Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Скандал в СУ: Историк получи професура с плагиатство от Уикипедия и жури от приближени

Препръчано мнение

• Администратор
Публикувано

Александър Сивилов, координатор на проруския център VIA EVRASIA и водещ на канала "Димна Завеса", стана професор в Софийския университет при скандални обстоятелства:

• Плагиатство от Уикипедия - В основната му монография за гангстерите на САЩ са открити цели пасажи, копирани от английската Wikipedia (за Ал Капоне и Бони и Клайд)
  • Конфликт на интереси в журито - От 7 членове на журито, 4-ма са от същия университет, 3-ма от неговата катедра (където той е ръководител), а ключови рецензенти като проф. Дарина Григорова са негови съавтори и съидейници от VIA EVRASIA
  • Игнориране на критика - Въпреки категоричното становище на доц. Борис Стоянов, че Сивилов "не следва да заеме професура", журито одобри кандидатурата

И Сивилов, и рецензентът му Григорова са свързани с разследвания за руска пропаганда и активно участват в проруски медийни проекти. Случаят поражда сериозни въпроси за академичната етика в най-престижния български университет.

Съдържанието е разработено от Българските елфи, с любезното съдействие на Червените Пирати.

Цялата статия: https://www.elves.bg/articles/profesor-wikipedia

руски боклук, какъв да е?

• Потребител
Публикувано

A, не думай. Не случайно отдавна висшето образование не е критерии за умствен капацитет и интелигентност. Не случайно и големите фирми вече да не се интересуват какъв образователен ценз имаш. Просто за интервю ти пращат задача, ако я решиш - ти си човека, когото търсят..

• Потребител
Публикувано

На пръв прочит е доста разочароващо. Академична почтеност трудно се постига при работа с основни концепции, където липсва възможност нещата да се опишат с лични впечатления. Фактите не могат да бъдат променяни и това не оставя много място за лично творчество. 

Уикипедия не е надежден източник за академични цитати и ми се струва, че е възможно професорът да се е доверил на някого поради ограничено свободно време.

• Потребител
Публикувано

Е какво толкова че бил ползвал човека пасажи?  Дали ще е информация от вестниците, радиото, телевизията? Да беше отишъл на мястото и да поразпита хора дето са ги познавали тия мафиоти?

По-странното е че нашата историческа наука тръгнала да изучава италианската мафия в САЩ. Но понеже никой в САЩ няма да ги допусне в тези среди, то естествено проучването ще е базирано на Уикипедия и жълтата преса.

Този Сивилов е известен видеоблогер. Аз си мислех че същия си има по-сериозни занимания. Най- вероятно неутралната му или донякъде проруска позиция дразнят доста хора от управлението.

• Глобален Модератор
Публикувано

ИФ на СУ от край време е котило на червени динозаври, сега са почнали да вкарват и нови попълнения от блогърското поколение.

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Стоедин said:

Плагиатство е когато ползваш информация от различни ресурси без да посочваш изрично, че е цитат и от кого е този цитат.

С изключение на фолклора, традициите и анекдотите.

• Потребител
Публикувано

По една телевизия дават английския сериал "Инспектор Луис". Всеки епизод се развива в университетския Оксфорд. И често в криминалните случаи е замесен университетски преподавател или студент. Включително има случаи на плагиатство,изнудвания между преподавателите и тем.подобни. Разбира се това е художествен филм,но ми се струва,че плагиатството хич не е чуждо и на западните университетски и академични прослойки... 

• Потребител
Публикувано

Понеже аз говорих за фактите, искам да уточня, че не се опитвам да оправдавам никого. Още повече че не съм запозната с дадения материал и какво е записано в бележките накрая като ползвана литература. Само изказах предположение.

Но съм сигурна, че в скоро време под черта ще се споменават и цитати от чат GPT.

• 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикувано
On 3.10.2025 г. at 15:13, insighting said:

С изключение на фолклора, традициите и анекдотите.

Естествено, не може да посочиш кой е автор на някаква пословица, но плагиатът ще твърди, че е негова рожба...

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Стоедин said:

Естествено, не може да посочиш кой е автор на някаква пословица, но плагиатът ще твърди, че е негова рожба...

Не, Антиплагиатът трябва да отчита изключенията. В програмата си има настройки, действащи по избор. Тази опция по принцип си е избрана по подразбиране.

На мен са ми правили забележки, че цитирам законите в кавички в някои мои реферати. И това ми понижи оценката. Затова трябва правилно да се цитира 'под черта'. 

Докато учех интелектуално право, ми беше интересно да разбера, че авторското право защитава и 'необнародваните' произведения.

(Ползвам апострофи, за да оградя важните неща, тъй като кавичките вече придобиха негативно значение при определен изказ.)

Освен идеите, фактите, методите, процесите, системите, различните способи, концепции, принципи, открития, сюжетите също не са защитени от авторското право. Всеки може да разкаже приказката за Червената шапчица както иска. Т.е. авторското право защитава само формата, като такава, но не и съдържанието.

Например: 

Някой е написал хубав роман. Авторското право защитава само неговата форма. Самият автор не може да забрани на другиго да напише още един роман с такъв сюжет, защото сюжетът на произведението се отнася към категорията на идеите, а авторското право не се разпростира върху тези "съдържания".

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.