Отиди на
Форум "Наука"

Високо мазнинно - ниско въглехидратно хранене /ВМНВХ/


mnoogo

Recommended Posts

  • Потребител

Честита Нова Година!

Миналата година попаднах на този режим - Високо мазнинно-ниско въглехидратно хранене.ВМНВХ

Започнах да го прилагам и се почувствах действително като едно време, когато се хранехме със домашно свинско,домашни яйца и домашно сирене,зеленчуци.Мога да си го позволя.

Многото вече привърженици на този начин на живот, утвърждават че се чувстват добре.

Има различни мнения и диети разбира се,много за и още повече против.

За непосветените ще го обрисувам накратко:

Човек ,за да живее изразходва енергия.Тази енергия идва от разграждането на мазнините или въглехидратите в организма.

При ВМНВХ се следи ежедневно за приемането на необходимите калории в зависимост от индивида и начина му на живот.

При този режим приеманите за деня мазнини-протеини-въглехидрати са в съотношение 60%-25%-15%.Като някои по запалени изключват въглехидратите напълно като отделен прием.Счита се че рака се подхранва и развива с помощта на въглехидратите.

По големия процент мазнини дава директна енергия зя изразходване и не товари черния дроб.Когато отсъстват въглехидратите,организма сам си изработва кетони /неокетогенеза/ които са необходими за мозъка и др.Мазнините са изключително от животински произход, а ако са от растителен, то да са студено пресовани масла/зехтин и др/ за салати,с цел избягване на окисление, което води до възпаления в организма.

При хранене не се смесват белтъчини с въглехидрати, защото последните се разграждат по бързо и при навлизане в червата увличат със себе си неразградени белтъчини,които гният в дебелото черво и създават болести.Храненията са 3-4 пъти на ден през 4-5 часа за да може да не се смесва разградена с не разградена храна,което води до горното.

Сланината,яйцата,мазното узряло сирене,мазното свинско месо са за предпочитане.Хляб-не

Водата се пие повече между храненията,около 2-3 л на денонощие.

И разбира се движение,спорт,физически труд и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 85
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Навремето баба ми казваше затова слагат толкова много допълнителни работи, подправки, емулгатори и кой знае още какво на продуктите защото основният материал е боклук.

Прочети /ако можеш с 4 или 2 размер/ писаните съставни части на един кремвиш или колбас или ....ще видиш и СОЯ.

Соята се произвежда в най голямо количество култура и ако не могат да я натъпчат в животното я тъпчат в нас.

Например купи си двойка кренвирши от най-евтините и от най-скъпите. Сложи ги в студена вода и ги заври. Когато са готови, тези които са от чисто месо, са леко подути и хубаво сварени. Другите също, но в момента че ги боцнеш се пукат и цъфват като пуканки.....

Соята е една отровна култура която от туй нагоре се произвежда ГМ.

От чисто месо, сланина не се дебелее..... :excl::excl::excl:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

@mnoogo, аз да питам, ако може: ти понятие от метаболизъм, понятие имаш ли?

Питам (ако е възможно и да ми отговориш), защото като чета какво си написал ... ми ти не знаеш как ти функционира тялото! Един вид се изказваш не подготвен!

Счита се че рака [има се предвид заболяването]* се подхранва и развива с помощта на въглехидратите.

Почти всяко живо същество се подхранва и развива с помощта на въглехидрати (вкл. ти и аз).

Човека, осмислил по този начин някои биологични постановки, трябва да получи Малинка.

По (-)* големия процент мазнини дава директна енергия зя (за)* изразходване и не товари черния дроб

Това, пък, как и кой го измисли?

През колко преобразувания преминават сложните мазнини, за да се трансформират до т. нар. Ацетил Коензим А (Ацетил Ко А), за да могат да се включат в Цикъла на Кребс? Отговора е доста.

Тогава как ще отдават директно енергия? И къде се използва тази енергия? Във физическите натоварвания ли? Пфу! Доста си се заблудил, ако смяташ така!

При хранене не се смесват белтъчини с въглехидрати, защото последните се разграждат по бързо и при навлизане в червата увличат със себе си неразградени белтъчини,които гният в дебелото черво и създават болести.

Мале, мале ...

Някой е пропуснал да си направи справка с елементарните познания от 8-ми клас.

Излиза, че устата е отвора на фуния, която налива нужната ни храна в стомаха, където тя се разгражда и усвоява, а червата са просто някакъв маркуч, който трябва да изведе остатъците от тялото! Хах!

Ми, то, по тази логика защо са ни тези над 8 метра черва? Да вземем да ги изхвърлим!

И как се създават болестите в червата? От гниенето на хранителната субстанция и резобция на токсините?

Ами, в животинските организми (вкл. хората) има само една единствена система за извеждане на вредните на организма вещества навън и това е отделителната система (съставена от бъбреци, пикочопроводи, пикочен мехур и пикочен канал). Затова не виждам как ще се получи каквото и да е заболяване, освен някаква интоксикация. Заболяванията си имат генези и не водят началото си от "гниенето на белтъци в дебелото черво"!

Водата се пие повече между храненията,около 2-3 л на денонощие

Гледам, количеството на водата е намалено (от едно друго твое изказване където количеството беше 4 - 5 литра!).

Човек дневно се нуждае "само" от около 2 литра течности. Всичко отгоре на това количество е проблем.

Многото движение ни е заложено по начало, тъй че защо го привеждаш като довод?

@Scubi, от чисто месо не се дебелее, но от сланина - да!

Има разлика във веществата които изграждат двата продукта.

В крайна сметка, този който е измисли тази диета или е лаик, или не е разбран правилно!

Както и да е!

Тезата на mnoogo е достойна за нещо подобно на "Златна малинка", но за научен регрес!

Цялото писане е не да се заяждам, а защото има нещо не както трябва в това изложение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

@goshawk

За водата никъде не съм писал 4-5 литра.Чети внимателно.Писах 2-3 л вода между храненията които са през 4-5 часа.

Ето един линк за коментар.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

@goshawk

За водата никъде не съм писал 4-5 литра.Чети внимателно.Писах 2-3 л вода между храненията които са през 4-5 часа.

Ето един линк за коментар.

Приемът на вода не е правилно да се препоръчва в литри (над 1.2л дневно) поради една особеност - над 30г. възраст има много случаи в които прекаленият прием на течности води до претоварване на бъбреците и разтройство на храносмилателната система.

Смятам също, че агресивната телевизионна реклама за прием на лекарства за подтискане и туширане определени симптоми е опасна за здравето, поради факта, че доверявайки се на съветите от телевизионния екран много хора биха пропуснали навременен преглед и лечение...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Диетата има и безспорно положителни страни - "следи ежедневно за приемането на необходимите калории в зависимост от индивида и начина му на живот" , "движение,спорт,физически труд", само те са достатъчни за да се почувства човек по-добре. Енергията от мазнините все пак си е енергия, макар и доста концентрирана, но може би има опасност от дисбаланс на необходими вещества ,като витамин С. Фибрите също са от значение, неслучайно кучетата пасат по малко трева.

Мен ме учудва твърдението за полезността на наситените мазнини. Не беше ли обратното?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не наситените бързо се окисляват.Пържено олио и др.Това е вредно.Маслото има по висока точка на топене и по малко се окислява.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре, но какво им е вредното като са се окислили? Имам голям интерес към този въпрос, защото много обичам пържени неща, най-много картофи, пък ако са с бира, направо е върха. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ненаситените са по-.....реактивоспособни. По-лесно могат да 'правят' свободни радикали. Това е доста опростенческо, ама за сега толкоз от химична гл. точка ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хм, това за совободните радикали и мазнините и на мене ми е интересно. Скоро хванах края на едно предаване, където обясняваха че всъщност и кислорода играе роля на свободен радикал. Някой може ли да обясни "технологията" и кое точно е вредното при мазнините.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Свободните радикали (за разлика от йоните) са елементи или някакви остатъци от молекули, които имат 'връзка' или (абе по-простичко) свободен електрон, които са силно реактивни, но са електронеутрални или поляритета не играе. Тези радикали директно атакуват кратните връзки (или двойните и тройните) при което се свърват...., но освобождават нов радикал. Йоните могат да са стабилни, но могат и да се стаилизират 'отмъквайки' или 'отдавайки' само електрони (ако са групи, 'действат' като своодни радикали, могат да действат де).


Поради това ненаситените мастни к-ни и въобще кратните връзки са по-податливи на атаки отколкото наситените.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Свободните радикали (за разлика от йоните) са елементи или някакви остатъци от молекули, които имат 'връзка' или (абе по-простичко) свободен електрон, които са силно реактивни, но са електронеутрални или поляритета не играе. Тези радикали директно атакуват кратните връзки (или двойните и тройните) при което се свърват...., но освобождават нов радикал. Йоните могат да са стабилни, но могат и да се стаилизират 'отмъквайки' или 'отдавайки' само електрони (ако са групи, 'действат' като своодни радикали, могат да действат де).

Поради това ненаситените мастни к-ни и въобще кратните връзки са по-податливи на атаки отколкото наситените.

Значи да си го преведа на български.

Най-здравословно е бобчето в глинен съд да си го сваря или било то друга гозба. Защото варените неща са най, понеже съдържат по малко от онези научни работи които споменавате.

И ако е нужно все пак печено да си хапнем, трябва на колкото се може по-горещо (но да не загаря) масалце да се пече месцето....

ПП

Каква е истината за маста от палма. Тук сега това е популярно, защото казват, че маста от палма не загаря (понася по висока температура) и тестото или месото не я попива. Освен това преминава през организмът и не съдейства в никакви процеси....Истина ли е?

post-5590-0-26033100-1389192545.jpg

:goodpost::goodpost::goodpost:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Скуби :(, аз на български се изразих, абе....може малко чешки, словашки отвсякъде, ама химическия е малко сложен ;)

Затова посещавайте химическите курсове на МАГА митак, внасяйте своята лепта навсякъде, а най-вече при мен (къде е при мен срещу ХХХХ долара, евро имате ...при мен)

Абе това е майтаб :).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хм, това за совободните радикали и мазнините и на мене ми е интересно. Скоро хванах края на едно предаване, където обясняваха че всъщност и кислорода играе роля на свободен радикал. Някой може ли да обясни "технологията" и кое точно е вредното при мазнините.

Йогите практикуват бавно,свободно дишане,т.е. въздуха да навлиза съвсем бавно по скоро като смесване.

При интензивно дишане,би трябвало също да се създават тези вредни свободни радикали.При окисление на мазнините е същият проблем.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

@goshawk

За водата никъде не съм писал 4-5 литра.Чети внимателно.Писах 2-3 л вода между храненията които са през 4-5 часа.

Ето един линк за коментар.

Браво! Това е най - смисления пост, който прочетох от теб, в последните няколко дни.

Вярно, за водата грешката си е моя (причината е, че съм объркал словореда и се е получило в съзнанието ми 4 -5 литра вода между храненията, които са през 2 - 3 часа), за което се извинявам.

Но не мисля, че само това е проблема (така или иначе не става ясно колко вода да се приема - 2 - 3 литра на ден или 2 - 3 литра между храненията?; както и да е - това няма кой знае какво значение).

Материала, от линк'а, е доста грамотно написан и предлага една много смислена теза, за разлика от твоите постове и препратките, които по - рано публикуваше (което навежда на мисълта, че или ти нищо не си разбрал от написаното, или някой друг който е разяснявал тезата няма и грам понятие за какво става въпрос; разбира се, има и трети вариант просто да ти липсва почин на изразяване, който с малко тренировки може да бъде преодолян).

По същество ...

Тезата застъпена в материала (от линк'а) си е много добра и представлява, в основата си, правилното хранене при хората. Начин на живот, подобен на описания (в линк'а), сравнително точно отразява нашите физиологични, биологични и еволюционни изисквания към ежедневието ни.

Всичко може да бъде обобщено, най - грубо, така: яжте разнообразна и естествена храна, в количества обезпечаващи дневно нужните ви калории - нито повече, нито по - малко, хапвайте по 3 - 4 пъти на ден и се движете колкото си може повече (Дорис го е написала малко по - горе същото).

Идеята за ВМНВХ (нали така беше) просто си е нормален хранителен режим, вярно "украсен", за да донесе някоя пара на "създателите" си, но нищо чак толкова не виждано!

Наистина не мога да разбера щенията на някои хора.

Толкова ли е сложно да се каже "хапвайте и се движете, за се чувствате и изглеждате добре", а трябва всичко да се "подплатява" с някаква научна обоснованост?

Но да спра до тук, защото рискувам да отнеса темата в друга насока.

Накрая да направим едно уточнение, за всеки който се поинтересува и да обобщим:

LCHF (така беше) не е нищо повече от нашия си правилен дневен режим, само с по - "научно" заглавие.

За повече и по - правилна информация ползвайте линк'а от по - горе (в цитата), а не изложението на автора на темата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре, но какво им е вредното като са се окислили? Имам голям интерес към този въпрос, защото много обичам пържени неща, най-много картофи, пък ако са с бира, направо е върха. :rolleyes:

И аз обичам пържени картофки,обаче се получава най лошото съчетание. Дългоразграждащи се въглехидрати в окислена трансмазнина.Проблема е че тези неща по рядко се усещат при младите хора ,но след 50 те лошите последици са за 90 % от хората.Вярно е че медицината ще каже,сега е увеличена продължителността на живота,но мисля че тава е свързано с по-добрата хигиена и профилактика.Храните са по лоши от едно време,преди 50 г.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Йогите практикуват бавно,свободно дишане,т.е. въздуха да навлиза съвсем бавно по скоро като смесване.

При интензивно дишане,би трябвало също да се създават тези вредни свободни радикали.При окисление на мазнините е същият проблем.

Това което казваш звучи малко като:

"Задържайте, приетата на малки глътки, вода на езика си, за да може така тя (водата) директно да се абсорбира от мозъка." ("Псевдонауката" Бен Голдейкър)

Та и това което казваш има горе долу същия смисъл.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По същество ...

Тезата застъпена в материала (от линк'а) си е много добра и представлява, в основата си, правилното хранене при хората. Начин на живот, подобен на описания (в линк'а), сравнително точно отразява нашите физиологични, биологични и еволюционни изисквания към ежедневието ни.

Всичко може да бъде обобщено, най - грубо, така: яжте разнообразна и естествена храна, в количества обезпечаващи дневно нужните ви калории - нито повече, нито по - малко, хапвайте по 3 - 4 пъти на ден и се движете колкото си може повече (Дорис го е написала малко по - горе същото).

Идеята за ВМНВХ (нали така беше) просто си е нормален хранителен режим, вярно "украсен", за да донесе някоя пара на "създателите" си, но нищо чак толкова не виждано!

Наистина не мога да разбера щенията на някои хора.

Толкова ли е сложно да се каже "хапвайте и се движете, за се чувствате и изглеждате добре", а трябва всичко да се "подплатява" с някаква научна обоснованост?

Но да спра до тук, защото рискувам да отнеса темата в друга насока.

Накрая да направим едно уточнение, за всеки който се поинтересува и да обобщим:

LCHF (така беше) не е нищо повече от нашия си правилен дневен режим, само с по - "научно" заглавие.

За повече и по - правилна информация ползвайте линк'а от по - горе (в цитата), а не изложението на автора на темата.

:grin: , отлична референция,няма що.

"Водещият момент при ВМ-НВХ е ограничаването на общото количество приемани въглехидрати и заместването им отчасти с полезни мазнини."

Някои хора си четат библията както си искат! :laugh:

"Всичко може да бъде обобщено, най - грубо, така: яжте разнообразна и естествена храна, в количества обезпечаващи дневно нужните ви калории - нито повече, нито по - малко, хапвайте по 3 - 4 пъти на ден и се движете колкото си може повече "

Калориите могат да се обезпечават повечето от въглехидрати.При ВМНВХ те се набавят повечето от наситени животински мазнини.Много хора си хапват и се движат и се чудят що са болни.

Да изядеш днес например-сутрин баничка с кола,на обяд,фасул,постна мусака и торта за десерт,а за вечеря нещо леко,да речем мляко с ориз.Това какво е, разнообразно хранене ли е.Според някои да.Да ама не.Тава са си основно въглехидрати.И така се стига до състояние на диабет.Ден след ден.

Месото,скъпото филе както го предлагат, е вредно без мазнината която му е отнета.Получава се че се оскъпява още повече и с лекарствата, които ще са ти нужни после.

Това което казваш звучи малко като:

"Задържайте, приетата на малки глътки, вода на езика си, за да може така тя (водата) директно да се абсорбира от мозъка." ("Псевдонауката" Бен Голдейкър)

Та и това което казваш има горе долу същия смисъл.

Не звучи така.Знаеш ли йогите защо нямат интензивни тренировки, а статични пози.За да не си ускоряват процеса на дишане.Ускореното дишане скъсява живота.

Редактирано от mnoogo
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Скуби :(, аз на български се изразих, абе....може малко чешки, словашки отвсякъде, ама химическия е малко сложен ;)

Затова посещавайте химическите курсове на МАГА митак, внасяйте своята лепта навсякъде, а най-вече при мен (къде е при мен срещу ХХХХ долара, евро имате ...при мен)

Абе това е майтаб :).

Не се мъчи....

Мен химията ме интересува докато ферментира бригата за ракийка, или бирата....

С по-груби работи От това не се занимавам...То вече или гори, или гърми, или е нелегално....post-5590-0-77714700-1389212755.jpg

:grin::grin::grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Нямам претенции да съм правил референция.

Само, ако обичаш спри да обясняваш каквото и да е, защото в момента, вече, съм доста по - наясно от теб с LCHF, тъй като явно ти липсват елементарни биологични познания и нещо куца в разбирането.

Какво имам предвид:

Явно нямаш никакви спомени от "Хигиена на храносмилателната система" - темата се разглежда в 8-ми клас. Именно тогава някой е трябвало подробно да ти разкаже за балансираното пълноценно ежедневно хранене, което всъщност стои в основата на прокламираното ВМНВХ. Разлита между двата хранителни режима се крие само по - "лъскавото" име на втория и наукоподобните обяснения за повече храни от животински произход. Нямаше ли да е по - простичко да се каже: приемайте повече храни с животински произход, защото метаболизма ни е по - пригоден да обработва тези продукти? Защо е нужно цялото това наукоподобно плещене?

И за да не кажеш, че съм голословен, вземи и намери в нета зъбна формула на тревопасно и на хищник и после ги сравни със собствената си зъбна формула. За каква диета е пригодена твоя зъбен апарат?

Всъщност няма нищо лошо във БМНВХ, щом така ви харесва да наричате нормалното балансирано хранене. Такъв тип хранене е в пълно съответствие с човешките изисквания като биологичен вид. Съчетанието с физически натоварвания напълно адекватно отразява еволюционните промени, създали ни като вид. Ако разгледаме човешкото тяло като пещ, то еволюцията е направила така, че тази пещ да гори когато се движи. Колкото повече се движим - толкова по - добре работи тази пещ, без значение какво гориво ще и подаваме. Друга "тънка" подробност е натоварването при което е конфигурирано да работи човешкото тяло - продължителни и не много големи по интензитет.

Пиша тези неща за конструкцията на тялото ни, защото след малко ще се върнем на тях.

Преди това трябва да изясним въпроса с разбирането, защото се оказа важен.

Липсата на елементарна биологична култура за метаболизма и биохимията на телата ни води до абсурдни наукоподобни празнословия.

например:

Функцията на инсулина е да складира - глюкоза в мускулните или мастните клетки, аминокиселини в мускулите, мазнини - в мастните клетки.

Цитата е от писанието, от линк'а.

Това е абсолютна глупост. Такова нещо човек с елементарни познания по биология не би казал никога.

Към това, като прибавим и не правилното осмисляне на нещата, породено от не разбирането ти се получава това:

При хранене не се смесват белтъчини с въглехидрати, защото последните се разграждат по бързо и при навлизане в червата увличат със себе си неразградени белтъчини,които гният в дебелото черво и създават болести

или това:

Знаеш ли йогите защо нямат интензивни тренировки, а статични пози.За да не си ускоряват процеса на дишане.Ускореното дишане скъсява живота.

Язък, всички активни спортисти отидоха в историята, без време!

Както и да е. Да се върнем на примера от по -горе, за функционирането на телата ни.

Да си направим експеримент:

ти ще закусиш, според "каноните" на твоя хранителен режим, а аз ще се намоцам с купа попара с прясно мляко, хляб и малко медец за фасон (защото знам как работи тялото ми) и ще вземем да цепим дървата на съседите. Резултата ще го мерим вечерта по камарата цепеници и физическата умора. Предполагам какво ще се получи, но само предполагам! Лошото е, че няма как да проведем експеримента.

Едва ли ще разбереш за какво ти говоря, както не ме разбра и за печката и дървата.

Добре, щом си избрал за свое кредо високомазнинен - нисковъглехидратен режим за живота си - ОК.

Аз, обаче, ти казвам, че това не е за теб, защото не си разбрал за какво иде реч. В приложения от теб линк никъде не прочетох за "суровите яйца, мазното узряло сирене, мазното свинско месо" и отсъствието на хляб!?

Молбата ми е да вземеш да прочетеш някой наистина смислен учебник по диетология, по биохимия и задължително анатомия и физиология на човека, особено разделите за хигиена на храносмилателната система.

След това ела и ми кажи, че ВМНВХ е нещо по - различно от нормално балансирано хранене, което за фасон е описано по доста наукоподобен начин, с акцент на животинските продукти и много движение.

Защото ако ВМНВХ е това, както ти го представяш - ми то няма нищо общо с идеята от материала от линк'а, по си прилича на безотговорно плюскане!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

@goshawkq

С такъв експеримент нищо няма да докажеш Знаят се експериментите на някои научни институции.Попитали 1300 мъже.

Подложени били на експеримента един месец и готово.

Какво ще направиш с един ден.Тук говорим за много години живот по този начин.Милко Георгиев е на ВМНМХ повече от 8 години и е доказал на себе си и на другите какво е това.

Защо омаловажаваш правилното дишане?Повечето велики спортисти имат проблеми със здравето като паостареят и една от причината е интензивното неправилно дишане.

Би ли ме посъветвал за някой учебник по диетология,но да е написан от здрави,стройни автори и рецензенти, а не сто килограмови лели?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Виж сега, приеми факта, че не отбираш от наука, не защото аз го казвам, а защото попрочетох доста твои постове, заедно познат, който е доста по - наясно от мен с правилното хранене. Неговото мнение, меко казано, беше да вземеш да се пообразоваш.

Не се опитвай, дори, да ме учиш как се прави научен експеримент. Доста години, вече, се занимавам с наука. Знам, че въпросния опит (макар и без научна стойност) няма да докаже нищо, но все пак ще покаже нещичко, достатъчно за сериозен размисъл. Например кой от двата хранителни режима по - адекватно реагира на екстремни натоварвания. Остави кой как се доказвал (най - великото доказателство е, че каймака е по - полезен от млякото), защото аз със моето "неправилно" хранене също съм показвал. Е и?

Не разводнявай дискусията със странични неща, ако обичаш.

Няма да ти обяснявам каква нормалната дихателна активност при нормални възрастни хора, как и защо е така (има учебници ще си прочетеш). Кой атлет се оплаква от дихателни проблеми, ако не се касае за сериозна травма (изключваме разните му "бодибилдъри" и "блъскачи" по залите).

Сега няколко думи за плавните упражнения на йогите и не само и приключваме този въпрос, ще дискутираме основния (ВМНВХ).

Бавните плавни движения натоварват много повече мускулите и ставите, отколкото бързите и ритмични. Пробвай да клекнеш за 5 мин. т.е. заставаш в изходен стоеж, изпъваш си ръцете напред и започваш бавно да клякаш, ама мноогооо бавно, в рамките на 5 мин. постепенно малко по малко клякаш до долу. 5 мин. Ако се справиш пробвай за 10 мин. Аз криво - ляво съм се справял с 5 мин. (познат ме нави да пробвам).

Сега разбираш ли защо са плавни и бавни упражненията на йогите?

Искаш да ти препоръчам литература, ОК.

Първо обаче вземи и прочети една Анатомия и физиология на човека и, разбира се, Биохимия. Като цяло няма значение от къде ще ги вземеш.

А, ето и нещо за здравословното хранене (инфо тук). Не съм я чел, снощи когато си говорихме за твоите писания ми я препоръчаха. Книгата представя горе - долу (доколкото разбра) твоя хранителен режим, но пречупен през различна парадигма и с много смислена обосновка (истински научни проучвания).

Пак, повтарям първо Анатомията и Биохимията!

Редактирано от goshawk
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
"1. Хранете се редовно.
2. Приемайте най-малко седем порции плодове и зеленчуци (поне
пет порции зеленчуци и две порции плодове) на ден.
3. Избирайте хляб и зърнени продукти с нисък ГИ.
4. Яжте повече бобови растения (фасул, нахут, леща).
5. Подбирайте нискомаслени млечни продукти и соеви продукти,
обогатени с калций.
6. Включете в менюто си риба, морски дарове или други източници
на омега-3 мастни киселини.
7. Редовно яжте ядки.
8. Подбирайте месо без тлъстини, отстранявайте кожата на пилето,
яжте яйца или растителни протеини като тофу.
9. Ограничете възможно най-много приема на сол.
10. Пийте алкохол умерено."
Това не е за хора приели ВМ-НВХ.
Благодаря но не желая да чета това.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

http://www.youtube.com/watch?v=m-FBV3-pwDk

Всеки познава филмчето Super Size Me за експеримента на един който само на меки храна е живял и почти убил пукала.

Един учител John Cisna повторил експеримента с тази разлика, че дневното меню му го съставяли учениците според таблиците дадени към дадената порция. Дневно повече от 2000 калории не е консумирал и отслабнал 16.7 кг.

Значи, ако умната консумираш с мярка, даже и за диета става мекито....

:goodpost::goodpost::goodpost:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...