Отиди на
Форум "Наука"

Свастика на 8000 г. откриха в Слатина


Recommended Posts

  • Администратор

Малък предмет, изработен от нефрит, изуми археолозите, проучващи тези дни праисторическото селище Слатина в едноименния столичен квартал. Става дума за свастика с размери около 3 х 3,5 см във форма на стилизирана жабка. Възрастта й е около 8000 години.

“Това е много рядка находка, подобен предмет в древността е бил белег за престиж - разказа пред “Труд” ръководителят на експедицията проф. Васил Николов. - Абсолютно същата свастика намерихме това лято и в последния ден от разкопките на праисторическото селище край Мурсалево. В науката са познати още няколко от Кърджали и Тесалия.”

Image_5102646_407.jpg

Проф. Николов показва нефритената свастика. Снимки: Виолета Цветкова

 

 

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5102622

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Това е много интересно, аз всеки ден минавам покрай споменатия парцел (отпред и отзад) и учен там не съм видял, пък изведнъж намерили нещо там. Имам чувството, че най-староото нещо в София умишлено е оставено да се руши (нищо че стърчи един билборд, известяващ че по разкопките се работи с помощта на европейска програма).

Редактирано от Очички
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

много прилича на нефритената свастика от неолитното селище в Кърджали /датирана също от 8000 г. пр. н. е.:

29-04-nefrit-714834.jpg

http://www.rim-kardzhali.bg/index.php/page/%D0%9E%D1%82%D0%B4%D0%B5%D0%BB_%D0%90%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F_-_%D0%97%D0%B0%D0%BB%D0%B0_1.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бих казал, прекрасна находка!

Много от хората занимаващи се с история прилагат за мен странен подход, към тълкуването на намерени артефакти (не става дума за конкретната находка сега). Постоянно се "учудват" от знаци които уж би трябвало да са на култури, намиращи се на хиляди километри от нашите земи. Колко от тях знаят, че Балканите на два пъти Преди Христа, са били територия на Персите и Елм (за периоди между 50 и 20 години)? Същите са владеели земите на Хетите и народите преди тях, като в контекста на това, чрез своето владичество те са внасяли и съответните култури, тяхните знаци, амулети и типични особености. Затова когато се отиде в Старозагорския Исторически музей и там се види онова малко съдче (каничка) със свастика, няма какво да се чудим, такива са ползвали всички между 9 хил. и 1 хил години Преди Христта. Затова същото съдче, намиращо се в Британския музей, намерено на Балканите или Мала Азия, не трябва да ни учудва, защото това е било опаковката, на благоуханното масло на Дамата на сърцето на местния велможа.
Второто нещо, с което много историци не се съобразяват е наличието на привършващата Ледникова епоха. Това е много важно, защото топящите се ледове са определяли от къде да минават търговските пътища и тези на ловците преследващи дивите стада. Много от историците не нзаят, че в същност половин Европа е била под лед, а зад Каспийско море е имало още едно много по-голямо, около което е процъфтявал живота.
.
За мен едни от най-важните бъдещи разкопки ще бъдат тези в Слатина и тези в Дуранкулашкото езеро, именовани за храм на Кибела в което се съмнявам, но това няма никакво значение, важното е да се разкрият нещата там... защото съм сигурен, че те ще бъдат началото на връзката със селища на дъното на Черно Море, на 80км навътре (съдейки по картите за релеф на дъното и сателитни снимки, за търсене на нефт в този район.)
 

Редактирано от Очички
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...