Отиди на
Форум "Наука"

Ивайло Славов: Изпих 280 хапчета, хомеопатията е само захар и вода


Last roman

Recommended Posts

 • Глобален Модератор

Image_1649161_126.jpg

С физика Ивайло Славов разговаря Любомира Николаева

- Г-н Славов, как сте със здравето след 280 хапчета?

- Благодаря, в чудесно здраве съм за годините си и начина ми на живот.

- Досега за толкова изпити наведнъж таблетки съм чувала само от лекари от токсикологията, които спасяват самоубийци, вие защо го направихте?

- Изпих по 80 топчета от опаковки, на които пишеше пчелна отрова (към която съм алергичен), беладона и арника и още 40 таблетки с надпис "Седатив ПС". Всъщност на всички тях трябва да пише захар, защото в тях няма никакво активно вещество. Точно това исках да покажа с демонстрационното изпиване на толкова хомеопатични стоки.

- Не ви ли беше страх, че може да ви стане нещо?

- В никакъв случай. Когато пиете конвенционален лекарствен препарат, той попада в кръвообращението и предизвиква определени биохимични или биофизични процеси, които водят до излекуване или до облекчеване на симптомите. Когато вие пиете едно нищо, тъй като в хомеопатичните стоки няма нищо, не можете да очаквате друг соматичен ефект освен психологически предизвикан, от типа на плацебото. И сега сигурно много ваши читатели ще кажат: "Този е физик, какво разбира от медицина?!" Първо - хомеопатията не е медицина. Това е една псевдонаучна форма на медицината, по-скоро подобна на религия или култ, със силно езотерични основания. Второ, не съм чул хомеопат да коментира числото на Авогадро. То показва колко точно частици се съдържат в единица маса от дадено вещество. Това е фундаментална константа във физиката и химията и задава граница, след която вече не можем да разреждаме дадено вещество. В разрежданията на хомеопатичните стоки този предел е 12С (12 поредни пъти сме разредили в отношение 1:100, като всеки път вземаме едната част от предното разреждане, а не от оригиналната субстанция). В която и да е хомеопатична стока 12С вие нямате нито една молекула от активното вещество, чието име е изписано на етикета. Т.е. 12С е едно доста ниско разреждане, стандартната разредка е 30С, а най-продаваната противогрипна хомеопатична стока е в разредка 200С. Разбирате ли? След дванадесет разредки вие нямате нищо от оригиналната субстанция.

- Едно е учен да е твърдо убеден в някаква теза, друго - да я изпитва на себе си, какво ви подтикна?

- Аз съм човек на точната наука, фактите и закономерностите. Тоталната липса на здрав разум ме тревожи. Безпощадно прав е бил Айнщайн, шегувайки се, че здравият разум

на Земята е константа, а населението нараства ли, нараства... Имам чувството, че живеем в някакво технологично Средновековие, в което крепостните селяни не биват допускани до науката, а стават жертви на шамани, лечители, врачки и всякакви шарлатани. То не е астрология, то не е хомеопатия, то не са квантови и други псевдолечители, спекулации около земетресения, химически следи от самолети, детокс-мании, нутриционизъм, креационизъм и др. Все методи за отравяне на здравомислието и най-важното - за финансово възползване от хората в нужда и беда. Това, което искрено ме възмущава, е наглостта всички гореизброени да се представят като работещи с научни методи. Същността на научния метод е: експеримент, опит, наблюдение - теория - нови експерименти за потвърждаване или отричане на теорията. Дори само един-единствен експеримент да опровергава теорията, тя не остава в науката. Много контролирани експерименти са проведени, за да се види дали хомеопатията работи извън плацебо ефекта. Съжалявам, не работи. Специално препоръчвам да гледате филма на Би Би Си "Хомеопатията: Тестът" и да прочетете книгата "Псевдонауката" на Бен Голдейкър.

- Вие как се лекувате?

- Имам много добър личен лекар и когато се налага, пия лекарства, предписани ми от нея или други специалисти. Знам, че недостатъците на здравната ни система карат много хора да търсят алтернативи, но конвенционалната медицина няма разумни заместители към момента.

- Хиляди хора са твърдо убедени, че хомеопатията е нещо различно и помага.

- Ключовата дума е "убедени". Когато човек вярва в нещо, игнорира логиката и здравия разум. Каквито и научни аргументи да предложа, няма да бъдат приети. Ако хомеопатията работи, ние трябва да изхвърлим в коша физиката, химията, биологията, всички медицински и когнитивни науки. Действието на хомеопатичната вода и захар са основани на няколко ефекта, най-важните от които са плацебо ефектът, ефектът на регресия към средна величина (при по-леки заболявания в крайна сметка състоянието се нормализира след известно време) и др.

- Колежка разказва, че синът й се лекува само с хомеопатични средства, а при грипна епидемия оздравява пръв.

- И аз имам такива познати, но съм останал с впечатлението, че тези деца боледуват по-често, тъй като ходят недоизлекувани. Шегата настрана, мога да ви приведа стотици примери на починали деца, лекувани с хомеопатия, жени, умрели от рак на гърдата, лечим от съвременната медицина. Именно поради такива случаи все повече хомеопати влизат в съда. Дори във Великобритания, давана ни за пример с кралското семейство, през 2010 г. Долната камара на британския парламент предизвика анкетна комисия за хомеопатията. Излезе солиден доклад, който много лесно всеки може да намери и прочете в сайта на парламента. В доклада категорично е доказано, че хомеопатията не действа извън плацебо ефекта и тя няма научни основания. От правителството се изисква да спре финансирането на хомеопатията през тяхната здравна каса и регистрацията на хомеопатичните стоки в лекарствената им агенция. Вече е затворена една хомеопатична болница и са останали 3 в цяла Великобритания. Хомеопатичната общност лобира с позволени и непозволени средства сред депутатите, но от тази година

Британската лекарствена агенция извади от пазара над 90% от хомеопатичните стоки,

като не ги лицензира за продажба. Регулациите на ЕС са също много строги. В българския закон за регистрация на лекарствените средства режимът за хомеопатичните стоки е силно облекчен и чл. 36, ал. 2 от закона гласи, че за хомеопатичните лекарствени продукти не се представят резултати от клинични и предклинични изпитвания, когато може да се докаже с библиографски данни от научната литература, че продуктът е с установена безопасност.

- Вие сте геофизик и въпреки участието ви в много проекти, свързани с наука, не сте учили медицина, фармация, какво ви дава увереност, че сте прав?

- Има фундаментални природни закони, чиято валидност е неоспорима. Във физиката законите са два типа - едните разрешават неща, другите забраняват. Някои процеси, движения и явления са по-разрешени от други, или в квантовия свят - по-вероятни, но тези, които са забранени, са абсолютно забранени, разбирайте - невъзможни. Принципите на хомеопатията са в тотално противоречие със забранителните закони на физиката (причинно-следствената връзка, всичките закони за запазване на маса, енергия, заряд, импулс и др.). На мен не ми трябват сърцераздирателни истории за излекувани кучета или бебета, на които конвенционалната медицина хич не е помогнала, за да знам, че хомеопатията няма научни основания и е по-скоро психотерапия, езотерика и шаманизъм. А и от десетки години известният противник на псевдонауката Джеймс Ранди предлага награда от 1 млн. долара за всеки, който докаже с научен експеримент, че хомеопатията (и не само тя) работи. И докато астролози, лечители, говорещи с духове и всякакви други шарлатани все пак направиха опити да се преборят за наградата, нито един хомеопат досега не се е престрашил да докаже истинността на "науката" си. Което поставя под дълбоко съмнение собствената им вяра в това, което продават на другите.

- Щом е толкова просто да се лекуваме с плацебо, не е ли по-смислено медицината да развива приоритетно психотерапията?

- Нека бъдем наясно - плацебото не е панацея. То действа само при ограничен кръг заболявания - точно кръга, който хомеопатията твърди, че лекува. Между 30 и 35% от хората се повлияват от плацебо. В момента, в който лекарят каже на пациента, че му предписва плацебо, то вече не действа. Лекарите лекуват и с думите, и с успокояващото и мотивиращо отношение към болния. И докато при личния лекар чакаш час-два да влезеш, той те преглежда набързо и те отпраща, хомеопатите те обгрижват в типично психотерапевтичен стил, чувстваш се специален. Обещават ти панацея, а ти дават захар и вода, докато медицината знае своите граници. И колкото и да е тъжно, доста хора чуват от лекарите си честното: "Съжалявам, съвременната медицина не може да направи нищо повече!". Хомеопатичните стоки поемат ангажимент да ви излекуват от всичко - от заекване, през малария до СПИН и рак. Знаете ли, че има хомеопатичен комплект за първа/спешна помощ при автомобилни катастрофи?!

ВИЗИТКА:

Роден е през 1966 г. в София. Завършва физика в Софийския университет, има специализации "Геофизика" и преподавателска квалификация

Бил е учител по математика, физика и астрономия в 12-о СОУ, София

След специализация по авиационна метеорология започва като синоптик във военновъздушната база в Доброславци. От 2003 г. е синоптик в ТV-МЕТ

Активно работи в групата за комуникация на науката към Британския съвет и Форум "Демокрит", член е на журито на "ФеймЛаб", един от организаторите на Софийския фестивал на науката.

http://www.24chasa.b...ticleId=1648727

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Мнения 285
 • Създадено
 • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

 • Глобален Модератор

коментарите под статията са особено забавни и действително доказват предположението на Айнщайн, че човешката глупост е по-безкрайна от Вселената. :laughing1:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Има и някои шеговити коментари. Един се изказва срещу онези, които самостоятелно се диагностицират. Подиграва се на една патка, която казва: "днес се събудих с цистит". Коментарът му завършва така: "А пък аз днес се събудих с ерекция". Самодисгностицирал е ерекция, представете си!

Някои коментари наистина са много забавни.

Хареса ми един друг коментар, че ако хомеопатичнните "лекарства" съдържат вода и евентуално захар или сол, то в "нормалните" лекарства преобладава нишестето. И, ако преди години вземеш един аналгин, главата ти минава веднага, а днес и цялата опаковка да изпиеш, главата ще продължи да те боли.

Та се сещам за една мисъл: "Напоследък лекарствата се създават, не за да лекуват, а - за да се продават".

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Хареса ми един друг коментар, че ако хомеопатичнните "лекарства" съдържат вода и евентуално захар или сол, то в "нормалните" лекарства преобладава нишестето. И, ако преди години вземеш един аналгин, главата ти минава веднага, а днес и цялата опаковка да изпиеш, главата ще продължи да те боли.

дам, показателен коментар, отразяващ неразбирането на таблетката като сложна физико-химична система, което е нормално, защото технология на лекарствените средства се учи само от фармацевтите. Та нишестето/лактозата и пр. спадат към помощните вещества, чиято цел е да диспергират лекарственото вещество в таблетката. Те са т. нар. носители. Много често активната субстанция не може да се таблетира сама, поради определените си физикохимически характеристики. На всичкото отгоре, повечето терапевтични дози на активните субстанции са от порядъка на милиграми, даже микрограми. Сам се сещаш, че толкова малка таблетка не може да се направи. Затова се използват помощни вещества, осигуряващи средата в която е поместено лекарственото вещество. А и помощните вещества не са инертна матрица - от свързването им с лекарственото вещество зависят неговото освобождаване, резорбция, бионаличност, а оттам и терапевтичен ефект. Но това е дълга тема, плод на тригодишно изучаване във Фармацевтичния факултет.

Хомеопатичните продукти /нарочно избягвам думата лекарства, защото те не са лекарства/ съдържат само носителя /примерно лактоза, захароза и пр/., без никакво лекарствено вещество, което е нормално, тъй като при рекордните разреждания там не е останало нищо от активната субстанция /ако я е имало изобщо де/. Все едно да хрърлим кофа аспирин в морето и да чакаме изпитата след това морскавода да ни понижи температурата. Та за да претендират за някакъв ефект, хомеопатите развиват митове и легенди за паметта на водата и пр. Но фактът си е факт - хомеопатията е плацебо. Но плацебото е изгоден бизнес, особено на запад, защото дава възможност на лекаря да си измие ръцете, като предпише продукт за който е сигурен, че няма да има НЛР, съответно и пациентът няма да го осъди за това. Болна логика. Тук нещата както винаги съвсем излизат извън контрол и бизнесът процъфтява. Да дадеш хомеопатичен продукт на сериозно болен човек, да го лъжеш, че ще му помогне и да му съдереш 100 лева за консултация е престъпление, но много от колегите го правят съвсем съзнателно.

Иначе от коментарите под статията не видях нито един от зомбираните последователи на хомеопатията да опонира с факти и доказателства, а само с argumentum ad hominem. Което е нормално, де. Няма проучвания, доказващи ефективността на този вид шаманизъм, или както по-правилно го е охарактеризирал авторът на статията: 'религия или култ, със силно езотерични основания'.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

както казва един колега - хомеопатия- лекарства за хипохондрици :))) :grin:

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

- Досега за толкова изпити наведнъж таблетки съм чувала само от лекари от токсикологията, които спасяват самоубийци, вие защо го направихте?

Присъединявайки се към тактичния намек на репортерката, че не е зле да помисли дали да не си смени ДжиПи-то и да си потърси друго, което да му даде подходящо направление, все пак ще се въздържа от по-обстоен коментар на глупостите на човечеца. Тъй като обаче тиражираната глупост не ми се вижда никак безопасна, то за да демонстрирам безумието на публикувана простотия, ще се самоинервюирам по пуснатите въпроси, като изпълзвам премъдрите му отговори, но вместо като апологет на "конвенционалната медицина" (не много ясен израз, може би произлизащ от това, че при нея баламосания пациент доброволно се подлага на финансово изцеждане и вместо да умре само болен, умира беден и болен) срещу хомеопатията, то ще вляза в ролята на защитник на джибромедицината срещу "конвенционалната медицина" (по-натам за краткост ще я бележа само като КМ).

- Как сте със здравето след 2л. и 80гр. ракия?

- Благодаря, в чудесно здраве съм за годините си и начина ми на живот.

- Досега за толкова изпит наведнъж алкохол съм чувала само от лекари от токсикологията, които спасяват самоубийци, вие защо го направихте?

- Изпих по 80 грама вино с ягодова есенция (от ягоди съм алергичен) и още 40 грама ракия от бутилка, на която пишеше "Скоросмъртница". Всъщност на всички тях трябва да пише захар, защото в тях няма никакво активно вещество. Точно това исках да покажа с демонстрационното изпиване на толкова алкохол.

- Не ви ли беше страх, че може да ви стане нещо?

- В никакъв случай. Когато пиете конвенционален домашен алкохол, той попада в кръвообращението и предизвиква определени биохимични или биофизични процеси, които водят до излекуване или до облекчеване на симптомите. Когато вие пиете едно не с чаши, а по едно малко хапче или лъжица, тъй като по толкова се пие от лекарствата на КМ, макар да струват повече от бутилка ракия, не можете да очаквате друг соматичен ефект освен психологически предизвикан, от типа на плацебото. И сега сигурно много ваши читатели ще кажат: "Този е физик, какво разбира от медицина?!" Първо - КМ не е медицина. Това е една псевдонаучна форма на медицината, по-скоро подобна на религия или култ, със силно езотерични основания. Второ, не съм чул представител на КМ да обясни действието на химическите съставки, т.е. как те лекуват. Ако можеха, то те щяха да могат винаги да спасяват хората от смърт.

- Едно е учен да е твърдо убеден в някаква теза, друго - да я изпитва на себе си, какво ви подтикна?

- Аз съм човек на точната наука, фактите и закономерностите. Тоталната липса на здрав разум ме тревожи. Безпощадно прав е бил Айнщайн, шегувайки се, че здравият разум на Земята е константа, а населението нараства ли, нараства... Имам чувството, че живеем в някакво технологично Средновековие, в което крепостните селяни не биват допускани до науката, а стават жертви на лекари, стоматолози и всякакви шарлатани. То не е статистика, то не е метерология, то не КМ, спекулации около икономическа криза, и др. Все методи за отравяне на здравомислието и най-важното - за финансово възползване от хората в нужда и беда. Това, което искрено ме възмущава, е наглостта всички гореизброени да се представят като работещи с научни методи. Същността на научния метод е: експеримент, опит, наблюдение - теория - нови експерименти за потвърждаване или отричане на теорията. Дори само един-единствен експеримент да опровергава теорията, тя не остава в науката. Много контролирани експерименти са проведени, за да се види дали КМ работи извън плацебо ефекта. Съжалявам, не работи. Специално препоръчвам да гвидите дали КМ лекува злокачествени тумори или СПИН.

- Вие как се лекувате?

- Имам много добър майстор-ракиджия и когато се налага, пия ракия, сварена от него или донесена от сервитьора. Знам, че недостатъците на питейните заведения карат много хора да търсят алтернативи, но джибромедицината няма разумни заместители към момента.

- Хиляди хора са твърдо убедени, че КМ е нещо различно и помага.

- Ключовата дума е "убедени". Когато човек вярва в нещо, игнорира логиката и здравия разум. Каквито и научни аргументи да предложа, няма да бъдат приети. Ако КМ работи, ние трябва да изхвърлим в коша производството на ракия, бира, вино и останалия алкохол. Действието на хапчетата, прахчетата и сиропчетата на КМ са основани на няколко ефекта, най-важните от които са плацебо ефектът, ефектът на регресия към средна величина (при по-леки заболявания в крайна сметка състоянието се нормализира след известно време) и др.

- Колежка разказва, че синът й се лекува само с със средства на КМ, а при грипна епидемия оздравява пръв.

- И аз имам такива познати, но съм останал с впечатлението, че тези деца боледуват по-често, тъй като всички болести идат от нередовното пиене на алкохол. Шегата настрана, мога да ви приведа стотици примери на починали деца, лекувани с КМ, жени, умрели от премръзване, лечимо с ракия. Именно поради такива случаи все повече лекари влизат в съда. Дори във Великобритания, давана ни за пример с болниците на КМ, през 2010 г. в кварталната ни кръчма се предизвика дебат КМ. Излезе солиден конушмак, който много лесно всеки може да чуе от редовните посетители на коя и да е кръчма . Категорично е доказано, че КМ не действа извън плацебо ефекта и тя няма научни основания. От правителството се изисква да спре финансирането на КМ през тяхната здравна каса и регистрацията на лекарстветиге им стоки. Вече са затворени няколко болници, а на лекарите са им смъкнати заплатите, за да се принудят да се махнат от българия. КМ- общност лобира с позволени и непозволени средства сред депутатите за повишаване на заплатите, но и тази година

българския парламент няма да ги увеличи с надеждата, че така лекарите доброволно ще напуснат страната. Регулациите на ЕС са също много строги. В българския закон за регистрация на лекарствените средства режимът за стоките на КМ е силно облекчен .

- Вие сте геофизик и въпреки участието ви в много проекти, свързани с наука, не сте учили медицина, фармация, какво ви дава увереност, че сте прав?

- Има фундаментални природни закони, чиято валидност е неоспорима. Във физиката законите са два типа - едните разрешават неща, другите забраняват. Някои процеси, движения и явления са по-разрешени от други, или в квантовия свят - по-вероятни, но тези, които са забранени, са абсолютно забранени, разбирайте - невъзможни. Принципите на КМ са в тотално противоречие със забранителните закони на физиката (причинно-следствената връзка, всичките закони за запазване на маса, енергия, заряд, импулс и др.). На мен не ми трябват сърцераздирателни истории за излекувани кучета или бебета, на които джибромедицината хич не е помогнала, за да знам, че КМ няма научни основания и е по-скоро психотерапия, езотерика и шаманизъм. А и от десетки години е ясно, че който успее да излекува със средствата на конвенционалната медицина болен от рак или злокачествен тумор ще получи солидната Нобелова награда. И докато статистици, журналисти и всякакви други шарлатани все пак направиха опити да се преборят за наградата, нито един лекар досега не се е престрашил да докаже истинността на "науката" си. Което поставя под дълбоко съмнение собствената им вяра в това, което продават на другите.

- Щом е толкова просто да се лекуваме с плацебо, не е ли по-смислено джебромедицината да развива приоритетно психотерапията?

- Нека бъдем наясно - плацебото не е панацея. То действа само при ограничен кръг заболявания - точно кръга, който хомеопатията твърди, че лекува. Между 30 и 35% от хората се повлияват от плацебо. В момента, в който лекарят каже на пациента, че му предписва плацебо, то вече не действа. Лекарите лекуват и с думите, и с успокояващото и мотивиращо отношение към болния. И докато при кръчмаря седиш час-два след като влезеш, то лекаря ти взима парите, после те преглежда набързо и те отпраща, то няма как да разбере какво ти има, камо ли да се излекува. Обещават ти панацея, а ти дават вредни боклуци, докато зжибромедицината знае своите граници. И колкото и да е тъжно, доста хора чуват от кръчмарите си честното: "Съжалявам, алкохолът свърши!". КМ стоки обаче ги има в изобилие и никога не свършват?!

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Галахад, каквото и да си искал да кажеш с тези твои самооткровения, явно не си успял.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Загубата на доверие в експертите може да е много фатална. Ако не за цялото общество, то са отделни случаи...Хеле пък в медицината.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

ами в края на краищата всеки действа и преценява според умствения си багаж. Щом хората предпочитат да ходят на врачки и астролози, да вярват в световната конспирация, да пият съмнителни добавки, да отказват да ваксинират децата си /разчитайки, че хомеопатията ще им помогне/ - живи и здрави да са. Тъкмо ще дадем поле за изява на естествения отбор /че медицината през последните два века съвсем го редуцира/:

21325954-59c5-45c3-9efe-6b52180efc14.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Наздраве !!!

Доколкото знам, когато се употребяват много лекарства с времето ефекта от тях намалява. Съответно се произвеждат по силни, и кръгът се затваря. На всички е известно, че фармацевтичните компании плащат на лекарите да предписват техните лекарства за щяло и нещяло. Защото все пак, целта е да се произведат и продадат повече лекарства, а не да се лекуват болните. Дестващите лекарства и лечението са така да се каже страничен ефект от фармацевтичния бизнес.

Хомеопатите са още по хитри, възползвайки се от вълната на неошаманизъм, те правят бизнес. За разлика от традиционната медицина обаче, лечение съвсем няма лечение, дори като страничен ефект.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Наздраве !!!

Доколкото знам, когато се употребяват много лекарства с времето ефекта от тях намалява. Съответно се произвеждат по силни, и кръгът се затваря. На всички е известно, че фармацевтичните компании плащат на лекарите да предписват техните лекарства за щяло и нещяло. Защото все пак, целта е да се произведат и продадат повече лекарства, а не да се лекуват болните. Дестващите лекарства и лечението са така да се каже страничен ефект от фармацевтичния бизнес.

:grin: доколкото знам няма такова нещо. Най-обичам да чета лаишки разсъждания и генерализации. :guitar:По-сериозно, хора, това все пак е БГ Наука, нали? :glare:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Той човека го е казал, ако някой вярва никакви опити или аргументи не могат да му променят вярата.

Аз мисля, че всичко идва от ниската научна култура. И не от това дали програмата в училище е достатъчно богата, а от това, че не се правят елементарни опити, които да илюстрират научния метод.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

не е въпросът в опитите. Просто хората ги мързи да мислят и предпочитат да вярват в това, което отразява елементарните им представи за света.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ха-ха, Галахад е прав. Язък за парите, похарчени без полза за хапчета, по добре да бяха отишли за изследване на свойствата на производните на джибрите.

Защото целта на хомеопатията е точно чрез разреждане да сведе концентрацията на активното вещество до нула, за да няма ефект от химическото му присъствие. Единственото, което е демонстрирал тук ученият-геофизик е, че хомеопатичните хапчета нямат странични ефекти, което съвсем логично би трябвало да се очаква.

В статията изобщо не се засяга паранаучната обосновка на хомеопатията, а именно теорията за "памет на водата".

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

'Паметта на водата' наистина е техномит и не виждам защо би трябвало да се коментира от сериозен физик, какъвто е авторът на статията. Човекът просто се е опитал да обясни на суеверните люде, че вярват в глупости.

Само да напомня на незапознатите потребители в темата, че науката /а и медицината/ боравят с факти и доказателства. Един препарат, претендиращ че предизвиква действие върху организма се оценява на първо място по неговата ефективност. Тъй като за хомеопатията няма такива доказателства, тя си влиза в рамките на паранауките. Разбира се плацебо ефектът е реално наблюдаван, но плацебото 'действа' на психологическа основа. И като изпиеш топче със захарчица, е ясно, че ефектът няма да е нито положителен, нито пък отрицателен /най-много да си легнеш със спокойната мисъл, че си изгълтал нещо/. :guitar2:

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

не е въпросът в опитите. Просто хората ги мързи да мислят и предпочитат да вярват в това, което отразява елементарните им представи за света.

Да и това го има. Имах предвид, че много хора подхранват вярата си от това, че познават трима на които хомеопатията е помогнала следователно.... Също "доказателствата" които се предлагат се базират на маниполативно и целенасочно избирателно отсяване на данни. Ако човек е видял как се правят опити няма да вярава на всякакви шарлатани. А мисленето е по-трудна работа.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

хомеопатията е много хитра шарлатания и т. нар. специалисти хомеопати я използват много умело да манипулират невежите. Ако пиеш някакъв препарат и оздравееш /което обикновено се дължи на самия организъм/ - значи действа. Ако пък не ти свърши работа - винаги се намират оправдания /или наречените от тях антидоти/. Например че си дъвчил дъвка с ментол, или си пил кафе, алкохол, или пък цигара си изпушил - 'това компроментирало действието на препарата'. Най-интересното е, че хората се ловят на подобни елементарни обяснения и едва ли не обвиняват себе си за неуспеха на 'лечението'. След това отиват пак на консултация, пак им вземат 50 лева, пак им промиват мозъчетата и им дават гола вода в шишенце. Безотказен бизнес. Никога не могат да те обвинят, че си сбъркал терапията. :groupwave2:

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Именно, много е хитра...

'Паметта на водата' наистина е техномит и не виждам защо би трябвало да се коментира от сериозен физик, какъвто е авторът на статията. Човекът просто се е опитал да обясни на суеверните люде, че вярват в глупости.

.....

Ако желае да обори аргументирано хомеопатията, би трябвало да се запознае с нейната теоретична основа, нали е учен. Експериментът, който е направил не е сериозен аргумент. Всеки може да гълта хапчета - бонбони и да се хвали , че нищо му няма.

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Романе, а врачките, баячките и екстрасенсите, там не е ли същото въздействие на психическа основа? По интересния психологичен феномен е, че умни, хора с всичкия си вярват на това нещо.

Ето блогът на един сериозен човек, който въобще се занимава с това лечение. http://gatakka.eu/?p=1028

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

точно така. Всичко опира до т. нар. невролингвистично програмиране. От врачките до рекламите. :goodpost:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Малко ми е трудно да повярвам, че интелигентни и образовани хора могат да вярват в тази шарлатания.

Всъщност бащата на хомеопатията - Ханеман мога да го оправдая, за времето си човека е искал да промени нещата, виждайки, че кръвопускания, клизми и сложните смеси от разни знайни и незнайни прахове и части на животни по скоро убиват пациентите, хомеопатията е била по- малкото зло. Но след повече от 200 г да се доверяваме на приципа: подобно лекува подобно е ...абе щеше да бъде смешно, ако не е трагично, защото има много лекари и фармацевти хомеопати. Ей това ми е трудно да си представя - човек имал допир до медицината да вярва в магии. За съжаление в много случаи това може да е и опасно.

Та каква е теоретичната основа? Та тя ( хомеопатията) обръща с краката нагоре медицината. Паметта на водата... без коментар!

Ако някой има връзка или кординати на г-н Славов ще се радвам да ме свърже.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Загубата на доверие в експертите може да е много фатална. Ако не за цялото общество, то са отделни случаи...Хеле пък в медицината.

Опасявам се, че въпросният "екперт" е сипотик

Бил е учител по математика, физика и астрономия в 12-о СОУ, София

След специализация по авиационна метеорология започва като синоптик във военновъздушната база в Доброславци. От 2003 г. е синоптик в ТV-МЕТ

Според казаното от дежурния синоптик по радиото тази сутрин от няколко часа трябваше да виждам през прозореца да вали. От това, което аз обаче виждам е ... че не вали. И в задачката се пита, защо трябва да вярвам на напълно неизвестен за мен субект, чийто стар, опитен и известен колега в резултат от рисковете на живото предаване (т.е. заблуждението, че излъчването в ефир е приключило) беше заявил след съобщаването на прогнозата за времето: "Пак ги излъгах"?

А сега още един въпрос. Преди доста години пътувах във влака и в купето се случи един стар борец против фашизма и капитализма. Тъй като заради старите подвизи му давали хапчета безплатно, пък на неговите години болежки доста, той редовно си се сдобивал с много хапчета. И тъй като са на аванта ги лапаше, макар да беше убеден, че лекарите и аптекарите са пълни шарлатани. За разлика от господинчото с видимо наднормено тегло дядото не само твърдеше, че гълтал много хапчета, но извади една найлонова торбичка, в който имаше смесени хапчета от всякакъв модел, цвят, вид и калибър, взе една шепа (съотношението и вида им не принципа: "както дойде")и ги изпи.

Та в задачката се пита, аз ни синоптика ли да вярвам, че вън вали, като виждам че не вали и че е изпил 280хомеопатични хапчета или на очите си, как дядото на един път глътна цяла шепа и нищо му нямаше? Е, след видяното какви изводи трябва да си направя за "конвенционалната" медицина?

ами в края на краищата всеки действа и преценява според умствения си багаж.

И колко е умствения багаж на човек глътнал 280 хапчета? Може да липсва активна съставка, но все пак са материално хапче, което има някакъв материален състав с някакво действие, което в голямо количество може да е вредно, независимо от това може или не може да лекува някакво заболяване. Или както казва Парацелз: "Всяка отрова е лекарство и всяко лекарство е лекарство - зависи от дозата".

Именно, много е хитра...

Ако желае да обори аргументирано хомеопатията, би трябвало да се запознае с нейната теоретична основа, нали е учен. Експериментът, който е направил не е сериозен аргумент. Всеки може да гълта хапчета - бонбони и да се хвали , че нищо му няма.

Радвам се, че все пак някой мисли разумно.

А дали при голямо количество няма риск да му стане нещо е съвсем втори въпрос. Сещам се за един момък, който след като злоупотреби с локума се прости с апандисита си. Нищо че локума е захарно изделие.

Ако някой има връзка или кординати на г-н Славов ще се радвам да ме свърже.

Мили дечица, ако чуете някой чичко да разправя, че е изгълтал 280 хапчета не се доближавайте до него, ако не му е облечена усмирителната риза!

Ще се опитам да дам един по-прост и достъпен пример и се надявам, че поне за някои ще е полезен.

Имаме климатик, електрическа печка, микровълнова печка, парно и печка с огън. Всички те топлят. Но! Основното нещо, което топли при всяка от тях, липсва при останалите - при климатика топли компресора, при ел. печка реотана, при микровълновата магнита, при парното водата и при печката с гориво огъня (независимо от това какво го поддържа - дърва, нафта, газ). При това основният топлещ елемент не просто липсва, ами дори може да е и напълно вреден - например да наливате в огъня вода. Причината всички те да топлят и същевременно да им липсва основния топлещ елемент от останалите е, че са изградени на различни принципи.

Това, което обяснява горкия човечец равносилно да се твърди, че климатикът не топлел, а хората се стопляли от самовнушението, тъй като в него не открил нито огън, нито реотан.

Да, ситуацията е съвсем същата.

"Конвенционалната" медицина набляга на "активното вещество" - т.е. в хапчето освен нишесте да има още нещо, на което се дължи лечебния ефект на лекарството.

При хомеопатията се набляга на разреждането и то до степен, да не остане активно вещество. Сиреч да се търси активно вещество във хомеопатичното лекарство е равносилно да искате да имате огън в микровълновата печка (което е крайно нежелателно). Просто принципът е съвсем друг. Може примерно да е свързано с едно ново поле на развитие - антиматерията, т.е. създава се антиматерия, която унищожава болестната материя. Но за да се види има ли нещо полезно в хомеопатията, то първо трябва да се подходи към нея научно, а не направо да се препоръчва пращането на клада на всеки, който твърди, че Земята се върти около Слънцето, а не обратното.

И още един въпрос? Защо ако хомеопатията помага в някои случаи с напълно безвредни лекарства, то за лекуването им не се изпълзва тя, вместо да се дават лекарства с активно вещество, но и с вредни странични ефекти? Говоря за ползата на пациентите. Други може и да имат полза от това, че докато с лекарството се лекува едно се уврежда друго, което също трябва да се лекува и става ситуацията: "Пази Боже да ти влезе майстор (лекар) в къщата". Сещам се имаше един фейлетон (май от Чудомир), че коминочистачите и майсторите на покриви се били разбрали, първите докато отпушват комина да потрошават керемидите, а вторите като оправят керемидите да запушват комина. Та затова уточнявям - каква ще е ползата за пациентите?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Но след повече от 200 г да се доверяваме на приципа: подобно лекува подобно е ...абе щеше да бъде смешно, ако не е трагично, защото има много лекари и фармацевти хомеопати. Ей това ми е трудно да си представя - човек имал допир до медицината да вярва в магии.

Въпрос на бизнес, приятелю. Докато има шарани, ще има и рибари.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

И още един въпрос? Защо ако хомеопатията помага в някои случаи с напълно безвредни лекарства, то за лекуването им не се изпълзва тя, вместо да се дават лекарства с активно вещество, но и с вредни странични ефекти? Говоря за ползата на пациентите. Други може и да имат полза от това, че докато с лекарството се лекува едно се уврежда друго, което също трябва да се лекува и става ситуацията: "Пази Боже да ти влезе майстор (лекар) в къщата". Сещам се имаше един фейлетон (май от Чудомир), че коминочистачите и майсторите на покриви се били разбрали, първите докато отпушват комина да потрошават керемидите, а вторите като оправят керемидите да запушват комина. Та затова уточнявям - каква ще е ползата за пациентите?

Галахад, при положение че си нямаш особено понятие от медицина и фармация, ми е малко странно, че продължаваш да ръсиш лаишки разсъждения в темата и да се излагаш по този начин. Ако ти говори нещо съотношението полза-риск на един медикамент, едва ли би задал въпроса относно уместността му. Или да го кажа на по-простичък език: ако те нахапе малариен комар - кое би предпочел? Да приемеш антималариен препарат, който да унищожи паразита, или да ближеш захарчица и да се молиш на дедо боже? Спекулациите със страничните ефекти на медикаментите са безпочвени, защото рискът да умреш от малария е хиляди пъти по-голям от риска да си увредиш бъбреците. Ако не верваш - прочети листовката на аспирина и се замисли колко пъти след като си го пил, си развивал някои от описаните възможни нежелани лекарствени реакции? А фейлетоните и глуповатите поговорки можеш да си запазиш за себе си. В медицината място за лирически отклонения няма. :)

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...