Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Тръмп - Европа и войната в Украйна. Какво да очакваме?

Препръчано мнение

• Администратор
Публикувано

Днес в Куала Лумпур се очакват напрегнати преговори между високопоставени дипломати от САЩ и Русия, като Вашингтон все по-открито изразява несъгласие с действията на Москва срещу Украйна. 

Американският президент Доналд Тръмп, който се стремеше да затопли отношенията с руския президент Владимир Путин, като ограничи доставките на оръжие за Украйна, в последните дни рязко промени политиката на САЩ: Тръмп обвини Путин в „глупости“ за бавенето на мирните преговори и тази седмица одобри „изпращането на някои отбранителни оръжия“ за Украйна. 

Промяната дойде, след като Русия засили лятната си офанзива, като тази седмица проведе най-голямата въздушна атака от началото на войната. Бомбардировките нанесоха тежки удари на енергийната инфраструктура на Украйна, принуждавайки енергийните компании в страната да се борят за възстановяване, за да избегнат прекъсвания на електроснабдяването.

https://t.me/drmjournal/13325

• Харесва ми! 1
  • Мнения 357
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Администратор
Публикувано

Доналд Тръмп даде да се разбере, че САЩ ще обявят план за продажба на противовъздушни системи Patriot и други оръжия на Украйна, на фона на нарастващото недоволство в Белия дом от отказа на Русия да се съгласи на прекратяване на огъня.

Президентът заяви пред репортери в неделя, че САЩ „ще им изпратят различни видове много сложни военни съоръжения, за които ще ни платят 100%“.

„Ще им изпратим Patriot, от които те отчаяно се нуждаят“, добави Тръмп, описвайки предстоящото обявление като „бизнес за нас“.

Въпреки че Тръмп не посочи точно кой ще финансира покупките, се очаква в това да се включат европейски страни. Миналата седмица германският канцлер Фридрих Мерц заяви, че Берлин е „готов да придобие“ допълнителни системи.

Тръмп заяви миналата седмица, че днес ще направи „важно изявление“ относно Украйна. Той е разочарован от липсата на напредък в убеждаването на Владимир Путин да се съгласи на прекратяване на огъня и на войната.

https://t.me/drmjournal/13359

• Харесва ми! 1
  • Администратор
Публикувано

Доналд Тръмп съобщи, че САЩ ще продадат 17 системи "Пейтриът" в пълен комплект на Украйна, както и други форми на въоръжение като муниции.

Продажбата е финансирана основно от други страни-членки на НАТО.

Тръмп заяви, че оръжията, които САЩ ще изпратят в подкрепа на Украйна, ще бъдат налични “до дни”.

https://t.me/drmjournal/13362

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)

Коментар на СТРАНА.ua по повод днешното изказване на Тръмп:

Като цяло тонът на Тръмп не беше войнствен и той каза, че очаква мирът да бъде постигнат чрез преговори, нещо, на което според него Русия няма да се съгласи.

От една страна Тръмп даде зелена светлина за доставка на оръжия на Украйна, но не безплатно, а за европейски пари. И не е ясно в какво количество и в каква номенклатура. 

От друга страна той не наложи санкции веднага. Даде на Путин още около 50 дни, за да договори сделка. 50 дни са до края на август. През това време много неща могат да се променят както на бойното поле в Украйна, така и по света. В същото време, характерно е, че ден преди това изданието Axios писа, че Путин е казал на Тръмп, че в рамките на 60 дни ще предприеме много голяма офанзива, за да достигне границите на всичките четири анексирани региона.

С други думи Тръмп по същество даде време на Путин да се опита да изпълни заплахата си. И след това, въз основа на това, което е успял да направи и какво не е успял да направи, ще се проведат преговори за сделка.

Депутатът Маряна Безуглая коментира ситуацията в подобен дух: „Тръмп даде на Путин още 50 дни, за да завземе Украйна. Картбланш, така да се каже. До Днепър или Краматорск - всичко е толкова апетитно.“

Още преди днешните му изявления, европейските медии писаха, че Тръмп може да не предприеме резките ходове към Москва, които се очакват от него.

„Файненшъл таймс“ писа, че Тръмп все още гледа на Путин като ключов партньор в преговорите, а на Зеленски като на „основната пречка за мира“. Вестникът заключава, че острите изявления на Тръмп срещу Путин не означават сериозен обрат в полза на Киев.

Все още няма реални признаци, че Белият дом е заел по-проукраинска позиция, заявиха пред вестника двама европейски служители, участвали в разговорите с Вашингтон. Те казаха, че западните съюзници на Украйна все още приемат, че Тръмп е склонен да гледа на Путин като на ключов партньор в преговорите за прекратяване на войната, а на Зеленски като на основна пречка за постигане на споразумение.

Те също така заявиха, че обещаните от Тръмп системи „Пейтриът“ не дават на Украйна възможността да удари Русия и не променят цялостния баланс на войната.

https://ctrana.online/news/488223-itohi-1273-ho-dnja-vojny-v-ukraine.html

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

Тръмп ще наложи вторични мита на Русия,тоест мита които ще важат за държави и фирми,които търгуват с руски стоки. Ето това вече е сериозен удар по Путин... 

• Потребител
Публикувано

и кво като наложи санкции....
колко пакета санкции има дотук...
да не би да са спряли Путин...
той е поискал 50 дни и са се разбрали ако лятната офанзива е успешна, да говорят за край на войната, ако не - санкции

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано

Пълен преглед на диалога между Тръмп и Рюте в Овалния кабинет. Основно говори Тръмп:

1️⃣Оръжие за Украйна.

▪️Днес сключихме сделка с НАТО, че ние ще им изпращаме оръжие, а те ще плащат за него.

▪️НАТО ще може да купи от САЩ военна помощ за милиарди долари, всичко това ще бъде бързо доставено на бойното поле.

▪️„Патриотите“ ще пристигнат в пълен комплект. Някои ще пристигнат в рамките на няколко дни.

▪️Доставките ще бъдат координирани от генералния секретар Марк Рютте и постоянния представител на САЩ при НАТО Матю Уитакър.

▪️Има страна, която може да предаде 17 „Патриота“. Може би не всички, но по-голямата част от тях ще бъдат изпратени на бойното поле.

(Тръмп има предвид пускови установки, а не 17 комплекса. В един комплекс има 4-8 пускови установки. Това съответства точно на 2-3 комплекса „Петриот“, за изпращането на които в Украйна се говореше вчера).

▪️Искаме да се уверим, че Украйна ще направи това, което трябва. Но може би Украйна ще се почувства толкова вдъхновена, че ще престане да иска сделката?

▪️Рютте (прекъсва): Украйна иска сделката и ще се придържа към нея, няма никакво съмнение в това.
Тръмп: Украйна трябва да продължи да иска сделката.
Рютте: Съгласен съм.
Тръмп: Ами ако изведнъж се окаже, че тя не иска.
Рютте: Ние ще се погрижим за това.
Тръмп: Ние ще се погрижим. Уверен съм, че те ще направят това, което трябва.

▪️Знаем какво трябва да се направи. И то ще бъде много силно.

2️⃣Санкции.

▪️Ако Русия не се съгласи на сделката, след 50 дни САЩ ще наложат вторични мита в размер на 100% на търговските й партньори (фактически даде срок до 1 септември).

▪️Няма смисъл да налагаме 500%. Ако наложим 100%, ефектът ще е същият.

3️⃣Готовност на Европа да подкрепя Украйна до края.

▪️Европа има много висок боен дух да продължи [да подкрепя Украйна]. Когато за първи път се включих в това, не мислех, че ще бъде така. Но е така. И миналия месец им казах: духът им е впечатляващ. Те наистина мислят, че това е много, много важно нещо. Вижте, сега те плащат за всичко. А ние вече не плащаме.

▪️Говорих с Германия и други страни и те са готови да стигнат много далеч. Те не искат това да продължава. Затова мисля, че Путин би трябвало... Икономиката му е в много лошо състояние. Той трябва да спаси икономиката си, да спаси страната си. И, знаете ли, той има прекрасна страна за търговия, ако харчеше тези активи за нещо друго, вместо за война.

4️⃣За Путин.

▪️Разочарован съм от президента Путин, защото исках сделка преди два месеца.

▪️Рюте: Путин нито веднъж не изпрати сериозни хора в Истанбул. Помня как вие, Рубио, Уиткоф, бяхте готови за тези преговори. Натиснахме украинците да изпратят високопоставена делегация в Истанбул и те я изпратиха. А после руснаците изпратиха този историк, който ни разказваше историята на Русия от 1250 г.

▪️Тръмп: Говорихме много с Путин. Затварям телефона и си казвам: „Беше добър разговор“, а след това ракети летят към Киев и други градове. И си казвам: „Странно“. И когато това се случи 3-4 пъти, разбираш, че тези разговори не означават нищо.

▪️Прибирам се вкъщи и казвам на първата дама [Мелания Тръмп]: „Знаеш ли, днес разговарях с Владимир, имахме чудесен разговор“. Тя казва: „О, да? Току-що удариха още един град“. Така че... не искам да казвам, че е убиец, но е тежък човек. Това е проверено от времето.

▪️Той е мамил много хора, мамил е Клинтън, Буш, Обама, Байдън, но мен не ме е мамил. Знаете, в даден момент разговорите не вървят, трябва да има действия.

▪️Четири пъти той каза: „Да, може да сключим сделка, изглежда нелошо“. А после падат бомби.

5️⃣За спирането на доставките на оръжие за Украйна преди две седмици.

▪️Днес е много важен ден. Ние с Пит [Хегсет] знаехме, че той ще настъпи, затова решихме да преразгледаме нещата. Не бихме могли да направим това, което правим днес, без да знаем колко ни остава [в складовете]. Затова направихме малка пауза и днес имаме много важно събитие.

• Харесва ми! 3
  • Администратор
Публикувано

Президентът Тръмп и украинският президент Володимир Зеленски са на прага на сделка за продажба на САЩ на дронове, тествани в украинската война с Русия, в замяна на повече американски оръжия.

https://nypost.com/2025/07/17/us-news/trump-zelensky-discuss-drone-mega-deal-for-us-to-buy-battle-ready-ukraine-uavs/

• Харесва ми! 2

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.