Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано
Преди 18 часа, ramus said:

и... като ги сподели, какво променя всичко това? Това е виртуал - тук всеки всичко може да напише, без никакво изискване да има покритие в действителността. Дори и да е адекватно описанието - какво от това? Това са лични избори, лична дисциплина, лични качества...

За мен всяко пристрастяване има съвсем психологична подложка - и дефицит. Колкото е по-голямо пристрастяването, показва че е по-голям дефицита. Ама някой си бил залитнал в нещо - ако просто го 'спре' ще си намери друг обект през който да проектира дефицита и да търси негова компенсация. 

Това са напълно психични обусловености - напълно. РАзглеждането на обектите на пристрастяването и предложенията им за замяна не решава с нищо основния дефицит. 

За мен няма нищо скандално в това че пристрастяването, обсесиите, вкопчването са... разновидности на ОКР. Запиването на село, ежедневно, систематично, състезанието по надпиване... има съвсем човешко измерение в психологически дефицити. ю

Всички форми на зависимости, без значение обектите, са компенсации на дефицити. Всички, без изключение. Понякога са налице допълнителни и придружаващи  "тежести" вкл и генетично заложени, физиологични особености, но дефицитите са винаги налице, заедно със психологическите травми. 

Няма алкохолик, който да няма психична форма на дефицит - просто няма такъв. Наркоман - също... 

 

Правилно! Без изключение...! :)

Орторексията определено е психическо страдание.

И ако в темата си позволяваме, да включваме наркоманията и алкохолизма, като такова, то не може да загърбим и хомосексуализма, като изява на компенсация на дефицити...:)

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 3 минути, makebulgar said:

Аз ти казвам, че не ям люти чушки, а ти ме изкарваш, че не ям каквито и да е чушки. 

А защо отхвърляш лютите чушки, това ми беше въпросът? Съвсем редовен зеленчук от градината, хранителни вещества та дрънкат. Освен че си си въобразил нещо срещо лютото, въпреки всичките му ползи, включителн? Както и срещу горчивото? 

По-горе стана дума за олиото и зехтинът. Ето, капсаицинът от лютите чушки има потенциал да се бори с мастните клетки дето толкова те плашат. Активира АМРК, в резултат имаш повишено окисление на мазнините и подтискане натрупването на липиди. Както и активира browning-ефекта, демек може да индуцира трансформацията на мастни клетки, съхраняващи мазнини в "кафяви", които изгарят за топлина. Да не говорим, че намалява степента на възпаление на мастната тъкан, ако я има. Както и понижава апетита за хора, които имат проблем.

Ама какво ли обяснявам и аз като не слушаш а си въртиш само плочата...

 

 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 10 минути, scaner said:

А защо отхвърляш лютите чушки, това ми беше въпросът? Съвсем редовен зеленчук от градината, хранителни вещества та дрънкат. Освен че си си въобразил нещо срещо лютото, въпреки всичките му ползи, включителн? Както и срещу горчивото? 

По-горе стана дума за олиото и зехтинът. Ето, капсаицинът от лютите чушки има потенциал да се бори с мастните клетки дето толкова те плашат. Активира АМРК, в резултат имаш повишено окисление на мазнините и подтискане натрупването на липиди. Както и активира browning-ефекта, демек може да индуцира трансформацията на мастни клетки, съхраняващи мазнини в "кафяви", които изгарят за топлина. Да не говорим, че намалява степента на възпаление на мастната тъкан, ако я има. Както и понижава апетита за хора, които имат проблем.

Ама какво ли обяснявам и аз като не слушаш а си въртиш само плочата...

 

Какъв е смисъла, за си активираш с капсаицин АМРК-то, при положение, че има още 30 начина да си го активираш, без да ядеш люто? Има ли смисъл да се изтъква още това велико активиране на АМРК-то от кофеина или други горчиви и люти неща, при положение, че вече разбрахме, че има доста други начини за активирането му. Да бяха някакъв уникален ключ щеше да е интересто, но като има още толкова други ключове става скучно. 

Лютото и горчивото освен, че създават неприятни усещания, карат човек да яде и пие повече, така че също няма смисъл от активирането по този начин на АМРК-то, при положение, че с лютите чушки ще изядеш и още куп мазнини, вода и въглехидрати, които допълнително ще отидат в мастните клетки и ще ги допълнят, а няма да ги изпразнят. 

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 5 минути, makebulgar said:

Какъв е смисъла, за си активираш с капсаицин АМРК-то, при положение, че има още 30 начина да си го активираш, без да ядеш люто? Има ли смисъл да се изтъква още това велико активиране на АМРК-то от кофеина или други горчиви и люти неща, при положение, че вече разбрахме, че има доста други начини за активирането му. Да бяха някакъв уникален ключ щеше да е интересто, но като има още толкова други ключове става скучно. 

Просто кофеинът и лютото са удобни начини за това активиране. Това че теб не ти харесва лютото ознзачава само, че си частен случай, и не трябва да правиш заключения, които да касаят останалите хора.

 

Преди 7 минути, makebulgar said:

Лютото и горчивото освен, че създават неприятни усещания, карат човек да яде и пие повече

Напротив. Лютото намалява апетита, повишава усещането за насищане, влияе на вкусовите рецептори като намалява нуждата от сол и захар. Редовното му приемане спомага за намаляване на телесното тегло. И както казах, вкусовете се възпитават, лютото става приятно, даже много. Но при това положение да ти обяснявам, все едно да се обяснява на човек дето не е виждал вода как се плува...

Маке, говориш измислици, страдаш от някакви дълбоко вкоренени предразсъдъци. Това е форма на псевдонаука, измислици гарнирани за парлама с цитати от статии...

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, makebulgar said:

Меда преди време го ядях доста, тъй като произвеждахме много, но сега въобще не го ям, тъй като реално не носи почти никакви ползи, като изключим глюкозата и фруктозата в него. Твърде много фруктоза има, почти колкото в захарта.

Рафинираната трапезна захар не е фруктоза и в нея няма как да има. Отново се разкрива в невежество относно нещата които презентирате като "знам какво правя и ги разбирам  много хранителните работи". А най-странното е, че твърдите че "произвеждаМЕ пчелен мед"... Фруктозата и глюкозата имат различна молекула от сукрозата и тя поражда по-различни биореакции в организма и е по-дълга каскадата от процеси по усвояването до АТФ... 

"...Пчелен мед – хранителен състав:

Медът е съставен почти изцяло от въглехидрати и вода. Почти 100% от калорийния му състав идва от захари, като те са разпределени грубо 50/50 между глюкоза и фруктоза. И благодарение на тях притежава изключително нисък гликемичен индекс от около 3.5 за 1 ч.л.

За сравнение – 1 ч.л. трапезна захар (сукроза) е с гликемичен индекс 65.

Освен въглехидратите, в състава на меда влизат и пренебрежимо малки количества протеин и мазнини, на които е безпредметно да се обръща внимание, когато става въпрос за приема му.

Що се отнася до витамините и минералите в състава на пчелния мед – те включват витамини от група В, калций, мед, желязо, цинк и др. Медът дължи своя състав на почвата и растенията, от които е извлечен, затова и в зависимост от неговия произход – качеството и състава му могат да варират значително...."

-----------------

Все едно с какво ще се покриват дефицити - дали със "сладко",  шоколад, дали с кафе, цигари, алкохол или безразборно плюскане - в основата на всички тия стои едно и също, от което зависят и пристрастяванията, зависимостите... дори и обсесиите, параноите, настроението... 

Ако не е едно, сред социалния живот се предлагат достатъчно "други". Ако вманиачаването не е до "хранителния или течностния прием", ще се разрази в постъпки, деятелност, навичност, делюзии, искейпинг или в общи линии - до "изтрещяване". Ако се съчетае и с психични заложени девиации, дори и в непроявена форма, им се явяват тригъри... и се отключват със катализа едно на друго. 

Никой, който е вътрешна мярка и е психично-стабилен (колкото и условно да е ) няма как да има потребност от "залитания" от горните описани. 

Няма как да е налице човек с наднормено тегло ( особено в тежките форми) и да е психичноздрав. Както и да изглежда, каквото и да му се струва, неговото несъзнавано е "намерило шорткът" към вкусовите рецептори, а вътрешната му несигурност, го кара чрез хормоналните отклонения, да се тъпче и да го крие от себе си. 

В съвсем отделна графа са хората с принципно хормонални проблеми, при което щитовидната жлеза е една от основните, които чрез механизмите си докарват до дълбоки бъгове в усвояването на храната и течностите. Но всички хормони се дирижират от хипофизата, а тя - е само част от комплексните механизми по динамичната регулация на хомеостазата. И пак основното е с вектор "МОЗЪКА". 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 39 минути, ramus said:

Рафинираната трапезна захар не е фруктоза и в нея няма как да има. Отново се разкрива в невежество относно нещата които презентирате като "знам какво правя и ги разбирам  много хранителните работи". А най-странното е, че твърдите че "произвеждаМЕ пчелен мед"... Фруктозата и глюкозата имат различна молекула от сукрозата и тя поражда по-различни биореакции в организма и е по-дълга каскадата от процеси по усвояването до АТФ... 

Айде недей да продаваш на краставичар краставици, че е смешно. По-добре си стой в психологията или психиятрията, където се правиш на експерт.

Захарозата е дизахарид включващ една молекула глюкоза и една молукела фруктоза. Разграждането й не става чрез някакви супер сложни биореакции, а чрез киселини или чрез ензима инвертаза. Инвертната захар, която се използва за подхранване на кошерите е получена от захарозата чрез киселинна или ензимна хидролиза и е със състав 50% глюкоза и 50% фруктоза

Така че разликата между пчелния мед и захарта не е голяма. Тоест, с меда можеш да си докараш диабет или затлъстяване по същия начин както със захарта. 

Същото твърдят куп специалисти в областта на ендокринологията и храненето. Примерно Дожн Юдкин и Робър Лустиг го твърдят. Две от книгите им за захарта и вредите от нея ги имам преведени вече, а някой ден ще стигнат и до широката публика на български. 

 

 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 19 минути, makebulgar said:

Захарозата е дизахарид включващ една молекула глюкоза и една молукела фруктоза. Разграждането й не става чрез някакви супер сложни биореакции, а чрез киселини или чрез ензима инвертаза. Инвертната захар, която се използва за подхранване на кошерите е получена от захарозата чрез киселинна или ензимна хидролиза и е със състав 50% глюкоза и 50% фруктоза

Така че разликата между пчелния мед и захарта не е голяма. Тоест, с меда можеш да си докараш диабет или затлъстяване по същия начин както със захарта. 

извинете ме, но вие продължавате като на инат да си докарвате ваш си личен прочит и да разигравате чрез това свой защитен театър.

Фейковете за "желязото и калция'' от по-горе умело ги заобиколихте и сякаш 'изчезнаха в небитието'. Сега пък отново пишете ваша си интерпретация, като някаква опозиция на думите ми, а вие само ги потвърждавате. :)

Никъде не съм написал 'сложни биореакции', а само че са повече. Можеше и аз да опиша процеса в първа фаза на разграждането на молекулата до вече споменатите. Гликемичният индекс, на който съм наблегнал като доста различен,  също е част от резултатите от тази разлика. 

Заключението че от меда също можело да се стигне до диабет, си е съвсем обикновено и естествено, като разликите са в количеството, което е нужно, но пък то само по себе си не е единствен фактор за диабета... 

Подозирам на шега, че "краставичарите" не са успели още да продадат сегашната си "реколта"... :) 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 9 минути, ramus said:

някаква опозиция на думите ми

Думите ви извлечени от разни чатботове и уикипедия не струват много, особено в научни сфери, в които сте начинаещ лаик. Така, че е доста елементарно да се оборят. 

Разбира се говорим за думите, които са по същество. Останалите неща, които ги определиха някъде тук като писмена логорея ги пропускаме по дефолт, тъй като са излишни. 

 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, makebulgar said:

Лютото и горчивото освен, че създават неприятни усещания, карат човек да яде и пие повече, така че също няма смисъл от активирането по този начин на АМРК-то, при положение, че с лютите чушки ще изядеш и още куп мазнини, вода и въглехидрати, които допълнително ще отидат в мастните клетки и ще ги допълнят, а няма да ги изпразнят. 

В такъв случай ядеш ли пресен лук и чесън или стар лук и чесън, праз лук? Те също са люти, някои сортове са много по люти от различни сортове люти чушки (макар и по различен начин). 

А кисело Маке? Оцет, лимон, лайм, киселици и кисели ябълки? Все пак киселото пък предизвиква неприятно усещане в доста хора, а миризмата на кисело напомня вкиснала храна и е отвратителна по тази причина за много хора - предпазва ги от негодна за ядене храна. 

Сетих се, че май ти беше написал как ядеш горчиви маслини. И то пресни. Ако не греша - това е директен прием на плод, който огромната част от хората намират за отвратителен или негоден за употреба без обработка поради тази горчилка. 

Та как горчивите маслини може да се дадат, а горчиви подправки не? Хм. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Така, че е доста елементарно да се оборят. 

ОО, вие даже играете на "оборване". Всъщност дори не четете. 

Е, ок - оборвайте, няма проблеми. :) 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, makebulgar said:

Останалите неща, които ги определиха някъде тук като писмена логорея ги пропускаме по дефолт

:)Да, да... пропускате ги... Може би защото "други пък" определиха няколко пъти вашите думи в темата като заблуди, но вие също го пропускате по дефоулт. Удобно, практично - кво му плащаш. 

Ми добре. Там мед, тва захари, тва молекули, калций и желязо... Даже и оборихте ... че даже, "особено думите дето били по същество". Браво! 

 

 

Редактирано от ramus
  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)
Преди 21 часа, makebulgar said:

Ето я статистиката за ръста на тези с наднормено тегло и на затлъстелите у нас:

Screenshot_20250701_215252_Gallery.thumb.jpg.3f6ce536e26f2065846d6123da407a33.jpg

И само на затлъстелите:

Screenshot_20250701_215316_Gallery.thumb.jpg.3ffc4912a0e394e6551c2f4286b4ed88.jpg

 

Тези проценти не са се вдигнали защото нормалния средностатистически българин похапва само салати, хляб, плодове, и отвреме на време месо, а са следствие на това, че нормалното днес вече е ненормално. Средностатистическия българин вече яде по много по-различен начин. По-богат е, има по-голям достъп до всякаква лоша храна, яде много повече месо и други мазни неща, много повече тестени изделия, и се налива здраво с кафета, енергийни напитки и безалкохолни. 

Статистиките са от преди 10 години, но тенденциите не са се променили. Днес трябва да са към 30% затлъстели, тоест един на всеки трима е с ИТМ над 30, и към 70% общо всички с наднормено тегло и затлъстяване, или двама от всеки трима. Така нормалните и слабите са вече само 30%, което е вече пълно малцинство. 

 

 

Тази тенденция не е само при нас ами и се наблюдава доста из Западния свят, а напоследък дори в Индия, сред прослойките, водещи "американски" начин на живот. Но вината за това далеч не е само на месото, то е само брънка в цялата картина. Масово станахме "офисен планктон", на никой не му се работи физическа работа, тя остава за ромите, имигрантите от по-бедни страни и технологичната автоматизация. Липсва движение не просто за спортуване или планински трекинг, ами манталитета е такъв че се ходи и до магазина зад блока с колата. Населението застарява, а метаболизма се забавя с възрастта, кофти здравеопазване, въобще води се цялостно нездравословен начин на живот, има и много стрес, който също влияе. Та хората се тъпчат с всякакви неща, включително с много джънк, много захар, газирани и др. вредни. Тъй че спокойно може да има и дебели вегетарианци с такъв начин на живот, както и слаби месоядни, ако не прекаляват с другите неща.

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикувано
Преди 17 часа, makebulgar said:

 

Какъв е смисъла, за си активираш с капсаицин АМРК-то, при положение, че има още 30 начина да си го активираш, без да ядеш люто? Има ли смисъл да се изтъква още това велико активиране на АМРК-то от кофеина или други горчиви и люти неща, при положение, че вече разбрахме, че има доста други начини за активирането му. Да бяха някакъв уникален ключ щеше да е интересто, но като има още толкова други ключове става скучно. 

Лютото и горчивото освен, че създават неприятни усещания, карат човек да яде и пие повече, така че също няма смисъл от активирането по този начин на АМРК-то, при положение, че с лютите чушки ще изядеш и още куп мазнини, вода и въглехидрати, които допълнително ще отидат в мастните клетки и ще ги допълнят, а няма да ги изпразнят. 

E, просто няма такава простотия, честно. Какъв е смисъла да пръскаш луди пари за сьомга след като една скумрия има същия ефект. То бива, бива, но твоето на нищо не прилича. 

  • Потребител
Публикувано (edited)
On 2.07.2025 г. at 15:34, makebulgar said:

 

Какъв е смисъла, за си активираш с капсаицин АМРК-то, при положение, че има още 30 начина да си го активираш, без да ядеш люто? Има ли смисъл да се изтъква още това велико активиране на АМРК-то от кофеина или други горчиви и люти неща, при положение, че вече разбрахме, че има доста други начини за активирането му. Да бяха някакъв уникален ключ щеше да е интересто, но като има още толкова други ключове става скучно. 

Лютото и горчивото освен, че създават неприятни усещания, карат човек да яде и пие повече, така че също няма смисъл от активирането по този начин на АМРК-то, при положение, че с лютите чушки ще изядеш и още куп мазнини, вода и въглехидрати, които допълнително ще отидат в мастните клетки и ще ги допълнят, а няма да ги изпразнят. 

Смисъла е че е вкусно, полезно и приятно. 2-3 запържени в краве масло яйца с щипка червен пипер в чинията и една слабо люта чушка или скилида чесън е много по-вкусно и по-добре от просто пържени яйца. Освен това се усещаш много по-заситен по този начин. 

Ориз на фурна с лук, моркови и един домат, въпреки аромата и вкуса  от зеленчуците пак е леко блудкав. Щипка или две черен пипер и щипка сол го правят много по-вкусен. Все пак сам по себе си ориза няма вкус. 

Една-две щипки чубрица добавени към някои манджи могат да ти спестят добавката на сол или да намалят количеството сол в ястието. Когато хапваш нещо и добавиш малко суха (подчертавам суха) чубрица се засилва усещането за соленост и по този начин намаляваш използваната сол. 

Това са само няколко прости примера. А такива има десетки и всеки, който е готвил и обича да готви може да ти каже много. Но ти пак няма да ги разбереш. 

Редактирано от Димитър Йорданов

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.