Отиди на
Форум "Наука"

Анасазите


Recommended Posts

  • Потребител

Анасазите

Малко позната днес, цивилизацията на анасазите е просъществувала почти цяло хилядолетие в района на днешна Аризона и Ню Мексико в САЩ. По време на културния си разцвет около 1050 г. анасазите строят огромни жилищни комплекси. Някои от дворците им са с по 500 стаи и са издълбани в скалите, като голяма част са доста сложни в архитектурно отношение. Но до средата на XII век общността на анасазите се разпада и населението се разпръсва. До 1300 г. племето изчезва напълно. Причините не са известни и до днес.

Ранните изследователи и колекционерите на реликви са изумени от намерените останки - значително количество керамични съдове и ръчно изработени предмети. Първоначално се предполага, че коренните жители на този район не са били способни да изградят такава организирана общност и намереното всъщност е дело на далечните ацтеки. Едва по-късно е установено, че става въпрос за съвсем различна цивилизация.

Най-големият комплекс, построен от анасазите, е открит в каньона Чако, Ню Мексико. Той представлява сложна структура от стопански и жилищни постройки. Състои се от няколко огромни двореца, които според предположенията са били средище на търговия, религиозни ритуали и астрономически гадания. Възможно ли е толкова сложно устроена общност да изчезне просто ей така?

Историята познава цивилизации, които са западали или изчезвали. За някои общности, като например жителите на Помпей или минойците на Крит, е известно, че са унищожени от природни бедствия, но съдбата на други цивилизации остава забулена в мистерия. Знаем само, че има множество фактори, които биха могли да доведат до упадъка на едно цивилизовано общество - суша, глад, война. На някои места, например там, където са намерени изгорели жилища, тъжната съдба на обитателите е очевидна.

Подемът и упадъкът на някои градове или държави е добре документиран с течение на времето и това ни дава възможност да се поучим от грешките и нещастията, познати от миналото. Нещата не винаги са подвластни на човека и ако успеем да избегнем някои грешки, допуснати от предците ни, може би наистина ще може да се каже, че сме постигнали напредък.

post-5946-1264350728_thumb.jpg

post-5946-1264350731_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това са т.нар. "пуеблоси", от испански буквално - "села" ;) чак за дворци да ги цаниш тия изсечени в скалите помещения е леко пресилено. По принцип са били заселени и при идването на испанците, но защо въпросните анасази (буквално от езика навахо "древните хора" или "древните врагове") - може да има много причини, първата за която се сещам е че изчезването им към 12-13 век съвпада с края на т.нар. Малък климатичен оптимум и навлизането на планетата в т.нар. Малък ледников период.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

За анасазите и въобще за древните индиански култури на територията на САЩ препоръчвам книгата на К. Керам - Най-древният американеи (или Най-древните американци, за съжаление отдавна я изгубих и не помня как точно е името :(), българското издание е 1990г. Авторът е същият, който е написал и "Богове, гробници, учени"

Та на въпросните анасази е отделено сериозно внимание. Пуеблосите наистина не са дворци а огромни сгради със затворен план, на по 5-7 етажа, в които е живяло цялото село и са изградени от кирпичи и камъни, като някои от тях са в големи пещери. Наистина културата е феномен, тъй като става въпрос за земеделско общество насред пустинята. Едно от обясненията за упадъка на културата е наистина климатични промени - по време на разцвета й падали много повече дъждове. По-късно за загиването й допринесли и нахлуването на предците на днешните навахи и апачи. Въпреки това, и до сега оцели пуеблоси, естествено жителите им вече не живеят в старите сгради. Най-старият град в САЩ е именно един такъв пуеблос - Таос, който съществува от 1000 години:

http://en.wikipedia.org/wiki/Taos_Pueblo

http://en.wikipedia.org/wiki/Anasazi

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Лично мнение: алчността на религиозните водачи, и жаждата за повече власт води до упадъка на такива иначе готини пичове. Като чуеш "в руините има останки от ОГРОМНИ храмови комплекси" и ти става ясно ... ако ресурсите за тея храмове отиваха за технически напредък, дет се вика вода от полюса ше си прокарат.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...