Отиди на
Форум "Наука"

Надеждите за износ на газ са преждевременни*


nik1

Recommended Posts

  • Потребители

НАДЕЖДИТЕ ЗА ИЗНОС НА ГАЗ СА ПРЕЖДЕВРЕМЕННИ*

Галата

България може да изнася природен газ, заяви премиерът Бойко Борисов на 3 декември, когато правителството реши да даде още две концесии за търсене на газ и нефт в Черно море („Силистар” и „Терес”). На следващото заседание той вече планира хъб край Варна, който да поеме газа от новооткритите находища заедно с доставките от Русия.

С приемането на това решение се подлагаме на огромен натиск, коментира Борисов. Нашите огромни проблеми, на предишното правителство, дойдоха след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море – „Хан Аспарух“, лансира хипотеза премиерът.

„Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още (защото това в рамките на 4-5-6 години ще стане) ще се възползва от природните богатства на България”, обърна се Борисов към министрите. Той прогнозира поевтиняване на тока, след като бъдат построени парогазови централи.

„След няколко години България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим - и евтино електричество, евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ“, прогнозира Борисов .

На Ловеч – Ъглен, имаме 10 милиарда кубика, открити, готови за експлоатация, твърди още той. Според него местният добив от „Галата” („едно мъничко находище”) вече осигурява 10 на сто от потреблението.

Борисов се позовава на проучвания на БАН, много надежди се възлагат и на факта, че в румънски води, близо до най-обещаващия блок „Хан Аспарух”, вече бяха установени до 84 млрд. куб. метра. Други черноморски страни, включително Турция, също имат своите оптимистични прогнози за намиране на газ и нефт в Черно море.

Реални ли са тези прогнози?

Дълбочинните проучвания за газ в Черно море се интензифицираха едва през последните години, а големи надежди се възлагат и на находището край Девенци (и споменатато Ъглен, Ловешко). Засега обаче основният доставчик на газ е „Петрокелтик” (преди Мелроуз”). Находищата, от което тя добива газ нямат дълъг живот, така че твърдението за 10% обезпеченост с местен добив в момента  подвеждащо. През 2012 г. местният добив достигна 12.8% от потреблението като бяха добити 336 млн. куб. метра. Но оттогава делът спада (6.9% през 2013 г. и 4.6% през деветмесечието на тази година по данни на „Булгаргаз”).

карта газ

Каварна и Галата

Всичко това изисква време, а като се изключи находището край Девенци повечето сондажи още не потвърждават прогнозите. Използват се само няколко находища, най-голямото е на ирландската „Петрокелтик” (през 2012 г. тя придоби „Мелроуз”). Компанията възобнови добива на газ от Галата миналата година, като продължава добивът от двете други находища – Калиакра и Каварна, където се твърди, че има общо 3 млрд. куб. м природен газ. Този обем би стигнал за около 10 години при сегашния добив, но продължават проучванията в района. Според „Булгаргаз” обаче в блок Галата, поле Каварна и поле Калиакра общият обем е 1,7 млрд.куб.м., като добивът ще намалява с изчерпване на находищата (поради намаляване на пластовото налягане).Галата

Миналата година бе решено да се консервира първоначалният блок Калиакра – 1, който е изправен пред предизвикателства, свързани с третирането на водата, като ще се използва иновативен подход. В полето Каварна – Изток е открит газ през 2010 и то съдържа 9,6 млрд. куб. фута запаси. Планира се експлоатацията да започне през второто полугодие на 2015 г. Находището „Камчия“ изглежда съдържа предимно вода.

Газ край Девенци и Ловеч („Койнаре”)

В близките години това е най-перспективното находище.
Между Червен бряг и Луковит, до село Девенци и на няколко други места в района, американската фирма Direct Petroleum Exploration през 2008 г. откри големи находища. През 2011 г дейността й в България бе поета от ТransAtlantic Petroleum от Далас, САЩ. През 2012 г. тя получи концесия за добив на сушата за кладенеца Девенци – Р1, който е на дълбочина 4 километра.

Имаше редица пречки пред започването на добива – първо, защото забраната за добива на шистов газ, включи за известен период през 2012 г.  и добива на конвенционален газ. Имаше и спорове във връзка с това дали да се продава единствено на Булгаргаз. Все още не е изграден газопровода, който да свърже находището с мрежата на „Булгартрансгаз”. Досега компанията е добила малки количества, които е продала като компресиран газ.

Очакваните количества според одобрено инвестиционно предложение от страна на Министерството на околната среда и водите са до 36 млрд. куб. метра.

Според „Булгартрансгаз” ЕАД очакваните годишни количества за добив са до 1 млрд. м³ като в прогнозата за добив са включени 800 млн. м³ за 2015 и по 1 млрд. м³ след 2015 г. Планира се добивът от новите залежи да започне в началото на 2015 г. и така през 2016 г местното производство да достигне 1.5 млрд. куб. метра. Това означава, че в близко бъдеще България може да задоволява сама от една трета до 50% от цялото си потребление.

Тъй като разрешенията са допълвани и става дума за няколко находища, информацията е малко объркана.

Според отчета на „Дайрект Петролиъм България” за миналата година, находищата са три: „Койнаре” (блок Девенци-1), което е първото открито находище с издадена концесия, новооткритото находище Етрополска аргилитна формация (преди Блок А-Ловеч) и блок-13 Ъглен, който се проучва, но преди там е имало добив. Доказаните залежи в Койнаре са 2.15 млрд. куб. метра, а вероятните –5.74 млрд. За Етрополската формация са утвърдени запаси от 2 млрд. куб. метра и вероятни прогнозни запаси от 10 млрд. куб. метра.

От отчетите на „ТрансАтлантик” разбираме, че за блок „Девенци Р-2” вече са получени почти всички разрешения. Там като партньор е привлечено дружеството Койнаре Дивелопмент, собственост на кипърска офшорка със същото име. Това дружество ще финансира 75% от разходите в размер на 40 млн. долара в замяна на дял от 50% в предприятието. За Етрополската формация („ТрансАтлантик” я нарича област „Стефанец”) се разчита на LNG Energy, като там допълнителните разходи за 12.5 млн. долара.

„Хан Аспарух

Хан АспарухГолямата надежда е именно този блок. Консорциум между френската компания „Тотал“, испанската Repsol и австрийската ОМВ, специално създаден за тези проучвания, получи разрешение за проучване през 2012 г. срещу 96 млн. лева. В съседство, на около 20 км е румънският блок Нептун, където вече е намерен газ (до 84 млрд. куб. метра). Засега няма нищо сигурно за потенциала на „Хан Аспарух. Говореше се за количества между 100 и 500 млрд. куб. м – оценка, която изглежда твърде висока на фона на прогнозите за Нептун. През май 2014 г OMV информира акционерите си, че запасите на газ в българския блок на Черно море вероятно ще са около 100 млрд. куб. метра.

През зимата OMV приключи сеизмичните изследвания на „Хан Аспарух по 3D технология върху половината от блока. След това „Тотал” обяви, че ще започне сондажите през второто полугодие на 2015 г. Този сондаж ще е на 2 км под вода и на 4 км дълбочина. От първоначалния старт са необходими от 5 до 10 години, за да се стигне до потенциален търговски добив, коментираха от Total.
Все пак OMV твърди, че добивът на газ може да започне дори през 2017 г.

 „Силистар” и „Терес”

Правителството обяви на 3 декември конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в две площи, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море – Блок 1-14 „Силистар” и Блок 1-22 „Терес”. Потенциалните инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години. За блок „Силистар”, който е с площ 6893 кв. км, се дължи годишна такса в размер на 275 720 лв., е посочено в условията на конкурса. Дължимата такса за блок „Терес” с площ 4032 кв. км е 161 280 лв. за година.

И за двете находища това е втори опит. През 2011 г. „Ледербел БГ”, в която участва Красимир Георгиев (7М, „Фронтиер”) получи разрешение за проучване на нефт и газ в “Силистар“, но то бе отменено след жалба на ПДНГ и „Овъргаз”. През 2013 г. е направен нов опит да се предостави разрешение за търсене и проучване в блок 1-22 „Терес“, но оферти от потенциални инвеститори не са подадени и конкурсът е прекратен. Решението бе очаквано предвид предизборната програма на ГЕРБ. и изявлението на Борисов пред Търговската камара на САЩ през юни – „И когато ГЕРБ се върне на власт, ние веднага ще обяви прозрачни конкурси за тези находища и ви приканвам да участвате в тях“.

По-неясно е положението с останалите блокове в Черно море. Единият е „Свети Атанас“, залепен до „Хан Аспарух“, който трябваше да се проучи от „Блек Сий Енерджи Груп“. Но търсенето пропадна, след като през 2013 г. компанията отказа да сключи договор. Прекратен бе и конкурсът за „Света Марина“, разположен между „Галата“ и „Шабла“.

 

* Допълнение от 28 октомври 2016 година: днес беше потвърдено че в блока Хан Аспарух Total е открил нефт 

  http://economix.bg/balgariya-iznositel-na-gaz

 

 

Image_5840109_128.jpg

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Айде дано да излезе нещо от това.

Аз имам своите резерви (дори и ако се окажем много богати на изкопаеми горива), ама не са по темата.

Имаше едни идиоти, учени дето искаха сероводорода в Черно море да горят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, Joro-01 said:

Имаше едни идиоти, учени дето искаха сероводорода в Черно море да горят.

То не е невъзможно, ама е бая грандиозно и неоправдано от икономическа гледна точка начинание. Малко като строежа на асансьори "земя-космос":-)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да не баталясат само хубавите ни плажове и крайбрежие с тоя нефт и газ (особено в участъка "Силистар")

--------------------------

Тези "идиоти" със сероводорода са нашите, от БАН..

https://www.google.bg/search?q=проф.+Венко+Бешков&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=pYMTWOLSH4zY8AeAqoC4CQ

(то и плавателен канал от София до Черно море може да се направи, ама никой не го прави)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Последното което аз четох, руснаците са излезли с информация- няма нищо. Нашите отговориха, все още не са обработени всички резултати и е рано да се каже. Което на мен ми намирисва на това, че май нищо не е открито.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тотал съобщава в тримесечния си доклад, че е открила нефт в Черно море, а руснаците казали (?) че няма такова нещо? Не ми се връзват много нещата..  (Дай да видим материла който си чел, кои са тези руснаци, каква е връзката им с компанията)

http://www.offshoreenergytoday.com/total-makes-oil-discovery-offshore-bulgaria/

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

http://www.blitz.bg/news/article/452556

Това е отговора, не можах да намеря руските твърдения. Това за тотал е по скорошно.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 11 часа, Frujin Assen said:

http://www.blitz.bg/news/article/452556

Това е отговора, не можах да намеря руските твърдения. Това за тотал е по скорошно.

Фружине, шом казват руснацитв, вярвай им.

Стара ти е информацията. Новината за нефта е от вчера (или тези дни). То пак може да няма достатъчно за да е рентабилен добивът, но вече обръща нещата.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако някой помни в началото на демокрацията имаше дошли западни фирми да добиват газ от Черно море. Нищо не откриха и си отидоха!!! Това е поредната претоплена манджа. Освен ако не искат да добиват шистов газ, което особено в Черно море (а и не само) ще е жестока екокатастрофа (поне потенциална такава със сигурност ще е и ще застрашава много по-големите приходи от туризъм).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Брейййй, колко сериозно изследвание... 

Само да кажа, че страховете от грандиозна екокатастрофа са повече от преждевременни и приличат на тези от взривяването на ракетите в Змейово. 

На пропаганда ми мирише. Недейте бърза толкоз. 

А тия неща трябва да ги прави българската държава или да държи контролът им, а не Тотал, Мотал или не дай си Боже - Митал... 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Вижда се, че Русия ни заобикаля, т.е. вече географска и геостратегическа стойност за преминаване на газ през нас нямаме. Вижда се, че не ни дават да се занимаваме изобщо с Русия. 

Следователно трябва да се чопли за местни източници, та каквото ще да стане. Иначе бял ден няма да се види с високите цени на горивата, които отново светят на хоризонта. 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
  • Администратор

TOTAL и OMV прогнозирали добив от 13 млрд. кубика природен газ годишно в Черно море

 
Han AsparuhСнимка: OMV Petrom.

13 милиарда кубически метра природен газ на годишно очакват да добиват компаните OMV и TOTAL, които проучват блока „Хан Аспарух“ в българската акватория на Черно море. Това са съобщили представителите на двата гиганта по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика през изминалата седмица. Прогнозата е находището да бъде в източния край на блока, който се намира в близост до Варна. 

За нея съобщи бившият енергиен министър и настоящ член на комисията Делян Добрев във фейсбук.

Добрев изчисли, че ако очакванията се оправдаят, България ще добива сама количества, които са пет пъти по-големи от потреблението в страната - тоест страната може да стане износител. Пак според неговите сметки при сегашните борсови цени 13 мрлд. куб. м. газ се равняват на около 9 млрд. лева или 5% от БВП на страната. При 30% концесионна такса, приходите в бюджета биха възлизали на 2.7 млрд. лева.

Ако страната ни обаче влезе като акционер в консорциума, тези суми могат да се удвоят, прогнозира Добрев.

Припомняме, че през февруари 2022 година Министерство на енергетиката прие искането на TOTAL и OMV за удължаване на концесионния договор с две години. Концесионерите обявиха, че ще инвестират още 1.45 милиона евро за проучвания в Черно море, които да установят залежи на нефт и/или природен газ.

Договорът за проучване на търсене на нефт и газ беше сключен през 2012 година.

https://euronewsbulgaria.com/news/16436/total-i-omv-prognozirali-dobiv-ot-13-mlrd-kubika-priroden-gaz-godishno-v-cherno-more

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...