Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2023 година. (2)


Recommended Posts

  • Потребители
Преди 9 часа, Р. Теодосиев said:

5 май (Ройтерс) – Стоейки в полето от трупове, руският наемнически бос Евгений Пригожин публикува в петък пронизано с псувни видео, в което лично обвинява висшите началници на отбраната за загубите, понесени от бойците на неговата група Вагнер в Украйна.

Тирадата на Пригожин отново разпали и ескалира дългогодишната вражда с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов, когото той многократно е обвинявал, че лишава силите му от боеприпаси.

https://www.reuters.com/world/europe/surrounded-by-corpses-wagners-prigozhin-blasts-russian-defence-minister-2023-05-05/

Това е сутрешното видео на Женка, в което отправя обвинение и към върховния главнокомандващ, сиреч Пути. Преди него има едно истерично нощно видео, в което псува Шойгу и Герасимов и показва трупове на вагнеровци. Между другото отстраненият зам. - министър на отбраната Мизинцев се е присъединил към Вагнер. В това (сутрешно) видео казва нещо шокиращо за руската пропагандирана публика. СВО се е провалила на 16 март 2022г., когато Вагнер били помолени да спасяват родината. На 10 май 2023г., казва Женка, ще изтеглим Вагнер от фронта и ще чакаме кога отново ще бъдем нужни на народа на Русия, защото вие не сте способни да управлявате. На тази отправена заплаха за военен метеж засега Путин, Шойгу и Герасимов мълчат.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 5,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

На Шойгу и Герасимов им сипва поименно с големия черпак, но никъде не споменава името на Путин. Вероятно точно за да не бъде изтълкувано като подстрекателство за метеж или преврат това.

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, Warlord said:

На Шойгу и Герасимов им сипва поименно с големия черпак, но никъде не споменава името на Путин. Вероятно точно за да не бъде изтълкувано като подстрекателство за метеж или преврат това.

Сигурно нещо лъже. Ще се разбере на 10 май - дали ще изтегли войската. Тези бандити причинно-следствените връзки и логиката ги имат за нищо. Мизинцев отговаряше пряко за снабдяването на армията, а го взе при себе си, вместо да го гръмне, задето уж не му дава снаряди. Разбра се също, че снаряди му дават, но явно реве за отнетите му зеки. Те отиват директно при Шойгу. Казват, че в последно време са интегрирани към армията около 10 хиляди. Уникалното в случая е, че шеф на военна структура, която не е системна, псува висши генерали и обвинява върховния главнокомандващ (без да му казва името). И те мълчат?!

  • Харесва ми! 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Коментар от Александър Коваленко:

Бахмут... 278-ми ден на отбраната.

Човек може по различен начин да оценява хленченето на Пригожин и заплахите за оттегляне на ЧВК "Вагнер" на 10 май и някои мисли по този въпрос вече изложих днес, но главното е, че очевидно с чувствителната си пета точка Пригожин разбира, че фиаското е близо.

И така...

Досега СОУ🇺🇦 е успял да организира няколко много успешни контраатаки както в самия град, така и в "полето". Например в северния сектор СОУ успя да достигне до улица "Морозова" и дори да създаде няколко застрашителни ситуации за окупаторите в близост до градската болница, на улица "Толбухин" и улица "Левченко".

Окупаторите продължават да се опитват да пробият до кръстовището на улиците Юбилейна-Чайковски, както и до кръстовището на улиците Чайковски и Освободителен Донбас. Тези щурмови действия на РОВ са неуспешни и те не успяват да заемат нови позиции или да подобрят настоящата ситуация.

В южния сектор СОУ запази пълен контрол над улица "Чайковски" и бяха проведени ефективни контраатаки, особено на улица "Геологов", което подобри позицията ни по отношение на контрола в буферната зона с улица "Корсунски".

От своя страна интензивността на артилерийския обстрел от страна на окупаторите остава висока. Продължават да се правят опити за срутване на многоетажни сгради с помощта на въздушни удари. Много квартали просто вече не съществуват.

Извън града се запазва контролът на СОУ над Хромово, Ивановски и съответно 0504 и 0506. Неприятна новина обаче е подкопаването на моста между Часов Яр и Бахмут. Да, неприятно, но не неочаквано и не критично. Особено с оглед на обходните пътища и възможностите за реконструкция.

По този начин можем да отбележим липсата на значителен успех на руските окупатори в Бахмут, през последните няколко дни, като в същото време явно се подобряват позициите си в града от страна на СОУ. Очевидно е, че поредната фетишистка дата, 9 май, губи значение ("накрывается у кремля медным тазом" в оригинала).

Слава на нацията!

https://t.me/zloyodessit/19063

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 минути, scaner said:

Забавен факт: вчера Кадиров получи медал за "изключителен принос в развитието на ядрената физика". :)

https://rus.azattyq.org/a/32398743.html

Доста е надебелял. Според мен, сигурно от нерви. 😀

  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има официално потвърждение за сваления "Кинжал" вчера:
 

🔥Таки сбили! В ВС ВСУ признали, что уничтожили «не имеющий аналогов» Кинжал рашистов

🇺🇦«Patriot»💪

Это произошло во время ночной атаки 4 мая в небе Киевщины. Ракету Х-47 выпустил МиГ-31К с территории России.

Об этом сообщил командующий Воздушными силами Николай Олещук.
  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Твърди се, че Пригожин е публикувал рапорт до Шойгу, за смяна до 10 май на ЧВК "Вагнер" с кадировци в района на Бахмут (снимка в линка):

https://t.me/nexta_live/51922

---------

Пригожин заявява, че ще предаде позициите в Бахмут на войските на Кадиров

Шефът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че уж ще предаде позициите на бойците си в Бахмут на войските на чеченския лидер Рамзан Кадиров.

"Благодаря на Рамзан Ахматович, че се съгласи, най-вероятно имайки възможности да получи всичко необходимо и всички необходими ресурси, да застане в Бахмут на нашите позиции.

Вече се свързвам с негови представители, за да започнем незабавно прехвърляне на позициите, така че на 10 май, в 00.00 ч., точно в момента, в който според нашите изчисления ще сме изчерпали напълно бойния си потенциал, нашите бойни другари ще застанат по местата си и ще продължат щурма на селището Бахмут."

Пригожин казва, че под контрола на ВСУ в Бахмут уж са останали "малко над два квадратни километра". Джабогадюкингът в блатата придобива нови краски...

https://t.me/infosprotyv/16240

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тоя дон май е на бая самогон.  :russian_ru:

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Нещо много смели го раздават с дронове и товарни самолети, но скоро ще стане беля  ;)

---------

Полски транспортен самолет L410 от граничните служби е бил прехванат  от руски изтребител Су-35 вчера, при което са извършени „агресивни и  опасни маневри, многократно изпълнявани от руския изтребител в близост  до полския самолет“, съобщи Министерство на отбраната на Румъния.

Самолет L410 “Turbolet”,  "принадлежащ на полската гранична полиция, който е изпълнявал рутинни  патрулни мисии под егидата на Фронтекс над Черно море в международното  въздушно пространство в сътрудничество с румънската гранична полиция, е бил прехванат от руски изтребител Су-35 около 13:20 ч., на около 60 км  източно от румънското въздушно пространство".

Според румънските власти  "агресивните и опасни маневри, многократно изпълнявани от руския  изтребител в близост до полския самолет, са предизвикали висока степен  на турбулентност и сериозни затруднения при управлението му".

Военновъздушните сили на Румъния са били предварително предупредени, готови да се намесят по всяко време.

"След инцидента два  изтребителя на румънските военновъздушни сили и два на испанските  военновъздушни сили в състава на бойната служба на Air policing бяха  предварително разположени от Центъра за съвместни въздушни операции на  НАТО в Торехон, като са готови да се намесят по всяко време, но не  изискват излитане", се казва в изявление на МО на Румъния, цитирано от  “Defense Romania”.

Полският екипаж е действал  спокойно и професионално в ситуацията, създадена безотговорно от руския  пилот, като е успял да поеме контрол над самолета след първоначалната  загуба на височина, причинена от маневрирането на изтребителя Су-35,  успявайки да кацне безопасно на летище “Михаил Когълничану” около 13:50 ч.  Никой от членовете на екипажа на борда на полския самолет не е  пострадал при инцидента.

https://t.me/drmjournal/5134

-----------

В Украйна нощта беше белязана с масирани атаки от двете страни.

Руски ракети "Калибр" бяха използвани за атакуване на различни части на Украйна, като основен фокус беше Одеса. 

Същевременно, експлозии бяха докладвани в няколко населени места в Крим - Севастопол, Саки, Черноморске и Симферопол. Вероятно експлозиите са свързани с атака от украински дронове и опити за свалянето им от руско ПВО.

https://t.me/drmjournal/5135

 

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 6.05.2023 г. at 12:37, scaner said:

Има официално потвърждение за сваления "Кинжал" вчера:
 

🔥Таки сбили! В ВС ВСУ признали, что уничтожили «не имеющий аналогов» Кинжал рашистов

🇺🇦«Patriot»💪

Это произошло во время ночной атаки 4 мая в небе Киевщины. Ракету Х-47 выпустил МиГ-31К с территории России.

Украинское главное командование неожиданно решило подтвердить информацию, что силами ПВО впервые была перехвачена и сбита гиперзвуковая ракета «Кинжал» ВС РФ. Ранее информацию о сбитой над Киевом в ночь на 4 мая ракете опубликовали украинские СМИ, тема активно муссируется в соцсетях до сих пор. В качестве «доказательства» даже опубликован снимок обломков ракеты, которые похожи на остатки боевой части гиперзвуковой ракеты Х-47 «Кинжал», упавшей вследствие технической неисправности в сентябре 2022 года в Ставропольском крае.

Новость об очередной «перемоге» уже начала жить своей жизнью в украинских сетях, и вот теперь к сбежавшему вперед локомотиву очередного пропагандистского вброса запоздало решили присоединиться и представители официального командования ВСУ. Все-таки, какая никая, а «победа», пусть и сугубо пропагандистская.

Российские эксперты, изучившие снимок якобы боевой части «Кинжала», обратили внимание, что в случае попадания ЗУР в летящую на скорости 12 махов ракету от нее могли остаться разве что мелкие осколки, разлетевшиеся на сотни метров в результате мощного взрыва. Особенно нелепо выглядит небольшая аккуратная ямка в месте падения боевой части ракеты, способной только за счет кинетической энергии пробить до 30 метров земли и уничтожить бетонный бункер.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 6.05.2023 г. at 16:01, scaner said:

Твърди се, че Пригожин е публикувал рапорт до Шойгу, за смяна до 10 май на ЧВК "Вагнер" с кадировци в района на Бахмут (снимка в линка):

https://t.me/nexta_live/51922

---------

Пригожин заявява, че ще предаде позициите в Бахмут на войските на Кадиров

Шефът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че уж ще предаде позициите на бойците си в Бахмут на войските на чеченския лидер Рамзан Кадиров.

"Благодаря на Рамзан Ахматович, че се съгласи, най-вероятно имайки възможности да получи всичко необходимо и всички необходими ресурси, да застане в Бахмут на нашите позиции.

Вече се свързвам с негови представители, за да започнем незабавно прехвърляне на позициите, така че на 10 май, в 00.00 ч., точно в момента, в който според нашите изчисления ще сме изчерпали напълно бойния си потенциал, нашите бойни другари ще застанат по местата си и ще продължат щурма на селището Бахмут."

Пригожин казва, че под контрола на ВСУ в Бахмут уж са останали "малко над два квадратни километра". Джабогадюкингът в блатата придобива нови краски...

Основатель ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин сообщил о боевом распоряжении в адрес его "оркестрантов". Не раскрывая секретных сведений, он уточнил, что бойцам ЧВК в Бахмуте не только дадут снарядов, сколько нужно, но и дадут генерала Суровикина, прозванного в народе "генералом Армагеддоном".

Сегодня ночью "оркестранты" получили боевое распоряжение, как утверждает Пригожин, впервые за всё это время. В нём, "если убрать секретные данные", в сухом остатке следующее:

Нам обещают дать боеприпасы и вооружения столько, сколько нам требуется для продолжения дальнейших действий. Нам клянутся, что на фланге будет выставлено всё, что необходимо для того, чтобы нас не подрезал противник.

Кроме того, разрешили "музыкантам" действовать в Бахмуте так, как считают нужным.

И нам дают Суровикина, как человека, который будет принимать все решения в рамках взаимодействия ЧВК "Вагнер" с Минобороны России.

- говорится в телеграм-канале пресс-службы Евгения Пригожина.

К слову, заместитель командующего Объединённой группировкой русских войск на Украине генерал Сергей Суровикин, прозванный в народе "генералом Армагеддоном", уже принимал непосредственное участие в разработке и реализации операции по освобождению Бахмута от боевиков ВСУ. И взятие города - это в том числе и его заслуга. Об этом ранее уже сообщал Пригожин.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 26 минути, Capitainofmarine said:

И нам дают Суровикина, как человека, который будет принимать все решения в рамках взаимодействия ЧВК "Вагнер" с Минобороны России.

Аха, значи се подготвят за "не леки решения", да подвият опашка и да се изнижат както в Херсон :D  Той Суровикин не показа някакви други впечатляващи качества. Или пък ще го хвърлят като голямо месо, да стряска украинците? :)

Това е пропаганда за ватници, що ни я пробутваш тука?

 

Преди 32 минути, Capitainofmarine said:

Российские эксперты, изучившие снимок якобы боевой части «Кинжала», обратили внимание, что в случае попадания ЗУР в летящую на скорости 12 махов ракету от нее могли остаться разве что мелкие осколки, разлетевшиеся на сотни метров в результате мощного взрыва. Особенно нелепо выглядит небольшая аккуратная ямка в месте падения боевой части ракеты, способной только за счет кинетической энергии пробить до 30 метров земли и уничтожить бетонный бункер.

И "Кинжал" отдавна не е това което беше. На фона на информациите, че почти 50% от ракетите изстреляни над Каспийско море директно падат надолу (те за това и над морето ги изстрелват), започва да прозира цялостното окаяно състояние на руската техника. Той Путин за това и спря да плаши с ядрено оръжие - ако му се наложи да спази заканите си, много вероятно е ракетите да изпопадат още на руска територия. Те отдавна са с изтекъл срок на годност, а "Сармат" който трябваше да ги замени, нещо се отклза от тая идея, просто не му се получава :)

  • Харесва ми! 3
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 48 минути, scaner said:

Това е пропаганда за ватници, що ни я пробутваш тука?

Това не е пропаганда а информация с използване на данни от източника. А пиша тука защото като жаби на които им изсъхва блатото квакате в какафония от хохлонационалистки лъжи. А блатото ви съхне с всеки ден, както не се вижда и резултатния "контранаступ". Войната се води лесно от диван и компютъра и то от хора които никога не сте пипвали оръжие...

Редактирано от Capitainofmarine
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, scaner said:

И "Кинжал" отдавна не е това което беше. На фона на информациите, че почти 50% от ракетите изстреляни над Каспийско море директно падат надолу (те за това и над морето ги изстрелват), започва да прозира цялостното окаяно състояние на руската техника. Той Путин за това и спря да плаши с ядрено оръжие - ако му се наложи да спази заканите си, много вероятно е ракетите да изпопадат още на руска територия. Те отдавна са с изтекъл срок на годност, а "Сармат" който трябваше да ги замени, нещо се отклза от тая идея, просто не му се получава :)

 Първо лъжеше че са свършили а сега те са вече нещо друго... Лъжи за неща които поне си прочел и то не по-молко от няколко пъти. Въобще ако нямаш какво да кажеш замълчи...

Колкото до Путин за него не ми пука. Но той никога не е оставял впечатление за празнословец като тебе. Защото ти точно такива впечатления оставяш с непрекъснато противорячите си и неверни сводки. Но какво да се прави ти ядеш украински хляб отдавна. Ще те зарадвам не остава много в хамбара...

Та за Путин§ Напротив няколко месеца преди да започне войната с украйна изпрати ултиматум че е недопустимо за интересите на РФ разширение на НАТО на изток. Първо САЩ не спазват поетите ангажименти Второ с предвижването на базите и териториите на НАТО застрашават националната сигурност на Русия.

Не обърнаха внимание и започна войната. Украйна никога повече няма да бъде член на НАТО, съмнявам се дали ще съществува "незалежна" Украйна... Атомното оръжие.

Предупреди че базите ПРО създадени в граничният периметър пречат за адекватен ответен удар на възмездие /за ответен ракетен удар ПРО има възможност да прихваща руски ракети веднага след регистриран старт / в сучай пряка война НАТО Русия.

Трето в резултат на американското неизтеглянето на ядрени бойни глави от Европа размести ядрено ТЯО за системата Искандер в Прусия в Калиннигадската област а преди седмици в Беларус. Така  че неговото говорене за ядрено оръжие си е не заплаха а казано - направено. Нещо което дърдорковците пропагандатори на русофобия не можете да осмислите, то е заради липсата на обем в главата...

Четвърто вече изпитват Кинжал с пускови установки на сухопътни носители, по данни които изтичат в руските медии. А пропо Армата вече го изпитват в украинската война. Пък и не се стесняват да ползват Термобарични и магнезиеви 500 кг планиращи авиационни бомби и също и снаряди и даже ръчни термобарични гранатомети и всичкото на двата квадратни километра останали в Бахмут. По горе някой писа за украински контранаступ в района на Бахмут. Аха имаше такъв опит - нощна атака, появиха се, обстреляха ги и вазираха украинските аника войни... На Бахмут всичко си е под руски контрол. П ък за Суровикин ми не знам ще видим...

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...