Отиди на
Форум "Наука"

"Лобистките игри с хазарта"


Recommended Posts

  • Потребители

 

Д-р Тони Филипов е псевдоним на журналиста Стойко Тонев, преподавател по социология в Софийския университет, бивш главен редактор на в. “Новинар”, зам.-главен на “Монитор”, първи зам.-главен на “Експрес”.

 

https://www.reduta.bg/лобистки-игри-с-хазарта/

През 2018 г. Валери Симеонов предло,,жи да се ограничи рекламата на хазарта. Разумно предложение, въпреки съмненията върху мотивите му. България е сред първите пет страни по хазартна зависимост според една  класация на Блумбърг от преди няколко години. Колкото по-беден е един народ, толкова повече се хвърля на игрите на щастието. В САЩ например е доказано, че най-бедните семейства, тези с годишен доход под $10 хил., харчат 3 пъти повече за лотарийни билети от семействата с $50 хил. доход. Като най-хазартно зависими сред българите се очертават пенсиите. 23.6% от всички комарджии били на възраст над 60 г., докато тези между 40-49 г. били само 18.6%.

 

Предложението на Симеонов постави в деликатна ситуация депутатите от ГЕРБ и БСП в комисията по бюджет и финанси. Те (партиите им) не искаха да приемат предложението, но пък и не можеха публично да го откажат. Всички виждаха как търкането на талончета взема епидемични размери. Затова постъпиха по пилатовски. Пратиха  предложението в ЕК за нотификация. От финансовото министерство им дали становище, че уж имало евродиректива, която задължава кабинета да съгласува всеки проект, свързан с изпълнението на някакъв европейски регламент. Дрън-дрън, та пляс. Регламент за хазарта няма. Обаче така на практика ограничаването на рекламата на хазарта се отложи за неограничено време. Номерът беше пробван с предложението за въвеждането на измервателни уреди за производителите на алкохол и цигари. И до днес още чакаме „нотификацията“  и по двата въпроса.

Предложението на Валери се натъкна на яростна съпротива от най-различни посоки. Хазартното лоби се оказа по-мощно от очакваното. Това КРИБ, БФС, футболни клубове, Асоциацията на радио- и телевизионни оператори и още, и още, ревнаха като дете, дето му дърпат нянката. А артистът Захари Бахаров в нарочен клип призовава политиците да не отнемат “мечтите на хората”, заради което във Фейсбук набързо го прекръстиха на Хонорари Бахаров…

Най-абсурдна обаче беше позицията на СЕМ. Членовете на държавния медиен регулатор се обединиха около мнението, че  забраната на рекламата на хазарт по телевизията ще ограничи “конституционно установеното право да се доставя и получава информация” и “ще влезе в колизия с европейската директива“.

Конституционното право на информация! Не стига че продажни, ами и тъпи!

Валери Симеонов го каза точно – става дума за силни финансови интереси: “В едно изречение мога да ги определя като три милиарда интереси.”

Срещу такива интереси не само Валери, но и Борисов е безсилен. Само една сила може да пребори големите пари – още по-големите пари. Всъщност, случаят май е точно такъв. Добре информирани източници допуснаха, че зад предложението на Валери се крие Пеефски.

През 2017 г. Тихомир Безлов от ЦИД обясни, че България е начело в хазартните игри в Европа. Оборотът в хазартния пазар за 2016 г. достигнал близо 3 млрд. лв.  Срещу което хазната е получила мизерните 177 млн. лв. (Ако хазартът се облагаше с 15% върху оборота, държавата трябваше да получи 450 млн. лв.!)  „От години, разправя Безлов, хазартното лоби в България успява да опази бизнеса си от плащане на по-високи данъци… Моята хипотеза е, че плащат на хора…“

Да, доколкото депутатите са хора…

През 2018 година явно Пеефски все още не беше достатъчно силен, за да наложи на Борисов промените в Закона за хазарта. Но нещата бързо се променят. В края на 2019 и началото на 2020 година Валери Симеонов поднови атаката си към лотарията. Но този път и премиерът Борисов беше „убеден“ да подкрепи промените.

На 29 януари 2020 г. бюджетната комисия в НС одобри законопроекта на Валери Симеонов, с който се предлага организирането на лотарии да стане държавен монопол. Таш… Пардон, майтап! Прие го на доверие, без дебати.  Защото, както обясни Мента Стоянова, нямаше с кого да се дебатира. Представителите на ДКХ не дошли, защото били арестувани!

С това ерата на Божков в хазарта изглежда приключва. И започва, както всички подозират, ерата на Пеефски. Корпулентният бизнесмен и неговата не по-малко корпулентна майка се връщат към корените, към началото си. Ако помните, те захлебиха първо от тотото, когато царят направи мама шеф н БСТ. То чак ера няма да е. Пеефски е специалист по съсипване на бизнеси в рекордно кратки срокове.

Времето ще покаже кой печели от поредните промени в Закона за хазарта. Но това, което се вижда още сега, е, че Валери Симеонов е само маша. Зад тази кардинална промяна застана и премиерът Борисов, и прокуратурата. Премиерът отрече промените в ЗХ да целят прехвърлянето на хазартния бизнес на друг играч, както твърди Васил Божков. ГЕРБ, обясни той, ще подкрепи проекта, но при гаранции, че само държавата ще организира хазартни игри и тази дейност няма да се преотдава.

Но, както всички знаем, гаранционният срок на премиерската дума е ден до пладне.

Изказването на премиера вероятно беше предизвикано от нетактичността на Валери Симеонов, който в изказване в парламента издаде четата, като даде за пример лотарията в Австрия. Всъщност, примерът на австрийците е посочен и в мотивите на вносителите на законопроекта – „C прoмeнитe ДП БCТ щe имa привилeгирoвaнo пoлoжeниe, кaктo e в Aвcтрия и някoи oт cкaндинaвcкитe и бaлтийcкитe държaви.“

Досега в телевизионните си интервюта Валери Симеонов настояваше, че монополът над лотариите трябва да е единствено и само държавен. Ала ненадейно от парламентарната трибуна той направи многозначителна пауза, давайки пример с Австрия, където лотариите също са държавен монопол, но се използват услугите на частен оператор. Не е трудно да отгатнем, познавайки родната ситуация, “кой” ще е този оператор“, написа Тони Николов в Портал Култура.

За да няма недоразумения,  да си помислите, че става дума за някой друг, ще го назова директно – Пеефски. Натам водят следите. Ама какви следи само! И кьорав индианец може да ги следва.

Между нас да си остане, но тази история ми дава нова увереност, че не стоя напразно на брега на Перловската река. Май реката в скоро време ще ми се отблагодари за търпението… Васил Божков – Черепа е динозавър от времето на „Магурата“ оцелял цели 30 години, надживял олигарси като Илия Павлов и Емил Кюлев. Та на мястото на Пеефски не бих започвал дебела книга.

Другото, което е ясно още от сега, е, че, за да се отнеме лиценза на Божков, Комисията по хазарта трябва да предяви официално претенциите си за невнесени над 200 млн. такси и данъци. (Които междувременно пораснаха в устата на Гешев до над 500 млн.) Интересно как ще стане това, след като същата комисия в продължение на 5 години е позволявала фирмата “Ню Геймс”, чрез която оперира “Националната лотария”, да декларира и внася значително занижена сума. Дали МФ, принципал на ДКХ, и лично министърът са знаели за това? Според Божков няма как Горанов да не е знаел. И според всеки здравомислещ е така.

„Промените в закона за хазарта вероятно ще бъдат атакувани пред Конституционния съд. И 99,99% КС ще ги отмени и ще ги обяви за противоконституционни, коментира проф. Огнян Герджиков. – Чисто юридически няма възможност тази дейност да бъде одържавена. Защото чл. 18, ал. 4 от конституцията казва кои дейности са държавен монопол … Хазартът не е включен. Извън тези лимитативно изброени дейности, които са държавен монопол, не може държавата да слага ръка, след като съответните дружества, които са взели лиценз по действащата правна уредба, развиват тази дейност.“

Но докато се разбере, че не може, хазартният бизнес на Божков ще се е споминал. 

 

„Златният век“ на Васил Божков настъпи с идването на Симеон Сакскобургготски на власт. От 2001 г. на Божков

му потръгна. Не че дотогава не му вървеше, но при царя направи качествен скок. Първият законопроект, който мнозинството на НДСВ прие, беше именно за хазарта. Данъкът беше свален на 8% за тотото и Еврофутбол и 12% за лотарията. По-късно от публикуваните от «Уикилийкс» грами на американската амбасада се потвърди, че по царско „царят е царувал, а Васил Божков кадрувал”. Говореше се тогава, че той е най-добре парламентарно представеният бизнесмен с група от около 30 депутати.

През 2006 г. зам.-финансовият министър Кадиев предложи да се премахне това недоразумение с различната ставка и тотото и лотарията да се облагат с еднакъв данък от 10%. Но министърът на финансите Орешарски беше против. И написа писмо до председателя на бюджетна комисия Петър Димитров, в което поиска да се запази старият режим от 8 % и 12 % от оборота. В крайна сметка депутати на БСП подкрепиха предложението на Кадиев и данъкът стана 10%. Но на Кадиев му се наложи да напусне МФ.

През 2007 г., в следствие на усиленото лобиране на Ментата, Орешарски, Милен Велчев и др., кабинетът „Станишев” внесе предложение, което по нахалството си остава ненадминато: 10% върху печалбата. Не върху оборота, а върху печалбата! Която печалба може да я има, но историята показва, че по-вероятно няма да я има… Дори и червените депутати скочиха пред тази наглост и я спряха.

Георги Кадиев написа в блога си: „Не се хващайте на тезата на Йордан Цонев… Това е възможно най-лошият вариант за държавата и най-добрия за хазартните оператори. Няма никаква система за контрол на изплатените печалби. Те не се декларират от играчите, нито се облагат. Какво ви гарантира, че само след година няма да се окаже, че изплатените печалби са 99 % от приходите? Тогава и с 80 % корпоративен данък да облагате, както е в Германия, полза никаква…

През 2009 г. се игра следващият рунд от мача. Правителството на ГЕРБ неочаквано възприе предложението на Синята коалиция и данъкът на хазарта скочи от 10% върху оборота на 15%. Костов много настояваше. И нищо, че е Костов, аз тогава като един застанах зад него…

През 2011 г. Дянков обяви война на нелегалния хазарт в интернет, който въртял 1 млрд. лв. и, естествено, подяждал печалбите на босовете. Държавната комисия по хазарта изготви нов закон. „Въпреки заявените благородни намерения, от проектозакона прозира едно открито защитаване и бетониране интересите на големите играчи на пазара за сметка на малките, които или трябва да фалират, или да бъдат погълнати/обединени. Евентуално навлизане на пазара от нови играчи, било то местни или чужди, ще изисква огромна начална инвестиция, 5-годишен опит и в някои случаи – вече направени сериозни инвестиции и открити работни места“, писаха икономистите от ИПИ.

През 2013 г. Данчо Ментата и Пламен Орешарски, тогава премиер, подеха поредната лобистка кампания в полза на хазарта. Тия двамата, колчем се докопат до властта, почват да правят поправки в Закона за хазарта. В полза на хазартните босове естествено. Бос по-точно.

За 9 месеца този кабинет („Орешарски“) три пъти разглеждаше и поправяше закона за хазарта. Анализатори считат, че се създава монопол на „определено лице” в тази област. Вицепремиерката Даниела Бобева също е била съпричастна към олигарха – в борда на тамън две сруктури“, писа Григор Лилов.

Ментата като председател на Комисията по бюджет и финанси и депутатът от БСП Петър Кънев предлагаха промяна в  начина на облагане на хазарта. От 15% върху събраните залози да стане 20%, но само върху печалбата. В. „Сега”: „БСП и ДПС се канят да направят данъчни подаръци на хазартния бизнес. Проектозакон предвижда налогът върху повечето видове игри на късмета да падне близо 3 пъти.” „Труд“: „Намаляват четири пъти данъка върху хазарта.”

То бива, бива, но бивол курбан не бива!

Данчо Ментата и другите менти ни омайваваха как с новите промени през 2014 г. ще се вдигнат приходите от данъка за хазартните игри от 120 млн. 135 млн. лв. Дрън-дрън! Промените в данъчното законодателство за хазарта рядко са имали нещо общо с грижата за приходите на хазната. Истината е, че всички промени досега са били лобистки!

Но Кадиев се разсмърдя и номерът не мина. Обаче в суматохата депутатите „пропуснаха” да запишат, че бинго зали, томболи и лотарийни игри се облагат с 15% върху всички събрани залози, както останалият хазарт. „Стандарт”: „Невинно недоглеждане в новоприетия Закон за хазарта освобождава бинго залите, организаторите на томболи и лотарийни игри от специфичния данък върху хазарта у нас. Те ще плащат само корпоративен данък от 10% върху печалбата, но не и налога от 15% върху всички събрани залози.“

Като имаме предвид, че законът се подготви под ръководството на големия финансист Йордан Цонев – Ментата, ние сме напълно убеден, че става дума за невинен пропуск и за нищо друго!

Гледам си бележките от време оно и виждам, че освен това лотариите са извадени от опеката на НАП и дадени на контрол от ДКЗ, който контрол щял да се извършва по справки, подавани от фирмите. Но за неверни  справки няма предвидена наказателна отговорност.

На 30.01.2020 г. министър Горанов заяви, че АДФИ е установила грешки в прилагането на закона от страна на Комисията по хазарта, довели до стотици милиони невнесени такси за организиране на хазартни игри.

Години наред Държавната комисия за хазарта, ръководена от Огнемир Митев и Александър Георгиев, не е забелязала, че държавната лотария и частната лотария плащат коренно различна такса за един и същи вид хазартна игра. Държавната плаща 15% върху залозите (тоест върху стойността на продадените лотарийни билети), а частната – 20% върху “таксите и комисионите за участие”, тоест върху значително занижена сума. Според Божков и неговите юристи и счетоводители, които работели „научно“, възможност за това им давал чл. 30 ал. 3 от Закон за хазарта.

Васил Божков: „Законът дава две възможности: по-широка база и следва по-нисък данък, по-тясна база с по-висок данък. Ние смятахме, защото работим научно, че при по-тясна база е по-добре за компанията. Но, всеки един билет, за всяка една игра е разписано от комисията какъв данък да плащаме.“

Както казваше колегата Зошченко, господин законът винаги се е отнасял почтително към парите…

И така да обобщим. Промените в данъчното законодателство за хазарта рядко са имали нещо общо с грижата за приходите на хазната. Всички промени досега са били лобистки! Обслужвали са интересите на големите в този бизнес, главно на Васил Божков! Медии, партии, депутати, министри, премиери – всички грижливо „завиваха краката на спонсорчето“ да не настине. Грижеха се да печели повече, охраняваха негласно установения му  му монопол. И така в престъпната връзка с политиката и политиците се роди и порасна огромният за страната ни бизнес на Божков. И съвсем логично ще стане жертва на същата престъпна връзка. Цялата тази история е бандитска саморазправа и няма нищо общо със законите и правовата държава.

 

 

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2020/01/31/4023499_lotariiata_v_bulgariia_-_riaduk_sluchai_na_nereguliran/?fbclid=IwAR2xvSLCXHNzzUC_1awB79wACnPdw82SwlQY1hlceA9jkGaBHV7ZL8ev5bM

Лотарията в България - рядък случай на нерегулиран частен бизнес

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 20 часа, nik1 said:

Медии, партии, депутати, министри, премиери – всички грижливо „завиваха краката на спонсорчето“ да не настине.

В България приходите от хазарт са 3 процента от БВП /не броим тук производителите на машини за хазарт, които са в топ 10 в света, това е една от най-развитите индустрии в България/.

В САЩ, където е съсредоточен най-големия хазартен бизнес в света приходите от хазарт са 0.8 процента от БВП, в света като цяло те са 0.5 процента от БВП, значи България изпреварва 6 пъти света по приходи от хазарт и 4 пъти САЩ, браво.

От тези 3 + млрд лева годишно от хазарт повече от 1 млрд. са от лотарии, предимно на частни оператор/и с лиценз.

И сега, след като един от тези оператори, титулуван "спонсорчето" не без основание, включи вентилатора, в който имаше мръсотии, които опръскаха и него, какво се случва: идва на бял кон Законопроекта Симеонов, който вече мина на първо четене в НС и предвижда всички лотарии да се одържавят.

Обаче това не значи, че хазартът с лотариите ще стане по-малко оборотен, според мен, а само, че ще бъде под шапката на държавата.

Казината, онлайн залаганията и т.н., засега си остават както си бяха. Търси се ново "спонсорче", май :)

Link to comment
Share on other sites

Хахах, 300 мил. приходи😀 Ако имахте възможност за анализ , подробен, от тези приходи бихте рзбрали приблизителните проценти на <изпраните пари>. От колко години вече хазарта в БГ е най тясно обвързан с държавната престъпна икономика, казвам държавната, защото наркотрафик, трафик на бежанци и хора, горива, стоки и пр. е политика на държавно/олигархично ниво. 

Гледайте в Свиленград, големите казина там са построени иконтролирани от групировките на турската мафия в сътрудничество с българската държава на най високо правителствено ниво.Там е една компактна перачница на турския и турскобългарския криминален трафик.

Божковите фирми са част от <кръговрата на милиционерския бизнес>, друга една страна за <пране> са един бизнес за органични синтезни продукти за лекарства и пр на един <гелосан> субект работещ под напътствия, контрол и закрила на едни групировки от служби на Голям Брат и местни и балкански <милиционери>

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 29 минути, laplandetza said:

Хахах, 300 мил. приходи😀 Ако имахте възможност за анализ , подробен, от тези приходи бихте рзбрали приблизителните проценти на <изпраните пари>. От колко години вече хазарта в БГ е най тясно обвързан с държавната престъпна икономика, казвам държавната, защото наркотрафик, трафик на бежанци и хора, горива, стоки и пр. е политика на държавно/олигархично ниво. 

Гледайте в Свиленград, големите казина там са построени иконтролирани от групировките на турската мафия в сътрудничество с българската държава на най високо правителствено ниво.Там е една компактна перачница на турския и турскобългарския криминален трафик.

Божковите фирми са част от <кръговрата на милиционерския бизнес>, друга една страна за <пране> са един бизнес за органични синтезни продукти за лекарства и пр на един <гелосан> субект работещ под напътствия, контрол и закрила на едни групировки от служби на Голям Брат и местни и балкански <милиционери>

Написал съм 3 млрд. лева

Преди 1 час, Б. Киров said:

От тези 3 + млрд лева годишно от хазарт

което не е 300, а 3000 млн. лева, според пресмятанията на Безлов, а и тези на НАП, според данъчните отчети:

2020-01-22_190450.thumb.jpg.49d359636d7024fc5e637e37707e7dbb.jpg

Тези са според НАП за 2015 и за първите 20 фирми /вижда се чии са/, които формират около 80 процента от цялото, но за 4 години оборотите рязко са скочили нагоре, така че приемам цифрите на Безлов за над 3 млрд. за приемливи.

Съгласен съм, че през хазарта става голямо пране на пари, то това е така навсякъде, защото особено през казината куче влачи диря няма, там печалбите са трудни за фиксиране, както и загубите; още повече за онлайн залаганията, където се работи и в криптовалути, идеални за изпиране и т.н.

Тук обаче говорим само за официално фиксирани суми, според данъчни документи, те са въпросните над 3000 млн. лева годишно. Отделен въпрос за данъците, които са едни от най-щадящите в България спрямо хазарта в ЕС, реално законът е отворил широки врати за спестяване на данъци - общо приходите от тези 3000 плюс милиона миналата година са към 170 млн., ще рече реално около 5 процента.

Link to comment
Share on other sites

Имах в предвид на шега 300 мил , милиарда , но съкратих неправилно😀 От гледна точка на народонаселението , няма полза от хазарт на дребно, т.е да бъдат увлечени бедни, нещастни хора, според мен трябва да се ограничи. Перачниците да стават без масова постановка, т.е в казина и градчета на греха😀

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 5 минути, laplandetza said:

Имах в предвид на шега 300 мил , милиарда , но съкратих неправилно😀 От гледна точка на народонаселението , няма полза от хазарт на дребно, т.е да бъдат увлечени бедни, нещастни хора, според мен трябва да се ограничи. Перачниците да стават без масова постановка, т.е в казина и градчета на греха😀

По принцип е така, и моето мнение е такова, но на практика не знам как точно ще стане. Ще се компенсира, според мен, забраната с нелегален хазарт. В Китай /континентален без Хонг Конг и Макао/ официално хазартът е забранен от държавата, но се изчислява, че нелегалния оборот е около 150 млрд. долара, почти колкото в САЩ, където е легализиран. В САЩ спортните залози са били забранени до 2018, когато е приет закон, че ги разрешава с редица регламенти. Забраната е била от 1992, наложена с мотив, че залозите за спортни надпревари компрометират самите спортове - уговорени мачове /познато нали/ и корупция.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 минути, laplandetza said:

От гледна точка на народонаселението , няма полза от хазарт на дребно, т.е да бъдат увлечени бедни, нещастни хора, според мен трябва да се ограничи.

Десет хиляди българи са спечелили над пет хиляди (5 000) лева всеки поотделно досега от "търкащите" билетчета на Божков. Но ти искаш да отнемеш и малкото,малки печалби на десетки хиляди българи и да ги дадеш на държавата?! Защото държавата е най-големият мошеник в България. Спомнете си когато в два поредни тиража на държавното тото 6/49 се паднаха шест еднакви числа!!!

Link to comment
Share on other sites

Преди 2 минути, deaf said:

Десет хиляди българи са спечелили над пет хиляди (5 000) лева всеки поотделно досега от "търкащите" билетчета на Божков. Но ти искаш да отнемеш и малкото,малки печалби на десетки хиляди българи и да ги дадеш на държавата?! .............

Хмм, шегуваш ли се?, за мен е обидно да се хабя да пиша.....................................

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 13 минути, deaf said:

Десет хиляди българи са спечелили над пет хиляди (5 000) лева всеки поотделно досега от "търкащите" билетчета на Божков. Но ти искаш да отнемеш и малкото,малки печалби на десетки хиляди българи и да ги дадеш на държавата?! Защото държавата е най-големият мошеник в България. Спомнете си когато в два поредни тиража на държавното тото 6/49 се паднаха шест еднакви числа!!!

Сметката при всеки хазарт е обикновено, че от оборот 100 процента се изплащат 50 процента, това е в идеалния случай. Така че ако 10 000 българи са спечелили по 5000 лева, 20 000 българи трябва да са загубили по 5000 лева, за да спечели и оператора. Само ако погледнете първите две цифри - оборот-печалба - в таблицата, която съм постнал, ще го видите ясно, при над 300 млн. лева оборот, операторът е декларирал печалба над 50 млн., като е приспаднал всичките си разходи по организация и реклама, ще рече те са дошли в джоба му от загубилите играчи. Това си е пряк удар срещу бюджета, защото той е взел 20 процента от тази печалба в конкретната схема, а трябва да подпомага олекнали със 150 млн. граждани социално, тоест от единия джоб в другия, но много по-малко за бюджета и по-тежко за него, а в крайна сметка за всички, защото бюджета си компенсира с по-тежки данъци и акцизи недостига, както винаги.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Според мен големия проблем с хазарта е в данъчното облагане, а не в конкретен човек, опериращ частно в хазарта и дори не в ролята на държавата като хазартен оператор. Данъците върху хазарта са едни от най-ниските в света, а това в съчетание с агресивната промотираща хазарта реклама и психиката на бедните хора, каквито са мнозинството в България, поражда своеобразна пандемия от хазартна треска, която граничи със заболяване:

https://bovegas.com/blog/casino-wiki/gambling-taxation-in-different-countries/

Като се сравнят данъците с други държави, може да се види валидността на това твърдение. И като се намесят корумпирани чиновници и политици, стигаме до поредната буря в чаша вода, разиграваща се сега, но тя няма по същество да промени статуквото, а само ще размести фигурите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като цяло окей анализ, само не разбирам защо всичко отново се свежда само до Пеевски, а сега излиза, че и Валери Симеонов му бил поредната маша. Това си е стара идея на Симеонов и партията му, още от преди да започнат предполагаемите лобистки игри в хазарта - т.е. още докато Националната лотария (Божков) и Лафка (Пеевски) си живееха в една прекрасна симбиоза.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 2.02.2020 г. at 11:31, Б. Киров said:

Написал съм 3 млрд. лева

което не е 300, а 3000 млн. лева, според пресмятанията на Безлов, а и тези на НАП, според данъчните отчети:

2020-01-22_190450.thumb.jpg.49d359636d7024fc5e637e37707e7dbb.jpg

Тези са според НАП за 2015 и за първите 20 фирми /вижда се чии са/, които формират около 80 процента от цялото, но за 4 години оборотите рязко са скочили нагоре, така че приемам цифрите на Безлов за над 3 млрд. за приемливи.

Съгласен съм, че през хазарта става голямо пране на пари, то това е така навсякъде, защото особено през казината куче влачи диря няма, там печалбите са трудни за фиксиране, както и загубите; още повече за онлайн залаганията, където се работи и в криптовалути, идеални за изпиране и т.н.

Тук обаче говорим само за официално фиксирани суми, според данъчни документи, те са въпросните над 3000 млн. лева годишно. Отделен въпрос за данъците, които са едни от най-щадящите в България спрямо хазарта в ЕС, реално законът е отворил широки врати за спестяване на данъци - общо приходите от тези 3000 плюс милиона миналата година са към 170 млн., ще рече реално около 5 процента.

Не мога да отворя файла

Игралните зали, казината и игрите със залаганията се облагат и върху оборота, а лотариите се облагат само с 8 процентен данък печалба.

On 2.02.2020 г. at 13:06, sir said:

Това си е стара идея на Симеонов и партията му

Законът се различава  от първия законопроект на Симеонов, а бъдещето ще покаже Кой ще бъде частния/частните оператори на държавната лотария (и ако  законът не бъде бламиран от КС като протоворечащ на Констутицията)

Не знаем какви са договорките днес, или с какво разполага (или е изнамерило) на  "трупчета" ДАНС или прокуратурата (които са под контрола на ДПС и  Пеевски)  срещу Симеонов. 

Във всеки случай с бизнеса на Божков е свършено,независимо дали е плащал (според закона) данък печалба или не.;

Аз лично мисля че Божков е бил изряден спрямо закона -т.е. ползвайки законните вратички- е бил изряден платец (разполага с армия финансисти и юристи, а и досега финансовото министерство не е изявило претенции за дължене на данъци) . Това ще се види при съдебния процес.

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

ПС

Малко история

Лобисткият закон на ГЕРБ от 2013 г  е направен за Божков, който единствен има  мрежа за оф-лайн залагания

С този закон (промяна) се "удрят" он-лайн залаганията  с административи пречки и много високо данъчни облагане 

т.е Законът може да се нарече "Божков" 

https://www.palmsmerkur.com/как-промените-в-закона-за-хазарта-зася/

Цитирай

Основната промяна настъпва при облагане на онлайн и на традиционните залагания, като за офлайн залаганията се запазва досегашният данък от 15% върху направените залози, а за онлайн се въвежда- двукомпонентно облагане от твърда такса и процент върху разликата между залозите и печалбата. Двукомпонентно означава, че таксата се състои от две суми. Първата е фиксирана и е на стойност 100 000 лв. Заплаща се еднократно от организатора. Вторият компонент е сума в размер на 20 % от разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, а за залагания, за които се събират такси и комисионни за участие, върху стойността на получените такси и комисионни.

 

 

 

Цитирай

 

Драмата започва в средата на управлението на ГЕРБ, които вкарват един откровено лобистки закон. Сайтовете за онлайн залагания на практика се забраняват. Това става по 2 механизма - финансов и бюрократичен.

Финансовият - бетинг операторите трябва да платят 15% данък върху оборота си, за да се регистрират у нас. За разлика от българското тото, което прибира половината от залозите и разпределя само 50% от парите като печалби, бетинг операторите имат друга политика. Те разпределят поне 90%, а в много от случаите - 97% от заложените пари. В това е и тайната на успеха им. И тези скромни наглед 3% им осигуряват печалби от порядъка на стотици милиони на оператор  световен мащаб.

Естествено, че няма да се намери луд, който да плати 15%, за да върти бизнес, от който е на загуба. Нито гиганти, които спонсорират най-големите футболни клубове по света, ще си променят успешния бизнес модел, заради малка България.

Но дори да се намери такъв луд, ГЕРБ се погрижват да го неутрализират. Бетинг операторите трябва да се регистрират в България по процедури, които ще бъдат описани в подзаконова наредба. Година след приемането на закона такава наредба още не е написана. Т.е. - и да иска някой, няма как да се регистрира.

Лобисткият закон на ГЕРБ е писан в полза на Васил Божков. Той е на практика единственият, който има офлайн мрежа за залагания. Така на неговите фирми се осигурява добър аванс.

 

 

 

 

 

 

Какво става през 2014 ?

При една поредна промяна  на Закона за хазарта  - законът е внесен от Цонев в края на 2013, но при  последното четене лотариита са изпуснати от основният текст и попадат в най-лекия режим на облагане.

Божков навлиза и в лотарията

 

Цитирай

За разцъфтяването на бизнеса на двете частни лотарийни компании помогна и първото правителство на Бойко Борисов. То разреши този тип хазарт да се продава навсякъде и оборотът му миналата година е достигнал 250 млн. лв.

Скъпият пропуск

През 2013 г. при кабинета "Орешарски" бяха направени промени в Закона за хазарта, с които от 1 януари 2014 г. се промени начинът на облагане на хазартните игри. Тогава бяха пропуснати бинго залите, организаторите на томболи и лотарийни игри и турнирите с игра на карти. Впоследствие депутатите определиха действието си като "недоглеждане", но не го промениха.

 

https://clubz.bg/93403-kadiev_propuskyt_za_oblagane_na_lotariqta_spestil_na_haznata_polovin_milion

 

В 2018 -та ГЕРБ пращат законопроекта на В Симеонов за..... нотификация (правап В.Сименов ....за "зелен хайвер" както се казва)

 

 

-------------------------------------

Е питаме се се какво става днес? Как така досега Божков няма проблеми (дори му направиха  закон, с който да си узакони нелегалната колекция от артефакти) и изведнъж става обвиняем и преследван?

 

 

Възможно обяснение: Става  преврат, или чистка, спуснати от най-високото  (по-високо от Борисов са "Сараите")

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 38 минути, nik1 said:

Възможно обяснение: Става  преврат, или чистка, спуснати от най-високото  (по-високо от Борисов са "Сараите")

 

А по-високо от сараите е Вашингтон. Притискат ни от там, затова и прокуратурата се задейства след  посещението си там. Сага чакам с интерес и на кого ще бъде забранено да посещава САЩ (ще е интересно ако е Р. Радев, за взет подкуп от Грипен).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 7 часа, nik1 said:

Не мога да отворя файла

bff7ba0d1d1f2c2b69b16982f52bb6fb.jpg

Нещо не е наред със сайта с качването на изображения, това го поствам от външен линк.

Преди 2 часа, nik1 said:

Е питаме се се какво става днес? Как така досега Божков няма проблеми (дори му направиха  закон, с който да си узакони нелегалната колекция от артефакти) и изведнъж става обвиняем и преследван?

 

 

Възможно обяснение: Става  преврат, или чистка, спуснати от най-високото  (по-високо от Борисов са "Сараите")

 

Преди 1 час, Dobri_I said:

А по-високо от сараите е Вашингтон. Притискат ни от там, затова и прокуратурата се задейства след  посещението си там. Сага чакам с интерес и на кого ще бъде забранено да посещава САЩ (ще е интересно ако е Р. Радев, за взет подкуп от Грипен).

Възможно е, ние простосмъртните откъде да знаем:) Според мен цялата работа е много по-проста и донякъде случайна: големия "бос" сам настъпва "мотиката"/малкия бос, като не съобразява, че тя има и дръжка, "мотиката" се изправя и го удря по главата; тук въпросната "мотика" сам разказва за хронологията на тези последователни действия:

https://www.mignews.info/shefat-na-efbet-parvi-se-opalchihme-na-vasil-bozhkov-video/

Впоследствие за веригата от събития може да са се закачили и други лица и институции, но кой да ти каже.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 1.02.2020 г. at 13:20, nik1 said:

Държавната плаща 15% върху залозите (тоест върху стойността на продадените лотарийни билети), а частната – 20% върху “таксите и комисионите за участие”, тоест върху значително занижена сума. Според Божков и неговите юристи и счетоводители, които работели „научно“, възможност за това им давал чл. 30 ал. 3 от Закон за хазарта.

Васил Божков: „Законът дава две възможности: по-широка база и следва по-нисък данък, по-тясна база с по-висок данък. Ние смятахме, защото работим научно, че при по-тясна база е по-добре за компанията. Но, всеки един билет, за всяка една игра е разписано от комисията какъв данък да плащаме.“

 

On 4.02.2020 г. at 14:42, nik1 said:

Аз лично мисля че Божков е бил изряден спрямо закона -т.е. ползвайки законните вратички- е бил изряден платец (разполага с армия финансисти и юристи, а и досега финансовото министерство не е изявило претенции за дължене на данъци) . Това ще се види при съдебния процес.

Точно така, следвайки буквата на закона, Божков е бил изряден платец, спрямо тази буква. Той сам казва по този повод:

278572167_Untitled1.jpg.d2fc17446229bdfbd044bc2d899886f9.jpg

https://trud.bg/%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/

И ако погледнем отчета за 2015, специално за Ню Геймс и Български спортен тотализатор, нещата изглеждат така:

 

bff7ba0d1d1f2c2b69b16982f52bb6fb.jpg

Ню Геймс на Божков имат оборот от 376 млн. лева и печалба от 54 млн. лв., те са платили 20 процента върху печалбата данък, тоест 10.8 млн. лева

Български спортен тотализатор имат оборот 167 млн. лева върху който са платили 15 процента такса, тоест около 25 млн. лева; ако е трябвало да плащат върху печалбата, такава няма, те са били на загуба с 3.6 млн. лева

Ако фирмата на Божков е трябвало да плати 15 процента върху оборота, то това е щяло да бъде около 56 млн. лева, тоест първо тя остава без печалба, второ разликата е 45 млн. с това, което са платили.

И тук влизаме в абсурден кръг, защото ако частната фирма не е инвестирала огромни суми за реклама, тя не може да реализира никаква печалба, а държавната си е позволявала да работи на загуба, защото за държавния собственик/чиновник и загубата е все печалба, заплатите и премиалните си вървят, справка БДЖ.

Затова новият проектозакон на Горанов предлагаше общо облагане на печалбите с 25 процента /Соломоново решение, но така и не стигна до четене в парламента, беше оттеглен.

За българските законотворци не е необходимо да откриват данъчното колело, то вече отдавна е открито в страните от ЕС и на други места, просто могат да компилират най-рационалните елементи от данъчното облагане върху хазарта. А дано ама надали ще стане, според мен, защото има и други неща тук.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 минути, Б. Киров said:

Затова новият проектозакон на Горанов предлагаше общо облагане на печалбите с 25 процента /Соломоново решение, но така и не стигна до четене в парламента, беше оттеглен.

За българските законотворци не е необходимо да откриват данъчното колело, то вече отдавна е открито в страните от ЕС и на други места, просто могат да компилират най-рационалните елементи от данъчното облагане върху хазарта. А дано ама надали ще стане, според мен, защото има и други неща тук.

В българските условия данък върху приходите е по-доброто решение (лично мнение). В нашата действителност печалбите могат да се манипулират лесно чрез подставени лица.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 8 минути, Dobri_I said:

В българските условия данък върху приходите е по-доброто решение (лично мнение). В нашата действителност печалбите могат да се манипулират лесно чрез подставени лица.

Съгласен съм, то така и остава в новия проекто-закон - 15 процента от приходите без възможност за тълкуване. Но има и други по-гъвкави и обществено-полезни схеми, например тази:

"Във Великобритания държавата е предоставила правата за организиране на лотариите на частен оператор, но той разполага само с 5% от постъпленията от залози, допълнително има 5% за разпространителите, а останалите средства се разпределят - 50% за печалби, 12% данък и 28% за специален фонд, който финансира социални проекти. "

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2020/01/31/4023499_lotariiata_v_bulgariia_-_riaduk_sluchai_na_nereguliran/

Такава схема, например, автоматично ще убие апетита на частните оператори да правят големи бързи пари и ще останат по-малки играчи на този пазар, задоволяващи се с много по-умерени печалби. И хазартната треска естествено ще утихне.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 22 часа, Б. Киров said:

Възможно е, ние простосмъртните откъде да знаем:) Според мен цялата работа е много по-проста и донякъде случайна: големия "бос" сам настъпва "мотиката"/малкия бос, като не съобразява, че тя има и дръжка, "мотиката" се изправя и го удря по главата; тук въпросната "мотика" сам разказва за хронологията на тези последователни действия:

https://www.mignews.info/shefat-na-efbet-parvi-se-opalchihme-na-vasil-bozhkov-video/

Впоследствие за веригата от събития може да са се закачили и други лица и институции, но кой да ти каже.

https://www.mignews.info/shefat-na-efbet-parvi-se-opalchihme-na-vasil-bozhkov-video/

Цитирай

Цветомир Найденов, собственик на компанията Efbet, разкри снощи в предаването „Евродикоф“ на Сашо Диков в телевизия „Евроком“ подробности за скандалите около собствеността на дружеството и заканите от страна на Васил Божков, че ще го ликвидира. Прокуратурата обяви, че провежда разследване за изнудване през 2017 г., като са изискани официални справки от Държавната комисия по хазарта налагани ли са принудителни административни мерки по реда на  Глава четвърта от Закона за хазарта по отношение на  дружествата „ЕФБЕТ“ ООД, „ЕВРОФУТБОЛ“ ООД, „ЕФБЕТ ПАРТНЕРС“, „НОВЕ ХОЛДИНГ“ АД, „ ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД“.

Минали са 2 години и половина от тогава. Прокуратурата не е стигнала до обвинения (не е изготвила обвинения) срещу Божков,  до преди няколко дни. 
Самият  Найденов не обявява своевременно  в мейнстрийма или публично за тези скандали до края на 2019, когато започва да дава интервюта за скандали, изнудвания и нарушения на данъчното право, което според него извършва  Божков

Днес  Найденов говори свободно, а прокурата се задейства като шпиц команда..

Цитирай

Впоследствие за веригата от събития може да са се закачили и други лица и институции, но кой да ти каже.

Точно, а ние ( и не само ние ) се питаме кой и какво.

 

On 4.02.2020 г. at 19:57, Dobri_I said:

А по-високо от сараите е Вашингтон. Притискат ни от там, затова и прокуратурата се задейства след  посещението си там. Сага чакам с интерес и на кого ще бъде забранено да посещава САЩ (ще е интересно ако е Р. Радев, за взет подкуп от Грипен).

И аз чакам с интерес списъка с лицата , за които ще има забрана за посещение в САЩ.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30416223.html

За Радев няма данни да е взимал подкуп от Грипен, и не е разследван в САЩ или където и да е , но аз лично ще се разочаровам от управлението на САЩ, ако един от следните - Пеевски, Доган или Цацарoв не e в списъка.

Пеевски е известен в цял свят като корпулентен олигарх и бизнесмен, ответник е в САЩ по дело по RICO (във връзка с КТБ случай),
https://liberta.bg/в-съда-в-сащ-е-внесен-иск-срещу-пеевски-цеко-минев-бнб-пиб-втб-квесторите-на-ктб

Има забрана за влизане в Република Турция, освен това заедно с Цацаров са обекти на раследване/проверка по Магнитски:
http://burgas-podlupa.com/предложенията-за-санкции-на-пеевски-и-цацаров-по-закона-магнитски-отиват-при-тръмп

 

От друга страна:

Херо Мустафа: "САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име. Причината е, че защото смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Това ще бъде само първото име, но после ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността на приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки.Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни”.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами ще видим.

Доган не е на 100%. Пеевски може (10-15% вероятност), но той е само лице - с него или без него все тая (е ще има медиен шум, но до там).

Цацаров - абсурд. Него го викаха на инструктаж във Вашингтон.

Според мен ще ударят силно про-руските партии (БСП, Воля, Атака), както и протежетата им в институциите.  То вече прокуратурата започна - бизнеса на Черепа (един от последните БСП олигарси), атаката срещу про-руския Радев и т.н.

А, ако демократите (със засилващо се комунистическо крило) в САЩ продължават с цирковете си, може да го отнесе и протежето им ДБ (това в кръга на шегата).

 

Сега сериозно. В момента САЩ няма да ударят правителството, просто защото ако ГЕРБ паднат от власт след тях идва БСП/ДПС (които са с командване от Москва).

Редактирано от Dobri_I
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Няма какво да гадаем:

https://www.dw.com/bg/първият-българин-в-черния-списък-на-сащ-кой-е-андон-миталов/a-52268566

Преди 2 часа, nik1 said:

Минали са 2 години и половина от тогава. Прокуратурата не е стигнала до обвинения (не е изготвила обвинения) срещу Божков,  до преди няколко дни. 
Самият  Найденов не обявява своевременно  в мейнстрийма или публично за тези скандали до края на 2019, когато започва да дава интервюта за скандали, изнудвания и нарушения на данъчното право, което според него извършва  Божков

Днес  Найденов говори свободно, а прокурата се задейства като шпиц команда..

Съгласен съм, минали са 2 години, но през 2017 Найденов е "клекнал" на натиска на Божков и му е джиросал 51 процента от Еврофутбол, не е извадил тогава най-силния си коз, а именно информацията с "двойното отчитане на данъци", той се е жалвал единствено за заплахи.

Сега /през октомври/, след като прокуратурата нахлува в офисите му по сигнал /от кого ли подаден?, впрочем той казва от кого/, Найденов вади данъчните отчети от 4 години назад и ги размахва пред медиите. Очертава се грандиозен скандал, ако прокуратурата си направи пас, сребърния куршум на Найденов с "неплатените" данъци отива право в Комисията по хазарта, а оттам може да повали цялото правителство, защото кой е назначавал тази комисия и кой всъщност я контролира. И тук е задействал инстинктът за самосъхранение, който го има във всяка група, претендираща да е екип или отбор, а правителството е такава група: ако не реагират изтичат в канала групово, нещо трябва да направят, иначе губят властта. Прокурорът, дали с или без съгласието на правителството, осъзнава критичността на ситуацията и включва цялата сила на закона, която е дадена в ръцете му.

Медиите, особено ония с тлъстите рекламни бюджети, отначало се правят на ощипани моми и мълчат като комунисти на разпит, но има интернет и някои периферни медии също пропускат виковете за корупция надавани от Найденов. Най-сетне ударът, насочен срещу Найденов сменя посоката си и пада върху другото лице, което е започнало всичко, иначе си отива правителството, ако се прави, че не вижда и не чува нищо, няма начин да избяга от грандиозен скандал, просто е невъзможно, дори и да има най-голямото желание.

п.с. Пропуснах най-важното - от Найденов е поискано без право на отказ да прехвърли и 51 процента от Ефбет през юни или юли м.г., той го споменава, нещо което дръпва спусъка на неговата "гласност". С една дума, идва му "в повече", а другата страна изглежда си е "повярвала в повече".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А пък днешното управление ГЕРБ/ДПС не е командвано от Москва, щото??

Вижте  "балканския" поток с какви заеми се строи, колко е "печеливш"  за България (той не беше печеливш  при  пазарните тестове - при 90 процента резервиран от  газпром вход и 80 процента изход) , камо ли сега, .когато им припари и се направиха на големи европейци та приеха че процентите за газпром са 50 (както е газовата директива) , вижте как всички  български партии (без НФСБ) в парламента се отказаха от неустойките по трансбалканския, когато Теменужка Петкова предложи това в НС. 

вижте  че още не построен гръцко-българския конектор/реверсор , и че не се говори нищо пред народа на BRUA и Еastring 

 

Цитирай

 

Забравих и Eastring

https://www.reuters.com/article/easterneurope-gas/demand-for-slovakias-eastring-gas-pipeline-could-hit-12-bcm-in-first-year-study-idUSL8N1W63ZX

Eastring  се очаква да бъде финасиран от от ЕС

За BRUA споменах в темата, за термионала в Александруполи също

Тази статия е на български

https://gradat.bg/news/2017/06/20/2992633_eastring_i_brua_ostavat_dva_ot_nai-logichnite_gazovi

Забележка:  BRUA е финансиран от ЕИБ

 

Ако още някой не разбрал... (изклювам Душко който е неспасяем)

Не може да става дума за  възможен дефицит на газ за България  -   намеците за прекратяване на транзита през Украйна, както обясних, не могат да се реализират.

Остава да видим колко ще платим отгоре за т.н. Балканския поток (колко ще е неизгоден и колко ще се доплаща от редовия грабданин данъкоплатец) , с които  средства бъдат удовлетворени финансови интереси и сметки , различни от тези на редовите  граждани 

 

 

-вижте и как се изказва Борисов за черноморската отбрана на НАТО  - беларуския президент би се изчервил

-вижте че нямаме и заловен и един руски агент

-арестуват  тинейждърки за графити върху паметниока на съветската армия (все едно сме 16-та реепублика на СССР, и живеем по времето на Вишински)

-не позвялват други знамена освен руските на Шипка

-вижте  и какво ни чака с Белене

 

ГЕРБ надминаха и БСП в това да се слагат на Путин и Москва, и да промиват мозъците на българите как без руския газ и руско-турската  тръба сме  загубени, как военните кораби на НАТО плашели руските туристи   (аз съм виждал руски дечица в Бургас да  се радват на американски разрушител) - ми да дадем за скраб нашите кораби да не плашат руските туристи и да фораме руските тогава, , как без Белене и Русия няма да имаме ток

(ГЕРБ правят всичко за да баталясят  Марица-Изток -2, т,е не правят нищо в обратна  посока,какво правят Полша, ФРГ и Румъния, само за да може  Атомстройекспорт да си реализира  печалбите, а ние да поемем ядрения риск)

 

Но са достатъчно хитри и тарикати да се пишат за приятели на САЩ, а САЩ благосклонно  се правят че уж им вярват.

 

 

Цитирай

Сега сериозно. В момента САЩ няма да ударят правителството, просто защото ако ГЕРБ паднат от власт след тях идва БСП/ДПС (които са с командване от Москва).

Ударят упралението  даже по-високо - емблемата на :ГЕРБ - специализирания съд

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 часа, nik1 said:

 

Вижте  "балканския" поток с какви заеми се строи, колко е "печеливш"  за България (той не беше печеливш  при  пазарните тестове - при 90 процента резервиран от  газпром вход и 80 процента изход) , камо ли сега, .когато им припари и се направиха на големи европейци та приеха че процентите за газпром са 50 (както е газовата директива) , вижте как всички  български партии (без НФСБ) в парламента се отказаха от неустойките по трансбалканския, когато Теменужка Петкова предложи това в НС. 

вижте  че още не построен гръцко-българския конектор/реверсор , и че не се говори нищо пред народа на BRUA и Еastring

-вижте и как се изказва Борисов за черноморската отбрана на НАТО  - беларуския президент би се изчервил

-вижте че нямаме и заловен и един руски агент

-арестуват  тинейждърки за графити върху паметниока на съветската армия (все едно сме 16-та реепублика на СССР, и живеем по времето на Вишински)

-не позвялват други знамена освен руските на Шипка

-вижте  и какво ни чака с Белене

1. За "Балкански поток" мисля заемите са от КСА. Дали ще е рентабилен нямам представа, но дори да е ще е минимално. Тук си прав.

2. Твърдо съм против български бази да се ползват от традиционни противници (били те и настоящи съюзници). Още по-против съм български военни части да са под турско или румънско командване.

3. То имали някой заловен в разградения ни двор? Тук си прав.

4. И аз не понасям паметниците на СА, но вандализмът си е вандализъм.

5. На Шипка място имат само знамената на България и Руската империя. Единствено Руската федерация се счита на пълноправен наследник на Руската империя, така че нормално.

6. За Белене мнението ми е ясно от години - да се строи от частен инвеститор, без държавни гаранции (на 99% няма да има такъв инвеститор). ББ само лавира по  проблема. От друга страна ако се затворят нашите ТЕЦ (заради зелената сделка) наистина ще се нуждаем от базови мощности. Вносът обаче ще е по-евтин - изплатени румънски АЕЦ и турски ТЕЦ (обаче Турция не плаща емисии). ПП Време е ЕС да се заеме с Турция (да я извади от митническия съюз), която се ползва от общия пазар, но не спазва ограничаващите икономиката евро-регулации.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, Dobri_I said:

На Шипка място имат само знамената на България и Руската империя. Единствено Руската федерация се счита на пълноправен наследник на Руската империя, така че нормално.

А на Румъния, а защо не и на Сърбия и Черна гора? :)

... Живеем в свободна страна..Всеки може да развява каквото си иска знаме..

 

Преди 1 час, Dobri_I said:

4. И аз не понасям паметниците на СА, но вандализмът си е вандализъм.

 

Само че говорим за деца, и за случай, които не касае повдигане на обвинения по член 325, ал. 1

https://www.webcafe.bg/id_1304118037

 

 

 

Цитирай

Твърдо съм против български бази да се ползват от традиционни противници (били те и настоящи съюзници). Още по-против съм български военни части да са под турско или румънско командване.

 Е да... ама настоящите  съюзници ни  пазят от настоящите неприятели . по точно - от агресивния настоящ неприятел, който изобщо не се вълнува от състоянието на българския морски туризъм, изтъкнат като агрумент.. https://www.mediapool.bg/rusiya-prodalzhava-provokatsiite-v-blizost-do-balgarskoto-vazdushno-prostranstvo-news299116.html

"Няма вечни приятели и вечни неприятели, има само вечни интереси"

 

Цитирай

Още по-против съм български военни части да са под турско или румънско командване.

Съвместните  съюзнически  сили, в които България участва съвместно с  Турция и Румъния имат ротационно командване..

https://armymedia.bg/archives/100423

 

Цитирай

Твърдо съм против български бази да се ползват от традиционни противници (били те и настоящи съюзници).

И кой е казал, че съюзническите кораби няма да са в своите си бази ???

Как си предствяте румънските или турски разрушители и фрегати да са док в Атия? Вие сериозно ли?

 

 

 

 

Цитирай

За Белене мнението ми е ясно от години - да се строи от частен инвеститор, без държавни гаранции (на 99% няма да има такъв инвеститор). ББ само лавира по  проблема.

е то няма как Белене да стане без гаранции, а според мен ББ не "лавира" , а "блъфира" (на този етап) че няма да има гаранции..:

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...