Отиди на
Форум "Наука"

Когнитивното нетърпение -- пътят към оглупяването


Recommended Posts

  • Потребител

Ако имате търпение:ab: прочетете тази статия. Може и да е полезна... за някого.

https://psychology.framar.bg/когнитивното-нетърпение-пътят-към-оглупяването

"Когнитивното нетърпение (Cognitive Impatience) се среща все по-често. Толкова е често, че можем да го класифицираме като „проклятието на нашата прекалено свързана ера“. Говорите с човек. Той ви слуша. Или поне така изглежда. Мислите, че сте свързани емоционално, че сте предали онова, което искате да му кажете. По-късно обаче откривате, че този човек не е разбрал почти нищо от казаното. И на следващия ден той дори не го помни. Това е когнитивното нетърпение, най-прекият път към оглупяването.

Какво е когнитивното нетърпение?
Кога за последен път прочетохте текст от началото до края, без да се отегчите, без да се уморите, без да прекъснете четенето си, за да направите нещо друго, без да се разсейвате и изпитате желание да преминете към нещо друго „по-интересно“?

Тази неспособност да се запази вниманието, съсредоточено върху една единствена задача, е онова, което професорът по литература Марк Едмъндсън нарича когнитивно нетърпение. Този професор осъзнава, че много студенти активно избягват класическата литература от деветнадесети и двадесети век, защото нямат търпението да четат по-дълги и по-плътни текстове, отколкото обикновено срещат в интернет.

Той въвежда определението „Когнитивно нетърпение“, което се отнася до неспособността да се обърне внимание по време, необходимо за разбиране на сложността на една мисъл или аргумент. Когато не обръщаме внимание и сме жертви на нетърпението, ние не само не разбираме сложни идеи, но дори не можем да запомним по-простите идеи."

И т. н.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 минути, Шпага said:

Това е когнитивното нетърпение, най-прекият път към оглупяването.

Добре дошла! 😊

Ами-и-и, май повечето тук сме го минали тоя "път...". 🙄

Сега, няма "назад", а  "кръгом и пак напред", както казват в казармата.😎

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абсолютно съм съгласен, да сравня дори със себе си и с мои близки и познати - хора които са доста информирани и знаещи, горе-долу предвиждат/или вече знаят,имат мнение по въпроса и някак нямат търпение да се доизкажеш/доизразиш и вече отговарят и допълват, (впрочем подобно е и отношението на не твърде информираните и знаещи ). Изглежда че това е резултат от забързаното ежедневие и тоновете информация, зариващи ни всеки ден, а и много хора трябва по презумпция да се справят със голямо количество такава, да добавим и стреса, и картинката се оформя.

Лично за мен намирам, че наистина някак препускам през проблемите и форумите, докато само преди няколко години, бих се спирал доста задълбочено (и продължително ) над много от нещата. Осъзнавам това и не го харесвам, и въпреки това почти ми е невъзможно да се върна назад. Като че ли имам постоянното чувство, че не ми стига времето.

Link to comment
Share on other sites

Насищане/пресищане с информация ,  пресищане със самооценката, т.е  завишаване на нуждите , но в сичко в конфликт със силите  , способностите и издържливост на индивида, както и недостига на време-живот.

Примерно аз се правя че изслушвам някого , кимам механично, но не ме интересува, така отсявам баластните контакти и професионални времегубки.  Литература чета , ако я оценя като заслужаваща изгубеното време, т.е рядко. Всеки ден чета , но обикновенно селектирани неща.

Когато надуша и захапя нещо интересно в много от случаите го разнищвам и предъвквам до възможните крайности, същото и с интересните хора, тогава автоматично се концентрирам и почвам да изследвам личноста им, да водя смислен разговор.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Благодаря за статията. Често ми се случва да не разбират думите ми правилно или да се налага да повтарям без резултат. Смятам, че причини могат да са разсеяност, умора, емоционална възбуда и други. Затова в случая не бих класифицирал всички хора като глупави.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...