Отиди на
Форум "Наука"

Теориите на В.Б.Резун


Съгласни ли сте с изложеното в книгите на Резун?  

101 потребители са гласували

  1. 1. Съгласни ли сте с изложеното в книгите на Резун?

    • По-скоро да
      62
    • По-скоро не
      30
    • Не мога да преценя
      9


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Проблемът в конкретния случай не е било разунаването и данните от него, които Сталин и висшите военни са получавали редовно и които са били съвсем обективни. Проблемът е, че на тази база юнаците от ГЩ на Сталин го уверяват, че всичко е О. К. и дори германците да нападнат с наличните и известни сили, те ще бъдат разбити на границата.

Това не може да се сподели, обаче, защото означава, че целия съветски генералитет накуп е лъгал Сталин. Лъгал го е, защото никакви дейности по отбрана В тази система, в която всеки съобщава за другия и в която който премълчи, страда еднакво с истинския вредител, е било невъзможно проблемите да не му се кажат. Той чак такъв идиот не е.

Кой го е лъгал? Жуков? Шапошников? Мерецков или Павлов?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 3,9k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Хм, напротив, точно е удобен момент, защото Германия е във война с Франция и Англия. За разлика от 1917 г. английска инвазия в СССР е невъзможна. Щяхме да сме свидетели на едно от най-грандиозните военни поражения, които Англия би имала в историята си.

ПП

А ти, Стинка, слушай повече чичовците ;):tooth:

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чичо Митко, арогантността е качество, което и то трябва да се заслужи! Башка е въпросът защо е нужно на някой и какво се опитва да компенсира с него.

Та моето мнение бе оценка на ситуацията в света преди германското нападение. Ама не от днешна гледна точка, когато знаем какво е станало и кой колко е можел да направи, а от гледна точка на тогава.

Да Сталин иска експанзия това е ясно, и се готви от деситилетия за нея и това е ясно. Обаче той много ясно си дава сметка, че неможе да тръгне сам срещу всички и да победи. Това го подчертавам дебело, това е в основата на Сталиновата политика. В първата половина на 41 г. победа над Германците изглежда фантастично, не се знае нито Япония и Америка на чия страна ще са (поне за Америка). И англичаните могат по всяко едно време да сключат съюз със всеки, особено ако са на зор, при все и подобни мераци и от немска страна. Както обичаш да цитираш Чърчил щото няма вечни врагове, а само вечни интереси и т.н. Английска инвазия в СССР се е случвала в Централна Азия по време на гражданската война и пак могат да го направят и тогава.

Тук не става въпрос за блокиране на СССР, а за окупацията му, разпадането му и край на комунизма и Сталин. Да Русия винаги е огромна и с огромн и ресурси и преди и тогава и сега и всички знаем как ги бият десетки пъти по-малки страни защото са по развити и Япония и Англия и Германия. Та така Сталин не би тръгнал сам да завладява Европа - нищо че мерак има, пък се и готви. Трябва и да има условия да го направи. Той е този, които изчаква дори и когато му се стоварва на главата цялата война. Сталин чака удобния момент, Германия в апогея си лятото на 41г. не е удобен момент. И много добре знае че неговия комунизъм е толкова недолюбван от Англо-Американците колкото и нацизма, и още при края на ВСВ и те тръгват срещу него сигурно само атомните бомби ни опазват и от трета световна война. Да заплахата всички срещу СССР си е много силна и тогава и след войната.

ПС - Чичо Митко, пиши нормално, за да те разбираме (поне аз) - половината от завъртулките ти когато пишеш са разбираеми само за теб. Явно ше да е стил ама като не се разбира :post-20645-1121105496: . И друго липсвати малко географията.

Роме пиша през кирилизатор и на чешка клавиатура. Освен това на екран 10-11 инча, та за това са завранкулйките, не мога да видя и оправя всичко.

Не смятам, че съм арогантен, просто по-рано призна, че не си чел темата, а след като се връщаш на обсъждани въпроси не си я прочел и досега.

И моята теза е от тогавашна гледна точка, но почвам по-издалеко от пакта Молотов-Рибентроп.

Именно не може да воюва сам с/у всички, затова залага на Хитлер да воюва на запад с французите и именно затова му е пакта, ако не е желаел война е трябвало просто да заяви на Рибентроп, че няма да толерира и подпомага Германия ыв войната с Полша. Не е било нужно да заявява, че ще воюва с него за Полша, достатъчно е било да даде да се разбере, че на изток Хитлер ще има враждебен съсед. При това положение възможна война на два фронта за Германия е налице и надали генералитета би го подкрепил.

По време на гражданската война е имало много интервенти, но до реални конфликти с РККА не се е стигало. Ограничавали са се с поддръжка на белите армии, а при желание тогава са могли да бутнат режима, но не е имало желание у уморените войници и демократичните правителства се съобразяват с това. Даже и японците. Сега (края на 30-тте и началото на 40-тте) е много по-сложно и по-малко вероятно. Пропагандата на Хитлер обединява германците но отблъсква другите д-ви, докато сталиновата обединява всички защото е наднационална (Сталин неведнъж се е изказвал за 'тесногръдието' и липсата на 'размах' в теорията на нацизма). Няма начин френските или британските или даже американските работници и селяни, да изберат защитата на режим проповядващ, че един народ (и то не техния) е над всичко, че дадени народи и цели раси трябва да са в подчинено положение или даже изтребени. Докато теорията на другия режим е много по-поносима (е стига да не си бил там де).

Удобния момент е май 40-та, ама РККА не е готова тогава именно, защото Сталин не е очаквал Франция да бъде разгромена толкова бързо. По-горе споменах сведенията на един съветски генерал, че според него Троцки не би чакал. А лятото на 41-ва (а по-добре края на лятото) е единствена възможност. В БС основния рефрен беше, че в РККА не е изырцено превъръжението и окомплектоването. Да но тези неща се вършат постоянно и във всички армии. Освен това се случват няколко неща на куп. Закона за задължителната военна служба, задържане на набора в казармите. Всъщност даже не и в казармите, а на палатки. Ако не е смятал да напада, то защо млади и прави работници и селяни се бъхтят по баирите и само изразходват гориво, храна и други ресурси, вместо да ги създават и произвеждат?

А и Германия не е в апогея си, защото войната на запад не е свършила. Така поне смята Сталин. Освен това първата дата за готовност на Вермахта за нападение беше средата на май (15-ти ако не се лъжа), дадена от Зорге, след като нищо не се случва, Зорге е компроментиран в лицето на Сталин. Той предпочита да вярва, че частите наистина се местят на изток поради заплаха от бомбардиране, както и че се местят фиктивни части за да си помислят британците, че скока през Ла Манша се отлага. Наистина най-удобното време за удар е когато Германия се опита да нахлуе на британските о-ви (е това ще е светкавична война на чужда територия с малко кръв, освен това Сталин ще бъде Освободителя на Европа). Но не може да се разчита само на това и чака много дълго.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Наистина превъоръжаването е постоянен процес. Дори и когато влиза качествено ново оръжие, като Т34-ките и новите модели самолети. От това въобще не следва, че РККА е била зле въоръжена. В сравнение с какво е зле?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според Виктор Суворов Жуков е въобще отвратителен човек . Оказва се , че той не участвал в Сталинградската и Курската битка - приносът му е отрицателен . Маршал Рокосовски пръв стига до Берлин , но накрая Жуков обира лаврите . Има вина и за жертвите на Ленинградската блокада . Държи се зверски и просташки с всички , дори с чужденците . Какво мислите за тези мисли на Резун ?

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Впечатлен съм от високото ниво на дискусията. Особно това за "лъгането".

Предполагам, че целият френски генералитет накуп също е "лъгал" бясно френското павителство, че германците няма да влязат в Париж на третата седмица от началото на настъплението през май 1940 г. Уви, "лъжите" им не са помогнали много. :tooth:

Френското правителство и генералитетът заедно са се лъгали в успеха на отбранителната им стратегия, по която се готвят от първата копка на "Мажино". За тях поне е ясно какво са искали да направят, но не са успяли. Но ей Богу, френската армия не се е струпала на границата с тежка артилерия на 200 м. от врага и с дивизионни и армейски складове между двата се стратегически ешелона.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това сведение с изказването на Сталин страда от няколко дефекта:

1/ Вярно ли е? Генерал еди си кой говорил в Тимошенко през 1960 г. за това, какво им е казал Сталин? Дали е така?

2/ Контекста на изказването е да не дразнят Германия, и че тя никога няма да тръгне срещу СССР, а не, че СССР няма да напада Германия.

3/ Дали СССР ще напада или не - това няма да се обасъжда по никакъв начин нито в присъствието на Жуков; ако Сталин е казал това, то той го е казал, защото това е искал да чуят. Никой не знае какво е мислел.

Защо да казва за народа, че ще има война, да повишава бдителността му, а всъщност собствената си бдителност и тази на генералите си сече с огнен меч? Не взима никакви мерки за отбрана, смята, че няма да го нападнат, а повишава бдителността на народа?

Само че, аудиторията на речта му не е "народа", а випускниците на военните училища, т.е. съветското офицерство. Речта е секретна по това време, какъв народ? За народа има филми, песни, химни, вестници и списания, и публични речи, излъчени по всички кинопрегледи в целия съюз....

Следователно или някой някого баламосва за Сталин, или Сталин някого е баламосвал, когато и ако го е казал.

1 / Т.е. ти "намираш" "дефект" (директно внушаваш че Тимошенко си е измислил историята), защото искаш да вярваш в обратното?

Жуков казва директно нещо, със същия смисъл /Жуков казва директно че Сталин не се съгласил на предложенията за нападение/;

+

Сталин не се съгласил и с предложението на Тимошенко и Жуков за всеобща мобилизация.

---

2/ Това са само твои интерпретации, при отхвърляне на фактите (вижте отговор 1, и разказът на Жуков пред военния историк Анфилов).

/ц-ц-ц-ц.. В грешка си, или тенденциозно изпускаш главното: Сталин не само казва "да не се дразни Германия" според преразказа на Тимошенко, но Сталин в този разказ "не дава и дума да се произнесе" за "водене на война", за "придвижване на войски", и за "военни приоготвления"..Няма как да се нападне Германия, при условие че не се смята да се води война :)

"Вы что, нас пугать пришли войной или Вы хотите войны, Вам мало наград, или званий?"

--

3/ Това са само твои интерпретации, при отхвърляне на фактите (вижте отговор 1, и разказът на Жуков пред военния историк Анфилов/

/"Няма как Сталин да е споделил с Жуков за плановете за нападение" - това някоя врачка ли ти го каза?

С кои да сподели плановете си (ако е имал такива) - с внучката си, или с Тимошенко и Жуков?/

--

По нанатък "гориш" в разсъжденията.."Гориш", защото стъпващш на погрешни исторически постановки (пренебрегвайки и интепретирайки тенденциозно погрешно фактите)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Чичо Митко, арогантността е качество, което и то трябва да се заслужи! Башка е въпросът защо е нужно на някой и какво се опитва да компенсира с него.

Та моето мнение бе оценка на ситуацията в света преди германското нападение. Ама не от днешна гледна точка, когато знаем какво е станало и кой колко е можел да направи, а от гледна точка на тогава.

Да Сталин иска експанзия това е ясно, и се готви от деситилетия за нея и това е ясно. Обаче той много ясно си дава сметка, че неможе да тръгне сам срещу всички и да победи. Това го подчертавам дебело, това е в основата на Сталиновата политика. В първата половина на 41 г. победа над Германците изглежда фантастично, не се знае нито Япония и Америка на чия страна ще са (поне за Америка). И англичаните могат по всяко едно време да сключат съюз със всеки, особено ако са на зор, при все и подобни мераци и от немска страна. Както обичаш да цитираш Чърчил щото няма вечни врагове, а само вечни интереси и т.н. Английска инвазия в СССР се е случвала в Централна Азия по време на гражданската война и пак могат да го направят и тогава.

Тук не става въпрос за блокиране на СССР, а за окупацията му, разпадането му и край на комунизма и Сталин. Да Русия винаги е огромна и с огромн и ресурси и преди и тогава и сега и всички знаем как ги бият десетки пъти по-малки страни защото са по развити и Япония и Англия и Германия. Та така Сталин не би тръгнал сам да завладява Европа - нищо че мерак има, пък се и готви. Трябва и да има условия да го направи. Той е този, които изчаква дори и когато му се стоварва на главата цялата война. Сталин чака удобния момент, Германия в апогея си лятото на 41г. не е удобен момент. И много добре знае че неговия комунизъм е толкова недолюбван от Англо-Американците колкото и нацизма, и още при края на ВСВ и те тръгват срещу него сигурно само атомните бомби ни опазват и от трета световна война. Да заплахата всички срещу СССР си е много силна и тогава и след войната.

ПС - Чичо Митко, пиши нормално, за да те разбираме (поне аз) - половината от завъртулките ти когато пишеш са разбираеми само за теб. Явно ше да е стил ама като не се разбира :post-20645-1121105496: . И друго липсвати малко географията.

С една забележка:

Предполага се че Япония ще воюва на страната на нападнатия съюзник от тристранния пакт, т.е. ще спази съюзническите си задължения по точка 3 от тристанния пакт..

Иначе съм съгласен с теб..

ПС.

Да махнеш тази ромска снимка

/и аз не си харесвам особено българската националност, но не бих я сменил с циганската :)/

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи нито Сталин нито Жуков са идиоти. Много ясно е, че Жуков ще предложи превантивен удар, защото той все пак е НЩ и е отговорен за армията. Може би това предложение му спасява главата при последвалия разгром. Пак е ясно защо Сталин не желае да направи в този момент превантивен удар. Той чака скока през ла Манша. Жуков няма достъп до стотиците разузнавателни донесения или до голяма част от тях. Както не е запознат и със секретната кореспонденция между Райха и СССР на която вече е повярвал Сталин (или е запознат именно в частта за деза-та). Но тук се развенчава още един мит на съветските военни историци и техните последователи, а именно, че РККА не е била готова за война. Не била готова, а висшите военни предлагат удар с/у Вермахта!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не само това. Сведението просто не е сигурно. Колко човека е имало на този разговор, та Сталин да споделя евентуалната най-важна държавна тайна на СССР?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Но тук се развенчава още един мит на съветските военни историци и техните последователи, а именно, че РККА не е била готова за война. Не била готова, а висшите военни предлагат удар с/у Вермахта!

А де! Така излиза...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Значи нито Сталин нито Жуков са идиоти. Много ясно е, че Жуков ще предложи превантивен удар, защото той все пак е НЩ и е отговорен за армията. Може би това предложение му спасява главата при последвалия разгром. Пак е ясно защо Сталин не желае да направи в този момент превантивен удар. Той чака скока през ла Манша. Жуков няма достъп до стотиците разузнавателни донесения или до голяма част от тях. Както не е запознат и със секретната кореспонденция между Райха и СССР на която вече е повярвал Сталин (или е запознат именно в частта за деза-та). Но тук се развенчава още един мит на съветските военни историци и техните последователи, а именно, че РККА не е била готова за война. Не била готова, а висшите военни предлагат удар с/у Вермахта!

Бихме могли да правим някакви предположения за "изчакването (според теб) на Сталин", само ако имаме убедителни факти за това че Сталин е получил сигурност (от информатори) за това че Япония е нямала намерение да изпълни съюзническите си задължения, ако Германия бъде нападната (но това и Господ не го знае, не само врачките не го знаят!!)

Сталин изпитва страх от войната на два фронта (на запад - с Германия и на изток - с Япония), и освен това... Само идиот може да смята че може да воюва и да постигне успех във войната с два могъщи противника!!

/Какъвто Сталин не е/

--

Кой твърди че РККА не е била готова за война? Цитирай моля конккретни тези и автори..

/Не знам някой да смята че РККА е била "направена" за украшение, но току виж има и такива мнения, с такъв смисъл де../

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За Японците Сталин е държал достатъчно сили на Изток. Те са далеч от страната, квантунскаата армия е била така откъсната, че командването й е имало право само да решава някои неща... После, видяни са последиците от Халхин Гол и Хасан. Не мисля, че Япония е била непреодолим проблем за СССР.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За Японците Сталин е държал достатъчно сили на Изток. Те са далеч от страната, квантунскаата армия е била така откъсната, че командването й е имало право само да решава някои неща... После, видяни са последиците от Халхин Гол и Хасан. Не мисля, че Япония е била непреодолим проблем за СССР.

Същественото от поста ми по-горе е дали Сталин е мислил да води продължителна война на два фронта, с два силни противника, без ясен изход за края на тази война. (всеки, които не е идиот мисля, не би си фантазирал "победния край")..

Не си конктеретен и ясен в съобщението си ("Не мисля, че Япония е била непреодолим проблем за СССР"), затова питам ясно:

Твърдиш в горния си пост, че позицията на Япония е била без значение за Сталин, така ли е?

Как ще докажеш и аргументираш това твърдение, ако твърдиш това

Общите приказки, мен лично, като човек на фактите (аргументите), и науката, не ме впечаляват особено..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това за 200 м. са сведения от спомени на артилеристи. Мисля, че достатъчно ясно става за какво говоря. Ако ще се заяждаш за думата - :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не си конктеретен и ясен в съобщението си ("Не мисля, че Япония е била непреодолим проблем за СССР"), затова питам ясно:

Твърдиш в горния си пост, че позицията на Япония е била без значение за Сталин, така ли е?

Твърдя, че позицията на Япония е била отчетена от Сталин. Всички гледат Западните граници, а в това време ген. Апанасенко прави чудеса на Изток.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

http://www.iremember.ru/artilleristi/ovetskiy-boris-moiseevich/stranitsa-2.html

Служба в Белоруссии шла своим чередом, пока 5-го мая 1941 года всю нашу дивизию подняли по боевой тревоге.

Г.К. - Почему объявили боевую тревогу?

Б.О. - Был получен приказ о выходе на запад, к государственной границе. К границе выдвигались все три стрелковых полка дивизии - 28-й, 34-й и 115-й, наш 235-й ГАП и 68-й ЛАП. В первые же дни похода нам выдали боекомплект, приказали всем заполнить «смертные» медальоны, зашить их в карманы гимнастерок, чтобы они всегда были с собой. К границе части дивизии перемещались разными способами и путями.

Дивизионы полка, которые были на тракторной тяге, загрузили на платформы и отправили по железной дороге, а нашему дивизиону пришлось следовать своим ходом, на конной тяге. Шли мы только ночью, в обход населенных пунктов.

Днем делали остановки в лесах или в болотах с высоким кустарником, занимались обычными делами, а с наступлением темноты продвигались ускоренным маршем, пройдя, так сказать, «на рысях» Житковичи, Лунинец , Пинск. Несмотря на кое -какие возможности вздремнуть днем, все же ночью хотелось спать неимоверно, и мы научились спать на ходу, главное - чтобы было за что держаться - за повозку, двуколку, орудие, так можно было спать долго. Но ночные переходы выматывали и людей, и лошадей.

Ночи в мае уже короткие, за пять - шесть часов надо было пройти по 25-30 километров, да еще в предрассветном сумраке подыскать удобное место для дневки.

----------

И только наш 1-й дивизион был выдвинут вплотную к границе. Построили свой лагерь по всем правилам. Поставили большие палатки - 4*4 м, сделали « линейки», посыпали дорожки гравием. О какой- либо маскировке мы не беспокоились . Этот палаточный военный лагерь стали называть Домачевским. В нем мы переночевали всего одну ночь, а утром, 2-я и 3-я батареи сделали последний бросок к границе и расположились на окраине небольшого пограничного местечка(городка) Домачево, которое находилось на пограничной реке Буг.

Встали рядом с пограничной полосой, на довольно обширной поляне в сосновом лесу, в 800 метрах от Буга.

Никаких разговоров о наступлении уже не было. Перед нами была поставлена задача - сооружать ДЗОТы.

В мае-июне граница жила очень тревожно. Днем на той стороне было спокойно, сплошная сельская пасторальная идиллия, как на картине художника - мирно паслось стадо, зеленели засеяные полоски полей, в бинокль были хорошо видны красные черепичные крыши польского села. А ночью мы не могли элементарно выспаться : непрерывное движение немецкого транспорта - автомобилей, тягачей, танков - создавало на той стороне реки сплошной гул. Мы иногда отчетливо слышали немецкие команды и разговоры. Ежедневно над нами летали «мессршмитты», с каждым днем, как нам казалось, залетая все дальше и дальше вглубь нашей территории.

Где-то на границе что-то строили, где-то запрещали...

А мы продолжали строить ДЗОТы на нашемучастке, делая это довольно небрежно.

Мы нередко слышали одиночные артиллерийские выстрелы в нашу сторону.

И хоть разрывы снарядов были где-то далеко в поле, и нам, артиллеристам, было ясно, что идет систематическая пристрелка целей на нашей территории.

Пограничники каждый день бывали у нас , предупреждали, чтобы бойцы не передвигались по одиночке, они чуть ли не пересчитывали нас по головам , и постоянно нам повторяли - что в последнее время на нашу сторону часто проникают лазутчики, и уже несколько красноармейцев на участке погранотряда бесследно исчезли, видимо - выкрадены. А тем временем на каждой батарее по два орудия из четырех забрали на ремонт, а десять рядовых бойцов и сержантов , имевших образование 8-10 классов , отправили на учебу в военное училище... Многих оставшихся это удивило, ведь граница совсем рядом, а у нас забирают людей и орудия... Учебных стрельб мы не проводили, огневые позиции не сооружали. Наши пушки вообще стояли на колодках после перехода к границе. К наступлению или к отражению нападения немцев мы явно не готовились.

Я вообще не понимал, для чего мы там, и к чему готовимся...

Не били 200, а 800. Все тая, прекалено близо са.

Впрочем, интересни неща пише. Кой не е знаел какво става от немска страна, при тази информация, а това са само впечатленията на един мл.сержант.

Не е зле да преразгледаш стила си на писане. :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Добре приемаме че Сталин е отхвърлил идеята за превантивен удар /макар че нито е превантивен нито я отхвърля/.Тогава най резонното би било да нареди на Тимошенко и Жуков да изготвят спешен план за стратегическа отбрана,да започне укрепяване на границата и т.н.Но както добре знаем точно това не се случва.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не само, че не се случва, ами, както виждаме, частите са натикани до границата. Какво правят там?

Може би не знаят какво правят там? Няма хипотеза, в която огромна войска да се вдигне, да се движи скрито донякъде и да не знае какво ще прави там.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да и че тази войска да вземе да се разположи точно така както е указано в "Съображенията".А те са план за мащабна инвазия срещу Германия.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Така излиза. На войника строежите на ДЗОТ-ове му изглеждат вяло и спорадично. Всъщност, имайки предвид че няма маскировка, са за парлама пред германците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Твърдя, че позицията на Япония е била отчетена от Сталин. Всички гледат Западните граници, а в това време ген. Апанасенко прави чудеса на Изток.

"позицията на Япония е била отчетена от Сталин"

Така де, това питам: "Как" или "като какво" е отчетена от Сталин, според теб?

/Че Япония е слаба, и че Русия ще може да воюва на два фронта, или какво?/

И после:

Как ще докажеш че Сталин я е отчел така, както ти мислиш че е я отчел?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Може би не знаят какво правят там?

Може да "знаят".

Няма хипотеза, в която огромна войска да се вдигне, да се движи скрито донякъде и да не знае какво ще прави там.

Колко огромна?

Няма хипотеза, в която огромна войска да се вдигне, да се движи скрито донякъде и да не знае какво ще прави там.

Ето ти най-простото (логичното де) тълкуване (с оглед на факта че превантивният удар е "табу") - чака се нападение, и/или има сериозни опасения от нападение..

(всъщност са две тълкувания)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...