.

Според мен е заради това че на никой не му пука за Тимбукту и никой не иска да се меси.

ПП-горния коментар го потвърждава.Щурмане щом не ти пука,не спами темата.

На мен ми пука,това е исторически град с огромно значение.

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ми Глостъре-ето я твоята либелалщина в действие. Ако тези дойдат в Европа, ти ще си първия когото ще разстрелят. Защото си бял, и не си ислямски фанатик. За тях, за разлика от нас европейците светът е черно и бяло, добро и зло. Всичко което не е ислямско е лошо и черно и трябва да се разруши. И го разрушават. Можеш да бъдеш уверен, че тези няма да пожалят нито Мачу-Пикчу, нито Свети Александър Невски, нито музеи, нито каквото и да било, ако не е ислямистко. Нарича се фанатизъм. Като срещнеш такъв фанатик първата му мисъл е-"Този няма ли да му убие", и като види че не го бараш, втората му мисъл е, "А дали аз не мога да го убия".

Искахте толерантност-имате я, днес в Тимбукту, утре и в други части на света.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На такива като вас им пука за всеки и всичко стига произхода му да не е от европейски произход. В държавата ни българчета гладуват, но вас по ви интересуват гладуващите негърчета в Африка...

Произхода няма значение.Важна е културата.Тимбукту е важен да кажем колкото Прага,ако това се случи в Прага ,само за това ще говорят.

За глада това не е темата и говориш глупости.

Frujin Assen -сега ако ми кажеш кога съм подкрепял ислямисти.

И не това не е либерализъм,това е гледане на интереси от една страна и ислямски фанатизъм от друга.

Точно пък ние либералите винаги сме били против фанатизма.

Никой не му пука,там е проблема.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

да си припомним какво направиха талибаните със статуите на Буда в Афганистан преди 11 години:

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=40186

А и на тази дата преди 11 години също имаше един красноречив атентат в Ню Йорк.

http://www.screen.bg/news/3385.html

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Глостъре, няма да повярваш на кой му пука... България. Защото именно България въоражава малийската армия воюваща с тези гадове. Практически продаваме им всичко което е останало по складовете, от изстребители МиГ-23 и щурмовици Су-25, през танкове Т-55, БТР-60, БРДМ-2, та стигнем до калашници, картечници, пистолети. Четох в един друг форум тема за упадъка на нашата армия, там един офицер недоволстваше, че на някакъв професионален праздник в офицерската академия се наложило почетната рода да е от малийски курсисти. Та оказва се ние им обучаваме и офицерите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е то злото вече е направено-разрушили са го бая.

А в Мали-и най-новата държава Авазад участва в конфликта(май вече Мали я смаза и не съществува най-новата държава).

Ислямистите са 3та страна.То там е пълна каша-всеки воюва с всеки.

Горкия Тимбукту.

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Нигерийският президент Гудлък Джонатан заяви, че регионалните войски ще нахлуят в окупираните от ислямисти северни част на Мали, в случай че преговорите с екстремистите се провалят, предаде АФП.

„Дипломацията или преговорите са първото, което трябва да се направи, а военната интервенция е екстремна мярка. Когато преговорите се провалят, тогава може да се говори за военна интервенция", заяви Джонатан в хода на 24-тата си визита в Сенегал.

Той заяви, че Икономическата общност на западноафриканските страни също ще се нуждае от мандат от ООН преди да нахлуят.

„Икономическата общност със сигурност ще се намеси военно, но на първо и най-важно място стоят преговорите", заяви нигерийският лидер след разговори с президента на Сенегал Мики Сал.

„Ние трябва да стабилизираме правителството. Вярвам, че чрез преговори ние ще успеем да разрешим кризата, военната интервенция не е задължителна, но ако те се провалят, няма да имаме друга възможност", подчерта Джонатан.

Мали тази седмица формира ново правителство на националното единство по препоръка на Икономическата общност на западноафриканските държави с надеждата, че би се справило с кризата в страната и че ще отправи официално искане за военна подкрепа от регионалните войски.

Ислямисти с нова офанзива в Мали

02.09.2012

Ислямисти завзеха голям град в централно Мали, предава АП.

Те влезли в град Дуенца и разоръжили местното опълчение Ганди. Офанзивата на ислямистите е ясен сигнал, че те се опитват да разширят териториите под свой контрол. През последните седмици те вече дадоха ясен сигнал, че искат да завземат нови градове на юг, които все още са под светската власт.Франция вече намекна, че би подкрепила военна кампания в Мали срещу ислямистите. Нещата се промениха през март, когато армия от мюсюлмани екстремисти и туареги сепаратисти превзе северната част на Мали. Оттогава бяха унищожени светини в Тимбукту. Крадци се наказваха с отсичане на ръцете, а несемейна двойка с извънбрачно дете бе пребита с камъни.През последните 20 години Мали бе смятано за образцова африканска страна. Свободни и честни избори и свободни медии.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето и от мен новина на български-

Ислямисти продължават да рушат културното наследство на Тимбукту

Ислямистите унищожиха още мавзолеи в Тимбукту

Въоръжени с автомати и кирки ислямисти разрушиха изградени преди векове мавзолеи на град Тимбукту, които са в списъка на ЮНЕСКО на застрашените обекти на световното културно наследство.

Нападението на групировката "Ансар Дине" стана броени дни след решението на ЮНЕСКО за обектите в Мали и напомни за взривяването от талибаните на двете статуи на Буда от VІ в., изсечени в скалите на Бамиян в Афганистан.

"Дойдоха въоръжени и обкръжиха обектите с джипове. Населението просто гледаше безпомощно", разказва местният журналист Йея Тандина. Тя е станала очевидец на разрушаването на три мавзолея на местни светци - Сиди Махмуд, Сиди ел Мохтар и Алфа Моя, както и на поне 7 гробници.

"Мавзолеят повече не съществува, а гробището е изравнено със земята. Бяха 30-ина, подпряха калашниците отстрани и натрошиха всичко с кирки и мотики. За хората на Тимбукту това са шокиращи сцени", каза местният учител Абдулайе Булахи, цитиран от Гардиън".

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе, къде е Алвата да дойде и да ви обясни, че приказвате глупости и няма такова нещо като сблъсък на цивилизации и няма защо така да черните ислямистите, които просто имат малко по-различни европейски "естетични" критерии и това, което правят е само форма на по-откровена вътрешнокултурна... "критика"? :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Крайният ислямизъм днес е враждебно настроен не само към личности и идеи, а включително към всяко културно-историческо наследство, което не е чисто ислямско. Това означава, че талибани взривяват странни статуи на Буда, че фанатици-джихадисти унищожават манастири в Косово и старини в Тимбукту, че крайно настроени молли призовават за унищожение на "Св. Петър" в Рим и на египетските пирамиди. Отделно от това крайните ислямисти осакатяват и собствената си ислямска култура, забранявайки например четенето на старинни арабски и персийски автори, когато тези автори не са с изцяло правоверен характер. Ислямизмът е най-мракобесната, най-антихуманна форма на исляма. Всеки фанатизъм е вреден, а съвременният ислямски фанатизъм е повече от вреден. Той е кръвожаден, безчовечен и разрушителен. Напомня - и надминава! - фанатичния бяс на новопокръстените тълпи от пети век, пуританското мракобесие от седемнайсети и революционните безумия на френския Терор, на нацизма и комунизма. Става дума за безкрайно жесток примитивизъм. Една от позорните страници в историята на човечеството.

Всяка културно-историческа ценност си струва да бъде изследвана и запазена. Човешкият живот и достойнство са безусловна ценност. Дали става дума за нашите старини и нашия живот или за тези в Тимбукту - нормалният човек е длъжен да изпитва еднакъв интерес и дори пиетет. А който смята другояче, не е консерватор или патриот, а най-обикновен глупак.

Бел. мод.

На Sturmmann е наложен постоянен преглед на мненията и вдигане на warn-level за спам в темата и системно нарушаване на добрия тон във форумите на сп. "Българска наука".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тук трябва да се каже че Тимбукту е многократно превземан през периода 15-20 век,от най-различни главорези и племена,включително и радикални мюсюлмани,но никой не е разрушил тези обекти от тях.

Точно там е абсурда-случи се в 2012.

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тимбукту не е Прага. Докато не се осъзнае това, вечно ще допускате разрушение на цивилизацията. Първо на Тимбукту, после и на Прага.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Именно, Глостъре. над това си струва да се мисли, когато човек започне да се срамува от жестокостите на консервативния Запад. Има неща, които най-консервативните западни режими никога не са си позволили. В много отношения ХХ в. създаде чудовища - болшевишки, нацистки, а в края на краищата и ислямистки. Някой ден дори наследниците на бившите колонии ще си припомнят с носталгия за бившите си метрополии и техния ограничен, но цивилизован режим.

КГ, Тимбукту не е Прага, но разрушенията или убийствата и на двете места са еднакво недопустими. За населението на Тимбукту някоя местна гробница е не по-малко ценна от "Св. Вацлав" за чехите. Уважение - всекиму, бих казал аз. Ако в една слаборазвита страна все пак има някакви местни ценности, те си заслужават съхранението. А човешкият живот си е човешки живот.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

КГ125 -за Африка е,даже е по-ценен.Градовете там от предколониалния период,които не са арабски или берберски са много малко-това е един от тях.

През средновековието пък Прага не може изобщо да се сравнява с него.

В Тимбукту е имало 20 000 учени според Лео Африканус.

Иначе не могга да се съглася че архитектурата му е нискоразвита.Да намира се в нискоразвита страна,но това е исторически град,загубил своята държава преди много години и няма значение кой го владее сега.

Глишев-съгласен съм,с изключение на това за колониите.Колониализма е нещо като социализма-само привидно е добър,иначе нанася огромни вреди.Пък и Тимбукту не е бил разрушаван от всеки който го е завладял(а това е ставало на всеки 30-40 години)преди колониализма също

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това казвам и аз. Разрушен е от тези, дето се топят в рушенето като залчета в яхния.

Само за Прага през Средновековието не съм съгласен - в XIV в. Прага вече е невероятен град. но това е за друга тема, да не се отклоняваме.

Глостър, дай нещо снимки на Тимбукту. Сигурно в нета има, пък и темата тръгна от теб, та моля, порови за снимки от преди и сега.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

КГ125 -за Африка е,даже е по-ценен.Градовете там от предколониалния период,които не са арабски или берберски са много малко-т

В Тимбукту е имало 20 000 учени според Лео Африканус.

?!?!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Фанатизмът е чудовещен по своята същност и безпощадно невежество. Не просто защото е античовешки и нерационален, а защото, за да постигне това той е готов да жертва човешката памет, включително и тази, която подобно на кехлибара, съхранява човешката история. Във всеки аспект.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

?!?!

Освен това в Тимбукту през средновековието е имало 17 публични библиотеки, много повече от който и да е европейски град по това време. Спри да се чудиш на тези факти и по-добре излез от черупката на евроцентризма си ;)

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...