Отиди на
Форум "Наука"

Непознатата Еволюция - Защо Хомо Сапиенс има толкова богата на думи реч?


Recommended Posts

  • Потребители
Преди 2 часа, Южняк said:

Той не е само оръжие за комуникация и кооперация, а и за измама и двете функции са неотделими, като отделянето на зърното от плявата в комуникациите вероятно е изиграло ролята на селекционен натиск върху човешката интелигентност и е една от причините за увеличаването и през хилядолетията.

Tова  ми хареса, много е креативно и разпускащо.

Сещам се случката с горилата Коко,когато  тя чупи мивката, я питат "кой направи това", тя казва "котката" , ха-ха-ха-ха-ха

https://www.naturalnews.com/038743_primates_liars_gorilla.html

Поздравления за темата!

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 5 минути, nik1 said:

Сещам се случката с горилата Коко,когато  тя чупи мивката, я питат "кой направи това", тя казва "котката" , ха-ха-ха-ха-ха

:ag:

"Изкуството на войната е изкуството на измамата" - Сун Дзъ

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, Б. Киров said:

:ag:

"Изкуството на войната е изкуството на измамата" - Сун Дзъ

Според мен измамата сме я усъвършествали и разивали еволюционно като ловци [1],[2] и.... като измамници в къщи/ на другия пол[3] (секса, брака,партньорите и репродукцията)

[1]Ние сме върховен хищник,така  да се каже , "биейки" другите видове /почти всички животни  са били наша плячка/ с хитрост и ум, не с някакви суперсили или суперкачества, В действителност - ние в сме слаби и крехки физически същества, например: мускулната маса на едно шимпанзе със  същото тегло  е 1,5 по-голяма от тази  на човека, то има силата на 3-5 човека.

[2]Знам че  много автори са си изградили кариера върху тезите си си за войната при ЛС, но Л/С нямат концепция за война,или за завоюване,и думи за война (защото са номади и защото при бандовата организация войната не води до  успех - резултът винаги е отрицателно число , загубите са по-големи от ползите,  каквито и да са)
За конфликтите им в периода, преди възникването на хортикултуризма, може да се твърди с голяма степен на доствертност че са много редки или практически липсват: В целия скален палеоарт има само една батална сцена от Австралия от преди около 20 000 години; Австралийските аборигени Л/С са-малко "по-специален случай" от тези които познаваме в Африка, Азия и  Южна Америка; бандите при австралийските Л/С не са  с флутиращ  състав, те са формирани на твърд семействен/родов признак, Апорпо - американските Л/С от Арктика също са "по-специален случай"

[3]Не мога да си намеря едно показателно и интересно изследване с въпроси към жените и мъжете на Хадза във връзка с брака,партнорите, изневерите (те изявени серийни моногамисти,мъжете със среднопо 10 жените съссредно  по 11 брака)

Интересно е това че е слабите ловци... имат най-много бракове (средно по 14), това е логично- те най-често  си сменят бандите и може  би са най-добрите лъжци :ag:(Да знаеш какъв шаран хванах оня ден, маце, аз съм много велик ловец и риболовец)

Апоро,   не е вярно че се търсят на първо място "гени" и "добър външен вид", това са митове и самозаблуди

На първо място е: "добър ловец" (за жените)
На второ за жените и първо за мъжете: "добър характер"

Колко сме си близки :ag:

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Прекрасна статия. За мен измамата е признак на слабост и оръжие на ощетените от природата. Принципно нормален човек, с достатъчен набор от положителни качества, би трябвало да може  да "ирае ирата" и то успешно, без да му се налага да прибягва до измама.

Обикновенно лъжата като рецидив е признак на някаква недостатъчнност. Недостатъчна собразителност, несигурност, страх, социопатия и т.н.

Не случайно измамата като оръжие в общия случай се приема негативно. Ако победиш с мускули, или находчивост(не е същото като лъжа), печелиш адмирации. Ако победиш с измама - презрение. По принцип не би трябвало да е така, защото е важен резултата а не инструмента. Обаче хората приемат и то често с право, че използващия инструментариум като лъжа и измама "не е съвсем наред".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Точният /доколкото преведен от английски е "точен"/ цитат от Сун Дзъ за войната и измамата е:

"Войната  е път на измамата. Затова, дори ако ти можеш нещо, показвай на противника, че не можеш. Ако се възползваш от нещо, показвай му, че не се възползваш. Даже и да си близко, показвай, че си далеч. Привличай го с изгода и го плени. Ако всичко при него е пълно, бъди готов. Ако е силен, избягвай го. Предизвиквайки гнева му, разконцентрирай го. Приемайки смирен вид, подбуди неговото самомнение. Ако е отпочинал и силен, измори го. Ако се разбират помежду си, скарай ги. Нападай го, когато не е готов, атакувай, когато не очаква.
Във войната се опираш на лъжата, а действаш ръководен от изгодата. Военното изкуство се състои от измама и лъжа. По време на война нямаш право да се гнусиш от лъжата."

Така или иначе, този трактат, който е изграден върху цитираната уводна част, тя само е доразвита в останалите глави, се изучава вече хиляди години във военните академии.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, Южняк said:

Защо Хомо Сапиенс има богата на думи реч?

Да, правилно е описано -:) за да може да лъже!:) Себеподобните си. Ако лъже само себе си - може и да не "оцелее в общество"

Както вече някои са казали - лъжата е "оръжието" на слабите и ...дребните, ония, дето ядат ориз.

Но и заради (заедно с) лъжата е измисляна и науката. Да установява истини. Доколкото истината е конкретна се изследват границите на приложимост на предполагаема истина... Природната мимикрия - не е лъжа (На лъжата краката са ... хубави!).

(пп Стига приказки, че да не започна да лъжа!:ah:)

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност човешката реч не е толкова богата за да са хората по-добри измамници. Човешката реч е богата основно заради науката, която през последните столетия е обяснила доста неща и им е дала имена. И съответно колкото по-богат става света ни и колкото повече продукти произвежда човека толкова по-богат става и езика. Езика се обогатява и заради нарастването на популацията на човека. Повече хора са създали повече езици, и от там повече думи, и когато езиците контактуват думите се заемат и се използват по няколко синонима за едно и също нещо... А когато хората се научили да пишат процеса на нарастване на речника се ускорил многократно, тъй като освен новопоявяващите се думи сме можели да съхраняваме и старите думи.

Измамата е основен метод за оцеляване на вида, и хората се обучават в измамата още от най-малки. Има доста изследвания на малки деца, които са поставяни в ситуации в които трябва да излъжат за да имат някаква изгода. И го правят, дори и без да имат богат речник. Измамата и лъжата са логически функции, които човек изучава от най-ранна възраст тъй като те вълнуват мозъка и го карат да мисли, като водят до изгоди. Те не изискват реч и затова и някои животни могат да ги използват.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...