Отиди на
Форум "Наука"

УСПЕХ: Ракетата Фалкън 9 изравни по надеждност руската Союз след днешното изстрелване на 49 спътника Старлинк!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракетата Фалкън 9 изравни по надеждност руската Союз след днешното изстрелване на 49 спътника Старлинк!

2022-3-feb-falcon-9-launch.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX 

3 февруари 2022 г. 22:15 ч.

Светослав Александров. Американската ракета "Фалкън 9" се нареди наравно с руската "Союз" като най-надеждна в света! Това се случи тази вечер в 20:13 ч. българско време, след като поредното изстрелване на СпейсЕкс завърши благополучно и така "Фалкън 9" вече има 112 поредни успеха. 

Както съобщава журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника, в миналото една-единствена ракета е летяла безаварийно 112 поредни пъти, рекорд в историята на космонавтиката - това е руската "Союз-У", в периода юли 1990-май 1996 година. Ако следващият полет на компанията на Илон Мъск е успешен, "Фалкън 9" ще сполучи да задмине "Союз" и ще се утвърди като още по-надеждна ракета от нея. 

Серията от последователни успехи за СпейсЕкс броим от септември 2016 година, когато бе отбелязан последният провал на ракета "Фалкън 9" - със спътника "Амос-6" на стартовата площадка. 

Акцентите от днешното изстрелване: в орбита бяха изведени 49 спътника "Старлинк". Девет минути след началото на мисията, първата степен се завърна благополучно посредством ретроракетно кацане върху плаващата платформа "Недоимък на достойнство", разположена в Атлантическия океан. Това бе шестото кацане на тази конкретна първа степен, която е историческа - тя е участвала в изстрелването на първия и втория редовен екипаж на "Крю Драгън" към Международната космическа станция. 

Междувременно компанията на СпейсЕкс изпълнява изключително натоварена седмица - това е третият полет през последните три дни, след като на 1-ви февруари "Фалкън 9" изведе в космоса италиански спътник, а вчера - разузнавателен сателит на САЩ. До този момент едно-единствено друго ракетно семейство е успявало да отбележи три полета в рамките на 67 часа - отново руското "Союз". 

Днешният полет е и общо шести за фирмата на Мъск през 2022-ра година.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4349-2022-3-feb-falcon-9-launch-soyuz

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс очаква да загуби 40 спътника Старлинк заради силна геомагнитна буря

2019-spacex-starlink-fairing.png

Пакет от "Старлинк" в носовия отсек на ракета "Фолкън 9". Photo credit : SpaceX

9 февруари 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. На 3-ти февруари ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9" изстреля успешно в орбита общо 49 спътника от серията "Старлинк". За съжаление на следващия ден се разрази геомагнитна буря. Като правило геомагнитните бури водят до затопляне на земната атмосфера и до увеличаване на атмосферното триене на разположените при ниски орбитални височини сателити. 

Този път се оказа, че бурята е много по-силна от очакваното и триенето се е повишило с 50% повече в сравнение с предходните изстрелвания. Екипът на "Старлинк" веднага е подал команди към спътниците да влязат в защитен режим на работа и да променят ориентацията си, за да могат евентуално да избегнат ефектите на бурята. Но това не се е случило и СпейсЕкс очаква 40 от новоизстреляните сателити да влязат в земната атмосфера (някои от тях вече са влезли). 

Това е неочакван удар за програмата на СпейсЕкс "Старлинк" по независещи от фирмата обстоятелства - но въпреки това случката доказва, че стратегията за предотвратяване на космически отпадъци на компанията работи. Спътниците се изстрелват умишлено в орбита с много нисък перигей от 210 километра и впоследствие започват самостоятелно придвижване към 550-километрова орбита. Това гарантира, че във високите орбити ще има само напълно работещи спътници. В случай на неочаквано обстоятелство, каквото бе геомагнитната буря, спътниците изгарят безопасно в земната атмосфера. Няма отпадъци, които достигат до Земята и няма риск от сблъсък между "Старлинк" и другите сателити. 

Тази уникална форсмажорна ситуация демонстрира мащаба на мерките, които СпейсЕкс са предприели, за да са водеща компания в борбата с орбиталния боклук. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4357-2022-spacex-geomagnetic-storm

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американската ракета Фалкън 9 стана най-надеждната в света след безпроблемно изстрелване на 46 спътника Старлинк!

2022-21-february-starlink-launch.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

21 февруари 2022 г. 18:20 ч.

Светослав Александров. Американската ракета "Фалкън 9" изпревари руската "Союз-У" по брой поредни успехи и така се превърна в най-надеждния носител в цял свят! Това се случи днес, след като в 16:44 ч. ракетата изведе в космоса 46 спътника от интернет групировката на Илон Мъск "Старлинк". 

Напомням на читателите, че в периода юли 1990-май 1996 г. руската ракета "Союз-У" отбеляза 112 последователни безаварнийни старта и доскоро това бе ненадминат рекорд. На 3-ти февруари, както съобщих на страниците на КОСМОС БГ, рекордът бе изравнен. А днес той бе счупен! 

Днешният полет бе седми за СпейсЕкс през 2022 г., като средно фирмата на Илон Мъск провежда по една мисия на всеки 7.2 дни. Така компанията е на прав път да осъществи между 40 и 50 старта до края на декември.

"Фалкън 9" е ракета, която е оборудвана изцяло с американски компоненти, в това число ракетни двигатели (разработените от СпейсЕкс двигатели "Мерлин"). Всяка първа степен има 9 двигателя "Мерлин", като за нуждите на днешния старт ракетата пое в югоизточна посока над Атлантическия океан. След като първата степен си свърши своята задача, тя извърши меко кацане върху плаващата платформа "Недоимък на достойнство".

Степента, използвана по време на току-що приключилата мисия, е обозначена като "B1058-11", което означава, че тя е излитала и се е връщала след 11 поредни изстрелвания. Реално за втори път първа степен на СпейсЕкс успя да лети единадесетократно и да кацне. Това е историческа степен - нейният дебют бе на 30-ти май 2020 г., когато изведе в космоса кораба "Крю Драгън" с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли, първата орбитална пилотирана мисия на САЩ след пенсионирането на космическите совалки. След извеждането на комерсиален спътник и партида сателити "Старлинк", през декември същата година степента изпрати в космоса първия модернизиран товарен кораб "Карго Драгън". А през януари 2021 г. тя се използваше за изстрелването на първата мисия на СпейсЕкс по програмата за споделено пътуване "Транспортър-1", най-евтината услуга за извозване на полезен товар до околоземна орбита. Последваха още четири изстрелвания по програма "Старлинк", след което при предишния десети полет, на 13-ти януари, степента излетя в космоса на споделената мисия "Транспортър 3", при която в космоса бе изведен спътникът "Чалъндър" на компанията Quub, а на борда му бе българската книга "Аз, виртуалният астронавт" на Светослав Александров. 

В хода на днешната мисия спътниците "Старлинк" бяха изпратени в първична околоземна орбита с параметри 337 на 325-километра, т.е. това е по-висока орбита в сравнение с предишните начални орбити. Мярката се налага тъй като след приключването на предходния полет по програмата "Старлинк" Илон Мъск загуби голяма част от сателитите си вследствие на геомагнитна буря. 

Ракетата летя и с рециклирани обтекатели, които са се използвали на три предходни мисии. След днешния полет обтекателите отново ще бъдат прихванати от специалицирания кораб "Дъг" и използвани при някои от следващите стартове. Единствено втората степен, работеща с единичен оптимизиран за работа във вакуум американски двигател "Мерлин", е невъзвръщаема.

Очаква се следващото поколение ракети на СпейсЕкс "Супер Хеви" и "Старшип" да са напълно възвръщаеми. 

Видеозапис от полета - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4377-2022-21-feb-starlink-launch

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...