Отиди на
Форум "Наука"

На границата на Живота


Recommended Posts

  • Модератор Биология

Вирусите са микроскопични частици, изградени само от нуклеинова киселина (НК) и белтъчна капсула.

Тези белтъчни кристалчета, разпространени навсякъде около нас, със сигурност могат да бъдат определени като паразити. Те не могат да се размножат без НК’то им да се интегрира в НК на жива клетка.

Без значение дали имат лизогенен или литичен цикъл на развитие, вирусите трябва по един или друг начин да вплетат нуклеиновата си киселина в тази на клетката – гостоприемник, чрез която да се експресира (възпроизведе) генетичната им информация.

Същото важи и за бактериофагите, които най – общо са вируси по бактериите.

Въпросът е, дали само предаването на генетичната информация е достатъчно условие да отнесем вирусите и бактериофагите към живите същества.

Като цяло, все още, няма единна недискусионна идея какво точно са вирусите и бактериофагите – живо или не живо?

Ще е интересно да прочета мненията ви, дали би било редно да разглеждаме тези биологични структури като живи същества или не.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Програмен код като цяло :)

Ми ти сам го каза - не е ясно към какво се отнасят.

Аз лично бих ги причислил към неживото, но не съм по тази част.

Те дори са и по сложни от това дето описваш - освен защитна белтъчна обвивкка имат и рецептори с които да си разпозначт клетката, разни крачета с които да се прикрепят (бактриофагът е един вид шприц / спринцовка дето си инжектирна ?НК-то..), направо са си нано/пико/машинки. И тук задачката как са се създали?

Но за да е живо, трябва да има някаква жизнена дейност. А то нито се храни, нито нараства, размножава се като попада в клетката, като дори не се движи само (фагът, вероятно и някои по-сложни са изкючение от това)... Така че за мен не е живо. Просто - зловреден софтуер. Но как се е създалоо, оцеляло и развило...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Има подсказки, че поне някои от вирусите е възможно някога да са били част от днк-то на други, по-големи организми. http://en.wikipedia.org/wiki/Canine_transmissible_venereal_tumor е бивше куче, което преди около 6000 г. се е превърнало във вирусоподобен организъм. Без да е стрикно в дефиницията за вирус, кучешкия тумор подсказва за възможен начин за образуването на вируси - след допълнителна редукция и оптимизация от страна на еволюцията. Разбира се, изобщо не е сигурно че всички вируси са дошли на бял свят по този начин. По подобен начин изглежда е възникнал и http://en.wikipedia.org/wiki/Devil_facial_tumor_disease.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

прионите са също много интересни. Могат да се охарактеризират като паразитиращи белтъчни молекули, които се мултиплицират дори без ДНК/РНК..

http://learn.genetics.utah.edu/content/molecules/prions/

Животът е много по-комплексен от простата дефиниция и границата между живото и неживото не е рязка. Засщото всяка самовъзпроизвеждаща се структура би трябвало да е жива, нали?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

иначе най-интересните вируси носят кодиращата информация за техния синтез в РНК /ретровируси/. Съдържат и ензим обратна транскриптаза, която синтезира в клетката гостоприемник едноверижна ДНК от вирусното РНК. Впоследствие вирусната ДНК си синтезира комплементарната половина и двойноверижната молекула се вгражда в ДНК-то на клетката и започва да произвежда вирусни РНК, както и протеини за обвивката /капсида/. Такива са повечето онковируси, както и HIV.

retrovirus_life_cycle.png

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Това, прионите, наистина са интересни биостуктури.

То и тях трябва да отнесем към границата на живота.

Наистина, интересни протеидни моликули.

Вирусите и фагите, за мен, са си не живи биологични структури.

Интересно, дали биха могли да се появят в резултат на атипично клетъчно делене?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

най-интересното е, че дефектният /или мутиралият прион/ взаимодейства с нормалния, променя конфигурацията му и последният също се превръща в мутирал /така става размножаването му/. И така процесът е верижен и води в крайна сметка до загиване на нервни клетки и натрупване на амилоидни вериги /съставени от дефектни приони/. Внасянето на прионите в организма става чрез храна, но често възникването им е резултат на генетичен дефект, отключен поради някакви причини. Най-добре познатата болест е тази на Кройцфелд-Якоб /при животните известна като 'луда крава'/.


Това, прионите, наистина са интересни биостуктури.

То и тях трябва да отнесем към границата на живота.

Наистина, интересни протеидни моликули.

Вирусите и фагите, за мен, са си не живи биологични структури.

Интересно, дали биха могли да се появят в резултат на атипично клетъчно делене?

за мен вирусите са паразити, възникнали може би от примитивни бактерии. Теории много.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...