Отиди на
Форум "Наука"

2023: Годината, в която Индия се превърна в световна космическа суперсила


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

2023: Годината, в която Индия изгря като космическа суперсила

2023-pragyan-vikram-image-1024x686.jpeg

През август Индия се превърна в четвъртата държава, постигнала меко кацане на Луната. Photo credit : ISRO

23 декември 2023 г. 17:50 ч.

Светослав Александров. 2023-та година беше преломна за космическата програма на Индия, като страната се превърна в световна суперсила. И тук не става въпрос само за успешното кацане на Луната, което индийците постигнаха през август.

Кацането на Луната, разбира се, бе изключително важно – то е важен показател за космическото развитие на дадена държава. Но то е само черешката на тортата. Множество други постижения на Индия остават на заден план, а те съществени от чисто практическа гледна точка.

Както напомня космическият блогър Джатан Мехта, през месец февруари успешно бе проведен дебютният полет на новата индийска ракета “SSLV”, специално предназначена да извежда леки товари в орбита – т.е. тя е със сходни възможности като американската “Електрон”. А през месец март среднотоварната ракета “GSLV MK III” изпрати в космоса партида спътници “УанУеб”, общо 36 на брой. Доскоро тези спътници се извеждаха от руски ракети. Но с отпадането на Русия от космическия пазар вследствие на санкциите, наложени заради войната в Украйна, Индия запълва тази празнина. Индийските ракети съществуват най-вече за да осигурят независимост на държавата от чуждестранните носители, но същевременно те могат да се използват и за комерсиални цели. Така че през 2023 г. Индия се наложи като важен играч на спътниковия пазар.

През месец май ракета “GSLV MkII” изведе в орбита навигационния спътник “NVS-2”, който е оборудван с атомен часовник, произведен от индийско предприятие. Индия не просто придобива собствен аналог на GPS – но го прави и с независими технологии.

india-spaceplane.png

Индийският космически самолет

През месец април пък бе проведено демонстрационно приземяване на космическия самолет Reusable Launch Vehicle, разработен от индийската индустрия. Това е показател, че Индия сериозно се е заела със задачата да създаде възвръщаеми космически технологии. А през октомври бе осъществено успешно тестово изстрелване на космическия кораб “Гаганян” с цел изпитание на спасителните му системи. Благодарение на този кораб през 2025 г. страната за пръв път ще изстреля самостоятелно астронавти в орбита.

През месец септември бе изстрелян космическият апарат “Адитя-L1”, изпълняващ първата индийска мисия, специално предназначена да изследва Слънцето.

Разбира се, коронното постижение за Индия през 2023 г. си остава успешното кацане на Луната от мисията “Чандраян-3”. Но ние не бива да разглеждаме този проект като конкурентен на САЩ. Освен че мисията превози на лунната повърхност американски научен прибор (ретрорефлектор), през месец юни индийското правителство подписа споразумението на НАСА “Артемис”, с което страната се превръща в партньор на американската космическа агенция за съвместно изучаване на естествения ни спътник. Така в космонавтиката абревиатурата “БРИКС” се обезсмисля…

https://cosmos.1.bg/space/2023/12/23/2023-india-superpower/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, todorg said:

Да се смея или да плача.Защо чернобели кадри от Луната 2023?

 

Има си множество причини снимките да се правят черно-бели, но да те попитам - наистина ли очакваш цветна снимка на Луната? Или на астероид? Какви цветове очакваш да преобладават на тях?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...