Отиди на
Форум "Наука"

Ето какви заплати получават работниците в космическия отрасъл на Русия


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Ето какви заплати получават работниците в космическия отрасъл на Русия

2022-soyuz-rolled-launch-pad-progress-10 Ракета-носител “Союз” с товарен кораб “Прогрес”.

19 януари 2023 г. 22:40 ч.

Светослав Александров. Заплатите в НПОА “Семихатов”, основният разработчик на системите за управление на космическите ракети “Союз-2”, “Булава”, “Сармат” и бъдещата “Союз-5”, са мизерни – това съобщава телеграм каналът “Юра, прости”.

Иля Харламов, собственикът на канала, се е натъкнал на линк към официалния сайт на предприятието-част от Роскосмос, където се търсят нови служители. Заплатата на инженер-конструктор (начинаещ специалист) е 35 000 рубли (равняващо се на около 911 лева), тази на инженер-електроник – 37 000 рубли, на инженер по стандартизация – 40 000 рубли.

“Не забравяйте да извадите от тях 13% за данъци”, пише Харламов. “Имате и таен бонус – забрана за пътуване в чужбина за десет години напред, дори и след уволнение. Макар че това не е задължително – с такава заплата не можете да си позволите никакви билети”.

https://cosmos.1.bg/space/2023/01/19/zaplati-rusiq/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

След 2022 и края на сътрудничеството с останалите космически агенции Русия най-вероятно ще загуби статута си на космическа сила.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, Warlord said:

След 2022 и края на сътрудничеството с останалите космически агенции Русия най-вероятно ще загуби статута си на космическа сила.

Неприятна прогноза!

Не само заради положението, при което на учените в Русия вероятно ще им пада относителното ниво, не само заради житейските трагедии, които вероятно ще се заформят, но и заради лишаването от контрапункт, от допълнителни, градивни, критични гледни точки. Последното често води до възможности за когнитивни изкривявания, които да са трудни за забелязване - съответно отражение върху научната продукция като качество. 

Но в природата нишите не остават незаети. Вероятно китайците и индийците ще "запълнят вакуума", щото корейците и японците, по мое мнение, не са "на гребена на вълната".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Японците предимно действат в сътрудничество с ЕКА, НАСА и канадската космическа агенция. Не че не могат и сами да си изстрелват мисиите, но явно са изчислили, че е по-лесно и изгодно да ги пращат заедно със съвместните мисии, каквато беше Артемис І. Китайците вече отдавна са заели вакуума - изстреляха своя космическа станция и готвят своя подобрена версия на Хъбъл и още един куп нови проекти. При индийците има доста повече засечки, но и те вървят сериозно напред.
А при Росскосмос положението беше трагедия още много отпреди войната. Има мисии, които ги бавят още от 2011. Липса на финансиране, безконтролна корупция, назначаване на некадърници като Рогозин за директори, скандално ниски заплати, както виждаме от тоя линк и т.н. Сега след санкциите, са в невъзможност да произвеждат/доставят много от компонентите за елементарна техника, като полупроводници и др. електроника, какво остава за космическите ракети.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...