Отиди на
Форум "Наука"

Странни сънища


ImaginoiS

Recommended Posts

  • Потребител

Понякога ми се струва че некой неща ми се случват за втори път се е дно съм ги сънувал и преди.Сичко се случва точко като в саня само че немога да си спомня какжо ше стане след малко а се сещам чак като стане.Питал см и приятели и те казват че и на тех се им се е случвало което е добре - значи не съм хахав :smokeing:

Предполагам че това е нещо неврологично за пускам темата тука.Иксма да знам на какво се дължат теа сънища?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някои смятат, че се нарича ефектът Deja Vu. И на мен ми се е случвало. Не съм се замислял, как да го обясня. :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има теории, че ефекта на Deja Vu се дължи на забавен нервен импулс към мозъка при възприятие на дадена ситуация. А също, че е възможно по време на съня при подреждането на ежедневните възприятия и мисли в паметта в подсъзнанието да се е разиграла подобна или близка по някакъв начин ситуация на случайна такава, която човека вижда в реалността и правейки връзката между тях да изпитва усещането, че и преди е преживявал същото.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тази тема е наистина много интересна.

И на мен ми се е случвало.

Опитвала съм да си го обясня, но винаги удрям на камък.

Друго странно явление (не съм чувала на друг да се е случвало) е, че сънувам един и същи сън през различен период от време. В съня си отивам на някакво място, което знам къде се намира (в съня си) и е на точно определено място, а в реалността няма такова място и никога не съм го виждала!?!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На мен ми се случи вчера.Седяхме и играехме карти у дома и един приятел изведнъж каза че тва нещо го е сънувал и сичко се случва както в съня му и тогава се сетих че и на мен ми се случва често и то отдавна.На няколко пъти ми се е случвало да си спомня какво ше кажат хората след малко и как сичко е било в съня обаче не става като по филми да виждаш бъдещето :animatedwink: . Наското гледах един епизод на филма д-р Хаус по нова и там ставаше въпрос за така нареченото усещане Deja Vu. Спомена го невролога (д-р Форман ) обаче не обясни точко какво представлява.Дано някой може да обясни по подробно защо така се получа и дали е само в мозъка или наистина две случки от реалноста се повтарят два пъти :)

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

DE JA VU – дежаву – фр. вече видян; психол. илюзията, че вече си преживял даден момент; усещането, че преживяваш наново в настоящето дадено събитие, звук или аромат от миналото; впечатлението, че вече си виждал или преживял нещо.

Tyxo.bg counter

:arrow_1:http://bgnauka.com/view_word.php?id=53

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами понякога съм сънувал неща, които после са се случили. В повечето случаи неприятни. Да речем сънувах, че куче ме ухапа по ръката, но не потече кръв. По съновниците ухапване от куче означава нараняване. На мене обаче и през ум не ми мина откъде може да ми дойде такова нещо, защото не си падам по екстремни занимания. И както си вървях по заледената улица, едно леко подхлъзване, леко падане и ..готово - ръката счупена. Е, не витаги са лоши неща - напр. Сънувам, че срещам хора, които отдавна не съм виждал - и след някой-друг ден ги виждам. Това ми прави впечатление, защото не съм ги виждал отдавна и не съм очаквал да ги видя. За тези дето ги виждам - как да е - мозъкът се прочиствал от излишна информация.

Като бях малък сънувах някакъв страшен сън, който обаче е продължение на предишните и връзката я правя докато ги сънувам. На три пъти съм го сънувал, но и трите пъти като се събудех бях доста изплашен - даже ме беше страх известно време да шавна за да светна лампата. В случая по-особеното е, че в останалите случаи като съм се събуждал след като съм сънувал нещо страшно, не ми е държало и като съм буден. Но това все пак може да се обясни с подсъзнание, освобождаване от информация... Ама това, дето се случва след като съм го сънувал?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хм, значи случвало се е на всеки навярно да попадне в ситуация, която е сънувал наскоро или отдавна. Може би се обяснява с аналогията - по света има много места, близки по характеристики до други. Но пък от друга страна, понякога има трудно обясними неща. Например сънуваш нещо, което се случва в същия или по-различен порядък на другия ден.... Интересна работа. Разпространено е, във всеки случай.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз поне имах предвид за нещо характерно, което се случва скоро след съня - на другия ден или да речем до седмица.

Но не всичко става. Забелязъл съм, че се случват неща, които сънувам към 4-5 часа. И като се събуда имам усещането, че ми е студено - но това усещане преминава няколко минути след като се събудя. Не е като да се събудя защото ми е станало студено - тогава не се ли завия, продължава да ми е студено.

Та какви лии теории не ми са се въртели през главата. Напр. че може човек да улавя биовълни, като алфа-вълните да речем. Иначе казано мозъкът излъчвал био-вълни. Ако тези вълни могат да изминат дълго разстояние и да се уловят от човек когато най-употребяваните сетива са в най-голям покой, та да функционират и някои потиснати рецептори за био-вълни, може да става връзка. Напр. ако някой познат ще идва в града, в който съм, на него може да му се върти това в главата, да изпраща био-вълни, аз да ги улавям на сън - и ето че сънувам, че ще го видя.

При всички случаи в познанието ни за човешката природа има доста тъмни места. :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Понякога ми идват едни теории...

За паралелни светове и т.н.

Разни фантасмагории!

Може би е заради факта, че не мога да си го обясня по друг начин.

А и всички говорим за "сънища", които се повтарят на яве. Аз лично нямам спомен да съм сънувала нещата, които ми се "случват за втори път".

Има случаи обаче, когато сънувам толкова реалистично, че като се събудя имам чувството, че всичко, което съм сънувала се е случило наистина и дълго време не мога да осъзная, че е било сън. Това за мен е също толкова необяснимо...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Реалистичните сънища са лесно обясними. Всичките ни възприятия, усещания и мисли минават през мозакът, там където се развиват и сънищата. Тъй че няма как всичко да не е толкова реалистично, колкото и когато човек е буден. Разликата е само, че като човек се нахрани наяве не се буди от глад, ама колкото и да хапне на сън - пак му пристъргва. :biggrin:

Възпроизвеждането на минали събития (макар и видоизменени в една или друга насока), на познати вече места, хора ... е обяснимо - веднъж сме качили на твърдия си диск в главата информацията и нощем тя си тръгва. Това обяснява сънъщита с продължение, а с подсъзнанието може да си обясним и случаите, когато си спомняме забравен вечен сън, който е свързан с нов.

Затова най-интересното е, когато се сънува нещо, което тепърва ще се случи и то се случва съвсем наскоро. При това независимо дали очакваме такова събитие или не. Защото ако го очакваме сънят може да е проекция на мозъка на вариант, който може да се случи. Напр. много сме мислили за него и мозъкът дори когато е в покой продължава да прави проекции. Ама ако до сънят и през ум не ни е минавало такова нещо? И ако причинно - следствената връзка на марксистко-ленинската диалектика се е развила независимо от нашето знание?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Въпросното дежа-ву ми се случва почти всяка седмица,имало е време,когато не съм получавала такова нещо с месеци,а след това сякаш за да си навакса ,съм имала периоди,когато се е случвало през ден.Интересното е,че ми съм имала усещане за преживяна ситуация на места и хора,които обаче за пръв път срещам,дори съм била сигурна кой точно предмет ще вземат,или последвалите изречения,които ще кажат,без да съм налучквала,или предвиждала според контекста на разговора.Просто все едно гледаш за втори път някой филм.Като бях малка мислех,че съм нещо сбъркана (то не че сега минавам за нормална,но...въпрос на гледна точка :biggrin: )

Иначе сънища,които се "случват" имам сравнително рядко,но пък проявлението им в реалността са смущаващо точни.Обикновено са изпълнени със символи,които в течение на времето се научих да интерпретирам според собствения си характер,ценностна система,характеристики н личността ми и т.н.Според мен,тълкуването на сънищата е много личен процес,човек трябва сам да си прави анализ за символите в сънищата си,защото те имат давност,различна за всеки индивид,според личната му психология.Разбира се,има и универсални символи,архетипите,за които говори Юнг .Лично за себе си мога да кажа,че съм срещала няколко такива архетипни образи в сънищата ми и останах искрено изненадана,защото определено ми липсваше информация,която примерно да съм получила и забравила,та подсъзнанието ми да я е изтласкало насън.Това са неща,за които никога дори не бих се сетила да прочета,или пък да съм гледала по телевизията,или някой да ми е казал.Това не е нещо уникално,случва се на всички хора,но не всички си помнят сънищата.Воденето на дневник помага страшно много.След това,когато започнете да си спомняте повече от две сънувания на ден,може и да не записвате всички,а само,които ви се струват интересни.

Светът на сънищата е необятен и изследването му си е цяло приключение,но не всичко,което може да ви разкрие този свят,би ви се понравило :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Съня е нещо важно както за организма, така и за съзнанието. Питайте ме мен - ако не спя по 10-12 часа на денонощие се разболявам после... Малко факти за съня:

Цикъл на съня

По време на сън, човек преминава през четири фази, които продължават около 90-120 минути. Сънища могат да се появят във всяка от фазите, но най-ярките и запомнящи се, се появяват в последната фаза (така наречената фаза на Бързите Очни Движения (БОД)). Тези няколко фази се повтарят средно около четити-пет пъти на нощ, но могат да се повторят цели седем пъти максимално. Следователно, човек може да има няколко различни сънища на нощ. Повечето хора обаче, помнят само тези сънища, които са близо до часа на събуждане. Но само поради факта че не помните сънищата си, не означава че не сте сънували. Някои хора могат да се закълнат, че не сънуват нищо, но истината е, че те просто не помнят.

Фазите на съня

Някои изследователи твърдят, че има четири фази на съня, но други - че те са пет. Те смятат, че първите пет-десет минути когато заспиваме, също е фаза от съня, но тя по-скоро е фаза на преминаване към съня. Докато останалите фази се повтарят по време на цикъла, тази фаза се появява само веднъж докато заспиваме. Порада тази причина, тя не може да бъде смятана за отделна фаза.

Първа фаза: В тази фаза на съня, очите се въртят бързо на всички страни и за това тази фаза се нарича още фаза на бързите очни движения (БОД). БОД фазата се появява до 90-100 минути след заспиване. Кръвното налягане се покачва и ударите на сърцето и дишането се засилват и стават непостоянни. Мускулите се парализират и човек спира да може да мърда. Тази фаза може също така да се нарече "делта спане" и е най-тонизиращата фаза на съня.

Втора фаза: Навлиза се в лекото спане. Тази фаза се характеризира като фаза на небързите очни движения (РЕМ), мускулите се отпускат и релаксират и ударите на сърцето се забавят. Тялото се приготвя да навлезе в дълбок сън.

Трета и четвърта фаза: Също се характеризират като РЕМ фази и са фазите на дълбокия сън, като четвъртата е по-интензивна от третата. Температурата на тялото намалява и мускулите се отпускат напълно. Тялото се намира в дълбок сън.

Тези фази се повтарят периодично по време на нощния сън.

post-2497-1206927345_thumb.jpg

Благодарение на открития през 50-те години на миналия век принцип за измерване електромагнитните трептения на мозъка, учените разбират, че съществуват различни фази на сън. Сънят не е просто пасивно откъсване от външния свят, както са го мислили до скоро. Различията в психичната активност по време на сън се дължат на различните фази, през които минава съня. Според учените има две основни фази на съня: фаза на бърз сън и фаза на бавен сън, които се различават по своите физиологични, психологични и поведенчески реакции. При бавния сън спящият диша бавно и много дълбоко, съзнанието почти не присъства, обмяната на веществата е сведена до минимум. Събудени в тази фаза, хората са дезориентирани и рядко си спомнят какво са сънували. Промяната към бърз сън е много осезателна. По време на бърз сън, наричан обикновено ”сън с бързи очни движения” или ”REM-сън” (REM – Rapid Eye Movements), очите под затоворените клепачи извършват изключително бързи движения. Дишането става много по-бързо и неравномерно. Мозъкът изразходва много енергия, почти толкова, колкото в будно състояние. В тази фаза именно на ускорена мозъчна и физиологична активност човек вижда сънища. Въпреки ускорения психофизиологичен ритъм, тялото остава почти напълно отпуснато в ”сънна парализа”. Любопитен факт е, че след излизане от REM-сън и събуждане е възможно ”сънната парализа” да не се изключи веднага и тялото да не се поддава на волеви команди. Това е съвършено безобидно и е достатъчно събудилият се да изчака няколко минути парализата да отмине.

post-2497-1206927448_thumb.jpg

На диаграмата по-горе са изобразени три вида изследвания – ЕЕГ (електроенцефалограма), ЕМГ (електромиограма), ЕОГ (електроонкулограма) съответно по време на будност, REM сън и дълбок сън. ЕЕГ измерва електрическите импулси в мозъка, ЕМГ измерва мускулната активност, а ЕОГ – движението на очите. Забелявза се, че диаграмата на REM съня и тази на будността при ЕЕГ и ЕОГ измерване са много близки.

Бавният сън се дели на 4 фази. Първата е преходна фаза между будно състояние и сън и често е наситена с т.нар. ”хипногонни” образи (бел. ав. – ”хипногонни” идва от гръцки и означава ”водещи към сън”). Втората фаза е на по-дълбок сън и умствената активност тук леко наподобява процесите на мисленето. Около 20-30 мин. след заспиване спящият навлиза в третата и четвърта фаза, дълбок делта сън, през който мистиците твърдят, че ”всички ограничения на личностното несъзнаване са разтворени в ясната светлина на най-висшето съзнание”. След приблизително 30-40 мин. спящият се връща отново във фаза 2 от бавния сън. След около 70-90 мин. спящият за първи път навлиза в стадий на бърз сън или REM-сън. След 5-10 мин. REM-сън и вероятно кратко събуждане следва отново връщане към фаза 2 и 3 на бавен сън. Следващия REM-сън се случва след около 90 мин. и този цикъл се повтаря така през цялата нощ. Диаграмата на приблизително разпределение на фазите на сън през нощта е следната:

Важно е да се отбележат няколко факта: първо, с течение на сънуването продължителността на REM-съня се увеличава всеки следващ път, като последният REM сън може да продължи около час. Второ, интервалите между две REM фази на сънуване намаляват до около 15-20 минути след 8 часа сън. И трето, за 5-6 периода на REM фази на съня човек се събужда 10-15 пъти на нощ, но обикновенно не помни за това.

Именно фазите на REM-съня са тези, през които е най-вероятно човек да преживее осъзнато сънуване. Събитията, които човек преживява по време на REM-сън, оказват на мозъка влияние, много подобно на това в будно състояние. Правени са много изследвания за доказателство на това твърдение. Примерно при ускоряване на дишането в осъзнат сън се ускорява и дишането на тялото. При преминаване от пеене - дясна хемисфера, към броене - лява хемисфера, в мозъка се активират същите центрове, както в будно състояние. Казано накратко, от гледна точка на нашия мозък, както и от гледна точка на някои психофизиологични процеси да извършим нещо на сън е равносилно да го извършим наяве. Това обяснява защо сънищата изглеждат толкова реални. За нашия мозък те са истинки. А щом като те са реални за нашия мозък и могат да влияят върху голяма част от нашата психофизиология, то те могат да бъдат използвани за подобряване на имунната система например, или за подобряване качеството на живота в мнoгo аспекти от житейската ни дейност.

Според д-р Лаберж една от основните задачи на мозъка от психологична гледна точка е да ни предпазва и да контролира резултатите от действията ни. За тази цел мозъкът създава модел на света, който се базира на поредица от схеми. Схемите представляват ментални модели на получената и обработената чрез сетивата информация. Ние си имаме схеми за всичко - от това, какво е компютър, до по-абстрактните схеми като тази, какво е истина, морал, любов и т.н. Нови схеми се създават чрез модифициране или комбиниране на стари схеми, някои от които наследяваме генетично, а други изграждаме в хода на нашия живот. Съвкупността от всички схеми съставя нашата лична теория на реалността, която в НЛП (невро-лингвистично програмиране) се нарича ”карта на реалността” . Кои схеми да бъдат активирани в даден момент както от будния, така и от сънния ни живот, зависи от две основни неща: мотивацията и очакванията ни. Ако постоянно се придържаме към старите схеми, ние никога не бихме се развивали като човешки същества. Ако в съня ни се случи нещо странно, например да полетим, ако се придържаме към схемите си, които имат тенденция да рационализират, те биха ни предложили теорията, че може би в момента просто сме в безвъздушно пространство. Ако обаче съзнанието ни има известно ниво на будност, то ще забележи, че това е сън. Според д-р Лабереж сънищата представляват модел на света, създадени от нашия ум в спящо състояние. Следователно, чрез осъзнаване в сънищата и наяве ние можем да работим върху себе си, създавайки нови схеми или да префинираме старите, с цел по-дълбоко разбиране мистерията на живота и по-добро осъзнаване за мястото ни във вселената.

из: http://sleep.clubastrology.net/index1.php

Колкото за дежа вю - всички май сме го имали и насън и наяве.. Как се обяснява...Их, има различни теории и всичките недостатъчни..

Тука намерих интересно бюлетинче относно Дежа вю:

http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1056134

Искам още да кажа, че сънищата ни са все пак поток от електрони в пълна степен...Колко полета и безкрайно много причини може да има, за да смутят този поток, когато тялото ни само е изключило сетивата ни не е ясно..

Може пък наистина да има "пророчески" свързани по някакъв начин с реалността сънища...

Спете добре, скъпи приятели :))::sleep::sleep:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител
Спете добре, скъпи приятели :))::sleep::sleep:

Аз съм чувала израза , че сънят е малкият брат на смъртта и оттогава доста често мисля за това . . .

:unsure:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...