Отиди на
Форум "Наука"

Стартове от космодрума Восточний


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Ракетата-носител Союз-2.1а бе изведена на стартовата площадка на космодрума Восточний

2018-24-dec-vostochny-tsenki.jpg

На снимката: космическата ракета "Союз-2.1а" е на стартовата площадка на космодрума Восточний. Снимка: Восточный/ЦЭНКИ

24 декември 2018 г. 08:40 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин ракетата-носител "Союз-2.1а" бе изведена на стартовата площадка на космодрума Восточний и установена в пускова позиция. Ако всичко мине по план, изстрелването ще е на 27-ми декември. 

Това ще е четвъртият старт от новия руски космодрум Восточний. В орбита трябва да бъдат изведени спътниците за дистанционно сондиране на Земята "Канопус-В" №5 и 6, а заедно с тях и още 26 малки спътника за нуждите на Германия, САЩ, Испания, Юар и Япония.

Напомням на читателите, че създаването на космодрума Восточний е най-мащабният руски проект след разпадането на СССР. Когато Съветският съюз рухна, историческият руски космодрум Байконур, от който са изстреляни в миналото мисии като тази на кучето Лайка, на първия космонавт Гагарин, на дебютните безпилотни мисии до Луната и Венера, остана на територията на новосъздадената държава Казахстан. Понастоящем руснаците използват Байконур под лизинг, но желанието им е да преместят всички важни изстрелвания на собствена територия.

През по-голямата част от 90-те години и в началото на новото хилядолетие Русия не можеше да си позволи строеж на изцяло нов космодрум. Едва през 2007-2008 година, в епохата на глобалната финансова криза, но когато цените на петрола се повишиха и икономиката на руснаците се стабилизира, руският президент Владимир Путин одобри конструкцията на Восточний. Строежът през следващите няколко години беше съпътстван от множество скандали, обвинения в корупция и използването на некачествени материали.

В края на краищата първото изстрелване от новия космодрум бе проведено на 26-ти април 2016 година, когато руска ракета "Союз-2" изведе в орбита гама-лъчевия научен спътник "Михайло Ломоносов". Вторият пуск стана факт година и половина по-късно, на 28-ми ноември 2017-та година, но тогава ракетата-носител аварира, защото се оказа, че използвала софтуерни настройки, типични за старите руски космодруми Байконур и Плесецк. На 1-ви февруари тази година друга ракета излетя, този път успешно, и изведе в космоса спътниците "Канопус-В" №3 и 4. 

За повече информация и снимки относно предстоящия старт: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2511-2018-soyuz-rolled-to-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

125 семейства получиха ключове от апартаментите си в новия космически град Циолковски
 

10 юни 2019 г. 12:30 ч. Роскосмос оповести, че на тържествена церемония, състояла се днес, 125 души получиха ключовете за апартаментите си в квартала Звьоздни на новия руски космически град Циолковски. 

Напомням на читателите, че Циолковски се строи в близост до новия космодрум Восточний - най-мащабния космически проект на Русия след промените. Тъй като след разпадането на СССР историческият космодрум Байконур, от който са изстреляни първите спътници и хора в космоса, остана на територията на Казахстан, Восточний има важно стратегическо значение. Построен в Амурската област на Далечния Изток, той дава на Русия тъй желаната независимост да изпраща собствени спътници от собствена земя. 

По информация от Роскосмос 125-те семейства са настанени според условията на служебен наем, в рамките на общо 68 едностайни, 10 двустайни и 47 тристайни апартамента. Руската космическа агенция се хвали, че жилищата имат водоснабдяване, канализация, домофонни и телефонни връзки, системи за сигнализация в случай на пожар и системи за видеонаблюдения. В квартала Звьоздни има две социални сгради - администрация и детска градина, плюс котелна централа, работеща на течно гориво и газ. Предвижда се да се създадат още стадион, училище, паркинг, търговски центрове и клуб. Общо 10 многоетажни сгради са в процес на строеж. 

Следващото изстрелване от Восточний е планирано за 5-ти юли с ракета "Союз-2.1б" и руски спътник "Метеор-М". 

2019-tsiolkovsky-keys.png

Общо 125 семейства получиха ключовете за апартаментите си в града на бъдещето Циолковски. Снимка: Роскосмос

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2804-2019-tsiolkovsky-families

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чудя се, не е ли възможно да се изгради космодрум на западния бряг на Каспийско море?  Трасето на ракетите ще минава над морето и над необитаеми пустинни зони. Точката на изстрелване ще е по-близо до екватора. Мястото на евентуално падане на първата степен ще е в руски води. Морското кацане пак ще е в руска територия. Част от производствените мощности могат да се преместят непосредствено до стартовата площадка.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 минути, Exhemus said:

Чудя се, не е ли възможно да се изгради космодрум на западния бряг на Каспийско море?  Трасето на ракетите ще минава над морето и над необитаеми пустинни зони. Точката на изстрелване ще е по-близо до екватора. Мястото на евентуално падане на първата степен ще е в руски води. Морското кацане пак ще е в руска територия. Част от производствените мощности могат да се преместят непосредствено до стартовата площадка.

 

Там доколкото знам има военен полигон. Капустин яр ?

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса 36 спътника УанУеб от новия космодрум Восточний!

2020-18-dec-vostochny-launch.jpg

Снимка от днешното изстрелване, проведено от новия руски космодрум Восточний. Фото: Роскосмос 

18 декември 2020 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Четири дни след триумфалния полет на новата руска ракета "Ангара А5", космическата програма на Русия днес отново ни поднесе приятна изненада! В 14:26 ч. българско време беше проведено единственото изстрелване за 2020-та година от руския "космодрум на бъдещето" на име Восточний. Това бе първият изцяло комерсиален космически полет от Восточний, тъй като се осъществява по поръчка на британската компания УанУеб.

Не може обаче да отречем, че космическата година за Русия беше разочароваща. През юли 2019 г. шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин ни обеща, че през 2020-та ще станем свидетели на четири или пет полета от новия космодрум. 

Така че само един-единствен старт от Восточний не е това, което руснаците очакваха през тази календарна година. Към настоящия момент новият космодрум се използва рядко. Предишното изстрелване бе проведено преди година и половина - на 5 юли 2019-та. 

В интерес на истината руснаците са в малка степен отговорни за това затишие. Единствено стартът на руския метеоспътник "Метеор-М" бе запланиран през 2020-та и той бе отложен - другите предвидени четири полета бяха за нуждите на УанУеб. Но в началото на 2020-та компанията обяви фалит. Нямаше никаква гаранция, че УанУеб ще изплува отново и ще довърши своята групировка от интернет спътници (която представлява алтернатива на спътниковата групировка "Старлинк" на Илон Мъск). Няколко месеца по-късно индийският конгломерат Бхарти Глобал и правителството на Великобритания изкупиха активите на компанията и така тя беше спасена от колапс. Това позволи изстрелванията на спътниците посредством руски ракети да бъдат възобновени.

По време на днешния пуск бяха изведени 36 спътника в околоземна орбита. С това общият брой действащи сателити на УанУеб нараства на 110. 

Днешният полет е един от най-важните за Русия през 2020-та година, дори и само защото космодрумът Восточний отново намира своето приложение. А той е най-важният космически проект за руснаците след разпадането на СССР. 

По геополитическа значимост Восточний може да се сравни с частната пилотирана космонавтика на САЩ и кораба "Крю Драгън". Щатите имаха нужда от този кораб, който сложи край на зависимостта от руснаците за превоза на астронавти до МКС. По подобен начин Восточний също е предвиден да осигури скъсването с определен тип зависимост - от Казахстан. След разпадането на Съюза историческият космодрум Байконур, от който в миналото са изстреляни първите спътници, Гагарин, първите съветски роботизирани мисии до Луната и Венера, се оказа на казахстанска територия и руснаците бяха принудени да плащат наем на чужда държава. Освен това властите на Казахстан започнаха да изразяват все по-сериозно несъгласие с руските практики, като споровете се изостряха най-вече след катастрофите на ракети "Протон" с токсично гориво, замърсяващо околната среда. 

Тъй че много скоро след промените стана ясно, че руснаците ще направят всичко възможно, за да построят нов космодрум, който е на тяхна територия. Официалният старт на конструкцията на Восточний в Амурската област бе даден през 2007 година, като целта беше първото изстрелване да се осъществи не по-късно от 2015-та. За задачата трябваше да бъде създадена площадка за новата космическа ракета "Ангара".

Но подобно на множество други руски проекти, така и Восточний мина през сериозни проблеми - свързани с колосална корупция, използването на некачествени материали, водещи до конструктивни дефекти, както и отлагания. Скоро стана ясно, че няма никакъв шанс площадката за "Ангара" да е готова в срок - и за да бъде изпълнена заръката на Путин космодрумът да влезе в експлоатация през 2015 година, беше взето решение да се направи площадка за по-старите ракети "Союз". 

Забележителното е, че руснаците се справиха и дебютният полет от Восточний бе факт само с година закъснение - през 2016-та. До настоящия момент са осъществени общо шест мисии, от които пет са успешни. 

2019-tsiolkovsky-keys.png

На 10-ти юни 2019-та година 125 семейства получиха ключовете за апартаментите си в новото Звездно градче до Восточний. Фото: Роскосмос

Макар че засега от Восточний се изстрелват единствено ракети от по-старото поколение "Союз 2", процесът от тяхното сглобяване до излитането им е улеснен и модернизиран. Компонентите на ракетите пристигат посредством влакова композиция от Самара директно в сградата за асемблиране. Горните степени и полезните товари се превозват чрез самолети. Макар че често пъти се шегуваме, че руснаците изостават технологично и никога няма да догонят модерните технологии на Илон Мъск, 21-ви век лека-полека настъпва и на Восточний. Например на новия руски космодрум има подвижна кула, подобна на тази на европейския космодрум Куру във Френска Гвиана. Посредством тази кула инженерите имат достъп до всяка част на ракетата до самия етап на изстрелването. Кулата би могла да помогне за спешна реакция и при преждевременно прекратяване на подготовката на полета. 

За развитието на новата космическа програма Русия е построила ново Звездно градче на име Циолковски, като основният квартал на работниците носи названието Звьоздни. Миналата година в него бяха настанени 125 семейства според условията на служебен наем в рамките на общо 68 едностайни, 10 двустайни и 47 тристайни апартамента. Руската космическа агенция се хвали, че жилищата имат водоснабдяване, канализация, домофонни и телефонни връзки, системи за сигнализация в случай на пожар и системи за видеонаблюдения. В квартала Звьоздни има две социални сгради - администрация и детска градина, плюс котелна централа, работеща на течно гориво и газ. Предвижда се да се създадат още стадион, училище, паркинг, търговски центрове и клуб. Общо 10 многоетажни сгради са в процес на строеж.

И така, благодарение на Восточний руснаците най-сетне са придобили известна независимост от Казахстан, но това касае само безпилотните стартове. Все още изстрелването на пилотираните кораби "Союз" се провежда от Байконур. През следващите няколко години обаче очакваме завършека на площадката за "Ангара", а заедно с нея трябва да стане готова инфраструктурата и на новия пилотиран кораб на Русия "Орел". Най-вероятно космодрумът ще е в готовност за пилотирани мисии към края на 20-те години. 

Едва тогава ще може да твърдим, че Русия разполага с кътче на своя територия, от която руските космонавти се отправят към звездите. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3716-2020-vostochny-only-launch

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Рогозин се хвали: обезопасяваме падналите степени при минус 52°C

19 декември 2020 г. 21:20 ч. Шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин отново се заяде със СпейсЕкс и се похвали, че за разлика от компанията на Мъск, Роскосмос обезопасява падналите степени при температури от -52 °C.

"Това не е Бока Чика", написа Рогозин в Туитър. Напомням на читателите, че Бока Чика е основното място, където СпейсЕкс разработва новото поколение ракети "Старшип". "Това е Якутия през зимата. Екипът по обезпечаването на безопасността в района на падането на втората степен бе на линия два дена преди вчерашното изстрелване. Температурите са -52°C".

"Температурното ограничение за изстрелването на Союз е -40°C. Вчера бе около -30°C", твърди ръководителят на Роскосмос.

Разбира се, тук е коректно да напомним, че степените на ракетите на СпейсЕкс не падат от небето като тухли, а повечето от тях извършват меко приземяване на наземна площадка или върху роботизирана платформа в океана. И освен това вчерашното изстрелване от Восточний беше първо и единствено от новия руски космодрум за 2020-та година. Общият брой изстреляни руски ракети за 2020-та възлиза на 16, докато само СпейсЕкс са направили 26 изстрелвания. Ако включим и останалите американски изстрелвания, САЩ са абсолютен лидер в света с 43 полета. 

2020-rogozin-second-stage.jpg

Снимка на обезопасен компонент от изстреляната вчера ракета "Союз". Фото: Роскосмос/Рогозин

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3718-2020-rogozin-obez-minusovi

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Русия проведе второто изстрелване за 2021 г. от новия космодрум Восточний!

2021-26-aril-soyuz-launches.jpg

Кадър от изстрелването тази нощ. Photo credit : Roscosmos TV 

26 април 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Най-сетне - активизират се руските полети от новия космодрум Восточний! Това става благодарение на договор между Русия, европейската аерокосмическа компания Арианаспейс и руско-френското обединение Старсем. Целта на договора - изстрелване на спътници за нуждите на британския интернет оператор УанУеб. 

Излитането на ракетата "Союз-2.1б" с ускорителния блок "Фрегат" и 36 спътника УанУеб бе факт в 01:14 ч. българско време. В 01:23 ч. "Фрегат" се отдели от третата степен на носителя и започна самостоятелно довеждане на сателитите към техните целеви орбити. Това се случи в хода на сложна операция, продължила 3 часа и 40 минути. 

Днешният полет бе третият изцяло комерсиален, проведен от Восточний. След неговото провеждане общият брой спътници УанУеб възлиза на 182, а за началото на спътниковата услуга са нужни 650. За сравнение проектът Старлинк на СпейсЕкс, основният конкурент на УанУеб, има вече 1 319 спътника в орбита. 

Напомням на читателите, че че създаването на космодрума Восточний е най-мащабният руски проект след разпадането на СССР. Когато Съветският съюз рухна, историческият руски космодрум Байконур, от който са изстреляни в миналото мисии като тази на кучето Лайка, на първия космонавт Гагарин, на дебютните безпилотни мисии до Луната и Венера, остана на територията на новосъздадената държава Казахстан. Понастоящем руснаците използват Байконур под лизинг, но желанието им е да преместят всички важни изстрелвания на собствена територия.

През по-голямата част от 90-те години и в началото на новото хилядолетие Русия не можеше да си позволи строеж на изцяло нов космодрум. Едва през 2007-2008 година, в епохата на глобалната финансова криза, но когато цените на петрола се повишиха и икономиката на руснаците се стабилизира, руският президент Владимир Путин одобри конструкцията на Восточний. Строежът през следващите няколко години беше съпътстван от множество скандали, обвинения в корупция и използването на некачествени материали.

В края на краищата първото изстрелване от новия космодрум бе проведено на 26-ти април 2016 година, когато руска ракета "Союз-2" изведе в орбита гама-лъчевия научен спътник "Михайло Ломоносов" и с това експлоатацията на Восточний започна. Засега обаче продължават да летят единствено руските ракети от по-старо поколение "Союз". В ход е строежът на нова площадка за новите носители "Ангара". Припомням ви, че през декември Русия успешно изстреля ракета от този тип, като стартът бе проведен от северния космодрум Плесецк. Очаква се "Ангара" да дебютират и от Восточний до няколко години.

За повече информация : Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3947-2021-26-april-second-vostochny-launch

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Ракета Союз-2.1б със спътници УанУеб бе изведена на космодрума Восточний за предстоящ полет

2021-soyuz-rollout-may.jpg

На снимката: извеждането на ракета "Союз-2.1б" за старт на 27-ми май. Photo credit : Roscosmos/OneWeb

25 май 2021 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. На 24-ти май руската ракета-носител "Союз-2.1б" бе изведена на стартовата площадка на новия космодрум Восточний. 

Новината бе съобщена от ТАСС.

Стига всичко да мине по план, изстрелването на ракетата ще бъде осъществено на 27-ми май в 20:43 ч. българско време. Въвеждането на всичките 36 спътника на компанията УанУеб ще отнеме 3 часа и 51 минути след старта. Очаква се сателитите да бъдат позиционирани в 450-километрова полярна орбита.

Полетът се осъществява по договор между Русия, УанУеб и европейската корпорация Arianespace. 

Напомням на читателите, че УанУеб е основният конкурент на проекта за спътников интернет "Старлинк" на Илон Мъск. 

Това ще е седмото космическо изстрелване за нуждите на УанУеб, след което броят работещи спътници на групировката ще нарасне до 218.

За сравнение броят действащи спътници "Старлинк" е около 1500.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3993-2021-soyuz-21b-rolled-vostochny

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса рекордни за страната 43 спътника!

2023-meteor-launch-1024x682.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос

27 юни 2023 г. 23:30 ч.

Светослав Александров. Днес в 14:34 ч. българско време беше проведено успешно изстрелване на руска ракета “Союз-2.1б” от новия космодрум Восточний. На борда се намираше основен полезен товар – метеорологичен спътник “Метеор-М” №2-3, както и още 42 микроспътника. От тях 39 бяха построени в Русия, така че днешният полет постави рекорд по най-голям брой руски космически апарати, изведени в космоса наведнъж.

Важно е да се подчертае, че този рекорд стана възможен само защото голяма част от останалия свят отказа да извозва спътниците си с руски ракети в отговор на войната в Украйна. Само три от изведените днес спътници бяха чуждестранни – един на ОАЕ, един на Малайзия и един на Беларус.

“Метеор-М” №2-3 е петият метеорологичен спътник от серията “Метеор”, която бе въведена в експлоатация през 2009 година. В това число броим и един неуспех през 2017 година. Задачата на новия спътник е да наблюдава времето в глобален мащаб, озоновия слой и да измерва океанските температури. Според слуховете може да намира и военно приложение.

Както пише космическият журналист Анатолий Зак, днешният рекорд за Русия е безспорен, но страната плаща тежка цена за това. Тъй като руснаците бяха поставени в изолация след войната в Украйна, фирмата Главкосмос (организацията на Роскосмос, занимаваща се с комерсиални услуги) се обърна към вътрешния пазар. И макар че наистина днес бяха изведени най-голям брой руски апарати от началото на космическата надпревара, реално малка част от капацитета на ракетата бе зает. Иронично, също така повечето от тези руски спътници са построени посредством западни технологии, най-вече чрез стандарта CubeSat.

Общо 16 от спътниците са учебни, построени в рамките на проекта “Спейс-Пи”, който е спонсориран от Московския фонд за иновации. Допълнително Роскосмос финансира още девет университетски спътника в рамките на програмата УниверСат. Девет спътника бяха на частната компания Спутникс – една от малкото успяващи комерсиални компании в Русия.

Видеозапис от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2023/06/27/soyuz-21b-vostochny/

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Союз-2.1б с 19 спътника излетя от космодрума Восточний

2024-29-feb-vostochny-launch-1024x682.jp

Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос

29 февруари 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес в 07:43 ч. Русия проведе първото изстрелване за 2024 г. от новия си космодрум Восточний. Ракета “Союз-2.1б” изведе в орбита метеорологичния спътник “Метеор-М” и още 18 микроспътника, качени на борда като вторичен полезен товар.

Изстрелването бе широко рекламирано под надслова, че е било свързано с извеждането на “руски и чуждестранни спътници”. Реално само един от спътниците бе чуждестранен – иранският “Парс-1”, който ще служи за наблюдения на Земята. След началото на войната в Украйна не останаха много партньори на Русия, като изключим държави като Иран или Беларус (през март предстои изстрелването на беларускиня на борда на пилотиран кораб “Союз”).

Основният полезен товар на “Союз-2.1б” бе метеорологичният спътник “Метеор-М” №2-4. Това бе шестият апарат от серията “Метеор-М”, като тя бе въведена в експлоатация през 2009 година. Един от шестте спътника бе загубен през 2017 г. поради провал на ракетата-носител.

Ракетата извози и 16 спътника “СИТРО-АИС” плюс един “Зоркий-1”, всичките разработени от руската компания Спутникс. Това е най-проспериращата частна космическа компания в Русия и е специализирана в строежа на микро- и наноспътници.

Предполагаше се, че днес щеше да полети интернет спътникът “Марафон-IoT”, но заради необходимостта за допълнителна проверка на програмното обезпечение мисията му бе отложена за по-нататъшна дата.

Видеозапис от днешното изстрелване:

https://cosmos.1.bg/space/2024/02/29/vostochny-launch/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...