Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Администратор
Публикувано
Преди 8 часа, deaf said:

Каква е принципната разлика между нападението на Украйна от страна на Путин и нападението на Иран от страна на Тръмп?

Аз не намирам прилика?!

Имама една държава в сърцето на Европа, която много видимо се изплъзваше от своите високо корумпирани олигархични управляващи изцяло зависещи от хватката на Русия. В момента, в който Украйна започна да живее по-добре от Русия и видимо руснаците да сочеха за пример своята съседка - точно тогава Русия реши, че е застрашена. Имислиха си какви ли не лъжи и конспирации, от изгорели българи до комари убийци и някакви лаборатории. 

А тук имаме един режим, който за да потули протестите убиви между 10 и 30 хиляди човека. Имаше публични екзекуции, като знам за 1 който държавата го убеси на кран, за да се вижда от далече като назидание на другите съглаждани, които скачат срещу свещената власт. Очевидно в наратива на силния на деня се появи достатъчно луд човек, който да каже, че това е достатъчно добра причина да нападне тази изкривена държава. Иран десетилетия обясняваха, че всички евреи трябва да умрът и че изконният им враг е Израел и САЩ и това е основната им причина за съществуване. Това за някой е достатъчно добра причина да се случат сегашните събития.

Аз лично не намирам основателна причина САЩ и Израел да нападнат Иран, но това не значи, че не е правилно от тяхна гледна точка. След бруталното смазване на протестите в Иран подобни действия срещат подкрепа на запад и смятам са достатъчно добра основа да не отлагат повече САЩ, ако са търсили поводи.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 33 минути, gmladenov said:

Принципната разлика е в това коя е жертвата на агресията

Конфликтът е заложен от САЩ и СССР непосредствено след Втората световна война,когато позволяват на евреите да се заселят в Палестина... 

• Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, deaf said:

Конфликтът е заложен от САЩ и СССР непосредствено след Втората световна война,когато позволяват на евреите да се заселят в Палестина... 

Не съм несъгласен с това твърдение. Но е факт, че арабите на този етап не се карат с Израел - независимо от евентуалната историческа несправедливост. Иран е последната държава, която продължава идеологическата война с Израел. 

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 53 минути, gmladenov said:

Те ще нанесат такива щети на Иран, че той няма да е фактор в Близкия изток за поне 10 годии напред.

От американското Министерство на войната заявиха,че само американските сухопътни сили могат да се сдобият с урана на Иран. Но и този вариант е задънена улица,защото американската армия дори и да окупира Иран и да вземе урана,след като се изтегли,Иран отново ще се сдобие с уран. Следователно остава само другия вариант – Тръмп да премахне иранския режим и да сложи друг режим,който е приятелски настроен към САЩ или поне е неутрален. 

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикувано
Преди 11 минути, deaf said:

Следователно остава само другия вариант – Тръмп да премахне иранския режим и да сложи друг режим,който е приятелски настроен към САЩ или поне е неутрален. 

Така е, но опитът с Ирак и Афганистан показва, че това ще е изключително трудно и САЩ едва ли ще успеят.

По всичко изглежда, че заради цените на петрола САЩ и Израел ще трябва да спрат с офанзивата до седмица-две. Така че на този етап нищо няма да бъде разрешено. 

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, gmladenov said:

По всичко изглежда, че заради цените на петрола САЩ и Израел ще трябва да спрат с офанзивата д

Икономически на САЩ не им пречи висока цена на петрола... 

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, deaf said:

Икономически на САЩ не им пречи висока цена на петрола... 

На тях не им пречи, но на света му пречи - и в един момент ще има натиск върху САЩ да спрат. 

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 19 минути, gmladenov said:

Така е, но опитът с Ирак и Афганистан показва, че това ще е изключително трудно и САЩ едва ли ще успеят.

По всичко изглежда, че заради цените на петрола САЩ и Израел ще трябва да спрат с офанзивата до седмица-две. Така че на този етап нищо няма да бъде разрешено. 

За съжаление, както и да завърши тази война, от сега нататък тероризмът ще придобие чудовищни измерения - в пълно съзвучие с чудовищната ненавист, която си навлякоха американците предвождани от "миролюбеца" Тръмп...

• Харесва ми! 2
  • Тъжен 1
  • Потребител
Публикувано

Не може да се прави сравнение между двете войни.
Нападението на Русия над Украйна е безпрецедентно.
Голяма мощна държава напада съседна по-малка, с която са имали много обща история.
Все едно Германия да нападне Австрия, или Испания - Португалия, или Англия - Ирландия...
Моето лично мнение, е че Путин вътрешно в себе си много добре знае, че човешкият потенциал и интелект нарастват с придвижването от Урал към запад. Беларус и Украйна са с най-високо IQ от бившия СССР. Това е което той иска да завладее. От Урал към изток много файда няма - там броят мозъчни клетки на глава от населението е силно разреден. Дано не прозвучи много расистко!

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 5 часа, rumcaiz said:

Не може да се прави сравнение между двете войни.
Нападението на Русия над Украйна е безпрецедентно.
Голяма мощна държава напада съседна по-малка, с която са имали много обща история.
Все едно Германия да нападне Австрия, или Испания - Португалия, или Англия - Ирландия...
Моето лично мнение, е че Путин вътрешно в себе си много добре знае, че човешкият потенциал и интелект нарастват с придвижването от Урал към запад. Беларус и Украйна са с най-високо IQ от бившия СССР. Това е което той иска да завладее. От Урал към изток много файда няма - там броят мозъчни клетки на глава от населението е силно разреден. Дано не прозвучи много расистко!

Има и друго. Ако беше успял да върне Украйна към Русия без война или с много кратки военни  действия следващата стъпка беше да я направи като Беларус. А Беларус макар и да е отделна държава с президент и своите институции е силно русуфицирана и това доколкото помня се задълбочава. След няколко поколения вероятно беларуския език ще е някаква атракция за туристите и остатък от едно минало, а и не се знае ако се задълбочат нещата между Русия и Беларус дали няма изцяло да се влее в Русия. Ако това беше станало и с Украйна процента на хората говорещи славянски език (руски, беларуски, украински и други по-малки езици) щеше да стане много по-голям, белите  хора много повече и християните много по-голям процент от сегашния в населението на РФ. 

Така би се отложил проблема с отрицателния прираст при белите европейци, които не са мюсюлмани с десетилетия или дори би се задържал до нива доближаващи го до нулев при условие, че тогава държавата би разчитала освен на многото природни ресурси също така и на доста развита икономика, инфраструктура и сравнително младо население. При един подобен развой дори да се отърве по някакъв начин от част от източните територии в полза на Китай, които така или иначе ще загуби след десетилетия заради демографията пак би останала една силна "европейска и бяла християнска държава". 

Това съм си го мислел още в началото преди войната, но твоя коментар ме подсети за това. 

Днес вече няма как да стане, поне не и по този начин поради много фактори, които се появиха и проявиха след началото на горещата фаза на войната (от 2022 година насам). 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано

Той горкият (Путин) обаче не вдява, че славяни с по-високо от неговото IQ, не желаят да бъдат завладяни от такива, които се намират в по-нисък етап на еволюционното си развитие.

• Администратор
Публикувано

🚢🇮🇷🇨🇳 Два кораба, собственост на иранска компания, която е обвинявана в доставка на материали за програмата за балистични ракети на Техеран, са напуснали китайско пристанище за съхранение на химикали тази седмица, натоварени с товар, и се отправиха към Иран, според анализ на Washington Post на данни за проследяване на кораби, сателитни изображения и записи на Министерството на финансите.

Корабите са част от Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL), държавна компания, подложена на санкции от САЩ, Великобритания и Европейския съюз, която е описана от Държавния департамент на САЩ като „предпочитана транспортна линия за иранските разпространители и агенти по снабдяването“.

ℹ️ Кораб на същата компания беше засечен от Де Ре Милитари в пристанище Бургас през 2019 и разследван заедно с “Биволъ”.

Shabdis и Barzin са акостирали в пристанището Гаолан в Жухай, град на югоизточното крайбрежие на Китай. Експерти заявиха пред The Post, че Гаолан е пристанище за товарене на химикали, включително натриев перхлорат, ключов прекурсор за твърдо ракетно гориво, от което Иран се нуждае спешно за своята ракетна програма.

От началото на годината в пристанището са акостирали още дузина кораби на IRISL. Необичайно е Пекин да разреши на кораби да отплават в този момент за Иран с товари, свързани с оръжия, тъй като очакват Китай да се въздържа от подобни действия, докато САЩ и Иран са в пряк конфликт. Това обстоятелство прави случаят още по-показателен за ролята на Китай.

https://t.me/s/drmjournal

• Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.