Отиди на
Форум "Наука"

Нови открития в медицината


Recommended Posts

  • Потребител

Според публикация в Nature открита е молекула в мозъка, отговорна за свързването на добри или лоши преживявания със спомен. За да научи човек или животно дали да избягва или да търси определено преживяване, мозъкът им трябва да свърже това преживяване с положително или отрицателно чувство или т.нар. „присвояване на валентност“. С две думи, създава се положителен или отрицателен спомен. Това ни помага еволюционно да избягваме неприятни преживявания, за които имаме лоши спомени, и обратно - кара ни да търсим такива, от които имаме приятни спомени.

Когато се изолира гена, отговорен за производство на невропептида Neurotensin, мишки не могат да създават положителни спомени или, както я наричат, положителна валентност. Извода, който правят авторите е, че именно молекулата Neurotensin е тази, чийто синтез позволява създаването на приятни спомени. Тука интересното е, че липсата на Neurotensin не само не блокира отрицателната валентност, а и животните стават още по-добри в създаването на отрицателни спомени.

Друг извод е, че по-високите нива на Neurotensin насърчават обучението чрез възнаграждение. Логично.

Авторите смятат да разширят изследванията и виждат бъдещо приложение при лечение на заболявания като тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство.

https://www.salk.edu/news-release/making-a-memory-positive-or-negative/

https://www.nature.com/articles/s41586-022-04964-y платено

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Нов тест, наречен CrisprZyme, диагностицира бързо неинфекциозни заболявания като инфаркт и рак. Работи чрез откриване на биомаркери и може да се използва при стайна температура в удобен за потребителя процес. Основава се на диагностични тестове CRISPR, но подобрява тази технология, като заменя процеса на усилване с колориметричен анализ – метод, който определя количеството на наличния биомаркер в пробата. Елиминира се нуждата от контрол на температурата и допълнителни процеси. Надяват се да даде възможност за по-бърза и лесна диагностика в кабинети на GP-та, както и в условия на ограничени ресурси, например в развиващите се страни. Също така е яка крачка към персонализирана диагностика у дома. Смятат, че могат още да доразвият теста.

https://www.imperial.ac.uk/news/238832/cancers-heart-disease-could-diagnosed-more/

https://www.nature.com/articles/s41565-022-01179-0 платено

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Хората с подобни лица вероятно имат подобно ДНК според ново проучване, публикувано в Cell Reports. Сравнили са снимки на 32 двойки, които не са генетично свързани, но си приличат, използвайки 3 различни алгоритъма за разпознаване на лица. Отделно, сравняваните са попълнили изчерпателен биометричен въпросник, както и такъв за начина на живот и са предоставили ДНК. Оказва се, че подобни са не само чертите на лицето, но и физически характеристики като тегло и височина, както и поведенчески такива като тютюнопушене и образование например. Разликите се обясняват с микро и епигенома. Посочват се някои ограничения на проучването като малкия размер на извадката, използването на 2D черно-бели изображения и преобладаващо европеидни участници.

Според мен не е чак пък толкова учудващо, че хора с подобни геноми си приличат. Нали все пак това правят гените - програмират физиологията. Подобни гени - подобни физически характеристики. 

Хората с подобни лица вероятно имат подобно ДНК

https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(22)01075-0

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според ново изследване в Science Advances при коралите е възможно да се предават на поколението соматичните мутации. Това оспорва цялата досегашна представа за еволюцията, а именно, че тя е движена от случайни полезни мутации в зародишна линия или репродуктивна клетка. например в яйцеклетка или сперматозоид. Соматичните мутации пък са тези, които се появяват в нерепродуктивни клетки, най-вече в резултат на условията на средата. Един вид адаптация. Досега се смяташе, че е невъзможно те бъдат предадени на поколенията. Явно коралите са намерили начин

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abn0707

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

Преди 1 час, Втори след княза said:

Хм. Така ли се смяташе?

В биологията еволюция означава промяната на наследствените признаци на една популация от поколение на поколение. Признаците са проявление на гените, които биват копирани и предавани на потомството по време на размножаването. Мутациите в тези гени могат да доведат до създаването на нови признаци или до промяна на старите. Това води до наследствени изменения между организмите. Нови признаци могат да се получат вследствие на трансфер на гени: между популациите, например при миграция, или между видовете, при хоризонтален генен трансфер. Еволюцията настъпва тогава, когато тези наследствени разлики станат по-чести или по-редки в популацията: неслучайно – при естествен отбор, или случайно – при генетичен дрейф.

Горе пише нещо за соматичните мутации, които принципно не се унаследяват..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 46 минути, skiahtro said:

Горе пише нещо за соматичните мутации, които принципно не се унаследяват..

Може да е псевдоунаследяване?  Соматични клетки хормонално да метилират едни или други  СЪЩЕСТВУВАЩИ участъци от хромозомата.  Нали при крокодилите температурата управляваше дали ембрионът да стане мъжки или женски.

Link to comment
Share on other sites

Преди 1 час, Втори след княза said:

Хм. Мислех именно за соматичните, не за психичните. Я дай уточнение какво е "соматична мутация" и за какво се отнасят "наследствените признаци"

ОК?

Това означава, че мутациите не са в клетките, които участват в образуването на зиготата, т.е не са полово предавани. Мисля, че в биологията за 9-ти клас го пише...

Предаването на половите клетки няма пряка връзка с психичното състояние, само непряка...

Горе са описани някакви корали, които се размножават безполово, чрез пъпкуване, както и полово, което предполагам знаеш как става...

Редактирано от skiahtro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Втори след княза said:

Я дай уточнение какво е "соматична мутация" и за какво се отнасят "наследствените признаци"

 

Преди 1 час, Втори след княза said:

С какво се оспорва "цялата досегашна представа за еволюцията"? Доколкото схващам, само се добавя, че е намерено доказателство, че освен при размножаване чрез споменатите полови клетки, наследствените признаци могат да се предават и при по- примитивно размножаващите се организми чрез нерепродуктивни клетки. 

Не е ли така?

 

Преди 1 час, Втори след княза said:

Надявам се на още малко доброжелателност

Когато подхождаш с доброжелателност е много вероятно и да получиш такава в отговор. За времето, за което си писал горните постове можеше да провериш в нета какво е соматична мутация. Още повече това е обяснено и в публикацията със съответните позовавания. Прочете ли я? Още в началото пише: Since 1892, it has been widely assumed that somatic mutations are evolutionarily irrelevant in animals because they cannot be inherited by offspring.

Питам се и как ти можеш да оцениш значението на изследването "Доколкото схващаш" соматичните мутации? Оценката на Science явно е висока, щом са го извели на корицата на новият си брой. Аз не смятам да оспорвам това. А ти?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 часа, Втори след княза said:

Хм. Мислех именно за соматичните, не за психичните. Я дай уточнение какво е "соматична мутация" и за какво се отнасят "наследствените признаци"

ОК?

Още малко:😎

https://bg.wikipedia.org/wiki/Соматична_клетка

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Разработили са стабилен и бърз метод за диагностика на болестта на Алцхаймер (AD) чрез тест на няколко капки кръв. Анализират се новооткрит тип маркери. Смятат, че може да замени традиционните и скъпи образни изследвания в клиничната работа, да се използва за ранен скрининг на AD при възрастни хора, профилактика и т.н. 

https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/alz.12723

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Новооткрит хормон може да предскаже дългосрочното здраве на мъжете според публикация в Frontiers in Endocrinology. INSL3 се произвежда от същите клетки в тестисите, които произвеждат тестостерон, но за разлика от тестостерона, който варира през целия живот на мъжа, INSL3 остава постоянен, като нивото от пубертета остава до голяма степен същото през целия живот на мъжа. Намалява само съвсем леко в напреднала възраст. Това го прави първият ясен и надежден предсказващ биомаркер за свързана с възрастта заболеваемост в сравнение с всички други измерими параметри. Анализирали са кръвни проби от 3000 мъже от 8 регионални центъра из цяла Европа. Резултатите показват, че нивото на хормона корелира с редица заболявания, свързани с възрастта, като костна слабост, сексуална дисфункция, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Така че изменението на нивата му могат да са точна предварителна индикация за предстоящи болести и, съответно, превенция на заболяванията.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2022.1016107/full

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Nature извежда на корица съвсем прясно изненадващо откритие. Според изследването ензимът V-ATPase, единственият, който е отговорен за доставянето на енергия за невро-трансмитерните помпи и оттам за комуникацията между невроните си "почива" чат-пат. Той не е активен средно в 40% от времето като интервалите на тези прекъсвания на активността са произволни и са между няколко минути и часове. Не е ясно каква е причината за тези "почивки", които си взема молекулата, но докато е на пауза невроните не могат да комуникират. До сега се е смятало, че ензима е активен постоянно, съответно, комуникацията - постоянна, но изследванията са правени на бактерии, а не както в случая - на бозайник (плъхове). 

Самият V-ATPase е изключително интересен, защото е важна цел на фармацевтите, тъй като играе критична роля при рак, ракови метастази и няколко други животозастрашаващи заболявания. То вероятно така е направено и откритието - при разработване на противоракови лекарства. Не го пише изрично, мое предположение. Иначе V-ATPases са група ензими, които се намират във всички клетки и освен, че осигуряват енергия на невротрансмитерите, са от съществено значение за контролиране на pH/киселинността вътре и/или извън клетките.

Ензим V-ATPase

Илюстрацията показва аденозин трифосфатази от вакуолен тип (V-ATPases, големи сини структури) върху синаптична везикула от нервна клетка в мозъка на бозайник.

https://science.ku.dk/english/press/news/2022/major-discovery-about-mammalian-brains-surprises-researchers/

https://www.nature.com/articles/s41586-022-05472-9   платено, разбира се

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Първи доказателство за хоризонтален генен трансфер между микробиома на майката и този на бебето. Това се случва в перинаталния период и позволява на майчинските микробни щамове да повлияят на функционалния капацитет на тези на бебето при липса на директна връзка. Перинаталният период (малко преди и малко след раждането) представлява критичен момент в развитието на когнитивната и имунната система. Авторите смятат, че изследването е добра платформа за по-нататъшно изследване на микробния принос към развитието на бебето в толкова важен за развитието му момент.

https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)01467-2?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867422014672%3Fshowall%3Dtrue

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Подобно бях чел, че в майки са открили стволовите клетки на зародиша, бебето. тоест По време на тези 9 месеца зародишът вкарва някак в организмът на майката тези клетки. Според статията не е ясно още защо, но мислят, че с тази цел, че организмът който му е жизнено нужен, да работи функционира колкото се може добре. И еветуални повреди да биват моментално поправяни.... 😲

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Разработили са нов тест, който много точно идентифицира едновременно множество респираторни вируси, включително грип, риновирус, RSV и COVID-19. При това само за час. За сравнение, PCR тестовете, макар и много специфични и точни, тестват само за един вирус и отнемат няколко часа, за да върнат резултат. Публикацията е в Nature. На всичкото отгоре новият тест може да се използва във всякакви условия и може лесно да бъде модифициран за да открива нови потенциални варианти и щамове. Използват единични нишки ДНК като примамка за специфични региони в РНК на целевите вируси. Нанопримамките преминават през нанопори и се отчитат като цифрова информация за милисекунди. Структурата на всяка нанопримамка разкрива целевия вирус или негов вариант. Смятат, че теста ще подобри значително правилната диагностика и лечение, защото повечето зарази имат подобни симптоми и пациентите често са жертви на лоша идентификация на заболяването, а оттам и неправилно лечение и безразборна употреба на антибиотици.

https://www.nature.com/articles/s41565-022-01287-x

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Доказаха, че ген, отговорен за стареенето, може да "превърти" назад сърдечната възраст. Публикацията е в Cardiovascular Research. Експеримент с еднократно приложение на мутирал ген е спрял разпадането на сърдечната функция при мишки на средна възраст. Още по-забележително е, че когато се прилага на възрастни мишки, чиито сърца показват същите промени, наблюдавани при възрастни хора, генът пренавива възрастта на биологичния часовник на сърцето с човешкия еквивалент на повече от десет години. Тригодишното проучване е проведено и в епруветка с човешки сърдечни клетки. Установено е, че при клетките, които поддържат изграждането на нови кръвоносни съдове, наречени „pericytes“, след добавяне на протеина в епруветката почва процес на сърдечно подмладяване - клетките на възрастни пациенти със сърдечна недостатъчност възобновяват правилното си функциониране и са по-ефективни при изграждането на нови кръвоносни съдове.

https://academic.oup.com/cardiovascres/advance-article/doi/10.1093/cvr/cvad008/6986428?login=false

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Идентифицирали са хранително вещество което е жизнено важно за раковите клетки. Публикацията е в Science. Arginine е аминокиселина, естествено произвеждана в телата ни и изобилна в рибата, месото и ядките. За да избегнем сложните термини, че и бездруго не са ми стихия, накратко - при експерименти когато ракова клетка бъде подложена на глад за тази аминокиселина тя почва да мутира, опитвайки се да си я набави. В повечето случаи мутациите са или неуспешни, или със слаб ефект, което води до нови опити. Грешките се натрупват и репликират, което, в крайна сметка, се проявява като промени в генома - мутирали гени и деформирани протеини. А натрупването на толкова много мутации, тука става интересното, може и би трябвало да изглеждат много странно за имунната система. Тоест, авторите смятат, че лишаването на раковите клетки от Arginine ще доведе до аларма и имунната система ще го идентифицира като заплаха. Заели са се да го проверят.

Е, не е лекарство, далече е от това. Но ако авторите са прави може и да са напипали слабото място на рака. 

Има и още нещо интересно в изследването - според авторите това е първият докладван случай на свързването на конкретно хранително вещество със специфична промяна на ДНК. Или така наречена насочена еволюция.

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.ade9120

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...