Отиди на
Форум "Наука"

Родът на цар Петър


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Ще ми се да разгледаме наследяването на властта през ПБЦ от християнския период, кой и при какви обстоятелства е имал права над престола.

Доколкото знам, при цар Борис се приема закон, че на само синът, но и братът на владетеля може да наследи трона. Но как стаи въпроса с престолонаследието? Доколкото знаем, престолонаследника носи титлата канартикин и не просто чака баща си да умре, а е част от държавния апарат. Бях чел (но не съм сигурен, че източника е достоверен), че е имало и втори престолонаследник. Още по сложен е въпроса кой е имал права над трона и в каква последователност. Например Михаил братът на цар Петър не е бил канартикин, но е имал права над трона.

И едно свръхважно сведение (трябва да намеря извора и да го приведа!), че когато цар Петър дошъл на власт пратил за преговори в Константинопол някой си Стефан, който му бил толкова близък роднина, че имал права над трона. СТОП!!!

Но нали права над трона имаха само братята и синовете на владетеля? Знаем, че в този момент той е млад и няма как да има възрастен син който да прати на преговори. Значи му е брат? Май цар Симеон няма син на име Стефан. Или... права над трона, без да имат титли са имали и други роднини на царя? И ако да кои.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам какво приема Борис, но фактите са, че до преди Крум ние не знаем почти нищо със сигурност за роднинските връзки между известните ни владетели. Изключенията май са само две: Аспарух - син на Кубрат; Сабин - зет на Кормесий, като не е ясно кое точно лице се крие под името "Кормесий". 

Освен това титла канартикин няма, това е очевидно погрешен запис у Константин Багренородни. Титлата е καναηρτχθηνος и тя седи върху печати на две лица - Йоан и Михаил.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Този Стефан е вероятно син на някой от братята на Симеон .Тоест негов племенник и братовчед на Петър.Права върху трона има повече теоретични отколкото реални.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 Има един доста интересен момент в самото начало на ПБЦ.

 След Иван Асен, се възцарява Калоян, но наследник на Калоян е Иван Асен 2. След Калоян идва Борил, но отново, поне в началото наследник е Иван Асен 2.

 Както Калоян, така и Борил, са си владетели по всички критерии, а не регенти на Иван Асен 2. Но династичната линия се запазва. Човек остава с впечатлението че властта се предавала на най-близкия роднина, ако наследникът е малолетен. И отново се е връщала към него, след смъртта на предходният владетел.

 Ако това е вярно, напълно е възможно този Стефан да е един вид временен наследник на престола, до навършване пълнолетието на сина на Петър.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Янков просто не е вярно че Иван Асен Втори е престолонаследник още от времето на Калоян.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, resavsky said:

Янков просто не е вярно че Иван Асен Втори е престолонаследник още от времето на Калоян.

  И кой е бил престолонаследник на Калоян?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Янков said:

  И кой е бил престолонаследник на Калоян?

В епохата на ранните Асеневци нещата са интересни и не са идентични нито с Първото царство нито по късно с Второто .   ....Така например Иванко (братовчед на Асен и Петър според Акрополит) се е ползвал с достатъчно авторитет сред търновския елит , че след като лично убива Асеня успява да овладее града и да издържи обсада от настъпващите Петрови войски . Тоест ...столичния гарнизон и Асеновата охрана минават на страната на убиеца .  Разбира се нямат шанс да спечелят без помощ от Византия войната срещу Петър затова и Иванка бяга .  След това самият Петър привлича като помощник най-малкият брат Калоян - дотогава пълен анонимник в източниците .  Калоян от своя страна по късно не се ни най-малко посвеня да сключи съюзни отношения с убиеца на брат си - същият Иванко заемащ тогава длъжността управител на Филипополски екзархат 

Калоян е наследен от племенника (сестреник) Борил ! Какво е станало със загадъчния син на Калоян - Вениамин ? Неизвестно е , но пък и едва ли не тайнствеността  около тази мистериозна личност може да подскаже , че момчето е незаконородено и Калоян затова  има други амбиции за него - праща го в Рим да се обучава , ако го е гласял за наследник по логично е да го държи около себе си и да го мъкне по походите ....

Що се отнася до Бориля - малко е дискриминиран  от медиевистите ни като ...узурпатор и кръвник . Истината е , че като пълнолетен родственик на фамилията и той има същите права като - брат си Стрез и братовчед си Алекси-Слав . Просто действа по бързо , а и изтеглящата се от Солун огромна Калоянова армия признава Борил за български цар !  Наистина Борил за да узакони правата си се жени за вуйна си - Куманката (не знам как църквата е гледала на подобен акт тогава) но все пак армията остава лоялна към него ! Защото именно опирайки се на нея (40 хиляди души) Бюрил продължава външната политика на вуйча си . Разбира се той няма военния му талант , а и насреща му не е Балдуин , а Анри ! 

Както ѝ да е , Борил не е такъв изверг какъвто е изкарван в популярната история - първо според големите ромейски хронисти пишещи за събитията - Георги Акрполит и Теодор Скутариот само големият Асенев син - Йоан бяга зад граница !  По малкият Александър и майка им Елена си остават и са живи и здрави при завръщането на Йоан начело на наемни банди на които им се налага да обсаждат с месеци Бориля в Търнов ! Тоест търновския гарнизон остава лоялен на Борил , а Йоан II не е посрещнат с хляб и сол....

При последният...Йоан синът на стария Асен..... вече нещата като че ли се обръщат сериозно....във всички аспекти

Първо : етно-идентификацията власи - изчезва и е заменена от българи (мизи)

Второ принципа на унаследяване започва да се спазва по пряка линия - никой не оспорва правото на прекия наследник на Асен към трона ! Името на династията се превръща в знаков маркер и законов приоритет - Когноменът  Асен става задължителен за претендентите 

Трето : Всички латински източници признават териториите и законовите (от Бога) права които ...Асен владее !  Тоест времената не са като при Калоян , когато кръстоносци и венецианци не признават легитимността на българския владетел и го третират като незаконен сепаратист .  Асен е вече абсолютно признат господар на изконните си земи и дори разглеждан като възможен кандидат за опекун/регент/ на малолетния император в Константинопол 

............................................................................................................................................................................

Иска ми се да разгледаме и ролята на .....сестрите (на владетелите) в българската средновековна история .  Защо ?  И в Първо и във Второ царства те макар и безименни остават значителна следа и са забелязани от ромейските хронисти ...А на фона на оскъдната информация която имаме за фамилната генеалогия на българските владетели споменаване на сестри говори недвусмислено за ролята им ....

Първото сведение е за сестрата на Ювиги Крум , чиито син е неотлъчно до него - един от тримата удостоени с честа да го придружават при свръх-важната среща с Лъв Арменец , държащ юздите на коня му .  Синът на сестра му е до него , не син на брат му ! 

Следва сестрата на Борис Кръстител . При възобновяване на мирните отношения с Империята , Борис изисква от Теодора освобождаването на сестра си - вече грамотна и християнка .  След пристигането си в Плиска тя има огромно влияние върху брат си - непрекъснато му ..."пили" на главата за предимствата на Християнството ! Борис ...кляка ! 

И стигаме до сестрите на първите Асеневци !  Сестреник на Калоян (Асеневци) Борил е този който предявява аспирации към трона . В неговия случай - успешни ! Друг Асеневец също на база сестринство - Алексий Слав отказва да признае братовчед си са сюзерен и се отцепва в Родопа .  Тоест двете сестри на Асеневци имат изключително силни права в лицето на синовете им върху българския трон !  И добре че се прие консенсус по въпроса роднинство Стрз - Борил = братя , защото се прокара хипотезата , че са братовчеди . Веднага се изкара от тестето порената ...трета сестра майка на Стрез . След това на база и на някои сръбски източници се установи че Стерз (имал вземане даване със сърбите)  и Борил са родни братя и сестрата (третата под ред) се върна в тестето...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Тъй извора!

Продължителя на Теофан "След като пристигнали (в Месемврия) и уговорили онова, що било необходимо , те се върнали по суша заедно с българина Стефан. След тях пристигнал и Георги Сурсувул, Симеон, калутеркин и усампсис, Симеон, шурей на българският владетел, а с тях и неговият сродник Стефан, а също така Маготин, Крон и Миник".

Направи ми силно впечатление шурея. Това няма как да е бил шурей на Петър, защото не е женен, явно е шурей на Симеон. Демек... брат на Георги Сурсувул..."неговият" -на кого? сродник Стефан. Това същия Стефан ли е дето пристигнал по рано или друг?

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, deaf said:

Може би е по темата. Ако не е - нека админа го изтрие:

 

Думата  "Ворис"  в цяла Азия - от Индия до Турция значи "наследник".   На гръцки Борис се пише   βορισ  и се произнася Ворис.  Да не би св. Борис-Михаил да е имал друго име?

пс Пожелателните имена и сега са разпространени в България.

Редактирано от Exhemus
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...