Отиди на
Форум "Наука"

Рожденни белези


Recommended Posts

  • Потребител

Наскоро водих спор е една от учителките по математика, която си мисли че рожденните белези който често се срещат навсякъде по телата на хората за се появили от факта, че когата мойката е била бременна и и се е прияло някъкав плод или нещо друго и си откъсна без да пита, на мяското където се пипне след като го изяде се появява белег с формата на изядение плод.За това не трабвало да се пипна по лицето и т.н.

Според мене тва са пълни глупости ама нали знаете какви са математиците :head_hurts_kr:

Та сега ми трябват слодни доказателства за появавянето на такива петна за да го принтирам и да и го трасна в главата :bigwink:

Моята теория е, че се появяват в следствие на проблеми с меланоцитите.Клетки в този слой на епидермиса на произвеждат меланин и цвета на кожата остава по блед от останалата част.При слончево изгаряне този слой на кожата не реагира на слънчевите лъчи и на потъмнява за разлика от останалата кожа по тялото.По спорен ми е въпроса за формирането на точни форми. Може би още при раждането ако натиснат крачето на бебето с пръст върху чувствителната кожа се получава отпечатък във форма на черница или ако майката има герданче с кръст или сърце и притисни бебето когато и го дадът към гърдите то се отпечатва и т.н.Има доста такива случай с рожденни белези обаче се по рядко срещани от останали проблеми с меланина, защото са от самото раждане.Например братовчедка ми има бъквата "и" на бедрото (нямам идеа как се е получила) и брачеда има черница.Чух за един слчай със сърце на рамото,черешка на кръста, ягодка на дупето и тем подобни :)

Ведна от хвърлам суеверната теория на математичката и ми трябват научни факти за да докажа моята теория :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Аз мисля, че това трудно може да се каже как точно е създадено, но това с тази теория за пипане и не, е пълна глупост.

Аз в тези работи не вярвам. То по тая логика, ако се почешаш по лицето и си ял череши да не говоря къв плод ще има на лицето, нали?

Това са пълни измишлиотини. Това е по друга причина, но не мога да я посоча в момента, мисля че в гугъл имаше много статии по темата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз имам "малинка" при сгъвката на лакета. Тя беше червеничка, но с годините избледня и сега се вижда трудно. Но има такова поверие - ако бремената открадне плод, после където се пипне се появя. Така погледнато добре че е било малина и по лакета - ами ако беше тиква и се беше пипнала по лицето. :head_hurts_kr:

Иначе ми е трудно да обясня на какво точно се дължи, но приличаше на малина - от червени точици. Определено се различава от промяна на пигментацията в резултат от получени наранявания - грапавина, цвета от тях е розов или от жълтеникав до тъмно-кафяв. Луничките също са кафеникави, а това е червено. Разбира се не винаги тези белези приличат на плод и понякога са на много неподходящи място. Радмила Манойлович, която на сръбското "Звезде гранда" (като нашето "Мюзик Айдъл", сомо дето на сръбското участниците могат да пеят, а водещите не се лигавят и правят на велики) имаше такъв белег на крака и журналистите я избъзикаха дали не е белег от бурна нощ. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тези белези могат да бъдат внушение на мозъка, че приличат на нещо. Съвсем нормално е ако искаме да видим нещо някъде, да придадем характерните черти на замисленото нещо и да си го представим. Особената форма на скалите или нереалните картини са резултат от това възприятие на зрението. Рожденните белези при бебетата. При тях някои хрущяли не са сраснали напълно, както и някои кости. И ако има силен натиск сигурно би могло да се получи белег. Поверията са глупости за мен. Лек допир не може да образува това. Петна по кожата могат да се получат при неправилно и прекомерно излагане на слънце, нарушение в метаболизма и липса на някои важни хранителни вещества.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
При тях някои хрущяли не са сраснали напълно, както и някои кости.
На Сталин били срастнали кутрето на крака с безименния, но това си останало и като голям. Според поверието това означавало, че е син на дявола.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
На Сталин били срастнали кутрето на крака с безименния, но това си останало и като голям. Според поверието това означавало, че е син на дявола.

Това не съм го чувал. Много заинтригуващо!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Инетересно защо суеверията и предубежденията трябва да ви интригуват.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Дано си прочел подписа на един от членовете нз точно кой.

"Любопитството е пътя към познанието, а познанието е бягство от любопитството " или нещо такова :P

Както да е не става въпрос за интриги просто дускусия за суеверие дето се носи от уста на уста от на баба ми времето.Искам да разбера какво мислят другите за тая тема и за тва пускам.Според мене тва с бременните майки е пълна глупост както повечето неща в който са вярвали на времето.Преди 5 хиляди години египтяните са вярвали че бодовете качват слънцето на набето и го свалят от там а след тях и гърците и т.н.Днес се смеем на тикива теории понеже съвременна наука обеснява повечето суеверия с факти.Може би след 100 години някой ше се смее на тая тема в нечии форум когато науката намери точно обяснение на тея белези и в крайна сметка ще се стигне до точен казус. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Науката е относително и разтегливо понятие. Някога според науката земята е била център на Вселената и с форма на тепсия. Обикновено думичката се използва за да се наложи някоя догма или като за доказателство на нещо, което не може да се обясни или докаже разумно.

Напр. за рождените белези. Римляните считали, че по време на бременноста, жените като гледали статуите на хубави хора и те после раждали хубави деца. Въпросът е, че бременноста не е съвсем независим процес от мозъка на майката, така че е възможно върху процеса на развитие на ембриона да оказват влияние и не толкова материални фактори. Техническо погледнато това което виждаме, усещаме, чуваме не е пряко възприятие, а е нещо което се възприема о обработва от мозъка.

По-конкретно рожден белег с определена форма може да е резултат от съчетание на ред фактори като стрес и инстинкт за храна - иначе казано силното желание за определена храна, съчетана със стреса от кражбата й. Това обяснение разбира се е в рамките на това, което днес е известно за някои фактори, които влияят върху психиката на човека и от там се отразяват на физическото му здраве, а също и на здравето на плода. По-силен стрес по време на бременност да речем може да доведе до помятане и в това няма нещо, което а определим за свърестествено.

Тъй че не бива да се прекалява сс плашилата наука и суеверие, защото най-често те са сериозна преграда за едно рационално мислене и търсене.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
... Римляните считали...
Има един много хубав цитат от Фройд - беше нещо такова - че древните римляни, като са се връщали обратно ако случайно се спънат на излизане в прага, всъщност са били много по-напред в разбирането си за нещата, отколкото съвременния човек, който не би отдал на въпросното спъване никакво значение.

(Идеята е, че със спъването на излизане, собственият ти организъм "иска" да ти покаже, примерно, че не си готов за начинанието, или че не си добре дошъл там където отиваш и т.н.)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не знам на мен поверието колкото и ирационално да звучи (за петната по рождение) е нещо като атавистична интуиция бременната жена да не се подлага на стрес по време на бременността. Все още науката не разполага с данни, които да отрекат това поверие - например, че ако бременна се уплаши так, където се хване с ръка ще има родилно петно.. Не се знае как реагира плода в утробата при стреса на майката или как се отразява метаболизма и по-време на стрес, глад (или силно желание) на плода и дали ако да речем обстоятелството на стрес не съвпадне по време с образуването на даден тъканен комплекс...Това все още е "тъмна Индия" дори за изследователите - самото интимно взаимоотношение на двата организма по време на бременността. Но пък в нашата фамилия родилните петна са наследствени - по бащина линия всички братовчеди, аз и брат ми имаме еднакво петно на крака- т.е. явно не е от пипване, стрес или нещо подобно. Това очевидно има генетична причина... Принципно не се знае дали определени ензими по време на стрес не отключват други генетични причини..иии така да се образуват специфични пигментирани участъци. Т.е. не бива да отричаме едно дълговечно поверие - добре е родилките и бъдещите майки да се стряскат колкото се може по-малко и да си похапват каквото им се яде (защото прияждането на нещо означава че именно от това в този момент двата организма имат нужда) за всеки случай!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вярно че психичното състояние на майката е от голямо значение за детето обаче не виждам както ако и се яде череша тая информация ше се принтире на дермата на детето.Освен при белезите няма само продове и зеленчуци има разни лапички и кифлички и буквички и т.н.

Дори и да се предадете такава информация идва въпроса как мозъка разбира каде да образува белега точко където се и пипнала майката и тва са пълни глупости.

Според мене тва са чисти съвпадения и неизмерната човешка фантазия карат глуповатия човек да вярва на такива суеверия.теорията със стреса у майката е интересна обаче е много съмнителна.Ако майката е подложена на стрес тва ше се отрази на умственото и можеби физическото състояние на плода а на под формата на белег - черешка на бедрото :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Освен при белезите няма само продове и зеленчуци има разни лапички и кифлички и буквички и т.н.

Точно това казвам - че ако е стресов фактора водещ до поява на такъв белег, то си се появява нещо, което за дадената родилка го е породило. Буквичката моге да е на таткото, с който се е разминала докато е вървяла със съпруга си. :bigwink:

Дори и да се предадете такава информация идва въпроса как мозъка разбира каде да образува белега точко където се и пипнала майката и тва са пълни глупости.

Развитието на плода е процес, който се формира от мозъка. Възприемането да речем на плода става пак чрез мозъка. Реакцията водеща до пипване на съответното място също се ръководи от мозъка. Ще рече, че в случая има преплитане на входящи и изходящи импулси към мозъка. Нещо като вирус попаднал в компютъра ви - искате машинката да прави едно и подавате съответните команди, ама тя свършва нещо съвсем друго. по всичко личи обаче, че процеса поне за сега не е управляем съзнателно, тъй чи все още няма как вместо тутаировка да лепнете на бебето едно надписче "Иванчо + Марчето = Любов" :tooth:

Всичко това разбира се не е обстойна теория върху родилните белези, а само рационална възможност, която да обяснява една дълга традиция основана на емпирични наблюдения. Много често дадено нещо е било възприемано като възможно, без да е ясно защо го прави - напр. още финикийците са открили сапуна, ама хилядолетия не се е знаело защо той мие. Пък какво казвала науката - вервайте ми, едно е сигурно - науката на никой не проговорила докато е с всичкия си. Тъй че това, което се опира на дълга традиция и наблюдение не може да се отхвърля с лека ръка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да допълним, че все пак е важно да се каже, че при стрес реагира цялата нервнохуморална система на майката - т.е. не само главния мозък, но и всички останали системи за регулация, да не говорим, че се усилва и пулса, кръвното налягане се увеличава, нивото на адреналин и други вещества..а те колкото и да е защитаваща плацентата всъщност влияят на бебето. Тези системи за регулация пък същевременно регулират средата, в която се развива бебенцето - това са хормони, други протеини, хранителна среда, общата кръвоносна система - майката и бебето са свързани в един организъм до момента, в който започне да речем кръвообръщанието на детето, после пак са свързани...Както казахме вече все още не е ясно на науката как всички промени в метаболизма и състоянието на майката влияят на бебето. Нервната и хормоналната система на майката на вегетативно ниво контролират самото израстване на плода като тялото и отделя съответните хормони във всеки месец от бременността. За това не може да се отрече че стресът влияе някак си...може естествено да не образува родилни петна..но не бива да изключим и този момент като вероятен макар че на мен генетичните фактори ми се виждат по-вероятни, както и мутациите. Та да речем, че стресът на майката по време на бременността и хормоналния дисбаланс при стрес се окаже мутагенен фактор за някои от дермалните клетки, които току що или именно в този момент се образуват?Или просто стресът да отключва стимулация временна на по-голямо количество меланин или друг пигмент.. Естествено това са просто хипотези, но защо да ги игнорираме...Засега учените нямат обяснение на родилните петна освен наследствеността. За това на този етап е най-добре да го приемем и въпреки това да се вслушваме в тази "бабина девитина", когато се отнася до отношението ни към бременността и бременната жена..Т.е. "Хора, не стряскайте бременните жени, не ги дръжте гладни и не ги ядосвайте прекомерно в името на здравето и добрия външен вид на бъдещото поколение :Peace: !"

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...