Отиди на
Форум "Наука"

Цената на наемите в България


Recommended Posts

  • Администратор

Случайно попаднах на един коментар във фейбук за цените на наемите и се зачетох в коментарите и останах с впечатление, че всеки си мери това, което няма.

Наемодателите не ги интересува дали някой може или не може да плаща наема и реално условията за тези пари дали са адекватни, стига някой да се излъже и да се нанесе..., но аз като човек, който 10 години живея под наем ще кажа, че условията са такива, че ми излиза да живея под наем по-евтино и удобно от колкото да изплащам собствено жилище. Темата мисля, че е доста голяма и може да се каже много, но ми е интересно какво е вашето мнение по въпроса.

Ето и въпросния коментар:

Цитирай

Здравейте. От доста време разглеждам публкациите в групата, както и други обяви в различни сайтове и не мога да повярвам какво се случва. В държава в която 85% от хората поне са бедни, а да не говорим за тези които живеят под наем, а именно много по-бедни и изпаднали от останалите. Възможно ли е един средно-статистически българин със заплата от 700 лв. да плаща наем по-висок от 300 лв. - според мен за да го направи най-вероятно е самоубиец. Вие които ще прочетете това тези, които отдават жилища под наем не можете ли да направите реална оценка на жилището си и да прецените, че един нормален българин, който живее под наем повече от 300-400 лева не може да задели? Или очаквате по цял ден да си бичите айляка (крак върху крак) и някой да ви издържа, като ви плаща наем. Последно нещо ще кажа, ако човек в днешно време и то в България може да си позволи наем от 1000 лв. варианта е един - има временни пари, с които ще плати два - три наема и после да ви забатачи със сметки и наеми. Сами си направете извод и разберете, че няма как да стане вие да си чешате задниците, а някой да работи за вас и да ви издържа чрез набримчения наем.

И цялата дискусия тук: 

https://www.facebook.com/groups/apartamenti.sofia/permalink/1159036100898571/

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 147
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Администратор
Цитирай

 

Имотният пазар е в парадокс: в страната има излишък на жилища и въпреки че населението намалява, придобиването на имот става все по-скъпо и по-трудно. Разходите на домакинствата за покупка, наем и поддръжка на жилище нарастват по-бързо от средния доход. Проблемът е стигнал точка, при която от всички страни в преход в Централна и Източна Европа България има втория най-висок дял на разходи на домакинствата, свързани с жилищата. Освен това наемният пазар е почти неразвит, защото няма сигурност и стимули за наемодателите. Това са част от изводите на доклад на Световната банка, поръчан от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Пазар извън баланс

Имотният пазар страда от сериозно изкривяване, показва анализът. От една страна, в България има около 1.2 млн. незаети и необитаеми жилищни единици (или 30% от общия жилищен фонд, 43% от жилищата в селските райони и 25% от тези в градските райони). А обезлюдяването им се увеличава: броят на жилищата "в излишък" е нараснал от 677 хиляди през 2010 г. до 926.8 хиляди през 2014 г.

От друга страна, цената на жилищата е много висока в сравнение със средните нива на доходите. Около един милион души (15% от населението) живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство. За домакинства с доходи под 1000 лева на месец е почти невъзможно да закупят или наемат жилище на пазарни цени. Повече от една трета от младите хора не могат да си позволят собствен имот и живеят с родителите си. За 42% от едночленните домакинства и 31% от живеещите под наем разходите по поддръжка на жилището са сериозно бреме.

Високият брой "призрачни домове" може да се обясни донякъде с естеството на използваните данни. Информацията в доклада е от преброяването през 2011 г., а тя беше върхова за финансовата криза в България. Освен това показателите на НСИ включват и вили, ваканционни жилища и хотелски апартаменти. Това обаче оправдава отчасти данните на национално ниво, но не и високите нива на свободни жилища в развиващите се райони. В София незаетите жилища са 24%, в София-област - 48%, в Пловдив са 26%, а във Варненска област - 30%.

На този фон според Световната банка държавата има слаба жилищна политика, а общините - почти нулева такава. Така България остава една от страните с най-ниски показатели на мобилност на домакинствата сред страните в преход.Никой не наема 

Средните цени на жилищата са между 550 и 800 евро на кв.м за по-малко атрактивните жилища в стари сгради и до 800-1200 евро на кв.м за жилища в новопостроени сгради с по-атрактивно местонахождение, отбелязват от Световната банка. Средният месечен доход на домакинство обаче е 477 евро, което значи, че по-голямата част от населението не могат да си позволят да закупят или дори да наемат жилище на пазарни цени.

 

Цялата статия: http://www.novinite.bg/articles/152330/Jilishtata-v-Balgariya-po-prazni-no-vse-po-skapi

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Р. Теодосиев said:

...ще кажа, че условията са такива, че ми излиза да живея под наем по-евтино и удобно от колкото да изплащам собствено жилище. ...

Винаги по-умният вариант е да изплащаш собствено жилище, отколкото да плащаш наем. Ако имаш възможност разбира се.
Ключовата дума в случая е "живея", и доколкото ще трябва да живееш някъде в някакво жилище и след 10, и след 20, и след 30 години, трябва да си прецениш дали искаш през цялото това време да плащаш наем. И най-важното, трябва да прецениш дали през цялото това време ще можеш да плащаш наем. Щото не знаеш какво може да се случи, и ако останеш без доходи и не можеш да плащаш наема когато си на 50 години, най-вероятно ще останеш на улицата.

Тъй че най-добрия вариант е да изплащаш собствено жилище, дори и ако трябва за известно време да се ограничаваш, да не пушиш, да не пиеш, да не ти е нов телефона и колата, и да работиш на две места ако трябва. Тези неща можеш да си ги позволиш докато си на 20 или 30 години, но резултата ще се види по-късно, и в един момент ще дойде момента и ще си изплатил апартамента. Ще си спестил и инвестирал пари по този начин, и дори и да останеш без работа на 50, ще имаш някакви по-изгодни опции от това да останеш на улицата.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Р. Теодосиев said:

Наемодателите не ги интересува дали някой може или не може да плаща наема и реално условията за тези пари дали са адекватни, стига някой да се излъже и да се нанесе...

Наемодателите отдават услуга - използване на жилище за определен период от време, и тях не ги интересуват възможностите на евентуалните наематели. Тях ги интересува това от предлаганата услуга да имат максимални доходи и печалба. По същия начин хотелиерите определят цената на услугите си не според възможностите на клиентите си, а според други фактори като локация, качество на услугата, пазар и други подобни. Наемателя не може да държи сметка на наемодателя за стойността на услугата за която сключва договор, тъй като не може да е наясно с всички аспекти от причините поради които наемодателя извършва подобни услуги. Наемателя не може да определя това дали стойността на услугата е адекватна или не, тъй като тя се определя от наемодателя в зависимост от споменатите по-горе фактори. Наемателя единствено има право на избор, и ако цената на услугата която иска не му харесва има право да избере друга услуга с по-ниска цена, и съответно с по-ниско качество. И така той не е излъган да се нанесе някъде, а сам е избрал определана услуга с определена цена.

Тоест цената зависи от много неща, и ще е по-висока в София, но ще е по-ниска в Перник. В Центъра на София ще е по-висока цената дори и в скапано жилище, поради по-добрата локация, но ще е по-ниска в луксозно жилище в Етрополе. По същите причини цената на стая в хотел в центъра на София е много висока, а в крайните квартали има по-ниски цени.

Наемателя според джоба и желанията си избира, и никой за нищо не го лъже. Такива са законите на пазарната икономика, а ако наемодателя бъде принуден да се съобразява с възможностите на някои наематели, то това е социализъм или комунизъм.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Да, наемодателя отдава услуга, но когато погледнеш какво се дава и за какви пари не можеш да повярваш. Никога няма да забравя как преди години като ходих на оглед попаднах в един апартамент, където имаше такава кочина, че ме беше гнус да вляза с обувките. В едната стая някой спи, в другата някой готви, а в хола някакви гледат телевизия пият и пушат - цяло семейство! И ми обясняват, как те ще се изнесат веднага като го наемем - за някаква безбожда сума ставаше въпрос. Ей това е качеството! 

Не е адекватен примера с хотелите, защото там нещата седят по различен начин, конкуренцията е огромна, предлагането е много повече от търсенето, а при апартаментите в София е обратното и за това наемодтелите дават апартаменти с течащи кранове и падащи тавани с перла 05 и раховец, а търсят "без може домашен любимец, непушачи, без двойки, да нямаш деца, да си с 5 образования, тест за интелигентност, само девствени и монаси/монахини".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 минути, Р. Теодосиев said:

Да, наемодателя отдава услуга, но когато погледнеш какво се дава и за какви пари не можеш да повярваш. Никога няма да забравя как преди години като ходих на оглед попаднах в един апартамент, където имаше такава кочина, че ме беше гнус да вляза с обувките. В едната стая някой спи, в другата някой готви, а в хола някакви гледат телевизия пият и пушат - цяло семейство! И ми обясняват, как те ще се изнесат веднага като го наемем - за някаква безбожда сума ставаше въпрос. Ей това е качеството! 

Това в София си е норма, другото е изключение.:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 25 минути, Р. Теодосиев said:

Не е адекватен примера с хотелите, защото там нещата седят по различен начин, конкуренцията е огромна, предлагането е много повече от търсенето, а при апартаментите в София е обратното и за това наемодтелите дават апартаменти с течащи кранове и падащи тавани с перла 05 и раховец, а търсят "без може домашен любимец, непушачи, без двойки, да нямаш деца, да си с 5 образования, тест за интелигентност, само девствени и монаси/монахини".

Еми нищо не пречи на който не му харесват течащите кранове в София, да си наеме луксозен апартамент в Перник за същите пари и да си пътува до София по работа. Локацията в София е достатъчно добра за да има хора които да не отделят много средства и да предлагат и ниско качествени услуги в тази сфера, а голямото желание на наемателите да живеят в София ги кара да плащат по-високи цени за ниското качество.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По-интересното сравнение е с колко средни заплати можеш да си купиш жилище в даден град... Е в България е в пъти и пъти повече, отколкото в развитите държави. Трябва да се дава на всеки по един малък двор, общината да прекарва път, ток и вода и всеки да си прави по две, три стаи и да си живее... Много по-добре от цял живот изплащане на панелна кутийка, на която фасадата и общите помещения са клозетоподобни и за които никога неможеш да се разбереш със съседите да съберат пари да оправят покрива. По 250кв. двор на младо семейство и да си правят колиба....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, stinka (Rom) said:

...Трябва да се дава на всеки по един малък двор, общината да прекарва път, ток и вода и всеки да си прави по две, три стаи и да си живее... ... По 250кв. двор на младо семейство и да си правят колиба....

Нищо не трябва да се дава. Всеки трябва да си купува сам. Единственият безплатен имот е килията в затвора.
250 квадрата в с.Крива круша, Новозагорско не струват чак толкова много, тъй че всеки може да си ги позволи и да си строи на воля.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, makebulgar said:

Нищо не трябва да се дава. Всеки трябва да си купува сам. Единственият безплатен имот е килията в затвора.
250 квадрата в с.Крива круша, Новозагорско не струват чак толкова много, тъй че всеки може да си ги позволи и да си строи на воля.

... тогава не трябва да се задават въпроси, що циганите имат по 7 деца, а българите по едно. След като е почти математически невъзможно да работиш за средна заплата и с нея да изплатиш жилище с лихвата, кола, бензин, сметки, храна, дрехи... за цяло семейство.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност съвсем не е трудно човек да си купи доста голяма къща в някое село. Но ако искаш някой да ти даде безплатно 250 кв.м. в София или друг град значи си се объркал. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

... тя математиката не може да се победи с правежи... съжалявам :) 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

условията са такива, че ми излиза да живея под наем по-евтино и удобно от колкото да изплащам собствено жилище

Това клише (любимото на Мирослав Запорожанов) не върши работа. Трябват лист, молив и калкулатор. Ако живеете под наем временно само в една стая, наистина ще излезе по-евтино.

Цитирай

Възможно ли е един средно-статистически българин със заплата от 700 лв. да плаща наем по-висок от 300 лв.

Наем за боксониера или таванче? Като си намери съквартирант, ще плаща по 150.

Цитирай

един нормален българин, който живее под наем повече от 300-400 лева не може да задели

По-добре заделяйте по 450 лв., за да изплащате собствено жилище. Така на старини ще имате собственост, но трябва да започнете отрано. Друг е въпросът, ако вашите родители ви оставят дом.

Цитирай

250 квадрата в с.Крива круша, Новозагорско не струват чак толкова много, тъй че всеки може да си ги позволи и да си строи на воля.

Малко трудно е да си купиш парцел и да построиш нещо на него. Трябват една камара разрешения. Не би могъл дори да се регистрираш на този адрес, ако нямаш жилище. Но можеш да си направиш някаква барака, за да си почиваш там, докато обработваш земята.

През 2002 г. около Перник имаше много запуснати имоти. Аз обаче не познавах местността. Бях ходила натам само веднъж на оглед, и то в Рударци. Та тези къщички се продаваха по 500 лв. Никой не ги купи. Мислех си да взема две, ама "Какво ще правиш в тази пустош?" свърши работа и ме отказа от намерението.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Цялата работа е в това, че качеството което се предлага не отговаря на парите, които се търсят.

Очевидно е че ако нямаш 800 лв за наем ще живееш в квартира за 400 лв., но защо да плащаш 800 лв. за нещо, което очевидно струва 400 лв?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Цената на наема трябва да зависи от цените на имотите, при ниските и средни наеми. Удобствата са излишни. Неможе когато апартаментите струват по 200 000, а наема ти е 800 и да искаш удобства, топла вода веднъж седмично, студена през ден и ток през зимата... толкова.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 16 минути, stinka (Rom) said:

Цената на наема трябва да зависи от цените на имотите, при ниските и средни наеми...

Цената на наема трябва да зависи само и единствено от желанието на отдаващия имота. Всичко друго са фантасмагории с пожелателен характер. След като някоя от страните не я устройва - живи здрави, имоти много, наематели - също. Особено за София.

 

Относно постът във Фейсбук - лъха на наивност и според мен крайно притеснително разбиране за живота. Никой не е длъжен да си прави оценка на жилището, различна от това което иска за него, за да може въпросният да се нанесе за по-евтино някъде. Имотът си е собствен и всеки има право и ще си го дава за колкото пари прецени. Да се вкарват морални или някакви други доводи, свързани с това колко процента от нас са бедни, колко могат да си позволят да плащат и тн. са откровени глупости. Ако разполагам с гарсониера в Люлин (който и да е), отдавам я на 2000 лв.за месец, имам наематели  ще си бича айляка и бих пожелал всичко най-хубаво на бедните и на въпросния автор.

Ако преценя, че желая да внасям по 2000 лв. на месец за стая с хазаи в Овча купел, това си е мое право. Парите са си мои.

И това изчерпва според мен дискусията по въпроса.

 

Редактирано от Kujiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Извинявам се за двойния пост. Просто профилната снимка на въпросния автор във Фейсбук най-вероятно е ключът към умотворението, което ни е оставил. Да живее, ще се научи, дай Боже.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 33 минути, Kujiro said:

Цената на наема трябва да зависи само и единствено от желанието на отдаващия имота. Всичко друго са фантасмагории с пожелателен характер. След като някоя от страните не я устройва - живи здрави, имоти много, наематели - също. Особено за София.

 

Относно постът във Фейсбук - лъха на наивност и според мен крайно притеснително разбиране за живота. Никой не е длъжен да си прави оценка на жилището, различна от това което иска за него, за да може въпросният да се нанесе за по-евтино някъде. Имотът си е собствен и всеки има право и ще си го дава за колкото пари прецени. Да се вкарват морални или някакви други доводи, свързани с това колко процента от нас са бедни, колко могат да си позволят да плащат и тн. са откровени глупости. Ако разполагам с гарсониера в Люлин (който и да е), отдавам я на 2000 лв.за месец, имам наематели  ще си бича айляка и бих пожелал всичко най-хубаво на бедните и на въпросния автор.

Ако преценя, че желая да внасям по 2000 лв. на месец за стая с хазаи в Овча купел, това си е мое право. Парите са си мои.

И това изчерпва според мен дискусията по въпроса.

 

2 000 в Люлин? ... баааа ... Е зависи разбира се. Ако наемите са прекалено високи спрямо цента за купуване, хората направо ще си купуват, ако наема примерно 2 над ипотеката. Ако са прекалено ниски няма да ги отдават.

Разбира се че какво правиш с имота си е лично твоя работа. Но принципно ако се разглежда процеса като цяло има тенденции, отклонения и т.н. Неможе да гледаш на рентиерството само от собствената си камбанария на айлекчия-изедник. Може да погледнеш и от друга страна, от обща страна и т.н...

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 35 минути, stinka (Rom) said:

2 000 в Люлин? ... баааа ... Е зависи разбира се. Ако наемите са прекалено високи спрямо цента за купуване, хората направо ще си купуват, ако наема примерно 2 над ипотеката. Ако са прекалено ниски няма да ги отдават.

Разбира се че какво правиш с имота си е лично твоя работа. Но принципно ако се разглежда процеса като цяло има тенденции, отклонения и т.н. Неможе да гледаш на рентиерството само от собствената си камбанария на айлекчия-изедник. Може да погледнеш и от друга страна, от обща страна и т.н...

Що да не може? Купил съм няколко апартамента и развивам бизнес като ги отдавам под наем. Ако искам и за милион ще ги отдавам, като не ти харесва не живей под наем при мен. Това е пазара. Нали искахте демокрация? Нали искахте пазарно стопанство? Имате го! Чорбаджийте ще ви дерат по 10 кожи и ще ви обвиняват в това и онова. Старите хора казваха, кой каквото си надроби това ще сърба... прави са били.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, Frujin Assen said:

Що да не може? Купил съм няколко апартамента и развивам бизнес като ги отдавам под наем. Ако искам и за милион ще ги отдавам, като не ти харесва не живей под наем при мен. Това е пазара. Нали искахте демокрация? Нали искахте пазарно стопанство? Имате го! Чорбаджийте ще ви дерат по 10 кожи и ще ви обвиняват в това и онова. Старите хора казваха, кой каквото си надроби това ще сърба... прави са били.

При недемокрацията можеше ли да живееш в чужда къща за колкото ти отърва?

ПС

 

Ебаната ви тоталитарна държава не даваше нищо безплатно, а ограбваше хората, но без да ги пита.

Скапаните панелни или монолитни (пълзяш кофраж) жилища, бяха продавани скъпо на хората, от които шибаната ви тоталитарна държава "изкупуваше" на безценица земите и къщите върху тях, за да построи блоковете..

Аз съм един от стотиците хилядите, или милиони ограбени от вас:

- нито работилниката на дядо ми я има , който се е принудил да я "подари" на вашия ебан разбойнически тоталитарен режим (който режим свърши като насран задник, когато Горбачов му одряза кранчето с евтиниите)

- нито къщите ни, и в двора от 650 квадрата  в центъра на Пловдив, ни ги има, за които ебания ви разбойнически  режим плати общо 2500 лева, за да ни продаде няколко месеца по-късно две жилища - едното за 16 000 лева, другото за 15 500 лева във блоковете построени на мястото (с повечето стари жители на Католишката махала в Пловдив беше постъпено така, всики на които отуждиха земите и къщите, за да строят панели и монолити)

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, Frujin Assen said:

Що да не може? Купил съм няколко апартамента и развивам бизнес като ги отдавам под наем. Ако искам и за милион ще ги отдавам, като не ти харесва не живей под наем при мен. Това е пазара.

Това е пазара, но ако искаш да ги отдаваш за милион ще си стоят вечно празни, а ти ще им плащаш режийните и ще губиш пари. Същото е с панелката на Kujiro дето ще я отдава за 2000 в Люлин. Иска, но не може, ще се задоволи да си я има с разходите по нея.:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

ПС

За Фружин:

 

Ебаният ви тоталитарен режимн и държава  не даваше нищо безплатно, а ограбваше хората, без да ги пита.

Скапаните панелни или монолитни (пълзящ кофраж) жилища, бяха продавани скъпо на хората, от които шибаната ви тоталитарна държава "изкупуваше" на безценица земите и къщите върху тях, за да построи блоковете..

Аз съм един от стотиците хилядите, или милиони ограбени от вас:

- нито работилниката на дядо ми я има , който се е принудил да я "подари" на вашия ебан разбойнически тоталитарен режим (който режим свърши като насран задник, когато Горбачов му одряза кранчето с евтиниите)

- нито къщите ни, и в двора от 650 квадрата  в центъра на Пловдив, ни ги има, за които ебания ви разбойнически  режим плати общо 2500 лева, за да ни продаде няколко месеца по-късно две жилища - едното за 16 000 лева, другото за 15 500 лева във блоковете построени на мястото (с повечето стари жители на Католишката махала в Пловдив беше постъпено така, с всички на които отуждиха земите и къщите, за да строят панели и монолити)

Апропо

Пътувах до Турция и от Турция за насам с една жена от Кичука (квартал в Пловдив), тя ми разказа същата семейна история, но баща и не го е преживял това ограбване и е починал от нещастие и мъка..

Така че заврете си я някъде тази тоталитарна държава и режим (режимът бе обявен за престъпен и беше показано защо е такъв!!) и стига се сгоявнясвали форума..

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 12/1/2017 at 16:57, Р. Теодосиев said:

От друга страна, цената на жилищата е много висока в сравнение със средните нива на доходите. Около един милион души (15% от населението) живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство. За домакинства с доходи под 1000 лева на месец е почти невъзможно да закупят или наемат жилище на пазарни цени. Повече от една трета от младите хора не могат да си позволят собствен имот и живеят с родителите си. За 42% от едночленните домакинства и 31% от живеещите под наем разходите по поддръжка на жилището са сериозно бреме.

 

On 12/1/2017 at 16:57, Р. Теодосиев said:

В София незаетите жилища са 24%, в София-област - 48%, в Пловдив са 26%, а във Варненска област - 30%.

 

On 12/1/2017 at 16:57, Р. Теодосиев said:

Имотният пазар страда от сериозно изкривяване, показва анализът.

Ей това последното е проблемът - пазарът на имоти в България е изкривен, а не малоумните твърдения, че има пазар. Изкривяването според мен е главно в София и е напомпано от ипотечните кредити на банките, надули са балон, който максимум след 2-3 години ще се спука и ще се свие поне наполовина, колкото са реалните цени.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 минути, Б. Киров said:

 

 

Ей това последното е проблемът - пазарът на имоти в България е изкривен, а не малоумните твърдения, че има пазар. Изкривяването според мен е главно в София и е напомпано от ипотечните кредити на банките, надули са балон, който максимум след 2-3 години ще се спука и ще се свие поне наполовина, колкото са реалните цени.

Ясно е че сега жилищата са много много повече от преди, и няма как при това голямо предлагане да се твърди, че едно време наемите са били по-ниски (в реални цени) , ама на празни тикви това може да ли се обясни?

В София (сега) може да се наеме апартамент (в Овча купел) за една трета от средната работа заплата за София, Какви са тези глупости 2 хиляди лева за бокониера (може, ако е на върха на Кемпински или в точния център и е обзаведена за 100 000 евро,... или отсреща се съблича... Ребека Фъргюсън)..

Единият приказва  глупости и общи приказки, и другия да не остане по назад, си води насраната пропаганда..

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Цените на наемите са вързани с цените на имотите, а последните са функция на търсене и предлагане. Допреди 3 години цените в София бяха с около 50 процента по-ниски. Това което се промени, са лесните кредити с ниска лихва и вдигането на заплатите. Брокерският бранш е едно от големите пера в БВП на България, с малко хора там се печелят много пари. Брокерите сами си водят рекламна кампания и подгряват редовно пазара със спекулации как расте пазара, успоредно с тях банкерите и сарафите агресивно предлагат пари, заплатите също растат по-бързо от БВП и производителността, всичко това наду цените, плюс бодрите икономически прогнози за стабилен растеж на икономиката и стабилност, което е твърде преувеличено. Но пазарът сам се регулира, изкривяванията , поне според мен, не могат да издържат много дълго.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...