Отиди на
Форум "Наука"

Същност на материята...


Recommended Posts

  • Потребител

Факторът "Оз", фундаментална основа на материалния свят и още нещо - [идея]

גורם ה"אוז", פונדמנטלי בסיס של העולם החומרי ועוד דבר אחד - [רעיון]

2145358184_Aliceinwonderland.jpg.ed47c1aa6660065956282c3f04ff51bf.jpg

Същността на нашия материален свят се състои в периодичното компресиране или кондензиране на определен вид сурова енергия, известна в далечното минало като "етер". Когато тази енергия се компресира, се образуват елементарните частици, които изграждат материята. След това следва обратния процес на свиване, при който елементарните частици изчезват... Тази компресия е периодичен повтарящ се процес, характеризиращ се с определени параметри като амплитуда, честота, фаза, коефициент на запълване на импулса. От това следва, че може да има други подобни енергийни импулси със сходни или различни свойства, но изместени под определен фазов ъгъл един спрямо друг, това от своя страна дава предпоставка за обяснение на така наречените „паралелни светове“, където може да има n-брой , материални светове, но изместени под някакъв фазов ъгъл. С помощта на прост пример можем да обясним същността на идеята по следния начин: Мултивибраторът е електронно устройство, което произвежда импулси, които са изместени във фазов ъгъл от 180 градуса един спрямо друг. Когато единият изход има логическа единица, другият изход има логическа нула и обратно. В тази аналогия можем да си представим изразяването на отделните материални светове чрез редуващи се свивания и отпускания, т. е. когато едната материална вселена е проявена, то другата е непроявена и неможем непосредственно да я установим и обратно, те също така биха могли да са подобни или да се отличават по физични константи и по други параметри които ги характеризират, като в същото време тяхното редуващо се проявление може да се осъществява на едно и също място като физическа локация... И аналогията на многоизмерността на тези светове съответно, която можем да си представим чрез "десетичния брояч на Джонсън", например, който създава електрически импулси, изместени под определен фазов ъгъл един спрямо друг [всеки материален свят е аналогичен на отделен импулс в серията]

някои линкове във връзка с идеята ми:

https://megavselena.bg/energijni-fragmenti-a-ne-chastici-i-valni-pravyat-materiyata-tvardyat-dvama-fizici/

https://theconversation.com/fragments-of-energy-not-waves-or-particles-may-be-the-fundamental-building-blocks-of-the-universe-150730

 

 

johnson decade counter.gif

energy condensation pulse .jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 184
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Преди 52 минути, x_name41 said:

Същността на нашия материален свят се състои в периодичното компресиране или кондензиране на определен вид сурова енергия, известна в далечното минало като "етер".

Какво разбирате под "енергия"? Че и "сурова"? Дайте определение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

в случая под "енергия" се подразбира нещо като разумно контролиран флуид [или някакъв вид сила] изпълващи цялото пространство с определени свойства, но поради това, че той се явява като фундамент на мирозданието от който се формира [проявява] материята, то при непроявеното му състояние е определен като "суров" вид енергия.

Редактирано от x_name41
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 14 минути, x_name41 said:

в случая под "енергия" се подразбира нещо като разумно контролиран флуид [или някакъв вид сила] изпълващи цялото пространство с определени свойства, но поради това, че той се явява като фундамент на мирозданието от който се формира [проявява] материята, то при непроявеното му състояние е определен като "суров" вид енергия.

Ако е някакъв "флуид", то това е материя. Ако е "сила, кой я упражнява? Кое е нейният носител, защото силата сама не ходи по пространството, тя е артефакт от взаимодействието на материални тела.

Тоест, и при двата случая стигаме до наличие на някакъв материален носител (явен или прикрит) на нещо, наречено "енергия", нали? Тогава как от нещо, което е свойствво на материята ("енергия") се създава самата материя?

Може би трябва да попитам и какво рзбирате под "материя"?

Преди 17 минути, Шпага said:

Етер:)

Етерът по определение е вид материя.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 минути, scaner said:

Тогава как от нещо, което е свойствво на материята ("енергия") се създава самата материя?

във статията ясно е описан процеса, моля четете внимателно и мислете!, не задавайте глупави въпроси

Редактирано от x_name41
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, x_name41 said:

във статията ясно е описан процеса, моля четете внимателно и мислете!, и не задавайте глупави въпроси

Дайте преди да се омотаваме в някакви статии, да дадем дефиниции на основните неща които обсъждаме. Що е то "енергия" и "материя"? Защото ако не знаете за какво говорите, всичко се обезсмисля. Подменяйки смисъла на общоприетите понятия (най-често несъзнателно), отивате в девета глуха. За това да почнем от определенията.

Самото понятие "процес" изисква да има нещо процесиращо, а това е материята по определение :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

да речем че "етерът" е някакъв вид флуид или субстанция която формира материята изграждаща всичко на този свят чрез свойството да се компресира [уплътнява] за определен период от време [това е процес], а що се отнася до силата която му въздейства, то тук вече навлизаме в сферата на религията [която вие по всяка вероятност ще отхвърлите като фактор], тъй-като същноста и като разумна проява би могла да се свърже единственно с божественна намеса защото погледнато от по висш и детайлен порядък това е вид многозадачна интелигентна и разумна система за контрол и управление на процеси с изключителна сложност която се намира извън материалното [или нещо което се намира отвъд нашия материален свят]

 

Редактирано от x_name41
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, x_name41 said:

да речем че "етерът" е някакъв вид флуид или субстанция която формира материята изграждаща всичко на този свят чрез свойството да се компресира [уплътнява] за определен период от време [това е процес], а що се отнася до силата която му въздейства, то тук вече навлизаме в сферата на религията [която вие по всяка вероятност ще отхвърлите като фактор], тъй-като същноста и като разумна проява би могла да се свърже единственно с божественна намеса защото погледнато от по висш и детайлен порядък това е вид многозадачна интелигентна и разумна система за контрол и управление която се намира извън материалното

Повтарям се - кажете какво разбирате под "енергия" и "материя". Това цветове ли са, вкусове ли са, палатки ли са, какво са? Какви са основните им свойства и какво ги различава? И най-важното - по какво вашите понятия се отличават от общоприетите за "енергия" и "материя" и най-вече защо? Защото по общоприетите понятия енергията е само свойство на материята, "способността на материята да извършва работа" казано най-просто, и като такова тя няма собствено съществуване и следователно не може "сгъстявайки се" да създава материя. Няма как свойство или способност  да съществуват без носител на това свойство, който в случая е материятта по определение. За "разумността" - по-нататък.

Е?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, x_name41 said:

приемете го като флуид или газ

Флуидът и газът са материални обекти. Значи приемате енергията като материя, и какво нататък? Объркване.

Хайде да видим съществуващите определения.

Материя - това е същност, която съществува взаимодействайки. Просто казано, всяка нейна проява е резултат от промяна, взаимодействие. Казано по-грубо по друг начин, материята е всичко което взаимодейства. Полетата във физиката - електромагнитно, гравитационно - са също проява и форма на материята, те са матерални.

В този смисъл, процесът е промяна във времето. Това което се променя и проявява при процеса, е материя.  Електромагнитната вълна като процес също е материална.

Ако нещо не взаимодейства, то не се проявява, не създава причинно-следствени връзки в този свят. Това е определението, че не съществува :) От тук, материята съществува взаимодействайки, фундаментално свойство. Това я отличава от енергията.

Енергията - това е способността на материята да извършва работа. Електромагнитните вълни могат да нагряват, т.е. да извършват работа, следователно те пренасят енергия. Но по същността си те са материални. Етерът, както е измислен като носител на светлината, също е материален, а самата светлина - електромагнитна вълна разпространяваща се в него - може да пренася енергия. Енергията не може да се "компресира", тя само се увеличава или намалява - много енергия значи способност да се извърши много работа.

От тук, всякакви газове и флуиди са материални - защото могат да взаимодействат, проявяват базовото свойство на материята. Отделно, като материални конструкции, те могат да пренасят и енергия, т.е. да имат свойството да извършват работа.

В обикновеният език се е наложила конструкцията "енергията тече", това е объркващо - за да сме коректни, тече нещо материално, което има способност за извършване на работа.  От това объркване и се пораждат някакви некоректни представи за енергията като газ или флуид, с всякакви последици...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

добре, нека изясним нещата така:

1. имаме "етер" - определен вид разредена материална субстанция, която е като основа, конструктивен материал или фундамент за изграждане на нещо, в случая материалният свят

2. имаме сила с определен [божествен] произход, която управлява и контролира тази субстанция като я компресира и създава материята в сложни конфигурации от редуващ се вид със редица променливи във физическата локация и други параметри

а отгоре на всичко всеки материален обект създаден от тази субстанция притежава нещо като "програмен код" който се намира на астрално ниво, който взаимодейства с обекта двупосочно. Този "програмен код" всъщност представлява "визитната картичка" на материалния обект и съдържа неговите характеристики, свойства, конструктивни данни, определя функционалноста му, задачите които може и неможе да изпълнява и абсолютно всичко.

Редактирано от x_name41
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, x_name41 said:

1. имаме "етер" - определен вид разредена материална субстанция, която е като основа, конструктивен материал или фундамент за изграждане на нещо, в случая материалният свят

Какво отрязва възможността да има и други неща освен етер? Материята няма ограничения в своите проявления, и няма ограничение всички по-сложни материални конструкции да са само на основа етер. Нещо повече, всички наблюдения в този свят сочат, че етер (със свойствата с които е измислен) няма. А да наричаме всяко ново неизвестно нещо "етер" не е добра идея. Квантовата механика в момента добре се справвя и без етер.

Преди 9 минути, x_name41 said:

2. имаме сила с определен [божествен] произход, която управлява и контролира тази субстанция като я компресира и създава материята в сложни конфигурации от редуващ се вид със редица променливи във физическата локация и други параметри

Според точка 1. етерът е материя, не е нужно нещо да я създава след като по презумпцията по-горе вече я има.

От друга страна, за какво ни е сила с божествен произход? Не може ли "силата с божественият произход" да се замени с набор физически свойства и закони на етера, които да решат проблема? Защото това което наблюдаваме е проява на систематичност, регулярност, повторяемост, докато божествената сила предполага уникалност, непредсказуемост, "инат"  от страна на притежаващият силата например, т.е. нерегулярност в процесите.

Тоест защо да въвеждаме излишни същности, след като наличните са достатъчни - бръснач на Окам? Колкото повече произволни предположения се въвеждат, толкова повече се отваря ножицата между фантазия и действителност, и много бързо се обезсмисля цялаата мисловна констукция. Освен ако не искате да пишете някаква физично обоснована фантастика :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 38 минути, scaner said:

От друга страна, за какво ни е сила с божествен произход? Не може ли "силата с божественият произход" да се замени с набор физически свойства и закони на етера, които да решат проблема? Защото това което наблюдаваме е проява на систематичност, регулярност, повторяемост, докато божествената сила предполага уникалност, непредсказуемост, "инат"  от страна на притежаващият силата например, т.е. нерегулярност в процесите.

грешите и то сериозно защото освен изброените от вас неща като систематичност, регулярност, повторяемост присъстват и редица променливи във физическата локация и т. н.  които са уникални и непредсказуеми за всеки отделен материален свят, защото освен това всеки човек е уникален сам по себе си

 

Цитирай

Нещо повече, всички наблюдения в този свят сочат, че етер (със свойствата с които е измислен) няма.

няма как човечеството да измери или регистрира нещо което е извън рамките на материалния свят който го изгражда, заради [пулсацията] или компресията и декомпресията на материята която изгражда инструментариума, която е една за цялата вселена

Редактирано от x_name41
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, x_name41 said:

грешите и то сериозно защото освен изброените от вас неща като систематичност, регулярност, повторяемост присъстват и редица променливи във физическата локация и т. н.  които са уникални и непредсказуеми за всеки отделен материален свят, защото освен това всеки човек е уникален сам по себе си

Не виждам параметър, който би оправдал нуждата от въвеждане на божествена сила. Досега науката перфектно се справя без нея.

Човекът е сложна конструкция от много млекули, и тази сложност обяснява огромното разнообразие на човешките индивиди.  Геномът се състои от над 3 милиарда бази, и позволява огромно количество варианти. Тоест, само на база просто съчетаване тук елиминираме нуждата от божествена сила.

Научи малко химия. Как от няколко различни атома, съчетавайки ги в няколко възможни конфигурации, може да се изгради огромно множество вещества, част от които познаваме но повечето не познаваме. Колкото повече атоми групираш, толкова повече варианти може да получиш. Цялото световно разнообразие се крепи на групирането на много малко варианти от градивни елементи - шест кварки, три лептона и няколко бозона.  И липсва място за божествени сили :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

категорично не бих могъл да се съглася с вас тъй-като вие отхвърляте важен аргумент който посочва наличието на уникалност във концепцията, което не изглежда разумно от ваша гледна точка. Може би след време, когато умрете [чрез вашата естественна физическа смърт] вие ще може да разберете истината, ако се сетите или пожелаете да научите отговора, но ще бъде твърде късно защото тогава вие ще осъзнаете, че сте бил част от божествен сценарии който сте отхвърлял приживе и всички онези които са ви следвали и са ви вярвали са сбъркали

Редактирано от x_name41
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 минути, x_name41 said:

категорично не бих могъл да се съглася с вас тъй-като вие отхвърляте важен аргумент който посочва наличието на уникалност във концепцията, което не изглежда разумно от ваша гледна точка

Каква е тази уникалност на концепцията?

Ако загърбим нуждата от божествена сила, то материята е такава каквато е (разбира се, уникална :)), и свойствата които тя притежава позволяват цялото разнообразие на света, което и наблюдаваме. Тоест липсата на божествена сила се компенсира напълно от свойствата на материята, които ние изучаваме. На този фон използването на концепцията за божествена сила е напълно изкуствено и адски нелогично - от какъв зор да го ползваме?

До сега липсва всякакъв аргумент в тази посока.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"като коне с капаци, като слепци препускат през необятната шир и гледат а всъщност не виждат...", единственото което мога да добавя е съжаление за вас и всички ваши останали последователи и симпатизанти, съжалявам

Редактирано от x_name41
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, x_name41 said:

"като коне с капаци, като слепци препускат през необятната шир и гледат а всъщност не виждат...", единственото което мога да добавя е съжаление за вас и всички ваши останали последователи и симпатизанти, съжалявам

Какво се обидихте и какво съжалявате? Не можете да обясните каква уникалност чувствате с крайно количество нормални думи?

За какво ви е божествена сила? Кое не можете да обясните без нея? Но забележете, обикновено незнанието изисква божествени сили, само то. Науката се справя уверено и без тях.

Забравете религиозните предразсъдъци, когато стъпвате на пътеката на науката и физиката. Те до никъде няма да доведат, но със сигурност ще пречат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

а вие запомнете, че вашите наука и физика които са ви вкарали в определен калъп, до никакъв прогрес няма да ви доведат във осмислянето на ключови и фундаментални моменти по отношение на тези въпроси и така нататък, всичко онова което дава вашата наука и физика е една голяма заблуда и нищо повече.

 Изразих достатъчно ясно уникалноста в един от последните си постове но вие го подминахте така с лека ръка, а за останалото, какво да очаквам тогава от такъв като вас?

Редактирано от x_name41
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, x_name41 said:

а вие запомнете, че вашите наука и физика до никакъв прогрес няма да ви доведат

Как стигнахте до това мъдро заключение? Имате някакъв опит с друг начин, който води до по-голям прогрес? Или само така ви се струва че трябвало да бъде? Някой глас ви е казал, или сам го измислихте?

Айде по-сериозно в тоя форум. Тук, както вече казах, "божествените сили" купират само незнанието..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 минути, x_name41 said:

... вашите наука и физика до никакъв прогрес няма да ви доведат

Напротив. От векове, та чак до днес все към прогрес водят. Странно е, че лично вие не сте "забелязали" това.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

вие сте един много успешен психопат и така нататък, а онези които са ви последвали и ви симпатизират съм сигурен на 100%, са абсолютно същите болни отрепки като вас, съжалявам

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 минути, x_name41 said:

вие сте един много успешен психопат и така нататък, а онези които са ви последвали и ви симпатизират съм сигурен на 100%, са абсолютно същите болни отрепки като вас, съжалявам

Ok. А вие какви комплекси избивате тука?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 28 минути, x_name41 said:

вие сте един много успешен психопат и така нататък, а онези които са ви последвали и ви симпатизират съм сигурен на 100%, са абсолютно същите болни отрепки като вас, съжалявам

Аз съм един от следващите Скенер - една от болните отрепки, по Вашето определение. Надявам се Вашата Божествена същност да се смили над една болна отрепка, която все пак е готова да се поинтересува от Вашата твърде развита за дребното съзнание на другите представа и да попита плахо: Казва се, че Божието творение се дели на духовен план, душевен план, астрален план и етерен план, който е смесен както с астралния, така и с най-ниския (най-грубия) материален план. Защо да не е така?!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...