Отиди на
Форум "Наука"

Йосиф Сталин


Recommended Posts

  • Потребител

Йосиф Висарионович Джугашвили, наречен Сталин е поставен на ранг номер едно мега-масов убиец на 20-ти век (съперничи с Мао), с между минимум 20 до 42 милиона жертви (Rummel 1996,8/83). Сталин (руски: стоманен) се ражда като син на обущар в грузинското градче Горки на 21.12.1879 и умира в Москва-Кузнецово на 5.03.1953. 1894 е приет да следва в православната духовна семинария в Тифлис, като следва 5 години руско ортодоксално богословие, а преди дипломирането си е изгонен.

След разцеплението между руските социалдемократи чрез инициативите и учението на Ленин, Сталин, който е социалдемократ от 1899, става през 1903 болшевик. В тази същата година Сталин е осъден на заточение в Сибир, от което успява да избяга и среща две години по-късно като вече наложил се партиен активист сред болшевиките в Русия ръководителя си Ленин. 1912 получава пост в централния комитет на болшевиките, а от 1917 е в главната редакция на печатния им орган в. „Правда". След основаването на руската комунистическа партия - болшевики (ВКП [б]) през 1919 Сталин влиза в политбюро и става народен комисар за работническа и аграрна инспекция, като по този начин получава задачата да се грижи за директното прилагане на партийните заповеди в производството. 1922 Сталин става генерален секретар на партията и остава (до смъртта си) на този пост и срещу волята на Ленин след смъртта му през 1924. През следващите 5 години Сталин успява да унищожи всички свои противници и висши функционери, които биха били опасност за оставането му на този пост или му съперничат за властта в партия и държава. От 1928 Сталин е тотален владетел на СССР. За 25 години до смъртта му 1953 Сталин заема предполагаемо най-неограничената властова позиция в историята на човечеството като диктатор.

Трудовете му обхващат 16 тома. 13 (до пролетта на 1934 писани) излизат в периода 1946-1951; останалите 3 се издават след смъртта му през 1967 от Хувър Институшън.

Сталин е изключително волева личност, в същото време притежава подчертано качеството да изчаква - тези черти на характера определят патологичния му профил на мега-масов убиец. Но тези му качества не му осигуряват само целенасочеността при прилагането на марксистко-ленинските принципи за национализиране и премахване на собствеността, а в лично отношение определят склонността и умението му да прави интриги и изработва детайлирано планове за отмъщение, като ги прилага с пагубно изчакване на удобните момент и условие за жертвите сред собствените му редици - ако се наложи, Сталин чака с години до, неочакваното за жертвата, свое отмъщение. Най-големите демоцидни и геноцидни акции Сталин започва 1928 с принудителната работа за затворници като средство да накара принудителната индустриализация в СССР да даде резултат, а в по това време въвежда мерки да се довърши насилственото отнемане на собствеността по селата.

До 1937 е отнета собствеността на над 25 милиона селски селища, които са и колективизирани насила. Над 11,5 милиона противници на тези мерки на налагане на марксическата програма за освобождаване на силите на продуктивността са избити през този период като „експлоататори кулаци" по различни начини, като главно средство за елиминиране се използват изкуствено предизвиканите по заповед на Сталин гладове. По времето на Големия терор (Robert Conquest 1968; 1990) от 1936-1939 са избити минимум 4,4 милиона души, които са степенувани като политически противници на комунистическите партия, общество, армия, култура и служби. ГУЛаг поглъща в периода 1929 - 1953 други мин. 20 милиона.

Демоцидните си планове Сталин реализира без прекъсване през цялото време на своето управление. Дори и в месеца на смъртта си, Сталин прави конкретни планове за тоталното изчистване на СССР от евреи чрез геноцид. Неговото най-силно демоцидно оръжие - системата на ГУЛаг, изтребването чрез наказателен труд - се запазва и след смъртта му с пълните си и интензивни функции до 60-те години, а в по-слаби форми до рухването на СССР. При това запазване на ГУЛаг, според Румел (Rummel 1996,83), в лагерите между 1953 и 1990 загиват още близо 7 милиона души, убити чрез наказателен труд.

Броят на жертвите на Сталиновия режим е оценяван различно. Липсват достоверни сведения за точния брой на загиналите, но по мнението на историка В.Н.Земсков, те са 642 980 разстреляни и около 600 000 умрели в лагерите от глад и болести.[2] По една от версиите в резултат на глад, колективизация и репресии в периода 1926 и 1939 загубите са между 7 и 13 милиона души.

В годините преди Втората световна война, Сталин провежда Голямата чистка (1934 - 1938 г.), жертва на която става висшето ръководство на ВКП(б), НКВД и Червената армия.

За мащаба на политиката на терор и репресии срещу хората в СССР са показателни данните за заточените след световната война, независимо от стопанското разорение, разруха и десетките милиони човешки жертви. След смъртта на Сталин, министърът на вътрешните работи С. Круглов, докладва, че "изселниците" и "спецпреселниците" "за вечни времена" в Сибир и Казахстан в съответствие с Указа на Президиума на Върховния съвет на СССР от 26 ноември 1948 г., са 2 572 829 души. В лагерите и затворите по същото време се намират около 4 000 000 души.

През 1939 г.Сталин сключва споразумение с Адолф Хитлер за подялбата на Полша и разграничаването на сферите на влияние в Източна Европа (т.нар. пакт Рибентроп-Молотов). През зимата на 1939 - 1940 г. Сталин осъществява агресия срещу Финландия, наричана още Зимната война. Именно слабото представяне на Червената армия във Финландската война ускорява дейността на хитлеристкото командване по разработване на плана "Барбароса" за нападение над СССР. Същевременно Червената армия изостава сериозно и в използването на модерна техника.

Сталин получава множество директни предупреждения за готвеното германско нашествие спрямо СССР от съветски агенти в Германия, Япония и косвени предупреждения от Чърчил, но приема всичко това като заблуда на разузвавачите и дезинформация от страна на англичаните, с цел да го въвлекат в самоубийствена война срещу Германия, тъй като му е известно че те постъпват по същия начин и с германците, предвид неговото собствено превъоръжаване което очаква да завърши към 1942-43 г.

Сталин не желае да предизвикава по никакъв начин немците и не е убеден във възможността от германско нападение, защото смята, че това ще е самоубийство за Хитлер, а германската армия за неспособна да осъществи цялостна успешна военна кампания срещу Съветския съюз (в което в крайна сметка се оказва прав), и защото не открива убедителни доказателства, че германската армия действително се готви да воюва в СССР през 1941 г. Например липсват всякакъв вид зимно оборудване, облекла, горива и оръжие, годни да се използват зимно време на съветска територия.

Според някои (вижте хипотезата на Виктор Суворов), съветските планове са предвиждали в най-скоро време нападение над Германия.

Никита Хрушчов разпространява клеветническия мит, че след бързите успехи на немците Сталин изпада в страхова депресия и напуска Кремъл, като на практика оставя армията без главнокомандващ и едва след като Политбюро решава да изпрати делегация начело с Молотов във вилата на диктатора, той намира сили да се обърне към съветския народ в началото на юли 1941 с призив за защита на Родината. Тази клевета се опровергава от записките в дневника, в който са записани приетите от Й. В. Сталин лица в периода 21.06-28.06.1941 г. лица - видно е, че работният ден на Сталин на 22 юни започнал в 5,45 ч и до 16,45 ч той приел 29 души.[5] Сталин е избран за председател на Държавния комитет за отбрана, става и народен комисар на отбраната, както и върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Германското настъпление обаче е спряно едва през декември в предградията на Москва, не без помощта на армейски генерал Г. К. Жуков и логистичната подкрепа от страна на съюзниците САЩ и Великобритания.

През Великата отечествена война повечето съветски войници проявяват храброст и издръжливост, но липсата на адекватно техническо осигуряване причиняват смъртта на над 20 милиона военни и цивилни граждани на СССР. Част от военнослужещите и от населението в окупираните от германците райони преминава на страната на окупатора, за което цели народности (чеченци, кримски татари и кримски българи и др.) са били репресирани и/или изселени, след като Съветската армия установява контрол над техните райони.

Сталин е обявен за маршал на СССР (1943), а на 27 юни 1945 - и за генералисимус. Носител е на званието "Герой на Съветския съюз", орден "Суворов", орден "Победа" (2 пъти).

Чрез победата във Втората световна война СССР поставя край на "Хилядолетният райх". След края на войната Сталин налага просъветски режими в повечето източноевропейски държави. Разделението на сферите на влияние в Европа е договорено на среща между Йосиф Сталин, Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил на Ялтенската конференция.

СССР бързо успява да навакса изоставането си в разработването и производството на атомната бомба и на 29 август 1949 г. взривяват първата си атомна бомба на полигона Семипалатинск в Казахстан. Въпреки нарасналото напрежение в света сблъсъкът между свръхсилите се реализира във военно отношение единствено в Корейската война (1950-53), която довежда до трайното разделяне на Северна и Южна Корея.

В края на живота си Сталин подозира в заговор почти всички от старите си другари. Той организира т.нар. "лекарски процес". Мумията му бива положена в Мавзолея на Ленин (който се преименува на Мавзолей на Ленин и Сталин). На 31 октомври 1961 г., по инициатива на Хрушчов, като част от десталинизацията на страната, мумията е извадена оттам и погребана край стената на Кремъл.

post-6409-1264806006_thumb.jpg

post-6409-1264806171_thumb.jpg

post-6409-1264806177_thumb.jpg

post-6409-1264806183_thumb.jpg

post-6409-1264806194_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 55
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Глобален Модератор

В края на живота си Сталин лишава народа на СССР от последната му възможност да започне по-нормален живот, като заповядва ареста, изтезанията, осъждането и убийството на двамата единствени прагматици в съветското ръководство, при това лично издигнати от него - Алексей Кузнецов http://www.hrono.info/biograf/bio_k/kuznecovaa.php и Николай Вознесенски http://www.hrono.ru/biograf/voznesen_n.html

Първият има огромна заслуга за отбраната на Ленинград, а вторият е най-големият съветски икономист.

В края на живота си, Григорий Маленков внушава на изкуфелия стар параноик, изцапан с кръв до пешовете на мундира си, че тези двата се готвят да го свалят и да развалят СССР на отделни републики. Това е достатъчно за да бъдат репресирани и убити, след като, разбира се, са признали целия заговор.

Те обаче са капка в морето. Сталиновите жертви са повече от 20 милиона по груби сметки...

Само смъртта му пречи почти цялото негово обкръжение да бъде арестувано и избито. Получавайки инсулт и падайки на пода до леглото си, Йосиф Джугашвили не е докоснат 3 дни от никого и умира в краката на приближените си..

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Би ли ми дал сведения дали наистина Сталин е баш виновен за всички провали на съветската армия и никога не си е признавал вината ? И би ли ми дал още по-точни сведения дали генералите му са слушали неговите нареждения или сами са си озготвяли стратегии ?

За всички – не, но мога да ти дам пример при който поради оперативно недомислие и опърничавост на Сталин са налице най-крупните загуби в рамките на едно сражение за цялата война - Битката за Киев 1941 г.

Началникът на Генералния щаб на Червената армия - маршал Георгий Жуков нееднократно предупреждава Сталин за необходимостта за евакуация на Киев , но бива сменен.

- Какви са тези глупости- му отвръща Сталин – Как можахте да го измислите да отстъпим Киев на врага?

И го уволнява от поста Началник на генералния щаб.

Жуков му отговаря:

- Ако Вие смятате, че като Началник на ГЩ дрънкам само глупости, тогава аз няма какво да правя тук.

Чети „Спомени и размисли” на Жуков – цитатите са от там.

Предусещайки какво ще се случи, маршал Семьон Михайлович Будьони също моли Сталин да изостави Киев и Днепърския район и нарежда да се готви отстъпление. Сталин отказва и сменя Бюдьони от поста главнокомандващ южното направление. Кирпонос, Василевски и Шапошников също се мъчат да въздействат на Сталин в този дух, но безрезултатно.

Това вироглавие и опърничавост на другаря Джугашвили води до над 600 000 попаднали в плен червеноармейци в котела при Киев и както по-горе казах до най-крупните загуби в рамките на едно сражение за цялата война.

Виновен ли е Сталин? :lac: Нееееее, виновни са неговите генерали.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може и да е така . Но ти запознат ли си лично с всички обстоятелства около Битката за Киев ? Наясно ли си напълно за стратегическото значение на града по това враме на войната ?

Да речем - че си прав . Сталин е лидер - който не приема второ или трето мнение по въпроса . Той си държи на целите си и се бори за тях до последно . Сталин не е първият пример в историята за такъв тип мислене . Тук той може и да е сбъркал в преценката си - но ако се поставим на негово място - може би ще разберем защо е бил толкова настоятелен и тн .

Киев пада . Сталин губи битката - но не и войната .

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

За всички – не, но мога да ти дам пример при който поради оперативно недомислие и опърничавост на Сталин са налице най-крупните загуби в рамките на едно сражение за цялата война - Битката за Киев 1941 г.

Началникът на Генералния щаб на Червената армия - маршал Георгий Жуков нееднократно предупреждава Сталин за необходимостта за евакуация на Киев , но бива сменен.

- Какви са тези глупости- му отвръща Сталин – Как можахте да го измислите да отстъпим Киев на врага?

И го уволнява от поста Началник на генералния щаб.

Жуков му отговаря:

- Ако Вие смятате, че като Началник на ГЩ дрънкам само глупости, тогава аз няма какво да правя тук.

Чети „Спомени и размисли” на Жуков – цитатите са от там.

Предусещайки какво ще се случи, маршал Семьон Михайлович Будьони също моли Сталин да изостави Киев и Днепърския район и нарежда да се готви отстъпление. Сталин отказва и сменя Бюдьони от поста главнокомандващ южното направление. Кирпонос, Василевски и Шапошников също се мъчат да въздействат на Сталин в този дух, но безрезултатно.

Това вироглавие и опърничавост на другаря Джугашвили води до над 600 000 попаднали в плен червеноармейци в котела при Киев и както по-горе казах до най-крупните загуби в рамките на едно сражение за цялата война.

Виновен ли е Сталин? :lac: Нееееее, виновни са неговите генерали.

Не вярвайте нито на ред.Тази сцена е измислена от Жуков.Фактите:

1.Жуков е отсранен от поста Началник на ГЩ още в края на юли 1941.

2.Киевското обкръжение е от средата на септември 1941 г.

През юли 1941 г. Киев няма как да бъде изоставен тъй като не е заплашван от никого.Опасността от обкръжаване на съветски войски в райно на Киев / или по точно източно от Днепър/се появява чак в края на август.Но по това време Жуков си командва Резервния фронт правейки пореден опит за генерално настъпление.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност нека да видим толкова велик и голям управленец и стратег ли е Сталин по трайността на неговата империя и постижения. Та тя не надживя "Бащата на народите" дори с 40 години! 40! А "мощната" икономика, дето я създаде след индустриализацията? Тя къде е? Добре, че днешна Русия е богата на полезни изкопаеми и особено газ, че иначе съвсем щеше да изпадне от кръга на влиятелните държави. Но това, струва ми се, не е заслуга на Сталин.

Реално Сталин е един полуграмотен човек, който някъде по на Запад щеше да се издигне най-много до началник-цех например, но в страната, която представлява Русия след 1917 г. няма невъзможни неща. Войната, която спечели (което е главният коз на поддръжниците му за неговото "величие"), я спечели поради конфигурацията на силите в света. Всичките му успешни управленски ходове (кажи-речи основно това са проведените чистки в съветската върхушка) са продукт на някаква ориенталска хитрост, която във феодалната съветска система вървят. За параноята, мисля е излишно да се говори.

Иначе, наистина е точният човек, на точното място, на точното време, както казва една американска поговорка, но не знам от кога азиатската жестокост и хитрост, както и късметът са добродетели?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С жертви между 20 000 000 и 30 000 000 души по-добре да беше загубил войната др. Сталин....

ВСВ е най-къравия конфликт, защото Хитлер и Сталин са психопати, а не заради ФАУ, Т-34 или престъплението на Труман в Япония.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Не вярвайте нито на ред.Тази сцена е измислена от Жуков.Фактите:

1.Жуков е отсранен от поста Началник на ГЩ още в края на юли 1941.

2.Киевското обкръжение е от средата на септември 1941 г.

През юли 1941 г. Киев няма как да бъде изоставен тъй като не е заплашван от никого.Опасността от обкръжаване на съветски войски в райно на Киев / или по точно източно от Днепър/се появява чак в края на август.Но по това време Жуков си командва Резервния фронт правейки пореден опит за генерално настъпление.

В грешка си Ресавски, Битката за Киев се води от 7 август и приключва на 26 септември 1941, (справка - още в директива № 33 от 19 юли на Хитлер се говори за действията на група армми „Юг”срещу укрепленията на Киев), а Жуков е сменен от длъжност Началник на ГЩ на 29 юли, тоест дни преди началото на Битката за Киев. Няма никакво противоречие.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Панцер битката за Киев започва след 21 август 1941 г. когато част от силите на групата армии "Център" са насочени на юг.В края на юли групата армии "Център" са вплетени в гигантското сражение край Смоленск и не могат да отделят и батальон за настъпление на юг.Да в началото на август се водят боеве на запад от Киев и по долното течение на Днепър но в тях няма нищо опасно за съветската страна.Голямата опасност е настъпление на армиите "Център" на юг.Но е възможно чак след средата на август а положението става катастрофално чак около 10 септември.Така че Жуков няма какво да се прави на велик в края на юли - тогава опасност от обкръжение от Киев няма.Жуков е отстранен заради провала при Смоленск където вкарва 104 / повтарям сто и четири/ съветски дивизии в безумен опит за стратегическо настъпление.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не виждам защо да не вярваме на епизода, който Жуков пресъздава в мемоарите си.

Жуков да си измисля, случка при която Сталин му казва, че говори глупости? Епизодът е доста унизителен за Жуков, Сталин му казва – «говориш глупости», «ще минем и без теб»- каква полза за Жуков да си измисли този епизод?!? За да принизи и отклони отговорността си за провала при Смоленск? Или това е случка измислена от редакторите на книгата? Ти даваш аргументите на Суворов от неговата книга "Беру свои слова обратно". Както и да е - този момент е спорен. Нужни са доказателства в тази посока.

Но дори в Уикипедията – руската и английската версия фактът, че съветва Сталин да направи отход на войските при Киев и в следствие на това е отстранен се признава:

Начальник Генерального Штаба Красной Армии Г. К. Жуков позднее писал в своих мемуарах, что ещё до начала сражения докладывал Сталину о необходимости отвода войск из излучины Днепра, однако был смещён с должности и к моменту начала Киевского сражения заменён на посту Начальника Генерального Штаба Б. М. Шапошниковым.

On July 29, 1941, Zhukov was removed from his post of Chief of the General Staff. In his memoirs he gives his suggested abandoning of Kiev to avoid an encirclement as a reason for it.

Но това е отклонение от темата.

По-важното в случая е, че командирите на РККА - Кирпонос, Василевски, Шапошников, Будьони, а и Жуков дават правилни съвети на Сталин, а той въпреки всичко не заповядва отвод на войските от завоя на Днепър и става главния виновник за последващото грандиозно поражение при Киев.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Панцер не ми се спори.Намери карта за положението на войските към 22 юли и сам виж каква е била опасността за Киев.Към този момент на Югозападния фронт е била реална опасността от обкръжение на частите на РККА при Уман.Ако въобще настоява за някакво оттегляне Жуков би трябвало да е именно на тези части.Към 22 юли няма дори един германски войник на изток от Днепър.За какво тогава да изоставят Киев?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На мен пък за Жуков не ми се спори. Нека си говорим за оперативните и стратегически грешки на Сталин през ВОВ.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Е това е безкрайна тема.Сталин /въпреки че си присвоява титлата маршал/ въобще не е професионален военен.Никога не е държал пушка в ръка и не е участвал в каквито и да е бойни действия.Нормално е да допуска груби грешки.Още повече никак не се доверява на военните покрай себе си и е безкрайно мнителен.Най близкитя вонен до него е бившият полковник от царската армия Шапошников /каква ирония на събдата/ който обаче си е офицер от старата школа и не разбира модерния начин на воюване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не вярвайте нито на ред.Тази сцена е измислена от Жуков.

Точно щях да питам, дали въобще има такава сцена и въобще ако е имало е бил способен Жуков да каже последното си изречение! Тези спомени, щях да питам, да не са писани след смъртта на Сталин, и то доста години след това, когато "маршала" психологически е могъл да излезе от стреса и пресата налагана от личността на "генералисимуса" му. Точно пък Жуков да има смелостта да направи, даже такова невинно, но изрепчване пред Сталин и то в първите месеци на войната, това е смехотворно наистина.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребител

Аз вече написах в една тема малко за този "велик" вожд .Всички пишете и спорите не е необходимо .Отговорноста за всички събития по онова време той като Генерален секретар и пръв ръководител на държавата си я носи и две мнения за това няма .Просто какъв е този военачалник който допуска 2 милиона войници да влязат в чувал и после плен.Та той 5 дни след като е почнала войната е бил в такъв запой че не могат да го вдигнат.Самият щаб е бил в пълно неведение какво става в началото на войната.То в Азия пък и у нас сме свикнали да си имаме някакви вождове които ще оправят работата.Пък ние да си я караме по старому.Затова и сме на тоя хал.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Доста точно казано, всъщност. Източноевропейската политически култура винаги инстинктивно търси да делегира някому всичко и да се отърси от отговорност колкото може повече..

ПП

Запоят не е бил веднага след началото на войната, а няколко дни след това, когато му става ясно, че няма да може да се контраатакува и струпаната на границата РККА е разгромена тотално. Това не е безотговорност, просто всеки си има предел и вероятно и при него е настъпило рухване. Той май е очаквал, че Политбюро ще го свали и ще го арестуват. Вместо това човекът, когото след 10 г. ще унищожи, Андрей Вознесенски, му предлага незабавно да оглави Държавния комитет по отбраната.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С риск да се повторя че съм посетил една държава .Ще ви пратя на един линк http://www.onlinedisk.ru/image/538491/img836.jpg Качвам я по този начин защото обема на файла е над допустимия.Разгледайте я пък коментарът оставям за вас .Надявам се да охлади малко ентусиазмът ви към великите вождове.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

След смъртта на Сталин, министърът на вътрешните работи С. Круглов, докладва, че "изселниците" и "спецпреселниците" "за вечни времена" в Сибир и Казахстан в съответствие с Указа на Президиума на Върховния съвет на СССР от 26 ноември 1948 г., са 2 572 829 души. В лагерите и затворите по същото време се намират около 4 000 000 души.

Вероятно данните са напълно "безпристрастни".

Хрумна ми да ги сравня с други подобни данни, които не са публикувани от политически противници, а представляват точна статистика:

American prisons and jails held 2,304,115 inmates in 2008.

http://en.wikipedia.org/wiki/Incarceration_in_the_United_States

2 304 115 души опандизени днес, през 2008 г.! Никак не са малко за една страна, колкото и голяма да е тя. Но може би така е нужно. Знае ли човек?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това последното за Американските затворници много ми хареса . Бойко ходи там а пък опита на тия хора не взима.Не знам но съм слушал че Мусолини е имал още по голям хъс .Италианската мафия по негово време е била на път да изчезне.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Един сигурен нов бизнис е, да имаш затвор.

Тук в Унгария вече се строи третият частен затвор. Почти 100% от капацитетът на другите два са заети години напред. Ако имаш хотел с подобни възможности, трепериш от сезон на сезон поне да имаш 50-60% абонирани стаи и трепериш да няма лошо време, катастрофи, итн.

Затворът е сигурно нещо.

:good: :good: :good:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор История

Наистина много добър филм за вилата на Сталин където той живее последните 20 години от живота си.Човек трябва да види в какви условия е живял господаря на половината свят за да може малко от малко да разбере характера му.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Браво за темата! Тази много странна личност на 20-ти век определено заслужава по-дълбоко вглеждане. Диктатор, не знам какъв си, а например лично пази Булгаков до смъртта му. Тия загадки имат нужда от обяснение.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Биография на Сталин . Купих я наскоро : http://www.helikon.b...biografiia.html :book:

Паталогични типове винаги е имало....

Калигула, Неро, Хитлер, Сталин, Мао, фамилията Ким, Чаучесцу, Пол Пот, Цаддам, Кадафи......

:book: :book: :book:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Сталинизмът , както пише в горната биография , е триумф на неграмотността . За разлика от болшевиките интелектуалци Ленин , Троцки , Бухарин , хората около Сталин са съвършено необразовани . Изключение прави юристът Андрей Вишински ... Но за сметка на това демонстрират изключителна работоспособност ...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...