Отиди на
Форум "Наука"

Президентски избори - САЩ 2020 г. и космонавтиката


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Доналд Тръмп е най-добрият президент за НАСА през последните десетилетия

donald-trump.jpg

Доналд Тръмп. Credit : Getty Images/Guliver

2 ноември 2020 г. 23:50 ч.

Светослав Александров. Следя внимателно предизборната обстановка в САЩ и как събитията ще се развият през следващите часове и дни. По този случай искам да споделя няколко мисли относно управлението на американската космонавтика по времето на първия мандат на Тръмп. Както много от вас знаят, аз съм активен популяризатор на космонавтика. Администрирам сайта КОСМОС БГ от 2007 г., а преди това имам още няколко години стаж като автор на вече несъществуващия уебсайт Mars Starrydreams. Помня каква беше космическата политика по времето на Буш и Обама, изчел съм достатъчно и за космонавтиката по времето на Бил Клинтън. 

С оглед на всичко това аз мога да заявя, че Доналд Тръмп е най-добрият президент за НАСА през последните две, ако не и три десетилетия. И мога да го докажа аргументирано. 

През 2018 година настоящият президент предложи за администратор на американската космическа агенция Джим Брайденстайн. Много учени и симпатизанти на Демократическата партия се ужасиха от тази номинация, защото Брайденстайн е убеден републиканец, изказвал се е критично за глобалното затопляне и освен това НАСА преди това е била винаги била оглавявана от учен, бивш астронавт или непартиен. В крайна сметка Брайденстайн бе избран от Сената на кантар - с 50 гласа "за" спрямо 49 "против".

Две години по-късно има сериозен натиск от страна дори на демократично настроени симпатизанти Брайденстайн да бъде оставен на поста си ако Джо Байдън спечели изборите. Положителното впечатление от администратора се споделя дори от конвенционални медии като Forbes и (изненадааа!) CNN. 

"Това, което Тръмп свърши по правилен начин, бе назначаването на шефа на НАСА Джим Брайденстайн. Трябва ли да остане, ако спечели Байдън?", пише Форбс.

"Няколко анализатори и експерти съобщиха пред CNN че според тяхната гледна точка Брайденстайн е свършил добра работа, като е навигирал по времето на много комплексна ситуация - балансирайки между нуждата да се изпълнят желанията на шефа му, Президента, и същевременно се опитваше да остави НАСА встрани от свръхпартийната политическа свада", пише най-критикуваната от Тръмп медия

Наблюденията на журналистите са верни. По времето управлението на предишни американски президенти НАСА винаги се е борила за пари, те никога не са били достатъчни и в крайна сметка амбициозните цели на агенцията никога не са били посрещани - било то завръщане на Луната или полети до астероиди и Марс. Вярно е, че Брайденстайн не се е занимавал с наука. Но като опитен политик той успя да лавира между различните политически течения. Днес програмата за усвояване на Луната "Артемис" има подкрепа и от двете партии в Конгреса. Не е ясно дали човек ще стъпи отново на Луната до 2024 година. Но НАСА е на правилния път, политическата подкрепа е налице и предпоставките за успех са големи. 

Доналд Тръмп бе човекът, който се осмели да каже истината, че царят е гол - т.е. че частните ракети са по-ефективни от държавните. Преди никой на висок пост не се престрашаваше да го изрече, тъй като държавно-финансираните проекти осигуряват работни места в множество щати - т.е. представляват хранилки. Но още през 2018 г., пише Арс Текника, Тръмп изкоментира новоизстреляната тогава свръхтежка ракета на СпейсЕкс "Фолкън Хеви" със следните думи "Ако правителството го беше направило, същото нещо щеше да струва 40 или 50 пъти повече пари".

Не, настоящият президент на САЩ не успя да премахне хранилките. И въпреки това сполучи да се пребори тази порочна практика да не се случва занапред. Въпреки огромния натиск НАСА да финансира следващото поколение спускаеми апарати за Луната на принципа "Разходи Плюс" (т.е. наливане на каца пари в бездънна яма без резултат), агенцията в крайна сметка организира конкурс и даде на три фирми (СпейсЕкс, Дайнетикс и Блу Ориджин) ограничени средства и задача да се конкурират помежду си. 

Като резултат програмата "Артемис" стигна много по-далече от предшествениците си.

Ако Джо Байдън спечели утрешните избори, той би постъпил мъдро да остави Брайденстайн на поста си и да продължи водената от Тръмп политика за НАСА. Ако обаче реваншизмът се наложи и всичко бъде прекратено, загубата ще е за цялото човечество. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3630-2020-donald-trump-best-president-for-nasa

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 18 часа, SAlexandrov said:

 .......... аз мога да заявя, че Доналд Тръмп е най-добрият президент за НАСА през последните две, ако не и три десетилетия. И мога да го докажа аргументирано. 

Не съм съгласен с аргументите ти!

Преди 18 часа, SAlexandrov said:

"Това, което Тръмп свърши по правилен начин, бе назначаването на шефа на НАСА Джим Брайденстайн.

Слабо като аргумент.

Ако Тръмп назначи Айнщайн на работа, не може да си припише неговите постижения в науката.

Още повече, че:

Преди 18 часа, SAlexandrov said:

Няколко анализатори и експерти съобщиха пред CNN че според тяхната гледна точка Брайденстайн е свършил добра работа, като е навигирал по времето на много комплексна ситуация - балансирайки между нуждата да се изпълнят желанията на шефа му, Президента, и същевременно се опитваше да остави НАСА встрани от свръхпартийната политическа свада",

Тоест Тръмп е имал желания противоречащи с интересите на НАСА. Или Тръмп не е назначил Брайденстайн  от грижа за космонавтиката, а заради собствените си интереси, които се разминават с тия на НАСА.

Преди 18 часа, SAlexandrov said:

Не, настоящият президент на САЩ не успя да премахне хранилките. И въпреки това сполучи да се пребори тази порочна практика да не се случва занапред. Въпреки огромния натиск НАСА да финансира следващото поколение спускаеми апарати за Луната на принципа "Разходи Плюс" (т.е. наливане на каца пари в бездънна яма без резултат), агенцията в крайна сметка организира конкурс и даде на три фирми (СпейсЕкс, Дайнетикс и Блу Ориджин) ограничени средства и задача да се конкурират помежду си. 

Тази идея не нито на Тръмп, нито на Брадстейн. Тя е стартирала по времето на Барак Обама.

"Това е идея, която се гради върху другата водеща програма на НАСА - инициативата Commercial Crew, която превърна традиционната програма за стартиране на НАСА. Вместо да разработи собствени ракети и космически кораби, както агенцията беше направила от първоначалната ракетна програма „Меркурий“ в началото на 60-те години до оттеглянето на космическата совалка, НАСА сключи почти всичко с частни корпорации, осигурявайки само астронавтите. По същество НАСА просто купи билети за полета, въпреки че данъкоплатците финансираха по-голямата част от разходите за разработване на новия космически кораб.

Тази програма стартира по времето на президента Барак Обама като опит за разработване на икономически ефективен начин за транспортиране на астронавти до и от Международната космическа станция. "

  Популиста Тръмп не го е еня за космонавтиката. Може пиар  интересите му понякога да съвпадат  с тия на НАСА, но това е вторичен продукт от преследването на собствения келепир.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Какво ще е бъдещето на американската космонавтика с президент Джо Байдън и републикански сенат?

joe-biden.jpg

Вероятният бъдещ президент на САЩ Джо Байдън

4 ноември 2020 г. 19:45 ч.

Светослав Александров. Все още е рано да се каже какъв ще е резултатът от днешните избори в САЩ. По предварителни прогнози везните за президентското място клонят към кандидата на демократите Джо Байдън, но не се оправдават демократическите надежди за тяхно мнозинство в горната камара на Конгреса. Макар че народната мъдрост твърди да не преброяваме пилетата, преди да се излюпят, нека да разгледаме какви промени може да претърпи американската космонавтика с Байдън за президент и републикански Сенат. 

По-рано през деня в-к Капитал отрази подобен сценарий в общ план (натиснете тук, за да прочетете статията) и потвърди, че Байдън би останал силно ограничен в законодателната си дейност. Абсолютно същото може да се каже и за космическата политика. Според авторитетния космически журналист Ерик Бъргър (линк) администрацията на потенциалния нов президент много трудно би могла да предприеме сериозни промени относно тези космически политики, с които Конгресът не се съгласява. 

Поради това най-вероятно целта на НАСА ще си остане същата: завръщане на Луната с перспективи за по-нататъшно усвояване на Марс. На платформата на Демократическата партия на САЩ е отразено, че Байдън ще подкрепи нови пилотирани мисии до естествения ни спътник. Остава обаче висящ въпросът дали ще се настоява следващото стъпване на човешки крак на лунната повърхност да е през 2024-та година. Избирането на тази дата отдавна бе подложено на критика, тъй като мнозина сметнаха, че дата е избрана да съвпада с края на евентуален втори мандат на Тръмп. Ако досегашният президент загуби изборите, никой няма да се чувства длъжен да изсилва графика.

Въпреки че лунните планове вероятно ще останат, могат да се очакват кадрови промени в НАСА. Макар и досегашният администратор Джим Брайденстайн да се радва на широка подкрепа както от републиканци, така и от демократи (този факт беше отразен в последната статия на КОСМОС БГ), самият Брайденстайн е републиканец и човек на Тръмп. С оглед на това не е задължително да остане администратор на НАСА. От една страна Байдън може да поиска неговото отзоваване, а от друга администраторът изразява нежелание да работи с Байдън. На зададен въпрос дали би пожелал да остане на поста си в случай че бъде избран нов президент, Брайденстайн отговори: "Мисля че е важно следващият президент да избере такъв администратор на НАСА, какъвто желае. Трябва да го има това взаимоотношение. Мисля, че наближава времето, когато идва редът на друг човек. Има доста хора, които биха били по-добри от мен". 

В такъв случай предположенията са, че Джо Байдън може да предложи НАСА да бъде оглавена от Кендра Хорн. Ако това обаче стане реалност, новината вероятно не е добра. Хорн е една от създателките на законопроекта HR 5666, който е в подкрепа на компрометиралата се през последните месеци компания Боинг. Законопроектът предлага спускаемите апарати за кацане на Луната да се финансират на принципа "Разходи+", който е в разрез със съвременната политика за стимулиране на частни компании посредством ограничен бюджет и на конкурентен принцип.

Иначе драстична промяна в НАСА може да се очаква най-вече по отношение на финансирането на безпилотни експедиции за наблюдения на Земята и изучаване на климата. Климатичните науки не процъфтяваха при управлението на Тръмп, така че Байдън ще се опита да върне тези мисии обратно в изпълнение от страна на НАСА. Все пак потенциалният президент е изразявал становище, че ще бори климатичните промени.

Ще продължи благоприятната политика за подпомагане на частни компании за полети до околоземна орбита и МКС. Все пак президентът Барак Обама беше този, който настоя астронавтите на НАСА да се изстрелват с частни кораби като "Крю Драгън" (макар че комерсиалната програма започна по времето на Буш, но само за превоз на товари).

В най-общи линии прогнозите са тези, но сами виждате, че ситуацията в САЩ е изключително динамична и очакваме през следващите часове или дни да разберем окончателно какви са резултатите от политическата надпревара. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3631-2020-joe-biden-senate

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 14 часа, laplandetza said:

Честито на Космонавтиката и Главния Космонавт Джо Алцхаймер ! :D

 Честито на всички които ги боли дупет* от избора на новия президент на САЩ, Джо Байдън ! :bp:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, skiahtro said:

Едва ли... 🙂

Времената когато някой можеше да се наслаждава пълноценно, на болящото си дуп*, вече са в историята!

 Не съжалявай за миналото!

Щом ти мине мъката ще можеш да се насладиш пълноценно и сега.

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

Преди 2 часа, vvarbanov said:

Недей да скромничиш, ти знаеш много по добре от мен!

🙂

В случая не съм скромен, а просто достатъчно смирен..

Не питай старило, питай патило!🙂

Редактирано от skiahtro
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Ще стане ли лунната програма на НАСА заложник на зелените политики на Байдън?

Orion Test

На илюстрацията: космическият кораб "Орион" се отправя в далечния космос. Image credit : NASA 

9 ноември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Една от първите задачи на Барак Обама след спечелването на президентските избори в САЩ през 2008 г. бе да назначи цялостна ревизия на НАСА и да прекрати програмата на предишния президент Джордж Буш "Съзвездие" за завръщане на човек на Луната. 

За разлика от ситуацията преди 12 години, новоизбраният американски президент Джо Байдън надали ще се осмели да направи нещо подобно. Но дали новата програма за лунни полети "Артемис" ще бъде възпрепятствана по някакъв начин? 

Тук е уместно да напомня, че сметките на Обама излязоха криви. Намеренията му да спре "Съзвездие" се сблъскаха с Конгреса. Разбира се, Обама и повечето конгресмени не проявяват никакъв сериозен интерес към космическото развитие на човечеството. Никой няма да загуби изборите, ако човек не стъпи на Луната през 2024 г. или на Марс през 2030-та. Но един конгресмен може да загуби изборите, ако съществена част от работниците в неговия щат останат без работа и заплати. А държавно-контролираната космонавтика на САЩ е преди всичко за създаването на работни места. 

Не е изненадващо защо Конгресът каза "не" на Обама. Хората, застрашени от съкращения след края на космическата совалка, не биваше да останат на улицата. Случи се нещо немислимо - за пръв път конгресмени, а не учени започнаха да чертаят планове за полети на човек в далечния космос, като те конкретизираха каква трябва да е бъдещата ракета, какви части да използва и в кои щати да се строи. Резултатът е налице - "Спейс Лонч Систъм". Ракетата, която все още не е полетяла. В известен смисъл програмата "Съзвездие" не беше спряна, просто продължи под друго название и с друга цел - полет до астероид (по-късно целта беше допълнително преформулирана на взимане на камък от астероид и неговата доставка до окололунна орбита).  

Тръмп не се осмели да прекрати работата по "Спейс Лонч Систъм" и тя остана в центъра на новата лунна програма "Артемис" (която замени астероидните планове на Обама). И така разработката на ракетата и кораба "Орион" продължиха напред. 

Разликата между 2020-та и 2008-ма година е също така, че макар и все още да сме далече от полет на човек в далечния космос, реализацията на инициативата е в много напреднал етап. Вече първата "Спейс Лонч Систъм" е построена, корабът "Орион" е построен, работните места са налице. Но също така световните космически агенции искат пилотирани полети до Луната. Ако целта на Байдън е да има повече глобализация и сътрудничество с останалите космически играчи, той надали ще прекрати сключените международни спогодби. 

И все пак уебсайтът SpaceNews ни информира, че макар и резки завои в целите на НАСА да не се очертават, все пак известни промени ще настъпят. Джо Байдън е оповестил четири приоритета за мандата си: справяне с коронавируса, възстановяване на икономиката, постигане на расова справедливост и борба с климатичните промени.

Именно последната задача може да бъде поверена на НАСА. За разлика от администрацията на Тръмп, която разумно предложи отговорността по изучаване на климатичните промени да бъде прехвърлена от НАСА на НОАА (идеята не се осъществи), вероятно администрацията на Байдън няма да има такива намерения.

Настроенията сред част от космически ангажираните демократи са именно НАСА да се занимава с климатичните проучвания. През лятото на 2019-та бившата заместник-администраторка на НАСА Лори Гарвър публикува в Washington Post статия, която бе озаглавена "Забравете за нови пилотирани мисии в космоса. НАСА трябва да се фокусира върху спасяването на Земята". 

Впоследствие Гарвър оповести, че заглавието не е избрано от нея, а от редакцията на вестника, но идеята е в общи линии същата. Вместо американската космическа агенция да се занимава с мисии до Луната и Марс, основната ѝ задача е да работи с изучаващи климата спътници.

Какво може да направи администрацията на Байдън? Както вече казах по-горе, новият американски президент надали ще прекрати задачата за нови полети до Луната и Марс заради сключените договори и геополитическото значение. Но той може да постигне две неща:

1. Да отложи лунното кацане за по-нататъшна дата. Това не е задължително лоша идея. Много експерти са на мнение, че с текущите ресурси на НАСА, отпуснати от Конгреса, 2024-та година не е разумен срок. 

2. Орязване на парите за лунната програма, за да се финансират климатичните изследвания. Ето това е нещо, което може да се случи. Бюджетът на НАСА е ограничен, нови средства за агенцията надали ще бъдат осигурени (особено с оглед на кризата с коронавируса), а пари за климата ще трябва да бъдат взети отнякъде. Познайте коя е първата програма, която ще попадне под секирата.

Голяма част от космическите ентусиасти вече изразяват своето разочарование в новинарските сайтове от подобен евентуален развой на събитията. Но когато политиката на Щатите зависи преди всичко от кресливи борци за социална справедливост, това може да се очаква.

За огромно щастие обаче космосът вече не зависи изцяло от приумиците на политиците. С развитието на частната космонавтика идват нови възможности. Най-важното, което Конгресът и новият президент могат да направят, е да не пречат на този прогрес и да не наложат на частниците абсурдни регулации. 

В противен случай ще разберем защо Илон Мъск по-рано през годината написа в социалните мрежи израза "Take the red pill".

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3636-2020-orion-heads-to-deep-space

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...