Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)

Днес ми попадна следната статия - пълният текст - на сайта.

Какво мислите - имаме ли историческо основание да честваме такава годишнина през 2032 г.?

Цитирай

Учени излязоха с подписка: Да се чества 1400 години България е бутафорно и нелепо

Редица български учени и интелектуалци излязоха с подписка срещу инициативата през 2032 г. да се отбележи тържествено 1400-годишнината от създаването на българската държава под наслов „14 века България в Европа“.

Редактирано от RF1
  • Потребител
Публикувано
Преди 48 минути, RF1 said:

Какво мислите - имаме ли историческо основание да честваме такава годишнина през 2032 г.?

Ами при положение, че имаме исторически сведения за българите от около 503/504 г., че дори и за някои други се твърди от по-рано дали имаме основания за подобно твърдение? 

• Потребител
Публикувано (edited)

Че това трябва да е към 2081. Мисля, че може да честваме и Сайбърпънк-България 2077, и после 2081 и 1400 години България. Така нещата ще са на място. 

Редактирано от dario
  • Потребител
Публикувано
Преди 15 минути, D3loFF said:

Ами при положение, че имаме исторически сведения за българите от около 503/504 г., че дори и за някои други се твърди от по-рано дали имаме основания за подобно твърдение? 

Виж пак заглавието - 14 века България, а не 14 века българи. 

• Потребител
Публикувано
Преди 15 минути, RF1 said:

Виж пак заглавието - 14 века България, а не 14 века българи. 

Няма какво да му гледам - източниците от началото на 6 в. споменават владетел, споменават по-ранни нападения и начин на водене на война, споменават народност. Значи при наличие на собствен владетел той над какво е властвал - над въздуха ли? Или може би военните набези са тръгнали от някакъв вакуум и после след като са обрали каквото са могли са се върнали обратно в нищото?

Стига, това направо е обидно за интелекта, не знам какви хора ги разсъждават тия работи просто.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, D3loFF said:

Няма какво да му гледам - източниците от началото на 6 в. споменават владетел, споменават по-ранни нападения и начин на водене на война, споменават народност. Значи при наличие на собствен владетел той над какво е властвал - над въздуха ли? Или може би военните набези са тръгнали от някакъв вакуум и после след като са обрали каквото са могли са се върнали обратно в нищото?

Стига, това направо е обидно за интелекта, не знам какви хора ги разсъждават тия работи просто.

Дай данни за "вакуума/нищото". Къде са били, коя е била столицата, какви са били границите?

• Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, RF1 said:

Дай данни за "вакуума/нищото". Къде са били, коя е била столицата, какви са били границите?

Ти подиграваш ли ми се? "Похвално слово за Теодорих" се казва произведението от Магнус Феликс Енодий. "Гетика" на Йорданес също за лонгобардите и битките ни с тях.

Дай да ги изхвърлим в кофата тия произведения понеже някой си говори някакви популистки глупости, които дори не са исторически верни.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 31 минути, D3loFF said:

Ти подиграваш ли ми се? "Похвално слово за Теодорих" се казва произведението от Магнус Феликс Енодий. "Гетика" на Йорданес също за лонгобардите и битките ни с тях.

Дай да ги изхвърлим в кофата тия произведения понеже някой си говори някакви популистки глупости, които дори не са исторически верни.

Добре де, цитирай откъс от там, или където и да е, в който се споменава за държавата България, нейната столица и граници.

За съществуването на българите по онова време никой не спори.

Редактирано от RF1
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 21 минути, RF1 said:

Добре се, цитирай откъс от там, или където и да е, в който се споменава за държавата България, нейната столица и граници.

За съществуването на българите по онова време никой не спори.

image.thumb.png.98d6ceadc60fec7ca02b209ab19ade4a.png

Виж че говори за владетел и за военно-държавни и социални структури от време преди самата битка в 503/504. 

Ето ти и цяла тема по Йорданес и неговите географски описания:

Смятам че това изчерпва този безсмислен спор и тотална загуба на време да обясняваме едно и също като за бавноразвиващи се по 100 пъти. 

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, RF1 said:

Да попитам като за бавноразвиващ се - има ли ги думичките държава и България в източниците, които си посочил?

Ами не знам намери си кои са елементите, които охарактеризират една държава и ще си отговориш на въпроса. А ако имаш проблеми с четенето и разбирането на един текст там няма как да ти помогна.

• Потребител
Публикувано

Ти имаш проблеми с разбирането на едно заглавие на тема, не знам как имаш претенции да разбираш цели текстове.

Както си написал сам, изчерпал си се по темата.

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, RF1 said:

Ти имаш проблеми с разбирането на едно заглавие на тема, не знам как имаш претенции да разбираш цели текстове.

Както си написал сам, изчерпал си се по темата.

Това е научен форум, а не фейсбук. Тук не е за хора, които твърдят че бялото е черно, нито за някакви псевдо-патриотично-политически излияния. 

Capish?

• Потребител
Публикувано

"Академичният" ти изказ, неразбирането на темата и несъстоятелните аргументи те поставят по-близо до футболен ултрас отколкото до учен

• Потребител
Публикувано

Има тема за един от най важните извори за българска история. Списъка със владетели с Кубрат ли започваше, че отдавна съм чел превода и забравих? Ако приемем, че Кубрат е български владетел на българска държава, то защо ще изключим всички преди него? Помня, че имаше един римски извор от средата на 4 век, в който се описват българите като народ обитаващ Кавказ и строящ крепости и градове. Това не е ли доказателство за наличие на държавност и цивилизация? Според мен най ранни основания за наличие на българска държава има между средата на 2 век(оптимистична версия) до към началото на 4 век(песимистична версия) в района на Кавказ и Каспийско море. По скоро трябва да празнуваме 1700 години България или плюс минус някое стокетие🙂

• Потребител
Публикувано

Драмата е с модернизацията на историята и разбирането на това какво е държавата в различни епохи. Наивно е през 5 век да очакваме, че държавите имат съвременен облик. Ясно очертани и международно признати граници, данъчна система, столица, съдилища и др. Българите със сигурност са имали държавност преди сакралната 681 г., но вероятно трябва да се примирим, че никога няма със сигурност да установим началото и. Това не трябва да ни спира да търсим отговора, нали? 🙂

• Потребител
Публикувано

Драмата е че никой не знае какво иска. И всеки си говори каквото му хрумне, но не казва това което не му изнася.

Дунавска България е създадена през 681 година. Никой не е смятал че правим нова държва, а че си продължаваме да сме това което днес се нарича СВБ. Вярно  е, но същото са го мислили и волжките българи. И не ми е ясно дали Волжка България е била част от Дунавска България по тази логика, или обратното. И трябва ли да броим владетелите на волжките българи за наши, или не. И приемането на исляма за държавна религия официално ли е, или не.

СВБ си е предшественик на ПБЦ и да празнуваме основаването и е все едно едно да кажеш че си навършил 100 години, защото баща ти ги е навършил. Просто на някои хора им се празнува, но не им се чака до 2081 година.

• Потребител
Публикувано (edited)

Един от основните проблеми, според мен е това, че повечето хора си представят създаването на държава като събитие, един акт с конкретна дата, а е по скоро процес без ясно начало.

Редактирано от Стоедин
  • Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, Янков said:

Драмата е че никой не знае какво иска. И всеки си говори каквото му хрумне, но не казва това което не му изнася.

Дунавска България е създадена през 681 година. Никой не е смятал че правим нова държва, а че си продължаваме да сме това което днес се нарича СВБ. Вярно  е, но същото са го мислили и волжките българи. И не ми е ясно дали Волжка България е била част от Дунавска България по тази логика, или обратното. И трябва ли да броим владетелите на волжките българи за наши, или не. И приемането на исляма за държавна религия официално ли е, или не.

СВБ си е предшественик на ПБЦ и да празнуваме основаването и е все едно едно да кажеш че си навършил 100 години, защото баща ти ги е навършил. Просто на някои хора им се празнува, но не им се чака до 2081 година.

Противоречиш си - или е нова държава, или не е. И тъй като няма  никакви данни за създаване на нова държава през 681-а, а напротив - има данни за съществуваща такава към оня момент, е безумно да броим от нея.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 часа, Стоедин said:

Един от основните проблеми, според мен е това, че повечето хора си представят създаването на държава като събитие, един акт с конкретна дата, а е по скоро процес без ясно начало.

Ако има посочена територия (и да не е точно определена), владетел, династия, някаква форма на уседналост (например градове), договори с утвърдени към момента други държави и др. , според мен можем да говорим за държава.

СВБ определено покрива тези критерии по безспорен начин и затова организаторите са се спрели на нея.

Дали обаче прикавказкото образувание с "градове" може да се нарече държава в истинския смисъл на определението, за да отброяваме от тогава, защото тогава наистина отиваме на 1700-годишнина? Можем ли да го направим без да заприличваме на съседите ни?

Редактирано от RF1
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 41 минути, RF1 said:

Противоречиш си - или е нова държава, или не е. И тъй като няма  никакви данни за създаване на нова държава през 681-а, а напротив - има данни за съществуваща такава към оня момент, е безумно да броим от нея.

Нищо против, ще празнуваме всичко наред. Може да сме безделници, но не бива да сме без празници.

Само да попитам, какво правим с Волжка България? И те са точно толкова правоприемници на СВБ, колкото и ние. Заедно ли ще празнуваме, или поотделно? Организацията по честването съвместна ли ще е? Кой ще се изказва първи на подиума?

А и защо да броим от СВБ? Както казаха някои хора, има данни за българи столетия преди нея. Тях защо не ги броим? Да не говорим че 632 година е изсмукана от пръстите. Някой изобщо може ли да ми покаже каквото и да е било сведение за 632 година? Без мнения моля, само цитати от хроники.

СВБ се разпада. Това е. Няма я вече. Само претенции до небето.

П.П. Ако ще празнуваме 1400 години от основаването на СВБ, аз предлагам да го дръпнем на 2029 година. По-реолистично ми се струва. А и няма да чакаме до 2032.

Редактирано от Янков
  • Потребител
Публикувано

Една държава съществува,когато бъде призната от другите държави. Така погледнато,681г. се приема за начало на българската държава,само защото Византия ни е забелязала и признала съществуването ни?

Преди 5 часа, Стоедин said:

Така е. САЩ са основани на 4 юли 1776г.,но реално отдавна са се чувствали независими от Метрополията. Впрочем,някои историци оспорват датата 4 юли и смятат,че подписването на декларацията за независимост е станало на 2 август 1776г. Даже американците имат "мегдан" да спорят кога точно е основана тяхната държава. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.