Отиди на
Форум "Наука"

Кубчето на E. Рубик има 30-годишен юбилей.


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Преди 30 г. в унгарските магазини се появи механична главоблъсканица, наречена по-късно на името на своя изобретател Ерньо Рубик. Играчката – истински треньор на ума – придоби невероятна популярност. За три десетилетия са продадени над 300 милиона екземпляра и още милиард нейни имитации, твърдят експерти. Кубът има девет квадратни полета на всяка стена – общо 54, обикновено оцветени в шест цвята. Когато главоблъсканицата е решена, всяка стена има един цвят. Рубик дори и не предполагал, че може да направи най-продаваната играчка загадка в света. Когато идеята за вълшебната играчка го осенила, той следвал архитектура в Академията за приложни изкуства и дизайн. Малко след като е пусната на пазара, тя става любима на малки и големи. Твърди се, че кубчето се е опитала да нареди една осма от населението на земята. Рубик става първият милионер, натрупал състоянието си сам в комунистическия блок. През 80-те години на миналия ХХ век кубчето се превръща в невероятен хит. По цял свят се създават клубове, където се обменят идеи как най-бързо да бъде подредено. Ето и някои любопитни факти:

- Има само един правилен начин за подреждането му и още 43 252 003 274 489 856 000 погрешни комбинации.

- Дори неговият създател Рубик в началото е затруднен при откриването на правилния начин за подреждането на магичното кубче.

- Минималният брой стъпки за подреждането му е 26.

- Кубчето на Рубик е избрано за една от най-добрите играчки на всички времена. То е включено в листата на 100-те най-обичани и използвани джаджи.

- Рекордът за най-бързо подреждане на кубчето на Рубик в разновидност 3х3х3 принадлежи на датчанина Йес Бонде. Той успява да подреди правилно играчката само за 16,53 секунди и фигурира в Книгата за рекордите на Гинес. Постижението си Бонде прави на Световния шампионат по нареждане на кубчето на Рубик през 2003 г. в канадския град Онтарио.

- Кубчето на Рубик става задължителна част от "менюто" на всеки престижен ресторант в средата на 80-те години. То е включено в списъка на абсолютно необходимите предмети, които се слагат на масата наред с приборите, салфетките и солниците. По това време светът е напълно полудял по кубчето на Рубик. Хората го редят с дни наред, носейки го със себе си в автобусите, офисите и заведенията за обществено хранене. Затова и ресторантите решават да привлекат повече клиенти, сервирайки кубчето на масата.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%...%B1%D0%B8%D0%BA

http://www.standartnews.com/archive/2005/0...nt/s4395_12.htm

post-471-1196064999_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е страхотно! Не знаех, че е толкова популярно. Лично аз като малък мисля, че имах 2. Обаче веднъж ги разбърках и никога повече не можах да ги подредя. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Cygnus X-1, то си има цяла схема, по която можеш да наредиш всяко едно кубче.

Най-напред пробвай да наредиш само една стена и после да пренареждаш другите. Така беше, ако не се лъжа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Cygnus X-1, то си има цяла схема, по която можеш да наредиш всяко едно кубче.

Най-напред пробвай да наредиш само една стена и после да пренареждаш другите. Така беше, ако не се лъжа.

Е да, има схема. Аз в момента нямам тъй като сигурно съм ги изхвърлил. Мисля, че не е точно така схемата, защото ако наредиш едната страна е малко вероятно после да не ти се налага да я разваляш тъй като другата страна го налага.

Има само един правилен начин за подреждането му и още 43 252 003 274 489 856 000 погрешни комбинации.
Минималният брой стъпки за подреждането му е 26.
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

(1 част)

(2 част)

(3 част)

(4 част)

Още полезни линкове:

Ако това ви се стори невероятно...

Влезте тук и изтеглете видето, което е дадено малко по надолу в страницата...

http://www.speedcubing.com/chris/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Клиповете са наистина страхотни. Имаше и един българин, който го правеше светкавично и беше поставил рекорд, но мисля, че ни обвиниха, че сме излъгали и ...

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребители

Кубчето на Рубик, освен няколко сравнително лесни опирации го подреждам с още 2 формули. Едната си я измислих сам, а другата е формулата за подреждане на втори ред, ама я ползвам по малко по-различен начин. Така кубчето се реди бавно, но пък става. При това не го подреждам по редове, а първо подреждам ъгловите кубчета, а след това тези по ръбовете... Ако ми остане време, може да опитам да опиша формулите (графично, иначе ще е неясно)...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...