Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Сайтът много хубаво изглежда - малко на National Geographic наподобява. Всеки труд трябва да се уважава. Айде честито и да си с по-научно неутрално виждане занапред за някои работи.

• Потребител
Публикувано
Преди 44 минути, D3loFF said:

Сайтът много хубаво изглежда - малко на National Geographic наподобява. Всеки труд трябва да се уважава. Айде честито и да си с по-научно неутрално виждане занапред за някои работи.

Сайтът е по дизайн на ИИ на база тематиката на книгата. А неутралността понякога е невъзможна, ако си на прав път, а другия греши. :) 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 17 минути, sir said:

По същество не мога да кажа нищо, тъй като тематиката е встрани от интересите ми. Но ти желая успех и да разпродадеш тиража. :)

Благодаря! И на мен не ми бяха интересни траките преди време, но така се случи, че откритията за могилите и храмовете бяха най-явни и добре обясними с много примери. И описанието им успях да приключа преди всичко друго. С Именника и календара, от които тръгнах, не е сигурно, че ще е толкова лесно да се докаже всичко. :)  

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано

Честита книга! 😊

От предоставените странички добих известна представа за нейното съдържание.

Битката за Троя е символ на много дълбоки човешки конфликти, актуални и до днес. Гневът и защитата на честта пораждат морални и емоционални дилеми. Науката обаче говори с факти и доказателства, които са важни за нея. А всеобщата трагедия и изпълнената с интриги съдба пронизват човешките души в художествените произведения. 

Обаче когато логичното срещне емоционалното, се ражда шедьовър. Хареса ми стилът на изложението, композицията и лесният за четене шрифт. В плюс е и това, че изданието е луксозно и с богат снимков материал. 

Нека това приятно четиво достигне своите ценители и се превърне в тяхна настолна книга! Поздравления!

И честит имен ден, г-н Данилев! 😊

Поздравления и за сайта!

• Р. Теодосиев changed the title to Могили - Слънчевите обсерватории на Траките (Книга)
  • Потребител
Публикувано
Преди 6 часа, insighting said:

Честита книга! 😊

От предоставените странички добих известна представа за нейното съдържание.

Битката за Троя е символ на много дълбоки човешки конфликти, актуални и до днес. Гневът и защитата на честта пораждат морални и емоционални дилеми. Науката обаче говори с факти и доказателства, които са важни за нея. А всеобщата трагедия и изпълнената с интриги съдба пронизват човешките души в художествените произведения. 

Обаче когато логичното срещне емоционалното, се ражда шедьовър. Хареса ми стилът на изложението, композицията и лесният за четене шрифт. В плюс е и това, че изданието е луксозно и с богат снимков материал. 

Нека това приятно четиво достигне своите ценители и се превърне в тяхна настолна книга! Поздравления!

И честит имен ден, г-н Данилев! 😊

Поздравления и за сайта!

Благодаря! Учените са на мнение, че троянците и царя им Дардан са траки, а Мраморно море било вътрешно тракийско море! :) 

Стила на изложението е описателен за онова което открих за могилите, и за онова което прочетох по темата за траките. Събрал съм на едно място много от нещата, които са нужни, за всеки който не познава траките и историята им, за да ги опознае. И в процеса на писане много литература за траките изчетох, най-вече, за да съм сигурен, че нещата които откривах не са открити вече. 

• Потребител
Публикувано
Преди 6 часа, Р. Теодосиев said:

И от мен успех, сайта изглежда наистина добре и книгата ми се вижда още по-хубава и пожелавам голям интерес!

Благодаря! Имам още работа и по сайта и по популяризирането на книгата. Темите в нея са достатъчно интересни и разнообразни, за да очаквам да се изчерпи бързо. :)

Ако хората се запознаят с всички неща описани в книгата и решат да използват направените открития, предвиждам че в бъдеще по градовете и селата няма да правят измислени бутафорни възстановки на тракийски обичаи и ритуали, каквито правят сега, а ще имаме фестивали при могилите в дните на слънцестоенията и равноденствията при които ще се наблюдават изгревите и залезите, както са го правили траките преди време. Не може само англичаните да правят такива фестивали при Стоунхендж. :) 

• Потребител
Публикувано

Супер интересни изследвания си направил. Обединил си обширни знания и си открил важни зависимости. Голям и ценен труд. Някои от естествените могили ги познавам лично – поразяват с мащабите си и предизвикват истинско преклонение. Достатъчно е човек само да застане до тях, за да започне да се успокоява и да усеща тяхното въздействие. Те и днес действат по същия начин, вероятно със същата цел и значение, каквито са имали за траките.
Това отваря много възможности.

През вековете природните явления и човешката дейност са започнали да разрушават тези структури, а някои вече са напълно изчезнали. Но чрез зависимостите, които си открил, според мен можем виртуално да възстановим тяхното местоположение. Има и технологии – скенери и геофизични методи – които биха могли да открият подмогилни съоръжения, които чакат своите изследователи.

Вероятно част от тези знания са наследени и надграждани от траките. Не знам дали си обърнал внимание и на селищните могили, менхирите и долмените – според мен и те могат да допълват общата картина.

Виждам, че си включил в изследването си и големи естествени хълмове. Какво е мнението ти за могилата край с. Войвода, до с. Могила (Каспичан)? Дали и тя е използвана от траките с подобна цел?
А и не е задължително едно природно образование да прилича точно на могила, за да стане част от могилен комплекс или астрономически ориентир.

Много въпроси се отварят – и твоето изследване определено може да помогне за намирането на някои от отговорите.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, vvarbanov said:

Супер интересни изследвания си направил. Обединил си обширни знания и си открил важни зависимости. Голям и ценен труд. Някои от естествените могили ги познавам лично – поразяват с мащабите си и предизвикват истинско преклонение. Достатъчно е човек само да застане до тях, за да започне да се успокоява и да усеща тяхното въздействие. Те и днес действат по същия начин, вероятно със същата цел и значение, каквито са имали за траките.
Това отваря много възможности.

През вековете природните явления и човешката дейност са започнали да разрушават тези структури, а някои вече са напълно изчезнали. Но чрез зависимостите, които си открил, според мен можем виртуално да възстановим тяхното местоположение. Има и технологии – скенери и геофизични методи – които биха могли да открият подмогилни съоръжения, които чакат своите изследователи.

Вероятно част от тези знания са наследени и надграждани от траките. Не знам дали си обърнал внимание и на селищните могили, менхирите и долмените – според мен и те могат да допълват общата картина.

Благодаря! 

Обърнал съм внимание на селищните могили и долмените в книгата, като до по-известните селищни могили съм ходил и съм ги изкачвал и снимал. Съжалявам само, че не успях при ранните си разходки до Провадия да се кача на могилата наричана Солницата, която по онова време не беше разкопана и оградена. Вероятно и от нея траките са наблюдавали изгреви и залези на Слънцето.

Иначе за долмените се предполага, че са предходен етап преди развитието на подмогилните храмове, като повечето също са закопани под могили. В книгата съм проучил два от тях, на които намерих изображения на напречното сечение. При тях се откриват сходни слънчеви зависимости, каквито се откриват и при входовете на южно ориентираните храмове. Ето ги двата долмена:

dolmeni

За селищните могили не съм правил специално проучване, като единствено при Карановската могила открих някаква слънчева зависимост, свързана с големия кръгъл храм, открит наскоро там под средновековната църква. От кръглия храм изгрева на Слънцето в дните на лятното слънцестоене се случва точно покрай селищната могила, което едва ли е случайно. Останалите големи могили северно и западно от селищната могила също са обвързани с посоки на изгреви и залези. Описал съм ги в глава 4:

karanovo

Ще е интересно някой ден някой да го снима този изгрев от кръглото светилище покрай селищната могила. Прозорец за снимки има тия дни от днес до Нова година. Десетина дни около зимното слънцестоене на 21 декември изгревите ще се случат почти на едно и също място покрай могилата! :) 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, vvarbanov said:

Виждам, че си включил в изследването си и големи естествени хълмове. Какво е мнението ти за могилата край с. Войвода, до с. Могила (Каспичан)? Дали и тя е използвана от траките с подобна цел?
А и не е задължително едно природно образование да прилича точно на могила, за да стане част от могилен комплекс или астрономически ориентир.

Много въпроси се отварят – и твоето изследване определено може да помогне за намирането на някои от отговорите.

Големите могили около Плиска съм ги изследвал доста обширно, като освен на Кабиюк съм се качвал няколко пъти и на двете могили до с. Войвода и до с. Могила. Има и много други подобни могили или естествени хълмове в околността, които съм обиколил, като такива са двете естествени могили северно от Войводска могила и от с. Църквица, такива са могилата до с. Кочово и Сиври тепе на югозападната страна на Шуменското плато, и двете големи могили източно от с. Стан. Интересни места са, като на Сиври тепе е имало някаква крепост, на Войводска могила също е имало някаква сграда или крепост от римско време и виещ се до върха път, описан от Шкорпил, и на върха на могилата до с. Могила е откривана антична керамика, а някъде долу, където е имало и селище са открили и оброчна плочка с конник. 

В настоящата книга за тракийските могили обаче съм не съм включил тези проучвания, тъй като са друга тема. Единствено съм включил описание на най-интересните открития там, като последното приложение на книгата. Систематизирал съм ги на една диаграма, която е и последната илюстрация в текста:

pliska-i-preslav

Много са интересни нещата там, като освен, че центъра на Плиска е точно между Войводска и Мадарска могила, е и на място определено от изгрева на Слънцето в дните на лятното слънцестоене, погледнато от Шуменската крепост. Ако ли пък сме на Мадарската могила в дните на зимното слънцестоене залеза ще го видим точно над Преслав и Двореца на Муртаг. Мадарския коник е на същата линия, като реално е обърнат към Преслав и този залез! :) 

Тези неща ги проучвах преди тракийските могили, като реално първоначално тракийските могили трябваше да са глава от книга за откритията около Плиска и Преслав. Но стана така, че ги оформих в отделна книга, която излезе преди проучването за Плиска и Песлав. 

В книгата съм качил няколко снимки от това проучване на Плиска и Преслав, като на предната корица ярката оранжево-черна снимка е на залеза в деня на равноденствията сниман от връх Могила до с. Могила, случващ се над Мадарската могила на платото, на задната корица са снимки от Кабиюшката могила на изгрева над Мадарската могила в дните на зимното слънцестоене, а преди използваните източници съм дал и снимка на процеса на видео документиране от върха на Мадарската могила на залеза над Преслав:

madara-preslav

От Мадарската могила в дните на равноденствията изгревите се случват в обратна посока към връх Могила. Направих опит веднъж да снимам този изгрев, но беше облачно и се видя само зарята в облаците:

vrah-mogila

Книгата за Плиска и Преслав ще включва всички тези открития и снимки, но още работя по нея.

На кориците на настоящата книга за тракийските могили съм сложил снимките на Мадарската могила от големите естествени могили, тъй като е тракийска могила и от нея реално започна цялото проучване на тракийските могили. 

• Потребител
Публикувано
Преди 50 минути, makebulgar said:

От Мадарската могила в дните на равноденствията изгревите се случват в обратна посока към връх Могила. Направих опит веднъж да снимам този изгрев, но беше облачно и се видя само зарята в облаците:

Снимката е наистина много ценна, защото ясно показва пространствените взаимоотношения в района. Зад могилата при с. Могила се различават хълмовете Малкото и Голямото Елеме, върху които са разположени тракийски крепостни съоръжения. За Голямото Елеме е документирана находка от тетрадрахми — александров тип, но с иконографията на Митридат, което е важен индикатор за хронологията и културните контакти. На Малкото Елеме съм откривал две бронзови скитски монети, вероятно на Акроза или Харасп, което допълва картината за обитаването и стратегическото значение на района.
Съществува пряка визуална линия между могилата и тези укрепени хълмове, което позволява да се анализира възможната оптична комуникация и пространствена организация на древните съоръжения.

От позицията, от която е заснета снимката, би трябвало да е видим и т.нар. „Зайчи връх“, разположен пред Елеметата. След тях се намира и „Булото“ — характерно възвишение с крепост, от което се открива визуална доминанта към укреплението при с. Венчан. Районът е изключително богат на могилоподобни хълмове, укрепени точки и антични селища, което подсказва за силно структурирана ландшафтна мрежа.

Прави впечатление закономерността ключови съоръжения — крепости, светилища и могили — да бъдат изграждани върху естествени възвишения. Най-вероятно целта е била осигуряване на визуална взаимовръзка и символично господство над пространството, както и съобразяване с астрономически ориентации и наблюдения.

Ако разполагаш със снимки на естествени могили, хълмове или девташлъри от Североизточна България, би било интересно да ги споделиш. Тези природни образования очевидно предизвикват силни емоционални реакции — вероятно поради архетипното им въздействие и хилядолетната им роля в културните практики на региона.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, vvarbanov said:

Ако разполагаш със снимки на естествени могили, хълмове или девташлъри от Североизточна България, би било интересно да ги споделиш. Тези природни образования очевидно предизвикват силни емоционални реакции — вероятно поради архетипното им въздействие и хилядолетната им роля в културните практики на региона.

Има много снимки. Ето някои от тях:

1. От хълма-могила северно от с. Църквица към Войводска могила и Плисковското поле.

1

2. Могила до с. Стан с вр. Зайчино ореше зад нея. Виждат се и двете големи могили до с. Стан в подножието на платото.

2

3. Побити камъни. Зад тях се вижда Мадарското плато с Мадарската могила и вр. Могила до с. Могила.

6

• Потребител
Публикувано

Страхотно впечатление ми направи цялото описание на труда ти. Личи си колко отдаденост, време и внимание си вложил а резултатът е наистина впечатляващ. Темата за тракийските могили винаги ме е привличала, но никога не съм си представяла, че зад тях може да стои толкова прецизна астрономия. Сайтът също е много красив и приятен за разглеждане. Радвам се, че книгата вече е на пазара такъв труд заслужава да стигне до хората, които ще го оценят. Пожелавам ти да вдъхновиш още много читатели! 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Айлин Маммедова said:

Страхотно впечатление ми направи цялото описание на труда ти. Личи си колко отдаденост, време и внимание си вложил а резултатът е наистина впечатляващ. Темата за тракийските могили винаги ме е привличала, но никога не съм си представяла, че зад тях може да стои толкова прецизна астрономия. Сайтът също е много красив и приятен за разглеждане. Радвам се, че книгата вече е на пазара такъв труд заслужава да стигне до хората, които ще го оценят. Пожелавам ти да вдъхновиш още много читатели! 

Благодаря за хубавите думи!

Постарал съм се да развия двете хипотези за могилите и храмовете максимално колкото можех с много потвърждения, снимки и факти. Така че да не е нужно следващите десетилетия други учени и изследователи да изследват, да проверяват и да пишат. Резултатът е достатъчно завършен, така че да се използва веднага за превръщането на обектите в обекти на културния туризъм. А една от целите наистина е да вдъхновявам читателите, особено учените, студентите, музейните дейци и най-вече кметовете и общинските съветници на населените места, където са описаните 250 групи могили и храмовете. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.