Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 48 минути, makebulgar said:

 

Маке, ще получа ли най-накрая отговори на двата лесни въпроса, които ти зададох? Пак ли ще ги заметеш под килима? 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Между другото относно витамин В12, най-лесния начин да си го набавяте редовно е просто да сте в прахта на полето, в парка, в градината, да спортувате някъде на прашно. Като ви покрие прахта от земята, ако има в нея кобалт, бактериите Propionibacterium freudenreichii, които покриват повечето от кожата ви ще почнат да произвеждат витамина и ако чак толкова не се къпете следващите дни със сапун, така че да почнете малко и да понамирисвате, витамина ще ви навлезе през кожата и ще ви захрани. 

Нещо подобно става и в дивата природа, където животните постоянно са в прахта и не се къпят много често. 

Първо.) B12  се получава не от самата почва, а по-скоро от бактерии, присъстващи в почвата чрез екстременти. Тъй като тези бактерии са изложени на аеробни условия, когато са в почвата, тяхното производство на B12 спира, така че е по-вероятно почвата да осигури малко или никакво B12.

Второ)Защо B12 вече не е в почвата?
Преди широкомащабното земеделие и използването на пестициди, хората и животните са получавали своя витамин B12 от храна, отгледана в почвата. Но поради опустиняването на почвата и изчерпването на минералите, В12 вече не се намира в по-голямата част от почвата, в която отглеждаме нашата храна.

Трето)В12 се усвоява в тънките черва. Чрез кожата абсорбацията няма да е достатъчна за да покрие дефицита.

Защо преживните животни синтезират В12 щом могат да го усвояват от прахта чрез кожата? Или чрез вдишване и поемане на пръст с растенията. Зайците и те дишат о хрупат пръст с морковите, но въпреки това използват копрофагия за да си набавят В12.

Абе Маке, какви са тия твои измишльотини с които ни черпиш?

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Индусите, будистите и джайнистите отдавна насърчават растителните диети по етични причини. Един ранен джайн, наречен Парсва 877-777 г. пр.н.е., учи последователите на Ахимса, едно от основните вярвания, означаващи ненасилие към живите форми.

Други забележителни вегански лидери са египетският фараон Ехнатон, който забранил жертвоприношението на животни, защото смятал, че е греховно да се отнеме всеки даден живот от бога Атон. Даоизмът и китайският будизъм в края на 4 век постановяват, че техните монаси и монахини трябва да ядат вегетарианска диета без яйца, а японският император Тенму забранява използването на всякакъв добитък.

В древна Гърция ранното веганство се е наричало "въздържание от същества с душа". През 500 г. пр.н.е. гръцкият математик Питагор застъпва идеята, че всички животни имат безсмъртни души, които ще се преродят след смъртта. Той избягвал да вреди на животните и заедно с митичния поет Орфей също се въздържал от яйца. Аполоний от Тяна споделя тези силни възгледи за правата на животните, а гръцкият философ Плотин дори избягва лекарствата, направени от животни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Народът Чокто – (главно) вегетарианско племе

По Рита Лоус, Ph.D.

Колко добре познаваме стереотипа за суровия индианец от равнините: убиец на бизони, облечен в украсена с пера кожа, сложна шапка от пера, и кожени мокасини, живеещ в типи от животинска кожа, собственик на куче и кон, и непознат със зеленчуците. Но този начин на живот, веднъж ограничен почти изключително до апачите, процъфтява не повече от няколкостотин години. Той не е представителен за повечето коренни американци. И днес и преди. Всъщност феноменът "бизон като начин на живот" е пряк резултат от европейското влияние, както ще видим.

Сред собствения ми народ, индианците чокто от Мисисипи и Оклахома, зеленчуците са традиционната основна диета. Френски ръкопис на осемнадесети век описва вегетарианските наклонности на чокто по отношение на подслона и храната. Къщите са построени не от кожи, а от дърво, кал, кора и тръстика. Основната храна, консумирана ежедневно от глинени съдове, беше вегетарианска яхния, съдържаща царевица, тиква и боб. Хлябът беше направен от царевица и жълъди. Други често срещани любими храни бяха печената царевица и царевичната каша. (Месото под формата на дребен дивеч е рядкост на трапезата.) Древните чокто са били преди всичко земеделци. Даже облеклото беше на растителна основа, художествено бродирани рокли за жени и памучни бричове за мъжете. Чокто никога не са украсявали своите коси с пера.

Богатите земи на чокто в днешна Мисисипи са били толкова силно желани от американците през деветнадесети век, че по-голямата част от племето чокто беше насилствено преместено в това, което сега се нарича Оклахома. Оклахома е избрана както защото е била до голяма степен необитаема, така и защото няколко проучванията на територията са счели земята за безплодна и безполезна за всякаква цел. Истината обаче беше, че Оклахома беше толкова плодородна земя, че това е индианската житница. Това означава, че е била използвана от индианците от всички страни като земеделски ресурс. Въпреки че много чокто пострадаха и умряха по време на отстраняването на индианците по скандалната "Пътека на сълзите", тези които оцеляха, се устроиха наново и успешно в Оклахома, и техния земеделският гений също оцеля.

Джордж Катлин, известният индиански историк от деветнадесети век, описва земите на чокто в южната част на Оклахома през 1840-те години по този начин: "... земята беше почти изцяло покрита с лозя, произвеждайки най-големото изобилие от вкусно грозде,... и висящи в такива безкрайни чепки... Нашият напредък често беше напълно възпиран от стотици декари малки сливови дървета... Всеки храст, който се виждаше, беше толкова натоварен с теглото на своите... плодове, че те са бяха често буквално без листа по клоните си, и доста наведени към земята... и легла от див касис, цариградско грозде и (годна за консумация) бодлива круша." (Много от "дивите" храни, които англоезичните изследователи срещнаха по време на пътуванията си, бяха всъщност внимателно култивирани от индианците.)

Много от храните на чокто, приготвени на тържества дори и днес, са вегетариански. Царевицата е толкова важна за нас, че се счита за божествена. Нашата легенда за царевицата разказва, че е дар от Хащали, Великия Дух. Царевица беше дадена в знак на благодарност, защото чокто са нахранили дъщерята на Великия дух, когато беше гладна. (Хащали е буквално "Слънце по пладне". Чокто вярват, че Великият Дух обитава в слънцето, защото той е слънце, което позволява на царевицата да расте!)

Друга история за чокто описва задгробния живот като гигантска детска площадка където са допуснати всички, освен убийците. Какво ядат чокто в "рая"? Най-сладкото им лакомство, разбира се: пъпеши, в безкраен запас.

Много племена имат легенди за сътворението, които описват хората като вегетарианци, живеещи в нещо като райска градина. Легенда на чероките описва хората, растенията и животните живещи в началото в "равенство и взаимопомощ". Нуждите на всички бяха задоволени без да се убиват един друг. Когато човекът станал агресивен и изял някои от животните, животните са измислили болести, за да ограничат човешката популация. Растенията обаче останаха приятелски настроени и предложиха себе си не само като храна за човека, но и като лекарство, за борба с новите болести.

Повечето племена бяха като чокто, а не по различни. Ацтеките, маите и сапотеките в стари времена са яли 100% вегетарианска храна поне до възраст от десет години. Основната храна е зърнената култура, особено различните сортове царевица. Смята се, че такава диета прави децата силни и устойчиви на болести. (Испанците бяха изумени да открият, че индианците са имали два пъти по-голяма продължителност на живота, сравнено с тях.) Напълно вегетарианска диета също така гарантира, че децата ще запазят любовта си към зърнените храни през целия си живот, и по този начин ще живеят по-здравословен живот. Дори и днес индианските лечители на тези племена вероятно ще посъветват болните да се "върнат в ръцете на Майка Царевица", за да се оправят. Такова завръщане може да включва ядене на много атол. (Най-лесният начин да се направи атол е да къкри закупено от пазара царевично брашно Маса Харина с вода. След това го овкусете с шоколад или канела, и подсладете на вкус.) Атолът се счита за свещена храна.

Иронично е, че индианците са силно свързвани с лова и риболова, докато всъщност "почти половината от всички растителни храни, отглеждани днес по света за първи път са култивирани от американските индианци и са били непознати другаде до откриването на Америките." Можете ли да си представите италианска храна без доматено пюре, Ирландия без бели картофи, или Унгарски гулаш без червен пипер? Всички тези храни имат индиански произход.

Непълен списък на други индиански храни, дадени на света, включва чушки, червени чушки, фъстъци, кашу, сладки картофи, авокадо, маракуя, тиквички, зелен фасул, боб, кленов сироп, лима боб, боровинки, пекани, бамя, шоколад, ванилия, слънчогледови семки, тиква, маниока, орехи, четиридесет и седем сорта плодове, ананас, и, разбира се, царевица и пуканки.

Много учебници по история разказват историята на Скуанто, индианец от племето патуксент, който живял в началото на 1600-те години. Скуанто е известен с това, че е спасил пилигримите от глад. Той им показал как да събират храни от дивата природа, и как да засадят царевица.

Оттогава има хиляди Скуанто, въпреки че имената им не са толкова добре познати. В действителност съвременното земеделие дължи сърцето и душа си на индианските методи за развитие на семена, хибридизация, засаждане, отглеждане, напояване, съхранение, използване и готвене. И духът на Скуанто оцелява и до днес. Пример за това е Перуанската правителствена изследователска станция, закътана в отдалечено индианско село в Амазонка, наречено Хенаро Ерера. Университетски обучени ботаници, агрономи и лесовъдите работят там, научно изучавайки всички начини, по които местните индианци отглеждат и приготвят храна. Те също така се учат как да използват горите, без да ги унищожават, и как да се борим с вредителите без химикали.

Тенденцията, която отдалечи някои северноамерикански индиански племена от растителните хранителни диети могат да бъдат проследени до Коронадо, испанският изследовател от шестнадесети век. Преди неговото време ловът е бил хоби сред повечето индианци, а не призвание. Апачите били едно от малкото племена, които разчитали много за убиване на животни за оцеляване.

Но всичко това се променило, когато Коронадо и армията му прекосили запада и средния запад на Мексико. Някои от конете му се измъкнали и бързо се умножили на тревистите равнини. Индианците отново опитомяват този нов обитател и епохата на бизона започнала.

Конете замениха кучетата като товарни животни и предложиха отличен транспорт. Това беше също толкова важно нововъведение за равнините и индианците, каквото ще е автомобилът за англоговорящите по-късно. Животът в равнините много бързо стана много по-лесен.

От изток дойде и друго мощно влияние: оръжията. Първите американските заселници донесли със себе си огнестрелните си оръжия. Поради индианската "заплаха", те скоро се заеха с разработването на оръжия и успяха да направят по-точни и мощни оръжия. Но те също доставяли оръжия на индианците, които се съюзявали с колониални каузи. Тъй като било много по-лесно да се убиват животните с пушка, отколкото с лък и стрели, пушките се разпространяват бързо сред индианците. Чрез коня и пушката, убиването на бизони станало много по-просто.

Към апачите се присъединили и други племена, като сиуксите, шайените, арапахите, команчите и киова. Тези племена "загубиха царевицата", отказаха се от земеделието, и започнаха да живеят номадско съществуване за първи път. Не след дълго храната, облеклото и подслонът им бяха изцяло зависими от едно животно, бизонът.

Джордж Катлин се оплаква от този факт още през 1830 година. Той предсказа изчезването на бизона (което почти се случи) и опасността от това да не разполагаш с друга алтернатива. Катлин посочи, че ако само индианците от равнините  убиват бизони за собствена употреба, ситуацията може да не е толкова лоша. Но понеже големите зверове биваха избивани за печалба, те бяха предопределени да бъдат заличени.

Белият човек беше този, който се възползва. Имаше един ненаситен пазар на изток за бизонски език и бизонски дрехи. През 1832 г. Катлин описва клане на бизони на едро, извършено от шестстотин сиукси на коне. Тези мъже убиха хиляда и четиристотин  животни, а след това взеха само езиците им. Те бяха изтъргувани с белите за няколко галона уиски. Уискито, без съмнение, помогна да се притъпи индианския талант да се  използва максимално животното. Сред племената, които не търгуваха с белите, всяко животно беше напълно използвано, надолу до копитата. Няма част която да се изхвърля на боклука. И бизоните не бяха убивани през зимата, защото индианците са живели на есенно сушено месо през това време.

Но сега бизоните бяха убивани най-вече през зимата. Беше студено време, и великолепните им палта станаха дълги и пищни. Катлин изчисли, че 200 000 бизона са били убивани всяка година, за да се направят палта за хората на изток. Средната кожа носеше на индианския ловец една халба уиски.

Ако индианците бяха разбрали концепцията за изчезване на животните, те биха могли да спрат клането. Но за индианците бизонът бил подарък от Великия Дух, дар, който винаги ще продължи да идва. Десетилетия след изчезването на огромните стада, индианците от равнините все още вярвали, че завръщането им предстояло. Те танцуваха Призрачния танц, създаден да върне бизона и се молиха за това чудо чак до 1890 година.

Въпреки лекотата и финансовите стимули за убиване на бизони, там имаше и племена, които не изоставиха старите начини на живот в равнините. Освен земеделските племена от Югоизтока, различни племена в Средния Запад, Югозапада и Северозападът също се придържа към земеделието. Например, осаге, пауни, арикара, мандан, уичитас и кадоан остават в постоянни земеделски селища. Дори заобиколени от бизоните, те строят домовете си от дървен материал и пръст. И сред някои от индианците на югозапад, памукът, кошнците и керамиката са предпочитани пред предмети с животински произход като кожените торби.

Катлин беше зловещо точен, когато предсказа тежките последици за зависимите от бизоните племена. И до ден днешен именно тези индианци страдат най-лошото от асимилация с другите раси. Сиуксите в Южна Дакота, от една страна, имат най-лошата бедност и едно от най-високите нива на алкохолизъм в страната. И обратно, племената, които зависеха малко или изобщо от експлоатацията на животни за тяхното оцеляване, като чероки, чокто, криик и чикасо процъфтяват и растат, асимилирани, но без да се отказват от културата си.

В миналото, с изключение само на няколко племена, яденето на месо е било рядкост, и със сигурност не е било ежедневно събитие. От въвеждането на европейските месоядни обичаи, въвеждането на коня и пушката, и разпространението на алкохолните напитки и бели търговци, много се е променило. Сравнително малко индианци могат да твърдят, че са вегетарианци днес.

Но не винаги е било така. За повечето индианци от миналото месото не само не е било предпочитана храна, но и консумацията му не е била на почит (както в модерните времена, когато американците ядат пуйка на Деня на благодарността, сякаш е религиозно задължение). Нямаше никакви тържества свързани с месото. Растението, тютюн, е било използвано най-широко по време на церемонии и обреди, при това само умерено. Големи празненства като есените фестивали, са съсредоточени около реколтата, особено събирането на царевицата. Чокто не са единствените, които продължават да танцуват Танцът на царевицата.

Каква би била страната днес, ако древните начини на живот се съблюдават? Мисля, че е справедливо да се каже, че индианското уважение към останалите форми на живот биха имали по-голямо въздействие върху американското общество. Царевицата, а не пуешкото месо, можеше да бъде празничното ястие за Деня на благодарността. Малко видовете щяха да изчезнат, околната среда щеше да е по-здравословна, както индианските, така и неиндианските американци биха живели по-дълъг и по-здравословен живот. Може би ще има и по-малко сексизъм и расизъм, като мнозина хората вярват, че както се отнасяте към животните (най-беззащитните), така ще се отнасяте и към децата си, към жените си и към малцинствата си.

Без да го осъзнават, индианските воини и ловци от минали епохи попаднаха право в ръцете на белите мъже, които пожелаха земите им и техният бизон. Когато земите бяха отнети от тях, и стадата бизони бяха унищожени, нямаше на какво да се опрат. Индианците, които избраха мирния път и разчитаха на разнообразието и изобилието на растенията за тяхното оцеляване са успели да съхранят начина си на живот. Дори и след като са преселени в нови земи, те са могли да устоят, да засеят отново и да продължат напред.

Сега ние, техните потомци, трябва да си възвърнем духа на древните традиции в полза на всички хора. Трябва да се отдалечим от европейските влияния, които премахват по-здравословния начин на живот. Трябва отново да прегърнете нашите братя и сестри, животните и "да се върнем към царевицата" веднъж завинаги.

(Рита Лоус е чокто и чероки. Живее и пише в Оклахома. Нейното чокто име, Хина Ханта, означава Светъл път на мира, което тя смята, че е вегетарианството. Тя е вегетарианка повече от 14 години.)


https://www.thelotuspost.com/choctaw-nation-a-mainly-vegetarian-tribe/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, makebulgar said:

Други забележителни вегански лидери са египетският фараон Ехнатон, който забранил жертвоприношението на животни, защото смятал, че е греховно да се отнеме всеки даден живот от бога Атон.

Хмм... На първия линк в гугъл Ехнатон тероризира някаква гъска, изглежда в прослава на слънцето. Но ако трябва да сме обективни - не я яде.

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/544056

main-image

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Маке, хайде малко по-научно да подходим, а не...с дишане на прахоляк.

В пещерата wonderwerk в Южна Африка са намерени кости от кози и някакви гризачи на 1.8-1.2 млн години от олдовайският период. 

Като даваш индианските колиби, да вземем и колибата в Тера Амата в Ница за която са ползвани кожи. Намерени са кости от носорог, глиган, елен.

Недей бори доказани факти на доказани учени с твои си хипотези.

Хващаш за едно племе от 18 век което на теб ти е удобно и точка.

ПП: В укито пише и други работи

"Основната част от храната се набавя от земеделието. За нивите обикновено се грижат жените. Те също така плетат кошници с различно предназначение, тачат платове от бизонска козина и се грижат за децата и домакинството. Храната е допълвана с лов на едър и дребен дивеч, с който се занимават основно мъжете. Мъжка работа още е изработката на канута и строежа на домове"

Редактирано от vandu
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
On 10.02.2023 г. at 21:16, makebulgar said:

 Тоест всеяден не означава, че всяка храна е подходяща за него и системите на тялото му, а просто означава, че може да яде и месо при нужда. Това месо ще му даде енергия и сила, за да оплоди някоя самка и да му се народи челяд, но ще го убие рано чрез инфаркт, инсулт или надебеляване. 

Наречи го както искаш, огъвай се накъдето и колкото си искаш, но няма как да избягаш от факта, че кроманьонците, неандерталците, както и тези преди тях са консумирали и месо. От тоя факт няма бягане. Другото са подробности и детайли.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, vandu said:

Като даваш индианските колиби, да вземем и колибата в Тера Амата в Ница за която са ползвани кожи. Намерени са кости от носорог, глиган, елен.

Недей бори доказани факти на доказани учени с твои си хипотези.

Хващаш за едно племе от 18 век което на теб ти е удобно и точка.

Всъщност жената в статията пише не за някакви прости племена само с колиби, а пише че освен чокто, почти 100% от диетата и на ацтеките, маите и сапотеките е била растителна. Това са все народи строящи големи градове с пирамиди. И чокто имат някакъв вид пирамиди или по-скоро могили, около които изграждали градовете си. Чокто е едно от "петте цивилизовани племена" с които американците контактуват и които най-бързо възприемат европейската цивилизация. Ловът при тях е допълнение, а цивилизацията си изграждат заради земеделието и растителната храна.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 минути, Warlord said:

Наречи го както искаш, огъвай се накъдето и колкото си искаш, но няма как да избягаш от факта, че кроманьонците, неандерталците, както и тези преди тях са консумирали и месо. От тоя факт няма бягане. Другото са подробности и детайли.

Еми не огъвам на никъде. Просто вие искате еднофакторен прост отговор на въпрос, който може да се разгледа чрез многофакторен анализ.

За вас е достатъчно това че първобитните са яли месо, за да сте научно оправдани да плюскате пържоли, кебапчета, кюфтета и луканки. При това дори проучванията за витамин B12 и витамин D, които се изтъкват, се използват просто за потвърждение на това оправдание. 

Аз от друга страна правя многофакторен анализ и разглеждам и медицинската страна на въпросът, доколкото е свързан с консумацията на различни храни, и доколкото е доказано, че храните оказват влияние на здравето. Изключването от анализа на всички останали проучвания различни от тези за витамин B12 и витамин D, които показват вреди от яденето на месо, е недостатък и е псевдонаучно. 

 

При вас положението е като с плоската земя. Щом хоризонта е равен и щом не падаме, значи земята е плоска. Няма нужда от други доказателства, проучвания и други гледни точки. Това е еднофакторен анализ. Първичен поглед на нещата. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 часа, makebulgar said:

Щом аргументте са ви такива, че да изтъквате това, че като съм посочил да търсите в гуглето куп снимки на плодове то съм имал предвид снимките на плодове от Аржентина, какво да говорим повече. Аз си мисля, че отсреща има някакви интелигентни хора, които могат да кажат нещо конструктивно, а то излиза, че отсреща са немислещи хора. 

 

Ти си този, който в подкрепа на тезата си дава плодове от Аржентина или Южна Азия. Назад в темата говореше за ябълки или кайсии. После други са ти виновни, че не търсили правилно. Ти твърдиш за плодове в саваните на Източна Африка. За сега си дал четири вида. Баобаб (никой не спори), накакъв вид смокиня (добре), един вид, който се оказа от Екваториална Африка и още един, ама него май египтяните са култивирали. Толкоз. Другото са спекулации и празни приказки. И онези чукари от снимките на лорда не раждат плодове. Докажи, че там е имало плодни дървета. Да, ама не. Другото е, че плодовете имат вегитационен период. Не можеш целогодишно да се храниш само с плодове. Просто им трябва време да узреят и да са годни за консумации. Така че, забрави за плодоядство. Един месец има плодове, четири-пет месеца няма. Другите ти тези за сравнения между месоядни, растителноядни и всеядни са лишени от научен смисъл и копираш писания без никакви знания по анатомия. Няма научна класификация по начина на хранене. Просто има разред Хищници, от клас Бозайници. Но в Хищници има съвършени ловци като Котки. Има Мечки. Бялата мечка е върховен сухоземен хищник, яде само месо. Гризли се храни предимно от лов. Кафявата мечка е предимно всеядна. Пандата е растителноядна. Все са мечки. Все хищници. Зъбната им формула е същата като на тигъра. Конят и говедото са типични тревопасни. Конят има силни предни резци, говедата нямат горни предни резци. Горилата е растителноядна, но има силни и големи кучешки зъби, по големи от вълка. Толкова за сравненията по зъби. Овцата и свинята в разред Чифтокопитни. Овцата е тревопасно и преживно, свинята е всеядно. Овцата има сложен стомашно чревен тракт, четирикамерен стомах - с търбух и книжка, връща тревата, за да преживя. Свинята има прост тракт, който е същият като човешкия. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 34 минути, makebulgar said:

Еми не огъвам на никъде. Просто вие искате еднофакторен прост отговор на въпрос, който може да се разгледа чрез многофакторен анализ.

За вас е достатъчно това че първобитните са яли месо, за да сте научно оправдани да плюскате пържоли, кебапчета, кюфтета и луканки. При това дори проучванията за витамин B12 и витамин D, които се изтъкват, се използват просто за потвърждение на това оправдание. 

Аз от друга страна правя многофакторен анализ и разглеждам и медицинската страна на въпросът, доколкото е свързан с консумацията на различни храни, и доколкото е доказано, че храните оказват влияние на здравето. Изключването от анализа на всички останали проучвания различни от тези за витамин B12 и витамин D, които показват вреди от яденето на месо, е недостатък и е псевдонаучно. 

 

При вас положението е като с плоската земя. Щом хоризонта е равен и щом не падаме, значи земята е плоска. Няма нужда от други доказателства, проучвания и други гледни точки. Това е еднофакторен анализ. Първичен поглед на нещата. 

Не ми трябва никакво научно оправдание за да ям или пия това, което ми харесва. Точно обратното е, веганите винаги търсят под дърво и камък някаква валидация на своята модерна религия, даваща им някакво personality (според тях). Просто отбелязвам месядството като факт, който ни е съпътствал през цялата ни еволция. Дали това ти харесва или не - все тая. Никой не отрича и вредните ефекти от прекаляването с месо, както и от прекаляването с каквото и да било. Но това по никакъв начин не доказва, че не сме и месоядни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 минути, самотния вълк said:

Другото е, че плодовете имат вегитационен период. Не можеш целогодишно да се храниш само с плодове. Просто им трябва време да узреят и да са годни за консумации. Така че, забрави за плодоядство. Един месец има плодове, четири-пет месеца няма.

Е нали са били събирачи първобитните, тоест събирали са плодове, сушили са ги, и са се хранили с тях докато узреят новите. А между другото  първобитните хомосапиенси са наблягали много на нишестените кореноплодни и семена, а те не са чак толкова сезонни и са можели да си ги намерят по всяко време. Семена тревите в саваната имат постоянно, щото тревата там е доста, а също така и грудки са можели да копаят винаги. И са го правили.  

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 16 минути, Warlord said:

Никой не отрича и вредните ефекти от прекаляването с месо, както и от прекаляването с каквото и да било.

Вредните ефекти от месото се появяват и без прекаляване. Ако спазваш традиционните начини на хранене и в България и на много други места по света, и ако се носиш по течението на вкуса си, просто ще станеш част от статистиката за сърдечно-съдовите заболявания, затлъстяването, диабета, и другите метаболитни заболявания. Това сега може и да не го разбираш, но като поодъртееш ще го разбереш. Който е умен ще гледа статистиките и препоръките на лекарите, ще си вади заключенията още на млади години и ще взема мерки. А който не е умен ще жули бира с кюфтаци и пържоли, и после ще се чуди от де му е дошло. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, makebulgar said:

Народът Чокто – (главно) вегетарианско племе

Ей, най-после. След няколко години ходене по мъките. :Mauridia_21:

И въпреки това: (Месото под формата на дребен дивеч е рядкост на трапезата.)

Рядкост, но присъства.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 51 минути, sir said:

Ей, най-после. След няколко години ходене по мъките. :Mauridia_21:

И въпреки това: (Месото под формата на дребен дивеч е рядкост на трапезата.)

Рядкост, но присъства.

Да. А и за какво са се загрижили индианците, че белите ще им унищожат бизоните? Само за селфита ли са ги ползвали? Че и вкусните алигатори от Флорида :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, sir said:

И въпреки това: (Месото под формата на дребен дивеч е рядкост на трапезата.)

Рядкост, но присъства.

Интересното е, че въпросните индианци в Америка, които са били почти напълно вегетарянци, са наследници на хора, които са преминали по време на ледниковите периоди от Чукотка към Аляска. Тоест или са пренсли традициите си да търсят и ядат растителна храна, или хората са природно кодирани да се връщат към основно растителна храна, дори когато дълго време са разчитали за оцеляването си на месо в далечния север. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, makebulgar said:

Вредните ефекти от месото се появяват и без прекаляване. Ако спазваш традиционните начини на хранене и в България и на много други места по света, и ако се носиш по течението на вкуса си, просто ще станеш част от статистиката за сърдечно-съдовите заболявания, затлъстяването, диабета, и другите метаболитни заболявания. Това сега може и да не го разбираш, но като поодъртееш ще го разбереш. Който е умен ще гледа статистиките и препоръките на лекарите, ще си вади заключенията още на млади години и ще взема мерки. А който не е умен ще жули бира с кюфтаци и пържоли, и после ще се чуди от де му е дошло.

Почваме да номерираме веганските лъжи на Макето.

Лъжа номер едно: Употребата на месо води до сърдечно- съдови заболявания, високо кръвно налягане и затлъстяване ? 

"Нека да разгледаме двете групи хора употребяващи много месо, за които имаме най-много налична медицинска информация.

Изследваните арктически народи са живели в най-северните  части на Аляска, Канада, Русия и Гренландия. Диетите на повечето арктически хора започнаха да се променят в края на 1800 г., когато търговските пътища започнаха да осигуряват достъп до европейски храни, включително захар, брашно и млечни продукти, но преди това диетата им се състоеше предимно от животински протеини и мазнини през по-голямата част от годината.

Източноафриканските пастири (народите Масаи, Самбуру и Рендил),  сега са в Кения и Танзания, по протежение на африканския екватор. По традиция мъжете в тези племена ядат само животински храни (месо и млечни продукти) от 14-годишна възраст до най-малко 28-годишна възраст, когато завършват войнствените си години.

Тези уникални групи от хора са били обект на интензивно медицинско изследване преди няколко десетилетия и има многобройни научни статии, написани за тяхната диета и здраве.

Преди повече от 40 години отдалеченият район на Пойнт Хоуп, Аляска (където все още се консумира предимно месна диета поради изолираното му местоположение) беше обект на изследване, публикувано през 1972 г.:

Изследователите установиха, че честотата на сърдечните заболявания сред жителите на Пойнт Хоуп е десет пъти по-ниска , отколкото сред общото население на Съединените щати. Не само това – техните нива на триглицериди (нива на мазнини в кръвния поток) са били средно 85 mg/dL, докато средните нива на триглицериди в САЩ по това време са били средно над 100 mg/dL

Много по-ново проучване, проведено в отдалечени райони на югозападна Аляска, сравнява местните хора, които съобщават, че ядат най-висок процент традиционни животински храни, с местните хора, които съобщават, че ядат най-нисък процент традиционни животински храни. Местните жители на Аляска, които следват по-традиционна диета, ядат много повече животински протеини и животински мазнини, но имат нива на триглицериди средно с 25 пункта по-ниски от техните по-западни съседи.4

Дори през 80-те години на миналия век само 3,5% от всички смъртни случаи сред ескимосите в Гренландия се дължат на сърдечни заболявания, въпреки продължителността на живота им от над 60 години.

Сега, някои арктически народи наистина са имали известно натрупване на холестерол в артериите си, но това очевидно е било леко и се наблюдава предимно при тези, които ядат смес от модерни и традиционни храни:

„Рядкостта на исхемичната болест на сърцето е многократно отбелязвана, като се вземе предвид очакваната продължителност на живота на ескимосите. Рабинович, обсъждайки твърдението на други, че артериосклерозата е рядкост при ескимосите, заяви, че това не е така при онези, които е изследвал в източната част на Арктика на Канада, където контактът с бял човек е променил диетата, но в най-северните части не е имало данни за артериосклероза; общият холестерол в серума е нисък. 18 аутопсии, извършени от Готман между 1956 и 1958 г. и от Артод между 1959 и 1968 г., на аляски ескимоси, отчасти на европейски диети, показват, че атеросклерозата е лека и не е основна причина за смърт.

Що се отнася до нашите пасторални африкански приятели номади, инфарктите по същество са били непознати сред мъжете масаи, въпреки че са живели до 60-те си години. Изследователите изследвали 600 живи мъже масаи, повече от половината от които били на възраст над 40 години, и установили, че само един от тях някога е имал инфаркт. Всъщност изследователите стигнаха толкова далеч, че събраха и изследваха сърцата на 50 масаи, които бяха паднали мъртви, и не откриха доказателства за сърдечен удар в нито едно от тях. Точно както при ескимосите, те наистина откриха „мазни ивици“ и малко холестеролни отлагания вътре в артериите си, но не достатъчно, за да причинят запушвания.

Изчислено е, че тези мъже получават 66% от дневните си калории от чисти животински мазнини, като ядат около 300 грама мазнини и 600 милиграма холестерол на ден. На американците се препоръчва да поддържат приема на мазнини от 20 до 35% от калориите и да поддържат приема на холестерол под 300 mg на ден, следователно тези мъже са яли два пъти повече холестерол и 2 до 3 пъти повече мазнини, отколкото ни е казано да ядем

Кръвното налягане сред масаите от Източна Африка е средно 120/80 при мъже на възраст от 14 до над 55 години; само 1% от мъжете масаи са имали високо кръвно налягане. Сред Самбуру също кръвното налягане е отлично, средно 112/76, като стойностите на систоличното (горно) кръвно налягане са склонни да се повишават само с няколко точки след 60-годишна възраст.

Проблемът с наднорменото тегло и затлъстяването не е съществувал сред народа Масай, Самбуру или Рендил. Средностатистическият масайски мъж беше висок приблизително 5 фута 7 инча и тежал 134 паунда. Средният мъж от Самбуру беше също толкова висок и тежеше 126 паунда. Типичният мъж Рендил тежал само 121 паунда. Теглото във всички тези групи хора остава стабилно през целия им живот.

Ако се предполага, че месото, наситените мазнини и холестеролът причиняват сърдечни заболявания и ако богати на фибри плодове и зеленчуци трябва да ни предпазват от сърдечни заболявания, защо тези хора, които ядат МНОГО повече месо и МНОГО по-малко растения, не страдат от сърдечни заболявания и всички здравословни проблеми, които свързваме с риска от сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане, затлъстяване и високи триглицериди?"

https://www.diagnosisdiet.com/full-article/all-meat-diets

От мен мога да добавя, че има много клипчета в ютуба ,където масаите са представени като слаби и стройни хора. Дебели не видях. Инуитите пък само изглеждат дебели защото са много облечени.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 58 минути, vvarbanov said:

Ако се предполага, че месото, наситените мазнини и холестеролът причиняват сърдечни заболявания и ако богати на фибри плодове и зеленчуци трябва да ни предпазват от сърдечни заболявания, защо тези хора, които ядат МНОГО повече месо и МНОГО по-малко растения, не страдат от сърдечни заболявания и всички здравословни проблеми, които свързваме с риска от сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане, затлъстяване и високи триглицериди?"

Масаите са основно лакто-вегетарянци и от време на време само ядат месо. Основно пият млякото на добитъка. Затова и са слаби. 

Ескимосите/инуитите пък когато не са умирали от инфаркт в миналото, вероятно са яли месото сурово или варено. Не са умирали просто защото винаги им е било оскъдно яденето и реално са били на периодично гладуване почти постоянно. При това храната им често е основно риба, а не червеното месо. Днес 30% са с наднормено тегло, а 26% са затлъстели, или общо 56% са дебелите, като най-разпространеното им заболяване е високото кръвно.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако трябва да сме обективни, има месо и месо. Масаите и Аляска хубаво, но тлъстото свинско месо е съвсем друга песен. Особено ако човек не е много активен. Разликата с телешкото е кардинална, да не говорим за рибата и разните японски вагю, на които само името им е месо. Плюс високотемпературната обработка. В цялата схема има действително вредни фактори.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересна е ситуацията в Япония. През 675 г. с укрепването на будизма при император Тенму е приет закон, според който яденето на месо е забранено, като така карат в Япония през следващите 1200 години! Чак през 19 век с отварянето на Япония към външния свят яденето на месо отново е разрешено. 

1200 години без месо с изграждане на стабилни традиции в тази насока, които превръщат японците в една от най-слабите и най-дълголетната нация в днешно време. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 минути, makebulgar said:

Интересна е ситуацията в Япония. През 675 г. с укрепването на будизма при император Тенму е приет закон, според който яденето на месо е забранено, като така карат в Япония през следващите 1200 години! Чак през 19 век с отварянето на Япония към външния свят яденето на месо отново е разрешено. 

1200 години без месо с изграждане на стабилни традиции в тази насока, които превръщат японците в една от най-слабите и най-дълголетната нация в днешно време. 

В средата на 7-и век японското правителство забранява консумацията на месо. Тази забрана продължава повече от 1200 години. Вероятно вдъхновен от будисткото правило, забраняващо отнемането на живот, през 675г император Тенму издава декрет, забраняващ консумирането на маймуни и домашни животни.

Първоначалният закон се отнася само за периода между април и септември, но по-късно законите и религиозните практики забраняват изцяло консумацията на месо, особено на телешко. Контактът с християнски мисионери започва популяризирането на месоядството отново през 16-и век. Макар друга забрана да влиза в сила през 1678г, японците продължават да ядат месо.

През 1872г властите официално премахват забраната и дори императорът преминава на месо. 

 

 

 

Пропускаш отново 2 важни неща, о, пророк велик на веганството. 

1. Първоначално е било само за определен период от време. 

2. Въпреки втора наложена забрана, освен тази първата хората са продължавали да ядат месо. Накрая са премахнати. Сети се сам защо. 

П. С. ОЩЕ чакам отговор на моите 2 лесни въпроса към теб. Докога ще се правиш, че не си ги видял? 

П. С. 2 И пак не са били само на растително хранене, дори и тези не нарушаващи забраната за ядене на месо са били вегетарианци. А забраната е РЕЛИГИОЗНА - тоест пак питон в ковчега на твоите фантазии. 

Редактирано от Димитър Йорданов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 26 минути, Димитър Йорданов said:

1. Първоначално е било само за определен период от време. 

2. Въпреки втора наложена забрана, освен тази първата хората са продължавали да ядат месо.

Първоначалния преходе период е логичен, тъй кто винаги има преходни периоди при въвеждането на закони. При това законът върви паралелно с въвежданет на будизма в Япония, а то не е еднодневен процес, а е дългогодишен. 

Някои хора са ядяли месо, но повечето не ядяли, тъй като религията им го е забранявала. Ако се случило да ядат трябвало после 100 дни да са на строг пост. 

 

Въпросът е, че дълголетието на японците днес има първопричина, и тя е, че и през тези 1200 години и днес не ядат много месо, а разчитат на нишестени храни, плодове, зеленчуци и морска храна. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 57 минути, makebulgar said:

или са пренсли традициите си да търсят и ядат растителна храна, или хората са природно кодирани да се връщат към основно растителна храна, дори когато дълго време са разчитали за оцеляването си на месо в далечния север. 

И това генерално заключение само върху едно единствено племе у целия свят? Дето на всичкото отгоре и не са баш вегетарианци, ами флексетарианци, както му викате. :ay: Па после обвиняваш другите, че нямали научни аргументи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 минути, makebulgar said:

Първоначалния преходе период е логичен, тъй кто винаги има преходни периоди при въвеждането на закони. При това законът върви паралелно с въвежданет на будизма в Япония, а то не е еднодневен процес, а е дългогодишен. 

Някои хора са ядяли месо, но повечето не ядяли, тъй като религията им го е забранявала. Ако се случило да ядат трябвало после 100 дни да са на строг пост. 

 

Въпросът е, че дълголетието на японците днес има първопричина, и тя е, че и през тези 1200 години и днес не ядат много месо, а разчитат на нишестени храни, плодове, зеленчуци и морска храна. 

Стига променя постоянно темата и бяга от отговорите. Ще ми отговориш ли най-накрая или като Спараток ще вадиш нови и нови измислици и глупости, но ясни отговори няма да дадеш? 

Лесни са. Отговаря се с Да или Не и на двата. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, Warlord said:

И това генерално заключение само върху едно единствено племе у целия свят? Дето на всичкото отгоре и не са баш вегетарианци, ами флексетарианци, както му викате. :ay: Па после обвиняваш другите, че нямали научни аргументи.

Еми не е само едно племето. Наред с чокто, както споменава авторката растителноядни са били и ацтеките, маите, сапотеките са други племена. Ако са преминали през Аляска се предполага, че там са се изхранвали само с мамути, бели мечки, пингвини, моржове, зайци, катерици, гъски и елени. И по някакъв начин после наследниците им стават почти пълни вегетарянци с редки случаи на месо на трапзата. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...