Отиди на
Форум "Наука"

Нови открития в медицината


Recommended Posts

  • Потребител

Според публикация в Nature открита е молекула в мозъка, отговорна за свързването на добри или лоши преживявания със спомен. За да научи човек или животно дали да избягва или да търси определено преживяване, мозъкът им трябва да свърже това преживяване с положително или отрицателно чувство или т.нар. „присвояване на валентност“. С две думи, създава се положителен или отрицателен спомен. Това ни помага еволюционно да избягваме неприятни преживявания, за които имаме лоши спомени, и обратно - кара ни да търсим такива, от които имаме приятни спомени.

Когато се изолира гена, отговорен за производство на невропептида Neurotensin, мишки не могат да създават положителни спомени или, както я наричат, положителна валентност. Извода, който правят авторите е, че именно молекулата Neurotensin е тази, чийто синтез позволява създаването на приятни спомени. Тука интересното е, че липсата на Neurotensin не само не блокира отрицателната валентност, а и животните стават още по-добри в създаването на отрицателни спомени.

Друг извод е, че по-високите нива на Neurotensin насърчават обучението чрез възнаграждение. Логично.

Авторите смятат да разширят изследванията и виждат бъдещо приложение при лечение на заболявания като тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство.

https://www.salk.edu/news-release/making-a-memory-positive-or-negative/

https://www.nature.com/articles/s41586-022-04964-y платено

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Нов тест, наречен CrisprZyme, диагностицира бързо неинфекциозни заболявания като инфаркт и рак. Работи чрез откриване на биомаркери и може да се използва при стайна температура в удобен за потребителя процес. Основава се на диагностични тестове CRISPR, но подобрява тази технология, като заменя процеса на усилване с колориметричен анализ – метод, който определя количеството на наличния биомаркер в пробата. Елиминира се нуждата от контрол на температурата и допълнителни процеси. Надяват се да даде възможност за по-бърза и лесна диагностика в кабинети на GP-та, както и в условия на ограничени ресурси, например в развиващите се страни. Също така е яка крачка към персонализирана диагностика у дома. Смятат, че могат още да доразвият теста.

https://www.imperial.ac.uk/news/238832/cancers-heart-disease-could-diagnosed-more/

https://www.nature.com/articles/s41565-022-01179-0 платено

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...