Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2023 година. (2)


Recommended Posts

  • Потребител
On 25.08.2023 г. at 23:12, vandu said:

То щото Франция, Англия и Германия са могли да се гледат.

Полуфинал на Евро 88 в Хамбург ФРГ -Холандия  1:2 с фамозен гол на един от най великите футболисти ,който съм гледал Марко ван Бастен и след мача тотален щурм на холандците към границата на съседната страна.Имаше ЕС  тогава ,ама ги нямаше Маастристките споразумения и границите си бяха реални.Нахлуха лудите холандци завзеха пограничните градове и направиха реванш за 1940 ,те така си и го обявиха.Какви емоции може да предизвика спорт в който 22 тъпака преследват надут свински пикочен мехур?

Редактирано от todorg
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 5,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Администратор

В това видео ще разгледаме актуалните военни новини и най-интересните събития от фронтовете в Украйна през ден 548 от руската инвазия.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е разговарял със семейството на ръководителя на групата Вагнер Пригожин и те са потвърдили, че той е мъртъв. Той каза още, че не вярва, че Пригожин е бил убит от Путин, тъй като, както откровено каза, убийството е твърде непрофесионално за такъв пресметлив човек като Путин. Разбира се не сме очаквали да каже друго.

Междувременно едно от създадените от Пригожин гробища за загинали военни от "Вагнер" се изравнява със земята. Потресен мъж засне как махат всички кръстове и каза, че това е неуважение от най-висока степен. Някои руски източници отговориха на това, като твърдят, че гробището се ремонтира и кръстовете ще бъдат заменени с други паметници, но други източници посочиха, че изглежда, че теренът се подготвя за покриване с бетон.

Що се отнася до онзиденшната украинска специална операция, при която няколко екипажа с лодки нападнаха руската военна база край Оленовка, днес ръководителят на украинското разузнаване заяви, че освен постигането на преки военни цели и повишаване на нивото на контрол над Черно море, целта на тази операция е била да покаже на украинците в Крим, че не са забравени и че украинските сили наистина могат да достигнат и да акостират на брега на полуострова. И резултатите от повишената активизация на украинските сили около и в Крим вече могат да се видят. Например, когато украинците започнаха да нанасят последователни удари по полуострова, много руснаци, които се приселиха там след 2014-та, започнаха да го напускат. И когато става дума за конкретния десант, фактът, че хората виждат, че украинците имат способността да действат в тези територии, кара мнозина да се убедят, че подпомагането на украинските сили с информация или с други средства, като например саботаж, не е загубена кауза, което от своя страна повишава ефективността на украинските атаки.

Между другото, вчера украинците нанесоха един от най-големите и успешни удари с дронове по Крим. Руското министерство на отбраната заяви, че срещу тях са изстреляни 42 дрона в две групи и интересното е, че те избегнаха района, където наскоро унищожиха руската система за противовъздушна отбрана. Това означава, че украинците са преценили, че руснаците със сигурност ще укрепят външния край на полуострова, но неизбежно за сметка на централния регион. Ето защо, когато двете групи дронове се приближиха, те се разделиха на множество по-малки групи, движещи се в посока на ралични стратегически обекти, като летища, петролни депа и електроцентрали, което обърка руските оператори на ПВО коя е приоритетната цел. Руски източници съобщиха, че противовъздушната им отбрана е успяла да свали само 9 дрона. Други техни източници твърдят, че всички останали безпилотни апарати са били успешно прихванати със системи за електронна война, въпреки че се отбелязва, че няколко прихванати безпилотни самолета все пак са паднали на територията на военни бази и са повредили техника. Украински източници съобщиха, че множество безпилотни летателни апарати са преминали успешно през всички руски системи за противовъздушна отбрана и са ударили склад за боеприпаси, склад с оборудване, а също и район с концентрация на противников военен персонал. Местните съобщиха, че много войници са транспортирани до болниците в Симферопол. Експлозиите се чуха и в Хвардийске, което означава, че украинците вероятно са ударили няколко бази за една нощ.

Украинците обаче не спират до Крим. Същата нощ няколко групи дронове бяха изстреляни в посока Москва. Оказа се, че основна цел на удара е поредното стратегическо летище с руски бомбардировачи Ту-22м3, които руснаците използват за изстрелване на ракети по украински градове. На кадрите се вижда, че руската противовъздушна отбрана успява да свали няколко дрона точно над летището. Освен това руски източници съобщиха, че украинците са изстреляли модифицирана балистична ракета С-200, която според съобщенията е била свалена в района на Калуга. Като цяло местните са заснели много експлозии около летището, така че предстои да разберем, дали някой дрон е успял да нанесе щети на бомбардировачите или други самолети в базата.

 

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Коментар от Константин Машовец:

И така, украинските въоръжени сили започнаха бойни действия за овладяване на първите позиции на основната отбранителна линия на противника по направлението Токмак-Мелитопол.

Към момента не разполагам с конкретни, проверени данни за първите им резултати. Но според редица, както се казва, "доклади от терен" на мои читатели, предните части на ВСУ вече са успели, поне в един участък, да проникнат на дълбочина до 1 км в първата позиция на основната отбранителна линия на противника.

По обясними причини не мога да назова къде точно, но тези, които следят внимателно моите доклади, мисля, че са напълно способни сами да се досетят - в кой район, на кой участък и в посока на кое селище се случва това ....

По-добре е да се опитаме да разберем как може да действа врагът в тази ситуация и каква може да бъде неговата реакция на последните събития ....

Първото нещо, което се набива на очи и за което писах в прегледа отпреди ден, е доста нервният характер на първата реакция на вражеското командване. Това, от своя страна, доведе до опит да се изтегли към района на с. Новопрокоповка, както и към фланговете на този район, максималният възможен брой повече или по-малко боеспособни сили и средства, които все още са на разположение на руското командване в това направление.

Това включваше и съседните участъци на Васильовското направление. В частност, оттам врагът изтегли:
- 810-а отделна бригада морска пехота (obr MP), до около 2 батальона
- 503-ти мотострелкови полк (МРП), макар и не целият, до един батальон.
- 4-та военна база (ВБ), до един батальон....

След освобождаването на село Работино от предните части на ВСУ е очевидно, че, както се казва, "се е образувала пролука" в бойния ред на противника в посока към село Копани. Защото в действителност, след като освободили селото, ВСУ преодолели местните вражески укрепления, които се намирали точно между него и село Копани (банално ги заобиколили от изток), като се озовали южно от тях. И съответно получиха възможност да обърнат десния си фланг в западна посока и да започнат атака на с. Копани....

Именно поради тези обстоятелства противникът започна да придвижва батальоните си от Василиевското направление към района на с. Копани. И сега в бързината, с тяхна помощ, се опитва да организира отбрана между това село и Работино, което вече е освободено от ВСВ..

И дори това не е основната заплаха за врага в момента. Най-неприятните неща за него се случват малко по на изток - между селата Новопрокоповка и Върбовое.... Където по стечение на обстоятелствата "се оказаха" не само първите позиции на главната отбранителна линия на противника, но и се осъществява основното настъпление на предните части на ВСУ в общо южно направление... Което противникът очевидно не може да спре още....

Три основни неща сега "изнервят командването на рф", а към тях по всяка вероятност може да се добави и четвъртото в частност:
- Напредващите части на ВСУ са се приближили максимално близо до село Новопрокоповка (буквално до първите къщи на селото в северната му част, остава им да преминат само едно поле).
- Освен това ВСУ много активно и упорито изтласква противниковите части от 201-ви мсп от височините, разположени североизточно от селото.
- И... Село Върбово. По-точно, фактът, че ВСУ се намира на по-малко от 2 км от него. Излизането на предните части на ВСУ към него ще означава пробив на първата позиция на главната отбранителна линия на противника.
- Четвъртото може да бъде направлението Малая Токмачка - Новофедоровка, където ВСУ напоследък също се активизира по пътя Н-08.

Как противникът ще се опита да спре по-нататъшното развитие на ситуацията по това направление в негативен план?

И той вече реагира...
1) Посоката към град Пологи, северно от селото. Върбово (с. Новопрокоповка и между пътища N-08 и Т-08-15), противниковото командване разполага основните сили на 7-а въздушнодесантна щурмова дивизия и 108-а въздушнодесантна щурмова дивизия, подсилени от комбинирани тактически подразделения на 22-а самостоятелна бригада "Специални сили". Основната задача е да се попречи на предните части на ВСУ да настъпят към линията Новофедоровка-Върбово и да задържат района на Новопокровка.
2) Основната отбранителна линия и непосредственото направление към с. Вербовое и с. Новопокровка. Основните сили на 42-ри мсд, неговите 70-ти и 71-ви мсп, подсилени от цяла "плеяда" батальони от типа БАРС и остатъците от 1430-ти и 1441-ви мсп ТРВ (предимно по фланговете), прикриват главната отбранителна линия и направлението към с. Вербовое и с. Новопокловка.
3) Неотдавна преместеният на това направление 201-ви мсп на противника сега изпълнява частна, но доста важна задача - той се придържа към височините североизточно от с. Новопрокоповка и се опитва да ги задържи на всяка цена. И това е напълно разбираемо - заемането им от предните части на ВСУ ще затрудни много противника да организира цялата отбрана в най-застрашителното направление.
4) Очевидно е също така, че пред командването на противника е стоял проблемът какво, как и къде точно да заеме на позициите на главната отбранителна линия.... Основно поради факта, че ВСУ непрекъснато разширява своето "вклиняване".

Понастоящем врагът вече е заел съответните участъци със силите и средствата, с които разполага, и по-специално:
- Батальон от 100-а самостоятелна разузнавателна бригада (orvbr) заедно с батальон BARS-3 се опитват да задържат това разширение вдясно от 201-а СРБ, която вече е на основната линия на отбрана.
- 417-и независим разузнавателен батальон е разположен във и около село Вербовое, очевидно на основната линия на отбрана.
- Подразделенията на 291-ви мсп и 249-ти омтп СПП очевидно също заемат позиции на главната линия на отбрана на противника югозападно от с. Новопрокоповка (приблизително в района на с. Илченково).

Както се вижда...
противникът не разполага с много сили и средства, за да може просто да "спре" настъплението на ВСУ към Токмак...

Мисля, че основният въпрос е друг - как ще ги използва.... И дали руското командване ще намери нещо "съществено", за да удържи основната отбранителна линия в близко бъдеще. Защото "пукотевицата" в района на Новопрокоповка и Вербовое вече се чува съвсем ясно в Токмак...

(https://t.me/zvizdecmanhustu/1155)

  • Харесва ми! 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Следственият комитет на Руската федерация официално потвърждава смъртта на Пригожин и Уткин в самолетната катастрофа на 23 август.

Както е посочено в съобщението на Следствения комитет на Руската федерация в рамките на разследването на самолетната катастрофа в Тверска област, завършени са молекулярно-генетичните експертизи.

"Според резултатите от тях е установена самоличността на всичките 10 загинали, те съответстват на списъка, посочен в полетния манифест", заявиха от СК.

  • Харесва ми! 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 минути, scaner said:

Следственият комитет на Руската федерация официално потвърждава смъртта на Пригожин и Уткин в самолетната катастрофа на 23 август.

Както е посочено в съобщението на Следствения комитет на Руската федерация в рамките на разследването на самолетната катастрофа в Тверска област, завършени са молекулярно-генетичните експертизи.

"Според резултатите от тях е установена самоличността на всичките 10 загинали, те съответстват на списъка, посочен в полетния манифест", заявиха от СК.

И причината за катастрофата официално разкрита ли е?

  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, scaner said:

Коментар от Константин Машовец:

И така, украинските въоръжени сили започнаха бойни действия за овладяване на първите позиции на основната отбранителна линия на противника по направлението Токмак-Мелитопол.

Към момента не разполагам с конкретни, проверени данни за първите им резултати. Но според редица, както се казва, "доклади от терен" на мои читатели, предните части на ВСУ вече са успели, поне в един участък, да проникнат на дълбочина до 1 км в първата позиция на основната отбранителна линия на противника.

По обясними причини не мога да назова къде точно, но тези, които следят внимателно моите доклади, мисля, че са напълно способни сами да се досетят - в кой район, на кой участък и в посока на кое селище се случва това ....

По-добре е да се опитаме да разберем как може да действа врагът в тази ситуация и каква може да бъде неговата реакция на последните събития ....

Първото нещо, което се набива на очи и за което писах в прегледа отпреди ден, е доста нервният характер на първата реакция на вражеското командване. Това, от своя страна, доведе до опит да се изтегли към района на с. Новопрокоповка, както и към фланговете на този район, максималният възможен брой повече или по-малко боеспособни сили и средства, които все още са на разположение на руското командване в това направление.

Това включваше и съседните участъци на Васильовското направление. В частност, оттам врагът изтегли:
- 810-а отделна бригада морска пехота (obr MP), до около 2 батальона
- 503-ти мотострелкови полк (МРП), макар и не целият, до един батальон.
- 4-та военна база (ВБ), до един батальон....

След освобождаването на село Работино от предните части на ВСУ е очевидно, че, както се казва, "се е образувала пролука" в бойния ред на противника в посока към село Копани. Защото в действителност, след като освободили селото, ВСУ преодолели местните вражески укрепления, които се намирали точно между него и село Копани (банално ги заобиколили от изток), като се озовали южно от тях. И съответно получиха възможност да обърнат десния си фланг в западна посока и да започнат атака на с. Копани....

Именно поради тези обстоятелства противникът започна да придвижва батальоните си от Василиевското направление към района на с. Копани. И сега в бързината, с тяхна помощ, се опитва да организира отбрана между това село и Работино, което вече е освободено от ВСВ..

И дори това не е основната заплаха за врага в момента. Най-неприятните неща за него се случват малко по на изток - между селата Новопрокоповка и Върбовое.... Където по стечение на обстоятелствата "се оказаха" не само първите позиции на главната отбранителна линия на противника, но и се осъществява основното настъпление на предните части на ВСУ в общо южно направление... Което противникът очевидно не може да спре още....

Три основни неща сега "изнервят командването на рф", а към тях по всяка вероятност може да се добави и четвъртото в частност:
- Напредващите части на ВСУ са се приближили максимално близо до село Новопрокоповка (буквално до първите къщи на селото в северната му част, остава им да преминат само едно поле).
- Освен това ВСУ много активно и упорито изтласква противниковите части от 201-ви мсп от височините, разположени североизточно от селото.
- И... Село Върбово. По-точно, фактът, че ВСУ се намира на по-малко от 2 км от него. Излизането на предните части на ВСУ към него ще означава пробив на първата позиция на главната отбранителна линия на противника.
- Четвъртото може да бъде направлението Малая Токмачка - Новофедоровка, където ВСУ напоследък също се активизира по пътя Н-08.

Как противникът ще се опита да спре по-нататъшното развитие на ситуацията по това направление в негативен план?

И той вече реагира...
1) Посоката към град Пологи, северно от селото. Върбово (с. Новопрокоповка и между пътища N-08 и Т-08-15), противниковото командване разполага основните сили на 7-а въздушнодесантна щурмова дивизия и 108-а въздушнодесантна щурмова дивизия, подсилени от комбинирани тактически подразделения на 22-а самостоятелна бригада "Специални сили". Основната задача е да се попречи на предните части на ВСУ да настъпят към линията Новофедоровка-Върбово и да задържат района на Новопокровка.
2) Основната отбранителна линия и непосредственото направление към с. Вербовое и с. Новопокровка. Основните сили на 42-ри мсд, неговите 70-ти и 71-ви мсп, подсилени от цяла "плеяда" батальони от типа БАРС и остатъците от 1430-ти и 1441-ви мсп ТРВ (предимно по фланговете), прикриват главната отбранителна линия и направлението към с. Вербовое и с. Новопокловка.
3) Неотдавна преместеният на това направление 201-ви мсп на противника сега изпълнява частна, но доста важна задача - той се придържа към височините североизточно от с. Новопрокоповка и се опитва да ги задържи на всяка цена. И това е напълно разбираемо - заемането им от предните части на ВСУ ще затрудни много противника да организира цялата отбрана в най-застрашителното направление.
4) Очевидно е също така, че пред командването на противника е стоял проблемът какво, как и къде точно да заеме на позициите на главната отбранителна линия.... Основно поради факта, че ВСУ непрекъснато разширява своето "вклиняване".

Понастоящем врагът вече е заел съответните участъци със силите и средствата, с които разполага, и по-специално:
- Батальон от 100-а самостоятелна разузнавателна бригада (orvbr) заедно с батальон BARS-3 се опитват да задържат това разширение вдясно от 201-а СРБ, която вече е на основната линия на отбрана.
- 417-и независим разузнавателен батальон е разположен във и около село Вербовое, очевидно на основната линия на отбрана.
- Подразделенията на 291-ви мсп и 249-ти омтп СПП очевидно също заемат позиции на главната линия на отбрана на противника югозападно от с. Новопрокоповка (приблизително в района на с. Илченково).

Както се вижда...
противникът не разполага с много сили и средства, за да може просто да "спре" настъплението на ВСУ към Токмак...

Мисля, че основният въпрос е друг - как ще ги използва.... И дали руското командване ще намери нещо "съществено", за да удържи основната отбранителна линия в близко бъдеще. Защото "пукотевицата" в района на Новопрокоповка и Вербовое вече се чува съвсем ясно в Токмак...

(https://t.me/zvizdecmanhustu/1155)

Падне ли Токмак, Мелитопол след това пада за нула време. Но май тоози път руснаците няма да бягат позорно като от Изюм и Херсон, а ще мрат или ще се предават на място.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, skorpion1980 said:

Падне ли Токмак, Мелитопол след това пада за нула време. Но май тоози път руснаците няма да бягат позорно като от Изюм и Херсон, а ще мрат или ще се предават на място.

Сега частите им мизеруват, а при спиране на доставките през Токмак ще стане още по-страшно за тях. Ето една извадка - пример от вчера. Върви голям скандал в 205 бригада, която е на юг близо до Казачи Лагер. Пратили ги в атака без логистика и предварително обещаната им арт поддръжка - явно само с голи автомати. За два дена загубили численост на 2 роти. Войниците се размрънкали и тутакси дошла величайша проверка на ниво зам. министър на МО. Но проверката не се интересувала от проблема по същество, а започнала уголовки срещу войниците, събрали им телефоните и ги обвинили в неподчинение, изтичане на данни...

Имам обаче съмнение. Налагат се аналогии с Германия. Чак след Сталинград немците започват да стоплят за какво иде реч и то заради войнишките писма, които никак не са оптимистични, каквато е пропагандата на Гьобелс. Но въпреки това участват във войната до последния човек. Отношението към Хитлер остава непроменено високо, обвиняват генералите и т.н. И понеже историята се повтаря като типични ситуации, но не като съдържание, тази аналогия дано не се повтори. Положението на руските части ще става все по-зле, да видим докога ще издържат без да побегнат.

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Украинците вече успешно използват като камикадзе дроновете SYPAQ. Те са картонени, т.е. практически неуловими за РЛС. Носят по 4-5 кг. взрив и може да летят и с ел. двигател. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, makebulgar said:

И каква е причината Токмак и Мелитопол да паднат бързо?! Бахмут бързо ли падна!?

На подобен въпрос на путинофилски журналисти Буданов отговори приблизително: „някой с хронометър ли засича“. 

Тактиката на руската и украинската армия са различни. Руснаците пазят окупирана територия, украинците елиминират окупатори и тяхната военна техника. Съответно украинците няма накъде да тичат, докато не избият окупаторите отпред. А те, окупаторите, действат абсурдно. Но преди това трябва да се каже за отбранителните линии. Както е известно линията „Суровикин“ се състои от 3 линии. Първа линия е най-добре укрепена с войска и плътно минирана. Толкова плътно, че се изчисляват 6-8 мини на 1 кв. метър. На втората линия е разположена артилерията, която трябва да поддържа първата линия. Тук мини също има, но рехаво. По обясними причини - на първа линия може да се наложи бързо да отстъпи. Трета линия обезпечава с продоволствия, боеприпаси, резерви първите две линии. И сега най-интересното. Ватната армия действа абсурдно. При зор не напуска първа линия, за да вземе глътка въздух на втора, а стои до последен човек. Така тази защита се обезмисля и тя все още съществува, заради свежото пушечно месо, което карат към първа линия. И когато в някакъв момент се каже, че украинците са разгромили в някакъв сегмент линията Суровикин, тогава включвайте хронометъра и гледайте как до 3 дни ВСУ ще бъде на Азовско море. Зад „Суровикин“ войска няма. До Токмак има 20 км.

И всичко това се случи заради т.нар. цивилизован свят. Докато се чудиха да дават ли да не дават ли, вторая в мире се окопаха като плъхове и минираха всичко отпред. Кой, при това без самолети, може да мине като на парад през минни полета и бетонни укрития?! Ако бяха дали оръжие през февруари, войната отдавна щеше да е свършила.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

https://t.me/Donbas_Operativniy/53438

52 руснаци са се предали сами в плен в района на Работине като преди това са имали съдържателен разговор с командира си.... 

Редактирано от resavsky
  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, resavsky said:

https://t.me/Donbas_Operativniy/53438

52 руснаци са се предали сами в плен в района на Работине като преди това са имали съдържателен разговор с командира си.... 

Коментар от https://t.me/kremlin_secrets/2722 :

Повече от 50 военни се предават на украинците в района на Работино. Те са били бити от командира си и не са имали какво да ядат

"С нас се свърза военен, чиито колеги са се предали на украинската армия в района на Работино в Запорожка област преди няколко дни. Потвърдихме тази информация от три източника - в Генералния щаб и сред бойците, които са на фронта.

Един от военните разказа следното: "Преди седмица имахме сериозни загуби, загинаха много момчета. В същото време спряха да ни носят храна, търсехме я сами, но често имаше моменти, в които просто нямаше какво да ядем (източникът потвърди информацията за проблемите с храната на фронта, писахме за това - бел. ред.)

Бойците помолили командира да им позволи да се оттеглят, за да наберат сили. Офицерът реагирал "неадекватно и с гняв". Той се нахвърлил върху войниците, които поискали да им бъде позволено да се оттеглят, и пребил няколко от тях. В резултат на това 52 мъже решили да се предадат на врага. Преди това те нападнали командира, " сгънали го" и заедно с офицера се предали на украинците. Седем души, сред които и нашият събеседник, не се предадоха. След този инцидент те бяха отведени от Работино към Токмак.

Източникът ни в Генералния щаб потвърди информацията за предаването на точно този брой войници - 53 заедно с командира. Що се отнася до проблемите с храната, той каза, че "има тежки боеве, така че има трудности с логистиката".

Що се отнася до положението в Работино, представителят на Генералния щаб заяви, че "по-голямата част от селото е загубена, но боевете продължават"."

 

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 26 минути, scaner said:

Коментар от https://t.me/kremlin_secrets/2722 :

Повече от 50 военни се предават на украинците в района на Работино. Те са били бити от командира си и не са имали какво да ядат

"С нас се свърза военен, чиито колеги са се предали на украинската армия в района на Работино в Запорожка област преди няколко дни. Потвърдихме тази информация от три източника - в Генералния щаб и сред бойците, които са на фронта.

Един от военните разказа следното: "Преди седмица имахме сериозни загуби, загинаха много момчета. В същото време спряха да ни носят храна, търсехме я сами, но често имаше моменти, в които просто нямаше какво да ядем (източникът потвърди информацията за проблемите с храната на фронта, писахме за това - бел. ред.)

Бойците помолили командира да им позволи да се оттеглят, за да наберат сили. Офицерът реагирал "неадекватно и с гняв". Той се нахвърлил върху войниците, които поискали да им бъде позволено да се оттеглят, и пребил няколко от тях. В резултат на това 52 мъже решили да се предадат на врага. Преди това те нападнали командира, " сгънали го" и заедно с офицера се предали на украинците. Седем души, сред които и нашият събеседник, не се предадоха. След този инцидент те бяха отведени от Работино към Токмак.

Източникът ни в Генералния щаб потвърди информацията за предаването на точно този брой войници - 53 заедно с командира. Що се отнася до проблемите с храната, той каза, че "има тежки боеве, така че има трудности с логистиката".

Що се отнася до положението в Работино, представителят на Генералния щаб заяви, че "по-голямата част от селото е загубена, но боевете продължават"."

 

Дори според дийп стейта Работено е изцяло под украински контрол. А там принципно са страшно мнителни и проверяват по пет пъти информацията преди да направят изменение на картата.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

https://t.me/Donbas_Operativniy/53417

Украинците навлизат в Новопроковка.

П.П.Да не се бърка с Новопрокориевка.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Западната помощ за Украйна макар и бавно, нараства:

САЩ планират да доставят на Украйна касетъчни боеприпаси с по-голям обсег за РСЗО - The Washington Post

САЩ оценяват вероятността от продължаване на войната в Украйна през следващата година и евентуално през следващите години и в тази връзка разглеждат възможността за снабдяване на Украйна с касетъчни боеприпаси за ракетната артилерия с по-голям обсег на действие. Това се посочва в аналитичния материал на The Washington Post.

"Оценявайки вероятността войната да продължи през следващата година и евентуално през следващите години, служителите от администрацията на Байдън обмислят няколко нови важни способа за увеличаване на западната подкрепа. Във Вашингтон например нараства подкрепата за осигуряване на касетъчни боеприпаси за ракетната артилерия, които могат да поразяват по-дълбоко от артилерийските версии, които САЩ започнаха да доставят миналия месец", се казва в материала.

  • Харесва ми! 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Защитата на руските въоръжени сили е разкъсана: победата в Работино отваря пътя на ВСУ към Токмак и Мелитопол

28 августа 2023

Освобождаването на село Работино дава възможност за обкръжаване на Токмак - мощен логистичен център на руската армия. Военни анализатори, интервюирани от "Фокус", твърдят, че битката за два големи града - Мелитопол и Бердянск - е започнала. За да устоят на настъплението на ВСУ на юг, руснаците са принудени да прехвърлят елитни части от други точки на фронта.

Украинската армия е освободила от руските окупатори село Работино в Запорожка област. ВСУ настъпва в югоизточната част на населеното място, съобщи украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр.

Руските въоръжени сили окупираха Работино през март 2022 г. От това село до временно окупирания Токмак, който е основен логистичен център на руската армия, има около 20 км. Град Мелитопол е недалеч от него.

3280a5cf-91cfbc48c14618e5d63805f967c82071.png
Украинските военни настъпват към селата Новопрокоповка и Очеретовотой в района на Токмак в Запорожка област, преодолявайки ожесточената съпротива на противника, заяви заместник-министърът.

"Продължаваме да водим настъпателни действия... По-нататък нашите войски се придвижват югоизточно от Работино и южно от Малая Токмачка", каза Маляр.

Руските въоръжени сили минират териториите, издигат бетонни укрепления и придвижват допълнителни сили към отбранителните линии. Украинските защитници продължават да отблъскват нашествениците, заяви официалният представител.
Токмак и Мелитопол са само на един хвърлей разстояние

Руските военни блогъри са обезпокоени от настъплението на ВСУ в Запорожското направление и пробива на отбранителната линия на руските военни. В телеграмния канал Alex Parker Returns се отбелязва, че Токмак вече влиза в леснодостъпна зона.

405ac1c2-46a8091cff4908517c3ab35112c69e5b.png

Украинската армия, както пишат пропагандистите, е достигнала първата отбранителна линия на руския генерал Сергей Суровикин, който е отговарял за голямата война с Украйна.

"Те тихо преминаха през полетата между Новопрокоповка и Вербовка. Което означава какво? Точно така, пътят към Токмак всъщност вече е отворен и е на една ръка разстояние. Засега военните плъхове се шегуват за селища в низините, които не са нужни на никого. Да видим какво ще започнат да пишат, когато украинецът стигне до Токмак. А за всичко има само една подсказка - липсата на резерви, които тувинският дег***т (очевидно става дума за руския министър на отбраната Сергей Шойгу - бел. ред.) не е подготвил", оплаква се авторът Aleks Parker Returns.

Вероятното приближаване на ВСУ към Токмак беше потвърдено в разговор с Фокус от военния експерт, майор от резерва на ВСУ Алексей Хетман. Според него руските военни са превърнали града в крепост, като са изградили кръгли укрепления и землянки.

"Отвъд Токмак, по-близо до Мелитопол, има пътни заграждения, там няма такива мощни укрепления, както край Токмак. Можем да предположим, че следващата точка ще бъде Токмак, а след това Мелитопол", каза експертът.

В момента окупаторите прехвърлят елитни части от други точки на фронта, за да попречат на ВСУ да напредне по-далеч от Работино, обясни майорът от резерва.

"Превземането на Работино не може да се нарече първата победа на ВСУ в контранастъплението. Когато нашите войски пробиват отбранителни линии, това не винаги означава освобождаване на села или градове. Трябва да се погледне мащабът на разрушаване на укрепленията. Руснаците постоянно говореха за невъзможността да се пробият отбранителните им линии. Втората линия е по-мощна от първата, а третата е по-мощна от втората и така нататък. Оказа се, че това не е вярно", обобщи той.
Ще се тръгнат ли ВСУ към Бердянск?

Според координатора на групата "Информационна съпротива", военния експерт Олександър Коваленко, след Работино ВСУ ще се придвижат по магистрала 0408 и ще освободят селата Новопрокоповка и Сладкая Балка.

Край село Илченково, както посочва експертът, се намира последната главна височина в района, която се контролира от нашествениците. Контролът над височината ще осигури на ВСУ увеличаване на обсега на артилерията по вражеските позиции.

"Фронтът на контранастъплението ще се разшири. В началото той беше 7 километра, а сега е повече от 20 километра. На десния фланг ще има придвижване към Очеретоватое и излизане на маршрут 0401. Това ще даде възможност да се достигне до югоизточната част на Токмак. На десния фланг на Работино - придвижване и освобождаване на село Копани и настъпление към Р37. Настъплението към Токмак с широк фронт няма да позволи на руснаците да използват пълноценно военния ресурс" - коментира координаторът на "ИС".

ВСУ може да покрие три посоки на подход към Токмак: северна, североизточна и северозападна. Градът ще се окаже в оперативно обкръжение. А ако говорим за контрол над югоизточната част на магистрала Р37, тя може да се смята за изход към Бердянск - отбеляза Коваленко.

"Не изключвам, че основната цел на ВСУ ще бъдат не Токмак и Мелитопол, а Бердянск. След Токмак започва задната линия на отбрана, тя е много по-слаба от първата и втората", обобщи експертът.

Ще припомним, че на 28 август около 5:00 ч. сутринта във временно окупирания Мелитопол се чуха експлозии. Очевидци разказаха за "силни прииждания", които са били по селището Акимовка.

Фокус пише и за съкрушителен артилерийски удар на украинските отбранителни сили на 24 август по позициите на окупаторите в Токмак. Ударът е поразил командния пункт и мястото на разполагане на техниката на едно от подразделенията на руската 58-а армия на обединените въоръжени сили.

  • Харесва ми! 2
  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 часа, scaner said:

По повод спекулациите за/против наличието на двойници на Путин: :)

https://t.me/youlistenedmayak/28238

Ето го и тук. Кой кого награждава, никой не знае. А Буданов наскоро отново повтори старата си теза, че Путин отдавна е мъртъв.

 

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В това видео ще разгледаме актуалните военни новини и най-интересните събития от фронтовете в Украйна през ден 550 от руската инвазия. След като украинците установиха пълен контрол над Роботине, те веднага започнаха да натискат по-нататък. Основната цел на стана следващото село на линията - Новопрокопивка. Най-бързият път до там обаче не беше най-краткият. Руските сили имат няколко укрепления между Роботине и Новопрокопивка и въпреки че мрежите от окопи не бяха толкова обширни, колкото вече преминатите, те все пак възпрепятстваха напредъка и не позволиха на украинците да се движат по-бързо. Украински бойци съобщиха, че унищожават руски личен състав с редовни и касетъчни снаряди в големи количества. Боец от 24-та щурмова бригада съобщи, че вражеските подкрепления са достигнали 60 камиона войници, така че руските загуби на този малък участък от фронтовата линия са умопомрачителни. И такъв отчаян опит да се забавят украинците не е изненадващ - ако те превземат Новопрокопивка ще стигнат до втората линия на отбраната. Ето защо руснаците държат тези няколко мрежи от окопи и редовно бомбардират Роботине, за да попречат на украинците да натрупат достатъчно сили, за да проведат мощна атака. Геолокирани кадри потвърждават, че бомбардировките се случват редовно и някои заявяват, че руснаците извършват до 8 такива атаки на ден. За съжаление на руснаците, украинците атакуваха от друга посока. Поради постоянния обстрел на южната част на Роботине и непрекъснатите контраатаки, тяхното командване вижда, че напредък в този регион ще има ненужно висока цена. Затова те продължиха да имитират атаки близо до Роботине, за да потвърдят руските очаквания, но междувременно постепенно натрупаха сили в дървесните пояси източно от селото. Тъй като украинците освободиха много сектори, руснаците не забелязаха натрупването на критичен брой войски, докато не стана твърде късно. Украинците започнаха да натискат на юг успоредно на линията Роботине-Новопрокопивка и сравнително бързо заеха нови позиции. Скоро руски източници публикуваха кадри, показващи как руската артилерия обстрелва украинците на повече от 2 км южно от предишните им позиции. Причината, поради която украинците успяха да напреднат тук толкова бързо е проста. Ако погледнем топографската карта, можем да видим, че те са се преместили в низините. Въпреки че така бяха в неизгодно тактическо положение, руските сили не създадоха достатъчно опорни точки, за да отблъснат ефективно атаките. Руснаците разчитаха твърде много на минните полета, но украинците разработиха страхотна тактика за много по-лесно справяне с този проблем. Тъй като през деня е много горещо, металът абсорбира тази топлина повече от почвата. И така украинците пускат привечер дронове с термални камери, чрез което създават точна карта на мините. Този подход позволи да се идентифицират пътеки с почти никакви мини или точка, в която минното поле е много тясно. След това украинците изпращат оборудване за разминиране, за да създадат безопасен път за преминаване през минното поле и след това атакуват руски позиции. Украинците тук имаха повече свобода на действие, тъй като руската артилерия беше твърде съсредоточена върху обстрела на южната част на Роботине. След като повториха този процес още няколко дни, украинците се приближиха до Новопрокопивка от изток и извършиха първото нападение срещу селото. Преди два дни руски източници съобщиха, че руските 56-ти и 108-ми полкове са загубили ключови позиции в източната част на селото, поради което Новопрокопивка вече може да се счита за загубена. Въпреки тревогата на някои руски медийни източници обаче, все още е рано да се смята, че Новопрокопивка е паднала. Въпреки това през последните няколко дни зоната на действие на украинските сили се измести на юг с до 4 км. Както вероятно вече сте забелязали, украинците използват точно същата тактика, както в случая с Роботине: напредват в низините, където руснаците почти нямат укрепления, установяват контрол над малките гори и по-гъстите дървесни пояси, използват ги за установяване на огневи контрол върху населените места, а след това влизат в тези селища. Ако украинците спечелят стабилно предмостие вътре в селото и изтласкат руснаците от западната страна, последните автоматично ще загубят контрол над всички окопи и укрепления на север от Новопрокопивка и, което е още по-важно, украинците ще достигнат втората отбранителна линия на един широк 12-км участък. Това е много лоша новина за руснаците, защото тъй като украинците ще могат да атакуват произволна точка, руснаците ще трябва да разтеглят силите си равномерно, което неизбежно ще ги разреди, за да са относително еднакво защитени навсякъде. Украинците от своя страна просто трябва да намерят или създадат слабо звено и да проникнат в линията. Веднъж пробита, украинците могат да я изчистят цялостно, като я атакуват от 3 страни.

 

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, Incorrectus said:

Ето го и тук. Кой кого награждава, никой не знае. А Буданов наскоро отново повтори старата си теза, че Путин отдавна е мъртъв.

 

Аз също почвам да си мисля това, след изцепката на видео обръщението на БРИКС. Едно е да сгафят с програмата на появяване на двойниците в разни мероприятия в москва, разбираемо е за орки, но да едитват гласовата част на видеото на двойника? Защо изобщо двойник ще записва видео??? Оригинала щом не е в състояние да го направи, лошо...

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...