Отиди на
Форум "Наука"

България се смалява и се струпва в градовете


Recommended Posts

 • Глобален Модератор

България се смалява и се струпва в градовете

Лора Филева

Населението на България намалява във всички 28 области, продължава да се мести в градовете, а близо половината (48%) е събрано в Югозападния и Южния централен район. През 2008 г. то е било малко над 7.6 млн. души, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), огласени вчера.

Над 70% от българите са събрани в градовете. Столицата, Варна и Бургас са изключение от тенденцията към намаляващи жители, но там увеличението се дължи на пристигащи от по-малките градове и села, а не - на по-висока раждаемост.

Противно на масовите твърдения, че София е двумилионен град, официалната статистика отчита 1.163 млн. души население. Само с 30 хил. души преднина пред Варна на второ място се нарежда Пловдив с близо 348 хил. души.

В групата от 7 града с над 100 хил. души са още Бургас (189 хил.), Русе (157 хил.), Стара Загора (140 хил.) и на ръба на отпадането е обезлюдяващият се Плевен (112 хил.).

В Пловдив също отчитат намаляване, макар - и забавено - на населението. За година жителите на Пловдивска област са намалели с над хиляда, а пловдивчани най-често се изселват в София, Пазарджик, Стара Загора и Хасково.

Шампионите на обезлюдяването

На практика, населението на един цял такъв голям град се е преместило през 2008 г. В този период около 120 хил. души са напуснали местата, в които живеят, и най-често са отивали в друг град - почти половината от случаите. Значително по-малко - около 11% - са се преместили от едно село в друго. Почти всеки пети е решил да напусне града и да се засели в село, но от статистиката не посочват възрастта на тези хора, т.е. не е изключено това да са предимно пенсионери.

Данните на НСИ показват, че общо през миналата година от градовете са се изселили над 75 хил. души, а 86 хил. са се засели в тях. Най-много хора са отишли в София, следвана от Варна и Бургас. В резултат на миграцията най-много е намаляло населението в Плевен, Монтана, Враца. Именно техният район - Северозападният, се обезлюдява най-бързо. Раждаемостта там е най-ниска, а смъртността - най-висока, показват още данните на НСИ.

Най-малко са жителите на Видинска област - 110 хил. души, като там има и три села, в които няма никого от 1992 г. Те все още не се заличават, защото няма официално решение за това, обясни пред агенция '"Фокус" директорът на статистическото бюро в града Емилия Лазарова. Същото е положението и с други 141 безлюдни села в страната.Според данните от НСИ има голямо различие в броя на хората по общини - така в шест общини в страната населението е под 2 хил. души - Трекляно, Чавдар, Антон, Челопеч, Бойница, Маджарово. С население до 20 хил. са 173 общини, като в тях живеят 21% от населението на страната.

Общата тенденция към намаляване на населението води до промени в неговата основна възрастова структура, се посочва в доклада на НСИ. За миналата година 63.2% от българите са били в трудоспособна възраст. Най-много хора в тази група са в София, Смолян (тук НСИ регистрира един от най-ниските показатели за раждаемост), Благоевград, Варна, Бургас и Кърджали. Най-сериозен проблем с работната ръка имат във Видин, Ловеч, Плевен и Габрово.

Най-много деца се раждат в Североизточния и Югоизточния район - над 10%. Това са областите Сливен, Варна, Бургас, София и Кърджали.

"Подмладяващият се" Югозапад

През миналата година в област Кюстендил са се родили с 12 деца повече, показват статистическите данни. В тази област се забелязва тенденция към увеличаване на извънбрачните раждания, като това се обяснява с това, че много млади хора живеят на семейни начала без граждански брак. Най-много деца са родени от жени на възраст между 25 и 29 години. В Кюстендилско има спад на смъртните случаи, като 2008 г. е била годината с най-малък брой починали хора. Все пак в областта коефициентът на смъртност остава по-висок от средния за страната - 16.9% (почти 15% за страната).

Положителните тенденции от последните години в изменението на основните показатели за демографското развитие в Благоевградска област продължават и през 2008 г., коментира пред БТА директорката на местното статистическо бюро Емилия Илиева. Има повече раждания, като в Благоевградско са се родили с над 30% повече близнаци, отколкото през 2007 г. Смъртността пада, като броят на починалите през миналата година е бил с над 190 по-малко. Населението в трудоспособна възраст в края на 2008 г. е над 65%, като хората, които са извън тази възраст - над 60 години, са намалели. Илиева съобщава още, че в областта се отчита спад на браковете, като според нея това се дължи основно на намаляването на населението във възрастовата група, която сключва брак.

Най-млади и най-стари градове

Най-много млади хора - до 16 години, има в Сливен и Търговище, а най-възрастни са жителите на Плевен, Кюстендил, Перник, Враца и Видин. Младежите са средно 14.5% от населението на България, като в осем области живеят малко над този дял. Средно за страната хората над трудоспособна възраст са 22.4%, като най-малко те са в София, Варна и Бургас. От НСИ обясняват това с по-големите възможности за намиране на работа в тези градове.

http://www.dnevnik.bg/

post-471-1239948725_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Интересни данни! Вероятно те говорят за много неща на учените. На мен не ми говорят много, освен че тенденцията за осъвременяване на живота в България върви към някакво самоубийствено скупчване на много народ на едно място. Това е неестествен за природата на човека порив, което отново показва, че живеем бедно... тоест и демографските данни отчитат беднотията ни.

Възможно ли е да живеете във видинското село Горно Пиперково и да имате стандарта на живот, който отговаря на изскванията ви за съвременен стандарт? Засега - не! Вероятно когато реализираме такава възможност, то и в Горно Пиперково ще се родят 228 бебета за годината 2036-та и десет години по-късно учителката от музикалното училище на Горно Пиперково ще води децата на неделно матине, за да гледат опера на Бородин във Видинския дворец на културата. Мисията абсурдна! Но какво е редно да реализираме? Явно, не можем да изискваме нещата да са като през 1936-та, когато във всяко българско семейство е имало поне по двама сина, които не са намирали за толкова непоносимо да са семейните орачи. Какво можем да изискваме сега?

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
 • Потребител

Какво можем да изискваме сега?

Основно промяна на инфраструктурата. Когато в село Горно Пиперково има топла вода и канализация плюс нормални пътища. Тогава много хора ще се замисляд дали не си струва да пътуваш 25 километра до Видин всеки ден но пък вечер да ти пеят птичките в двора, отколкото съседа на три ракии.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Това за пътищата е вярно , но трябва още едно друго

Прекарване на интернет , е около 150лв по селата сега, в градовете е безплатно, само таксите си плащаш, В магазина на селата е по-скъпо от магазините в градовете, нищо, че селскостопанската продукция е по-близо до селото и тя е по-скъпа в магазините. Аз имах щастието докато жена ми беше майчински 3 години живях в родното ми село, и пътувах 45 км. не е работа, 30-45минути по хубав път (повечето по Магистрала), но излиза скъпо и пак не става. Пътувах с влак, че е по-евтино и мизерно разбира се.

Неоспорим факт , като се приберях си четох вестник под асмата на сянка и пееха птички, късаш си домат за салата и т.н.

За мен е недопустимо в селски магазин -барака да е по скъпо от хубав градски магазин.

Добре, че измислиха Булсатком и другите , че малко се спряха да се изселват, поне в такива близки села , ами далечните?

Преди са ходили на село за да имат земя и да се хранят от нея , и са се образували села. А сега търсим град за да има къде да работим и се храним , ето това е принципната разлика.

За медицинска помощ и училище не говоря , в това село което бях имаше и 2 те и детска градина даже е 10 деца сборна група но имаше, а някъде и училище няма , за какво говорим? Най -простото , Предприятия по селата , ето това е, решението , Кравеферми и други такива. Само, че пари за Молове отделят и предприятия в задръстените градски индустриални зони.

Има много какво да се пише, но няма смисъл сякаш.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
България върви към някакво самоубийствено скупчване на много народ на едно място.

Стара истина е, че преселението в градовете в огромни мащаби води до падане на раждаемостта. С десетилетия прогресиращата индустриализация ненаситно е изчерпвала от селото безценния човешки материал.

Населението на България намалява във всички 28 области, продължава да се мести в градовете.

Големите градове са гробници на нациите! Миграциите от селските райони са смърт за нациите!

Държавата би трябвало да се грижи плодовитостта на здравите жени да е се ограничава от нищо, нужни са работещи, а не на хартия програми за поощряване на раждаемостта и сериозни инвестиции в тази област.

Възможно ли е да живеете във видинското село Горно Пиперково и да имате стандарта на живот, който отговаря на изскванията ви за съвременен стандарт? Засега - не!

Каква е причината за спада на раждаемостта в градовете? Душевното настроение, ценностната ориентация. Спадът на раждаемостта е започнал в имотните кръгове, чиито представители жертвали раждането на повече деца заради желанието за повишаване на комфорта си на живот и в търсене на удоволствия. По-късно лошият им пример се възприел от широките маси.

Числото на сключените бракове не е критерий за демографските тендeнции вътре в народа. Такъв критерий може да бъде само плодовитостта вътре ,а в съвременното общество и извън брака.

Броят раждания решават съдбата на народите, това е оръжието на даден народ в борбата му за съществуване.

Но в нашето съвремие няма подобна целенасочена политика на държавите в Европа, а и в света.

вярно, има НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕМОГРАФСКО РАЗВИТИЕ ЗА 2006-2020 г. където пише:

Еднократната помощ при раждане на дете е в размер на 200 лв. за първо, второ и трето дете. За четвърто и всяко следващо помощта е в размер на 100 лв. Държавата иска да стимулира двудетния модел и от следващата година се предвижда да се увеличи еднократната помощ при раждане на първо и трето дете на 250 лв., за второ - на 600 лв., а за четвърто и всяко следващо - 150 лв.

Но двудетният модел е смърт за нацията, и то от поне 60 години! Съвременната правна база за насърчаване на раждаемостта не работи!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Официалните данни са толкова неточни към момента, че не стават за нищо.

Реално, Пловдив е на четвърто място (от второ). Там обезлюдяването е масово и то по икономически причини, въпреки че за мен е един от най-красивите ни градове.

Варна отдавна е около милион и половина, а Бургас между 900 000 и един милион (само квартал Меден Рудник от няколко години е около 200 000 човека).

За София с нейният официален милион и сто хиляди - да не говорим.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Официалните данни са толкова неточни към момента, че не стават за нищо.

Реално, Пловдив е на четвърто място (от второ). Там обезлюдяването е масово и то по икономически причини, въпреки че за мен е един от най-красивите ни градове.

Варна отдавна е около милион и половина, а Бургас между 900 000 и един милион (само квартал Меден Рудник от няколко години е около 200 000 човека).

За София с нейният официален милион и сто хиляди - да не говорим.

И това по каква методика го установи?

Защото аз мога също да ти кажа - село Пиперково (селото е реално) е около 800 хил. жители! :tooth:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

И това по каква методика го установи?

Защото аз мога също да ти кажа - село Пиперково (селото е реално) е около 800 хил. жители! :tooth:

За Бургас - по неофициални данни от Бюрото по труда, включително и това за Меден рудник, на база официалните данни за няколко населени места, които станаха официално квартали на града. За Варна по същия начин. Също така по изчисления на данъчните, на база броя автомобили в движение, цените на недвижимите имоти и изчисления на големите брокерски агенции на база реализирани продажби и още няколко такива белега. Цифрите, разбира се са приблизителни. Но, ако мислиш, че София е милион и сто хиляди - няма лошо. Така или иначе ще чакаме новото преброяване, стига да го направят като хората.

И все пак става дума за реално пребиваващи хора, а не за официално регистрирани.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

За Бургас - по неофициални данни от Бюрото по труда, включително и това за Меден рудник, на база официалните данни за няколко населени места, които станаха официално квартали на града. За Варна по същия начин. Също така по изчисления на данъчните, на база броя автомобили в движение, цените на недвижимите имоти и изчисления на големите брокерски агенции на база реализирани продажби и още няколко такива белега. Цифрите, разбира се са приблизителни. Но, ако мислиш, че София е милион и сто хиляди - няма лошо. Така или иначе ще чакаме новото преброяване, стига да го направят като хората.

И все пак става дума за реално пребиваващи хора, а не за официално регистрирани.

Макар и хората да са се скупчили в градовете - събота и неделя , всички отпрашват- кой за вили, кой за село, кой за пикник и така навсякъде селца и полянки се изпълват с шопи, бургазлии, варненци, майнички и т.н.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

За Бургас - по неофициални данни от Бюрото по труда, включително и това за Меден рудник, на база официалните данни за няколко населени места, които станаха официално квартали на града. За Варна по същия начин. Също така по изчисления на данъчните, на база броя автомобили в движение, цените на недвижимите имоти и изчисления на големите брокерски агенции на база реализирани продажби и още няколко такива белега. Цифрите, разбира се са приблизителни. Но, ако мислиш, че София е милион и сто хиляди - няма лошо. Така или иначе ще чакаме новото преброяване, стига да го направят като хората.

И все пак става дума за реално пребиваващи хора, а не за официално регистрирани.

Аз и друг отговор не очаквах.

Според теб значи, Меден Рудник притежава сграден фонд да поеме спокойно 200 000 души? Бре! Това е новост за мен! :tooth:

А да видим кои са новоприсъединилите се квартали? Горно Езерово, Долно Езерово, Крайморие, Сарафово и да речем, Ветрен и Банево. Във всички тия населени места не живеят и 30 хил. души! Изобщо, при положение, че Бургас е около 200 хил. души през 1989 г., имаш ли представа, какво строителство трябва да се разгърне, за да се поберат "между 900 000 и един милион"?

Това за Бургас, ако взема Варна ще е почти същото, макар че, Варна привлече доста хора наистина.

За София съм най-съгласен, че има разминаване. Там може би официалните данни са най-несигурни. София обаче има икономика, която може реално да храни тия хора (за Варна и Бургас изобщо не съм сигурен, говоря конкретно за градовете, а не за морската ивица от 100 км около града през летния сезон) и София има сериозен сграден фонд, който да поеме тия хора.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Аз и друг отговор не очаквах.

Според теб значи, Меден Рудник притежава сграден фонд да поеме спокойно 200 000 души? Бре! Това е новост за мен! :tooth:

А да видим кои са новоприсъединилите се квартали? Горно Езерово, Долно Езерово, Крайморие, Сарафово и да речем, Ветрен и Банево. Във всички тия населени места не живеят и 30 хил. души! Изобщо, при положение, че Бургас е около 200 хил. души през 1989 г., имаш ли представа, какво строителство трябва да се разгърне, за да се поберат "между 900 000 и един милион"?

Това за Бургас, ако взема Варна ще е почти същото, макар че, Варна привлече доста хора наистина.

За София съм най-съгласен, че има разминаване. Там може би официалните данни са най-несигурни. София обаче има икономика, която може реално да храни тия хора (за Варна и Бургас изобщо не съм сигурен, говоря конкретно за градовете, а не за морската ивица от 100 км около града през летния сезон) и София има сериозен сграден фонд, който да поеме тия хора.

Явно не познаваш добре тези два града (Бургас и Варна) особено от последните 10 години. Меден Рудник е град в града. По мащаби го сравняват с Люлин, който е също там някъде - 200 000 човека реално население.

А за строителството - заповядай в Бургас, за да го видиш с очите си. Дори миналата година, един едностаен в квартал Славейков, струваше повече от тристаен в центъра на Пловдив и се продаваха. Над 80% от стария Бургас (вече няма парцели за продажба, а останалите които се броят на пръсти струват цената си в злато, както се казва), който бе едноетажни или двуетажни къщи с големи дворове, днес е само кооперации на 5-6 етажа, без грам двор и всички апартаменти са продадени. За Меден Рудник, покрай работата ми, имам наблюдение - там около 50% от новото строителство (което е поне два пъти повече от старото соц строителство) е придобито от хора, които нямат адресна регистрация в града. За Ветрен и Банево няма какво да речем - те са си квартали на града и ако скоро си ходил из тях ще видиш, че над 70% всичко е ново строителство, включително так където бяха поляни и... бившите стадиони. ;) Същото е в другите, изброени от теб нови квартали. В Сарафово, ако им позволят ще застроят и летището - това е от скъпите квартали. :happy:

Бургас през 1989 година бе над 250 000 човека, поне така го водеха, а колко е бил реално - не знам. По същото време и София не бе 1 100 000, а повече (но поне тогава беше хубав град за живеене).

А за икономиката си прав, само че пропускаш, че бизнес все още извън София, има във Варна и в Бургас по ред причини - затова има и хора там. В цял свят, като изключим столиците, правилото е, че големите градове са предимно морските пристанищни такива, именно по транспортни и икономически причини.

В същност, в България нарастването на един град е свързано преди всичко с проблеми, така че не е никакъв повод за гордост. Но такава ни е и демографията и всичко останало.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Макар и хората да са се скупчили в градовете - събота и неделя , всички отпрашват- кой за вили, кой за село, кой за пикник и така навсякъде селца и полянки се изпълват с шопи, бургазлии, варненци, майнички и т.н.

Абсолютно вярно. Половината югоизточна България работи и живее в Бургас, но в събота и неделя е направо рай - можеш да паркираш на минутата, не се спъваш в навалица и изобщо е добре. :laugh:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

След време всички села ще бъдат подобни на село Пепелина,за жалост. Да,в големия град се откриват повече възможноси за реализация,но къде решаваме да отидем когато стреса си каже думата.. на село . Мегалополисите ни разрушават нервите и това е

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Явно не познаваш добре тези два града (Бургас и Варна) особено от последните 10 години. Меден Рудник е град в града. По мащаби го сравняват с Люлин, който е също там някъде - 200 000 човека реално население.

А за строителството - заповядай в Бургас, за да го видиш с очите си. Дори миналата година, един едностаен в квартал Славейков, струваше повече от тристаен в центъра на Пловдив и се продаваха. Над 80% от стария Бургас (вече няма парцели за продажба, а останалите които се броят на пръсти струват цената си в злато, както се казва), който бе едноетажни или двуетажни къщи с големи дворове, днес е само кооперации на 5-6 етажа, без грам двор и всички апартаменти са продадени. За Меден Рудник, покрай работата ми, имам наблюдение - там около 50% от новото строителство (което е поне два пъти повече от старото соц строителство) е придобито от хора, които нямат адресна регистрация в града. За Ветрен и Банево няма какво да речем - те са си квартали на града и ако скоро си ходил из тях ще видиш, че над 70% всичко е ново строителство, включително так където бяха поляни и... бившите стадиони. ;) Същото е в другите, изброени от теб нови квартали. В Сарафово, ако им позволят ще застроят и летището - това е от скъпите квартали. :happy:

Бургас през 1989 година бе над 250 000 човека, поне така го водеха, а колко е бил реално - не знам. По същото време и София не бе 1 100 000, а повече (но поне тогава беше хубав град за живеене).

А за икономиката си прав, само че пропускаш, че бизнес все още извън София, има във Варна и в Бургас по ред причини - затова има и хора там. В цял свят, като изключим столиците, правилото е, че големите градове са предимно морските пристанищни такива, именно по транспортни и икономически причини.

В същност, в България нарастването на един град е свързано преди всичко с проблеми, така че не е никакъв повод за гордост. Но такава ни е и демографията и всичко останало.

Познавам прекрасно Бургас. Имам много добри приятели там. И съм ходил навсякъде. Като казвам навсякъде, значи навсякъде. Всъщност дори мога да кажа, че за малко живях там.

Ставаш жертва на определени градски митове, но както и да е. Тези разговори вече съм ги водил. :)

Аз не споря, че Бургас се развива добре, просто сам прецени дали от 200 хил. (не е бил 250 хил., намери си данни и ще видиш, че съм прав) може да се увеличи 5 пъти върху приблизително същата територия, увеличена с не повече от 30 %! Обърни внимание, че има и голямо предлагане на жилища под наем, т.е. има много свободен сграден фонд. Действително има сериозно застрояване, но просто не е достатъчно. Освен това пропускаш една важна подробност - има хора, които си купуват жилища в Бургас, заради морето и защото смятат, че е изгодна инвестиция. Те не живят в Бургас, но спомагат за покачването на цените - лично познавам такива. И накрая - посети и виж и един милионен град и прецени дали Бургас е милионен.

Възможно е за в бъдеще да стане, но в момента е много далеч от милионна агломерация. Варна също е далеч, макар да е по-голям град.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

няма нищо лошо България да се урбанизира. Проблемът е, че никой не цивилизова придошлото селско население, което пренася скудоумния си манталитет в града.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

няма нищо лошо България да се урбанизира. Проблемът е, че никой не цивилизова придошлото селско население, което пренася скудоумния си манталитет в града.

Проблемът е , че нито на село, нито в града има работа.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Проблемът е , че нито на село, нито в града има работа.

Въпросът е до каква степен ни е необходима работата, за да се ползваме от благата на цивилизацията? Работа ни трябва, но не каква да е /на къра с мотиката/. Трябва ни специализация.

Та има две работи. Работата на село, която води до затъпяване и мизерия. И например работата в САЩ, която води до нарастване на купуваческата способност - т. е. потреблението. А потреблението развива икономиката. А икономиката крепи цивилизацията. Това което отличава свободния от предразсъдъци /и национализъм/ човек от закрепостения патриот са парите. И възможностите, които стоят зад тях.

Проблемът е, че управляващите ни съзнателно държат народа тъп и прост и неспециализиран, защото така той лесно се управлява. А така вместо европейска държава, ние се превръщаме в държава от Третия свят. Струпвайки в градовете селско население, което е неконкурентноспособно, финансово необезпечено, не потребява, а живее от социални помощи, за съжаление ни отдалечава от западния свят и стандарта му.

Така че трябва да се измъкваме всеки за себе си, ако сме интелигентни, де. :bigwink:

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

няма нищо лошо България да се урбанизира. Проблемът е, че никой не цивилизова придошлото селско население, което пренася скудоумния си манталитет в града.

Ти как предлагаш някой да цивилизова селското население? Някой да поеме подготвителни курсове от типа: Как да се държа като отида да живея в Блок?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ти как предлагаш някой да цивилизова селското население?

Градската среда, училището, университетът, градската библиотека...

Има природно интелигентни селяни, които са борбени и успяват да се приспособят към новата среда на обитание.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

... Така че трябва да се измъкваме всеки за себе си, ако сме интелигентни, де. :bigwink:

Така е. Само че, с тази тактика не се създава гражданско общество, а в днешните времена, степента на гражданското общество определя и нивото на държавата или липсата й.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Градската среда, училището, университетът, градската библиотека...

Има природно интелигентни селяни, които са борбени и успяват да се приспособят към новата среда на обитание.

Точно, ама и образованието ни за съжаление се варваризира.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Точно, ама и образованието ни за съжаление се варваризира.

Не варваризира ,а направо ''джунглизира'' и маймуните в джунглата биха се държали по-добре в училище :crazy_pilot:

Тия днешни учители са великомученици.

И на всичкото отгоре държат някакви изперкали бабки болшевички , две такива Бог да ги прости ми преподаваха литература и история,:tooth: или млади какички , с които учениците от по-горните курсове освен за секс за друго няма какво да си говорят. :doh:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Rizar аз пък мисля,че точно от по-възрастните преподаватели бихме могли да научим много повече.Своеобразно предаване на житейски опит и знание едновременно.Май се отклонихме от темата

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

А самообразованието?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

А самообразованието?

самообразованието често е непълно и необективно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...