Отиди на
Форум "Наука"

23 велики открития на българите, които промениха света


Recommended Posts

 • Потребители

И направиха живота ни по-добър и по-лесен

Българският народ е дал достоен принос за развитието на човечеството. Това са 23-те велики изобретения на българите. Без тях днес ще ни е трудно да си представим: интернет, социалните мрежи, безопасността по пътищата, сутрешната закуска, четенето на вестници, атомната безопасност и безопасността въобще, работата на специалните служби, настройката на календара и на компютъра... продължете да четете и ще разберете какво още сме дали на света. Tези открития основателно можем да наречем велики, защото те изцяло са променили света и живота на човека към по-добро.

Кажете Благодаря на великите ни сънародници, които са били горди българи и са дали толкова много на света! Това не е всичко! Нашият народ не е престанал, не се е задоволил с тази класация на 23- те изобретения. 200-300 заявки за изобретения се подават за една година, но малък процент получават патенти.Този списък е непълен и всеки от нас може и трябва да се опита да го обогати. Бъди горд българин!

1.Киселото мляко
Може би най-известното по света изобретение на българина е киселото мляко. Откривателят на кисело-млечната бактерия, която придава специфичния вкус на млякото ни, е доктор Стамен Григоров.

1_1lololopopo.jpg

2. Компютърът
Първият електронен, непрограмируем компютър е изобретен от Джон Атанасов - американски физик, математик и електроинженер от български произход. След опити с различните налични по това време сметачни устройства Атанасов пръв въвежда понятието „аналогов компютър“. През 1936 г. заедно с Глен Мърфи, колега атомен физик, създават малък аналогов калкулатор за изследване на геометрията на повърхности, който наричат „Лапласиометър“. Атанасов установява, че той има същите недостатъци като всички други аналогови устройства – точността му зависи от работата на други части на машината.

2kwhgdfjgwej.jpg

3. Електронният часовник
Първият дигитален ръчен часовник е изобретен от българския инженер и изобретател Петър Димитров Петров. Определят го като един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Сред изобретенията му, освен първият дигитален ръчен часовник, са първата компютъризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити, първият в света безжичен сърдечен монитор, както и множество други апарати и авторски методи. Той е носител на многобройни признания и награди. Морският нос Петров на остров Брабант в Антарктика е наименуван в чест на Петър Петров.

3htfsgw.jpg

4.Най- отдалечената планета от Слънцето
Това не е точно изобретение., а по-скоро откритие. Нека си спомним за професор Димитър Съселов, открил най-отдалечената от Слънцето планета. Тя се намира на 5 хиляди светлинни години от нашата звезда.

4qrwr.jpg

5. Принтерът
Българският физик Георги Наджаков открива фотоелект¬ретното състояние на веществата, с което вписва името си в световната история на физиката и техниката. Светът признава огромния му научен принос на 22 юни 1937 г, когато изобретява фотокопирната машина. Фотоелектретният ефект е и в основата безвакуумната телевизионна техника, на запаметяващите устройства, рентгеновите дозиметри и на снимките от спътник.

5gedgd.jpg

6. Кирилицата
Българската азбука- кирилицата, създадена от Светите братя Кирил и Методий, заедно с глаголицата, е едната от двете азбуки, използвани при записването на старобългарския книжовен език. В наши дни кирилицата е широко разпространена както сред южните и източните славянски народи, така и сред неславянските народи в Русия. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до края на 70-те години на ХІХ век се е ползвала и в Румъния. С влизането на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. кирилицата става третата официална азбука на Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.

6fgwsgfsd.jpg

7. Пътническият самолет
Главният конструктор на първия в света транспортен пътнически самолет "Douglas DC-3" е българин. Неговото име е Асен Йорданов. Той е български и американски авиатор, инженер и изобретател със световна известност. Роден е през 1896 г. в гр. София. Залив на антарктическия полуостров Земя Греъм е кръстен на Асен Йорданов.

7iewhtkw.jpg

8. Въздушната възглавница
В днешно време, в напрегнатия ни и забързан живот катастрофите са все по-често явление. Една от допълнителните екстри, които ни предпазват при катастрофи, е въздушната възглавница. Тя е изобретена от българине Асен Йорданов.

8kjfsdgh.jpg

9.Телефонният секретар
Прадядото на телефонния секретар е изобретение, създадено от Асен Йорданов. Телефонният апарат Джордафон, изобретен от него, е имал секретар и е давал възможност за конферентна връзка. Така в един разговор е можело едновременно да разговарят помежду си няколко души. Още приживе неговите открития и заслуги са признати. Името му е вписано в "Книгата за почетни граждани на Ню Йорк", а портретът му е изложен в "Залата на славните" в Нюйоркското летище "Ла Гуардия". Негови лични вещи и архиви са изложени в музея "Air space museum".

9dss.jpg

10.Двигателите на лунния модул Орел
Много малко хора знаят, че двигателите на лунния модул Орел са разработка на българина Иван (Джон) Ночев. На 16.07.1969 г. от космодрума Кенеди стартира амерканският космически кораб Аполо 11, с астронавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин. На 20.07.1969 г. Армстронг успешно се приземява на Луната с лунния модул Орел, за да направи първите човешки стъпки там. Изобретените от Иван Ночев двигатели осигуряват успешното кацане, а след това и успешното скачване на модула Орел с кораба Аполо 11. След 1989 г. Ночев желае да се върне в България, но внезапно влошаване на здравословното му състояние го спира и той умира през 1991 г. в Калифорния

10efdfd.jpg

11.Първата жена летец на боен самолет
По време на Балканската война (1912-1913) Райна Касабова е на 15 години и служи като доброволка в полевата болница край Одрин. На 30 октомври 1912 г. тя взема участие в боен полет със самолет “Воазен” с командир подпоручик Стефан Калинов и механик Илия Младенов, което я прави първата жена в света, участвала в боен полет. Излитат от Аеродрум Мустафа паша, като полетът им продължава 43 минути. От самолета Райна хвърля позиви с призив за спиране на кръвопролитията над позициите на противника в Одрин. Нейното име носи ледник на Земя Греъм в Антарктика .

11ldfihg.jpg

12.Шестият сърдечен тон
Шестият сърдечен тон е първото голямо откритие на българската медицина на XX в. Негов откривател е проф. д-р Иван Митев.

12slihg.jpg

13. Магнетофонната касета и слънчевият хладилник

Проф. Димитър Чернев е учен и изобретател със забележителни постижения в областта на космическите технологии, магнитните носители, лазерната техника, новите енергийни източници. Той е създател на първия в света слънчев хладилник на основата на природни зеолити. Това изобретение води до спасяване на милиони африкански деца в райони, където няма електричество. Димитър Чернев изобретява и компактната магнетофонна касета, на която двайсетина години светът слушаше "Бийтълс" и "Ролинг Стоунс", катодната тръба (кинескопа), системата за запис и пренос на оптичен образ с дължина на вълната 3/10 от микрона.

13dksugd.jpg

14. Нивалин
Нивалинът е лекарствен препарат, който се извлича от кокиче. Намира широко приложение в неврологията при лечението на полиомиелита. Препаратът се прилага и в анестезиологията, в хирургията, в психиатрията - при лечение на олигофрения, във физиотерапията - за лечение на ангионеврози, неврити и др. Откривател на нивалина е българският фармаколог Димитър Пасков през 1959г. Той има още около 20 различни изобретения в областта на медицината и е носител на научната награда "Еньо".

14fsdfd.jpg

15.Скоростна безстепенна кутия
Румен Антонов е български изобретател в областта на автомобилостроенето. Изобретява уникална автоматична скоростна безстепенна кутия, която е приложима за малки коли и има слабо нарастване на разхода на гориво. От много години живее и твори в Париж. Неотдавна отново се прочу с конструирания нов тип автомобилен двигател.

010379322.jpg

16.Първото в света „антиоръжие”
Българският инженер Юри Марков е изобретил уникално "антиоръжие". Уредът е с големината на джобно ножче и открива всякакви взривни вещества и огнестрелни оръжия на разстояние над 10 м дори през бетонни заграждения. Металното изделие тежи малко над 500 грама. Търговското му наименование е SNIFFEX . Наречено е така, защото засича йоните на азотния двуокис - съставка на почти всички видове взривни вещества. Уредът няма нужда от презареждане 3 години, защото използва главно земния магнетизъм и биполярността на човешкото тяло и съвсем малко собствена енергия. Изобретението няма аналог в света. То е патентовано в Европа и в САЩ.

16ddsafdssd.jpg

17.Говореща книга за слепи
Български студент в САЩ спечели първа награда в конкурс за създаване на модел на дигитална говореща книга за слепи. 23-годишният Лъчезар Цветанов от София учи промишлен дизайн в университета в Бриджпорт, щат Кънектикът. Моделът му е избран като най-добър сред 146 проекта на студенти от 28 висши училища по дизайн. При разгъване, сребристата корица на говорещата книга достига размера на нормална книга. Различни по форма бутони по ръбовете й позволяват на слепите читатели да разлистват страниците.

17fsdf.jpg

18. Повелителят на атома
През 1950 година на Женевската конференция САЩ оповестяват, че разполагат с надеждна система за регистриране на ядрените експлозии където и да било по света и се споразумяват със Съветския съюз за мораториум върху изпитанията на атомно оръжие в атмосферата. В основата на създадената в САЩ система за контрол стои загадъчният физичен феномен ЕМП (електромагнитна пулсация). През далечната 1962 година, за първи път в американския печат се появява информация за "изключителната роля, която това откритие има за сигурността на САЩ и на световния мир" и се съобщава името на неговия автор - проф. д-р Кръстьо Кръстев.

18wdweqrwe.jpg

19.Първото обработено злато в света
Във Варна се пази най-старото злато на Земята. То е било открито във варненския Некропол. Смята се, че находките от "Варненското злато" са най-старото технологично обработено злато в Европа и света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 - 4100 г. пр. Хр.).

19frewrfwer.jpg

20.Говорите на български, разбират ви англичани?
Койчо Митев е ръководител на частен изследователски колектив, който още преди няколко години е изобретил и патентовал т.нар. “Цифрова писменост и метод за комуникация на майчин език”. Изобретението позволява да се създаде софтуер за свободна комуникация по телефон, микрофон и интернет между всички езици и диалекти по света. Подобно изобретение позволява образно казано да вдигнете телефона, да се обадите на г-н Мюлер в Берлин, на г-н Аранга от Занзибар или на г-ца Ченг в Пекин и да разговаряте на чист български език, докато от другата страна на линията ще ви слушат на техните си родни езици. А когато те ви заговорят в слушалката, Вие ще чувате всичко на български!

20fsdfqweq.jpg

21. Календарът
Няколко хилядолетия преди Христа старите българи създават една от най-точните системи за измерване на продължителността на Земната година. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.

21dwerweqr.jpg

22. Хапчето „антибебе“
Карл Джераси е евреин от български произход. Джераси става световноизвестен най-вече с приноса си за разработването на първото противозачатъчно хапче. През 1951 година, заедно с Луис Мирамонтес и Хорхе Розенкранц, той участва в разработването на препарат за перорален прием, много по-силен от естествено съществуващия хормон, който предотвратява забременяването. Карл Джераси е удостоен с Национален медал за наука, връчен му лично от президента Никсън.

22wfrdqerwq.jpg

23.През своята вековна история България няма пленено бойно знаме!

23efewrw.jpg

Превод от руски език: Георги Павлов

Източник: http://www.bulgaria.utre.bg/2014/09/25/261876-23_veliki_otkritia_na_bulgarite_koito_promeniha_sveta

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Пропусната е шопската салата! :grin:

А ако говорим сериозно, има разлика между откритие, изобретение и просто поводи за радост. Българските открития са шест, някои, например фотоелектретите на Георги Наджаков тук не са споменати.

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

...също и киселото зеле и особено приложението на саламурата му като бульон трезве :grin:

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Нямахме ли подобна тема някъде?

Тук можем да посочим всички значими и не толкова значими достижения в науката от българи.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

За чушкопека не е много сигурно, да не се окаже откритие на някой, който е само с българско потекло като Джон Атанасов? :grin:

А маникюра на кутрето при мъжете? :)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Двадесет и шест са откритията на българи - признати от патентното ведомство (сега така се казвало)

Да припомня: за откритие в науката се считат явление, свойство, закономерност.

Не се вкл. археологически, географски и ... гастрономически?! открития. :grin:

...

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

това е просто популярна статия, айде да не бъдем прекалено пунктуални;)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Тая тема е за фейсбук, какво прави тук!

Тя не е ЗА фейсбук, а е ОТ фейсбук. Поне 2 пъти съм я мяркал там. :grin:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Във фейса има една по-интересна статия. Включва словосъчетания с "майката", техните значения и универсална употреба.

Не е много удачно да се пуска тук обаче.

Ще има може би бан.ан за автора.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

у фън темата евентуално, но наистина ще е прекалено пипересто и някоя чувствителна душа може да получи удар;)))

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

ми каквото е естеството на темата, такова е и съдържанието й;)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Двадесет и шест са откритията на българи - признати от патентното ведомство (сега така се казвало)

Да припомня: за откритие в науката се считат явление, свойство, закономерност.

Не се вкл. археологически, географски и ... гастрономически?! открития. :grin:

...

Къде може да се види списъкът? Мислех, че патентите са стотици всяка година.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Срещнах нещо ново, но не съм го проверявал за достоверност:

Летите джанти са създадени чрез метода на Ангел Балевски и Иван Димов - леене с газово противоналягане.
Шестстепенната скоростна кутия е дело на българин. Това е Румен Антонов, който изобретява автоматичната скоростна кутия, но не я патентова. Негов е и двигателят без клапани.

Донесли сме в Европа люспестата кожена броня и двойно обтегнатия лък.
Бутилка за еднократно пълнене - Исаак Розенфелд.
Лампичка на електрическата ютия - Петър Янков.
Пишеща машина с два шрифта. Пит Валкон, поданик на Царство България.
Създателите на герб на евромонета в Германия са Българи.
Изобретателят на GSM - Инж. Христо Бъчваров, който през 1959 г. е направил първия автоматичен радиотелефон - по същество GSM.
Автомобилните мигачи са дело Варикий Павлов и Цветко Оризаров, седалката за тоалетна - на Петър К. Сапунов.


ПП: Последното позволява да твърдим, че цялото човечество до голяма степен и в най-напрегнатите си моменти се обляга на наше откритие :mrgreen:

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Двадесет и шест са откритията на българи - признати от патентното ведомство (сега така се казвало)

Да припомня: за откритие в науката се считат явление, свойство, закономерност.

Не се вкл. археологически, географски и ... гастрономически?! открития. :grin:

...

В крайна сметка от текста на темата Изобретател на годината излиза, че са 17 .

Ворфакс, изобретение и откритие са доста различни неща, както пише Малоум.

Откритие е установяването на неизвестни, обективно съществуващи закономерности, явления и свойства на материалния свят. Регистрират се от Патентното ведомство отделно от изобретенията.

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Това за Балевски и леенето с противоналягане е вярно. Наистина този метод е БГ изобретение, но не е много разпространен.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Наджаков не е изобретател и няма нищо общо с изобретяването на каквото и да е било. Неговото е откритие, между двете има голяма разлика.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Всички открития рано или късно служат за създаването на много изобретения. Откритието на Наджаков също:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=10640

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...