Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
  On 8.12.2013 г. at 17:41, КГ125 said:

И какво, дай да замажем историческата истина ли?

А за македонците прибързваш. Ще има албанци. Само още някоя и друга година и цялия тоя цирк, наречен македонизъм, ще бъде удавен от запад.

А да, колкото ние сме уплашени от турците и циганите толкова и те от албанците. Не лежи на това уше, че от страх пред албанците ще станат българи.Аз те питах за един период време за да си говорим пак ама ти се скатаваш. Иначе е ясно, че позициите си няма да сближим, а и не е нужно.

И стига басни как македонския бил книжовен български. Да български диалект е но архаичен и повечето нови думи са сръбски. А нашия книжовен е от средните и източните диалекти така, че си има разлика и тя е очевидна дори само заради сърбизмите.Въобще езиковата близост нито е уникална, нито е повод за братство и единство. Да не ви припомням примера със сърби и бошняци и сърби и хървати. Почти 1:1 и пак не се долюбват.

• Мнения 198
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
  On 8.12.2013 г. at 16:50, StefanSur said:

@Tролбот.

Тва все пак не е верно.

Като казах и

преди, нема документи за Български злоделства срещу местното население в

Сурдулица. Нема нито в пропаганда.Ясно е и да сме ние от Сурдулица

по-близки с България отколкото пр. Лесковац,Ниш,Пожаревац и другите. (и днес ни наричат бугарофили)

Аз тъкмо затова се и регистрирах тук , да покажа на хората от България да ние не сме никакви неприятели и антиблгари.

Али въстанието 1917 нема нищо общо със нас от Сурдулица. Тва е въстанието в Топличкия край, в Куршумлия,Прокупле и може би Враня и Прешево.

Така е, въстаниците на Коста Пекянец нападнаха Босилеград и там направиха различни злоделства. Али те не се отеглиха към Сурдулица след тва, а към Прешево и Косово.

Нито Коста Пекянец, нито тези въстаници не са от Сурдулица. Гледайте сигурно има в архив в София кой беха тия въстаници и от къде са.

Ясно е да в Судулица има от 2-3-4 хиляди убити

хора от Враня,Ниш,Лесковац,Топлица, и по-нагоре. Мнозинство от тях беха

даскали, пропагандисти, видни Сърбски офицери (знае се в документи какви

беха).Разбира се, нема 20.000 убити, али всепак да никой не е убит освен въстаниците не е верно.

В Топличкото въстание вземат участие най-вече сърби от Кушумлия, населението във Вранско, Лесковачко, Нишко, Пиротско, Боянско, Алексиначко и другите райони, които България владее чак до Пожаревъц няма твърдо сръбско самосъзнание. Единственият край компактно населен със сърби от областта, която владее България е Кушумлийския.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикувано

@kanalcek

Аз не казвам, да е цяла Враня,Ниш,Лесковац със Сърбско самозвание, али има спомнати хора от там който участват. Също така, тук са доселени много даскали и пропагандисти от всички Сърбски градови, и те взимат участие.

@svetogor

Диялектите в черна гора и босна са доста различни от нашинските в Нишко,Пиротско,Вранско. Аз да не съм учил Сърбска граматика не би ги разбирал нито 50%, а и сега не разбирам всичко.

А и между Сърби,Турци/Помаци от Босна и Хървати има ясна верска разлика.

• Потребител
Публикувано
  On 8.12.2013 г. at 17:55, svetogor said:

А да, колкото ние сме уплашени от турците и циганите толкова и те от албанците. Не лежи на това уше, че от страх пред албанците ще станат българи.Аз те питах за един период време за да си говорим пак ама ти се скатаваш. Иначе е ясно, че позициите си няма да сближим, а и не е нужно.

И стига басни как македонския бил книжовен български. Да български диалект е но архаичен и повечето нови думи са сръбски. А нашия книжовен е от средните и източните диалекти така, че си има разлика и тя е очевидна дори само заради сърбизмите.Въобще езиковата близост нито е уникална, нито е повод за братство и единство. Да не ви припомням примера със сърби и бошняци и сърби и хървати. Почти 1:1 и пак не се долюбват.

Аааа, не така, Ви се молам.

Както у нас се учат българите, че Русия само може да ги спаси от турците. Така и там ги учат, че само Сърбия може да ги спаси от албанците ;). Дури татко Милошевич им казваше, че немогат да постоят као независина држава заради албанците и затова трябва да са във федерация със сърбите ;). То панславизъм и братство не се строи току така, трябва страшен враг от който само държавата майка може да ти даде живот по МИЛОСТ...

Разликата между сърби и хървати и бошнаци е религията и така от над хиляда години и стотици. Мегу м и б, дури и тая я нема.

• Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
  On 8.12.2013 г. at 18:03, kramer said:

Заровените в Сурдулица, както по-рано и КГ предположи в тая или друга тема, най-вероятно са от 1913г. Междусъюзническата война.

По всичко личи, че това се доказва и чисто съдебно-медицински.

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 8.12.2013 г. at 18:05, stinka (Rom) said:

Аааа, не така, Ви се молам.

Както у нас се учат българите, че Русия само може да ги спаси от турците. Така и там ги учат, че само Сърбия може да ги спаси от албанците ;). Дури татко Милошевич им казваше, че немогат да постоят као независина држава заради албанците и затова трябва да са във федерация със сърбите ;). То панславизъм и братство не се строи току така, трябва страшен враг от който само държавата майка може да ти даде живот по МИЛОСТ...

Разликата между сърби и хървати и бошнаци е религията и така от над хиляда години и стотици. Мегу м и б, дури и тая я нема.

Да бе те македонците ядат доматите с колците и не виждат как Сърбия себе си опази от албанците. Истината е, че очакват Словения и Хърватско да ги изтеглят в ЕС. Очакват там и Сърбия. Бе не знам що си мислите, че чак толкова се мразят в бивша Югославия.Те си го и признават самите македонци "Вие като не ни щете и не ни признавате, ще си действаме с тия дето ни признават. И техните езици си разбираме, даже и по-добре.". Все пак ние сме най-бедната страна в ЕС и не сме кой знае къв фактор. Гърция запъна Македония ама това мигом ще падне ако дойде някой по антички неангажиран режим в Скопие.

П.с. а ква е разликата в религиите между сърбите и черногорците? или между источноукраинците и руснаците?

Редактирано от svetogor
  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)

А, мечти за нова Югославия? :)) Неке я биде.

Сега значи ние "не ги щем"? :)) Прозрачно до пръсване.... Те (македонстващият елит) като че ли ни щат...

Редактирано от КГ125
  • Upvote 2
  • Потребител
Публикувано
  On 8.12.2013 г. at 18:19, КГ125 said:

А, мечти за нова Югославия? :)) Неке я биде.

Ще ке, ще ке.Като влязат в ЕС и си махнат вътрешните граници.Така, че ние особенно не сме им запотребвали щото някои и това си въобразяват"Без нас и Макледония ще се срине". Е нема се срине:-)

• Глобален Модератор
Публикувано

:grin:

On 8.12.2013 г. at 18:15, StefanSur said:

@тролбот

http://www.mn.mk/aktuelno/882-Makedonskiot-Car-dusan---kako-trn-vo-oko

Как Сърбски, Душан е чист Македонец :grin:

:grin::grin::grin:

On 8.12.2013 г. at 18:22, svetogor said:

Ще ке, ще ке.Като влязат в ЕС и си махнат вътрешните граници.Така, че ние особенно не сме им запотребвали щото някои и това си въобразяват"Без нас и Макледония ще се срине". Е нема се срине:-)

И като как ще влязат в ЕС? Имайки тежък конфликт с България и преди да го изгладят, т.е. да изчистят цялата свинщина, която изливаха върху нас?

• Upvote 1
  • Потребител
Публикувано

Никога не съм разбирал защо некой от Македонците харесват Югославия, казах преди да хората от Белград нас ни смятат за селяци и неграмотници, а за Македонците говореха (говорят и сега) нищо по-добре отколкото за Цигани.

@КГ125 Дано !

• Upvote 2
  • Потребител
Публикувано
  On 8.12.2013 г. at 18:19, КГ125 said:

.

Сега значи ние "не ги щем"? :)) Прозрачно до пръсване.... Те (македонстващият елит) като че ли ни щат...

Ми как ги щем? Без националност и без език. Те гърците поне ги щат с друго име:-)

• Глобален Модератор
Публикувано

Е какъв език? Каква националност? Ще рече, да признаем правото и възможността Коминтерна да създава нации? Или Тито?

• Потребител
Публикувано
  On 8.12.2013 г. at 18:23, КГ125 said:

:grin:

:grin::grin::grin:

И като как ще влязат в ЕС? Имайки тежък конфликт с България и преди да го изгладят, т.е. да изчистят цялата свинщина, която изливаха върху нас?

Айде, айде все едно ние сме "изчистили " конфликтите с гърция и румъния.

• Глобален Модератор
Публикувано

Признахме ги, и то първи, като държава. Повече какво? Остава да им връчим и Пирин.

On 8.12.2013 г. at 18:27, svetogor said:

Айде, айде все едно ние сме "изчистили " конфликтите с гърция и румъния.

Изчистени са. И тримата сме в ЕС. :harhar:

• Upvote 1
  • Потребител
Публикувано
  On 8.12.2013 г. at 18:27, КГ125 said:

Е какъв език? Каква националност? Ще рече, да признаем правото и възможността Коминтерна да създава нации? Или Тито?

Ти начина на сътворяването може и да не го харесваш, но факта си е факт.И аз не харесвам ислямизирането на помаците ама нов възродителен процес не ща.

On 8.12.2013 г. at 18:24, StefanSur said:

Никога не съм разбирал защо некой от Македонците харесват Югославия, казах преди да хората от Белград нас ни смятат за селяци и неграмотници, а за Македонците говореха (говорят и сега) нищо по-добре отколкото за Цигани.

@КГ125 Дано !

Айде те и нас провинциалистите не ни уважават много софиянците.А носталгията по Югославия е разбираема- имаха работа и някакъв може и нисък но стандарт и сигурност, а сега нямат работа.

• Потребител
Публикувано
  On 8.12.2013 г. at 18:17, svetogor said:

Да бе те македонците ядат доматите с колците и не виждат как Сърбия себе си опази от албанците. Истината е, че очакват Словения и Хърватско да ги изтеглят в ЕС. Очакват там и Сърбия. Бе не знам що си мислите, че чак толкова се мразят в бивша Югославия.Те си го и признават самите македонци "Вие като не ни щете и не ни признавате, ще си действаме с тия дето ни признават. И техните езици си разбираме, даже и по-добре.". Все пак ние сме най-бедната страна в ЕС и не сме кой знае къв фактор. Гърция запъна Македония ама това мигом ще падне ако дойде някой по антички неангажиран режим в Скопие.

П.с. а ква е разликата в религиите между сърбите и черногорците? или между источноукраинците и руснаците?

Абее немаш си наидея колко надежди имат към сърбия масово в Македония, че само Сърбия се бори с албанците видиш ли не дават Косово. Както казах по-горе вярата, а не реалността е движещата сила при определянето на нагласите, както и у нас де. Пропагандата си върши работата ей...

Ами затова драги и източна Украйна се чувства близка с Русия и са готови да си живеят в нов СССР с тях. А в Черна Гора половината се самопределят като сърби, останалата половина ясно си дава сметка че са почти едно и също. Ама някак си в Македония не е така, сякаш една сила там я дърпа постояно в обратна посока. Както е казъл народът Удба, удба ти си нашта судба ;)

Старото поколение израсло в Югославия го разбира добре сърбохърватския, но младото... А на кой се надяваш да те изкара към ЕС в Р. Македония те учат Сител и Латас ;) .

• Upvote 2
  • Потребител
Публикувано (edited)
  On 8.12.2013 г. at 18:04, StefanSur said:

@svetogor

Диялектите в черна гора и босна са доста различни от нашинските в Нишко,Пиротско,Вранско. Аз да не съм учил Сърбска граматика не би ги разбирал нито 50%, а и сега не разбирам всичко.

А и между Сърби,Турци/Помаци от Босна и Хървати има ясна верска разлика.

Е то остана и да са същите.Аз не съм учил сръбска граматика но с малко югославска телевизия навремето проразбрах и сръбски и хърватски, само словенския ми се опре:-)

On 8.12.2013 г. at 18:36, stinka (Rom) said:

Абее немаш си наидея колко надежди имат към сърбия масово в Македония, че само Сърбия се бори с албанците видиш ли не дават Косово. Както казах по-горе вярата, а не реалността е движещата сила при определянето на нагласите, както и у нас де. Пропагандата си върши работата ей...

Ами затова драги и източна Украйна се чувства близка с Русия и са готови да си живеят в нов СССР с тях. А в Черна Гора половината се самопределят като сърби, останалата половина ясно си дава сметка че са почти едно и също. Ама някак си в Македония не е така, сякаш една сила там я дърпа постояно в обратна посока. Както е казъл народът Удба, удба ти си нашта судба ;)

Старото поколение израсло в Югославия го разбира добре сърбохърватския, но младото... А на кой се надяваш да те изкара към ЕС в Р. Македония те учат Сител и Латас ;) .

Е младото нали го видяхме в нашия Биг брадър? Македончето участвало и в югославския.Само, че там говорило на сръбски. Аз не твърдя, че всички македонци го знаят но повечето и сега си го разбират щото е близък език, телевизии , радия и т.н. И една 20-30% директна сръбска лексика си имат. Въобще българин който разбира сръбски разбира и македонски 100%. Иначе просто нема шанс да знае кво е воз примерно:-)

Редактирано от svetogor
  • Потребител
Публикувано

@svetogor

Аман не сме само ние провинция. Ела попитай дали некой от Белград мисли да са хората от черна гора,войводина,босна или косово селяци. И те живеят бедно, имат различни диялекти али нема серияли и филмови къде се правят вицови за тва.

Аз имам 1 приятел от черна гора, никшич, пробвай да го разбереш на неговия диялект :grin:

Ете аз не съм учил български никъде, и всепак всичко разбирам а надвам се и да не правим много граматички грешки. Кой живее в Сурдулица знае всички язици :grin:

• Upvote 2
  • Глобален Модератор
Публикувано
  On 8.12.2013 г. at 18:47, StefanSur said:

@svetogor

Кой живее в Сурдулица знае всички язици :grin:

Съдба историческа! :):):)

On 8.12.2013 г. at 18:50, svetogor said:

Разбираш ти разбираш сигурно ти беше тоя единствения от вашето село дето рекъл " У наше село само Я викам аз":-)

Разбира, човекът, и то много добре!

• Upvote 1
  • Потребител
Публикувано

Сега стана модерно да се гледат турски серияли, всички приятелки, сестра и майка гледат Сюлеймани,Езели и другите камилари, аз мисля след 20-25 години ако продължи така син ми има да знае и Турски :grin:

• Upvote 2
  • Глобален Модератор
Публикувано

Спокойно и тука сме така. :))

On 8.12.2013 г. at 19:05, svetogor said:

Ти май си с ампутирано чувство за хумор :-)

:))) Не, ама да кажа все пак :))

On 8.12.2013 г. at 18:43, svetogor said:

Въобще българин който разбира сръбски разбира и македонски 100%. Иначе просто нема шанс да знае кво е воз примерно:-)

Кой македонски не се разбира, този ли:

кой не разбира, да дигне ръка :))

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

Научи повече  

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.