Отиди на
Форум "Наука"
П. Теодосиев

Ценни български фотоколекции

Recommended Posts

Ценни български фотоколекции

в най-големия европейски портал за култура


Почти 16 хиляди стари български снимки с изключителнa културна и историческа стойност са достъпни чрез най-големия европейски портал за култура – Europeana. Това е възможно благодарение на усилията на фондация НАБИС по наскоро приключилия международен проект EuropeanaPhotography. Названието е абревиатура на EUROPEAN Ancient PHOTOgraphic vintaGe repositoRies of digitized Pictures of Historical qualitY (‘Европейски хранилища на колекции от дигитализирани стари фотографии с историческа стойност’), а целта – да се интегрират в Европейската дигитална библиотека Europeana уникални и качествени дигитални изображения от първите сто години на фотографията (1839–1939). Проектът беше финансиран от Европейската комисия в периода януари 2012 г. – януари 2015 г. и в него участваха множество престижни институции – европейски архиви, библиотеки, музеи и други организации от 13 държави, които предоставиха прецизно подбрани колекции от ценни, интересни и красиви снимки, свидетелстващи за изключително динамично време, наситено с ярки художествени, социални и политически събития.

За разлика от другите изображения в Europeana, фотоколекциите на EuropeanaPhotography имат за цел да представят развитието на фотографията като изкуство и занаят, като техника, идеи и начин на отразяване на промените в обществения и в личния живот. Съдържанието е организирано тематично в четири групи: места, личности, събития и тенденции.

За разлика от повечето участници, притежаващи собствени колекции, фондация НАБИС – вярна на кредото си да обединява – разви сътрудничество с други български организации (общо 17) и няколко частни колекционери. В резултат на това се получи богата палитра от фотографии, документирали важни моменти от българския културен, политически, обществен и частен живот от края на XIX и началото на XX в.; много от тях ни напомнят позабравени лица и истории; някои са истински фотографски шедьоври.

На заключителната конференция по проекта в Льовенския университет в Белгия Евгени Димитров, координатор от българска страна, представи интересни екземпляри от тази голяма българска колекция, между които – дигитализирани снимки на политици, духовни лица, журналисти и фотографи, студийни индивидуални и групови фотопортрети. Конференцията под наслов „Въздействието на дигитализацията върху фотографското наследство” се проведе във Филологическия факултет на университета на 29 и 30 януари. Тя събра изследователи на фотографията и професионалисти от фотоархивите, а сред разискваните теми бяха архивните практики за съхраняване на фотографското наследство, неговото дигитализиране, опазване и представяне пред широка публика.

Интересно хрумване на организаторите беше да почерпят участниците с белгийски бонбони, украсени с логото на проекта. Събитието приключи с откриването на две фотоизложби – едната, разположена в кметството на града, представи моменти от миналото на Льовен, а другата, в Университетската библиотека, със снимки от всички институции, включени в проекта. Във втората има пет прекрасни български снимки: на Асен Христофоров в Робърт Колеж в Истанбул от 1929 г., на Борис Руменов (Борьо Зевзека) и негови приятели от 1905 г., на Борис Руменов с ваксаджийка от 1928 г., на Българската земеделска банка във Видин от 1920-те години и на тържественото откриване на Паметника на загиналите във войните жители на Троян, 2 юни 1938 г., запечатала кулминацията на тържеството, когато събралото се множество е вперило поглед в самолета на поручик Добри Доневски, прелитащ над града.

Бележки за редактора:

Фондация НАБИС е автор на проекта за създаване на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал. Издирването и ползването на библиографски източници, нужни на учени, преподаватели, студенти и специалисти във всекидневната им работа е трудно и отнема много време. Проектът за Сводния каталог НАБИС решава тези проблеми буквално с един клик, затова мотото е „Клик към знанието“. Финансиран е от Фондация „Америка за България“, като това е най-големият проект на организацията в България.

post-6-0-95136100-1423140319_thumb.jpg

Снимка „Асен Христофоров“ – Снимката показва Асен Христофоров в "Робърт Колеж" в Истанбул от 1929 г. Притежател на правата върху снимката е Националният литературен музей.

post-6-0-77381300-1423140330_thumb.jpg

Снимка "Борис Руменов и приятели", 1905 г. Притежател на правата върху снимката е Националният литературен музей.

post-6-0-30267700-1423140362_thumb.jpg

Снимка „Борис Руменов с ваксаджийка“, 1928 г. – . Притежател на правата върху снимката е Националният литературен музей.

post-6-0-16719300-1423140379_thumb.jpg

Снимка „Българска земеделска банка“ 1920 - 1930 г. Притежател на правата върху снимката е Държавна агенция „Архиви“.

post-6-0-70055200-1423140390_thumb.jpg

Снимка „Самолет над Троян“, 1938 г. Притежател на правата върху снимката е Музеят на занаятите и приложните изкуства, Троян.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...