Отиди на
Форум "Наука"

патологичният ум на социализма

Recommended Posts

• Потребител
Е, щом е така, ще се разберем :)

Ама разбира се. Трябва да се извадят абсолютно всички факти, документи, и обективно да се анализират и оценят. Жертви, лагери, доносници. така се прави на всякъде по света.

Не се лепват автоматично етикети, вини и не се забраняват епохи и страници от историята, а се прави един МНОГО сериозен и задълбочен обективен анализ на периода.

• Потребители
Тъй като (за разлика от преди) никой не налага на българските учени кого да отвхърлят и кого не, ако има такъв процес някъде, той е свързан най-вероятно с прагматични цели. От друга страна, ясно е, че научното сътрудничество с Русия е намаляло в някои области, защото сме в НАТО.

Целите несъмнено са прагматични, доколкото цялостното отричане е най-лесният начин, без допълнителни усилия, за създаване на впечатление за промяна. Търси се внушението, че покрай отричането е настъпила и някаква качествена промяна, някакво развитие и натрупване. По този начин чрез непочтеност се печели време за нагаждане към новите условия.

• Потребител

Целите несъмнено са прагматични, доколкото цялостното отричане е най-лесният начин, без допълнителни усилия, за създаване на впечатление за промяна. Търси се внушението, че покрай отричането е настъпила и някаква качествена промяна, някакво развитие и натрупване. По този начин чрез непочтеност се печели време за нагаждане към новите условия.

Именно, колко добре казано. Отричаш всичко и за два дни вече сме нови хора, тотално променени. Отреченото беше заменено с чужди ценности и възгледи, за които ние изобщо не бяхме готови, и така беше нанесена двойно по-голяма щета.

• Потребител
Тъй като (за разлика от преди) никой не налага на българските учени кого да отвхърлят и кого не, ако има такъв процес някъде, той е свързан най-вероятно с прагматични цели. От друга страна, ясно е, че научното сътрудничество с Русия е намаляло в някои области, защото сме в НАТО.

Нищо обаче не пречи да си се ползват съветски или руски източници, както и става в историята например, или в педагогиката (по случайност станах свидетел) или в медицината и изобщо във всяка област.

Мисля, че това, за което пишеш в темата присъства но на 5%.

Чрез такава теза впрочем "бившите" политически сили се опитват да търсят легитимация. "Ама вие отричате всичко".

Не отричат, а посочват. Да посочиш факта на убийствата на дисиденти, да се критикува икономическата или друга политика от този период не е "опит да с отрече всичко", а най-елементарна обективност.

Или апелираш да се крият факти?

И какво като сме в НАТО. Значи, защото сме в НАТО, и не може да използваме някакво съветско откритие или метод в областта на геологията например?

• Потребител
Отрича се, че през ерата на соца са постоени повече пътища, мостове, социална и икономическа инфраструктура, образование, здравеопазване и тн. от която и да е епоха преди или след него.

Факт е – през социализма се изгради транспортна, жилищна инфраструктура, извърши се работа в социалните сфери, но с каква цел? И най-вече дали това се правеше за България? Другарите просто са се борели за (цитирам стенограмите на пленума на ЦК на БКП от 4.ХІІ.1963г.): „Единна и сплотена около своя Централен комитет Българската комунистическа партия ще съумее да изведе на успешен край великото дело на пълното сближение и сливане на Народна Република България с могъщия Съветски съюз.”

Пред пленума Живков изтъква: "Когато условията за сливане бъдат всестранно подготвени, тогава животът ще подскаже формата на обединението. Дали това ще бъде обединение под формата на федерация или нещо по-друго, това няма защо сега да се предрешава."

Та същността на това именно „Велико дело”, цитирано по-горе е да се работи и строи за бъдещето не на България, като независима държава на картата на Европа, а за да се подготвят цитирам: „условията на сливане” със СССР, работело се е за една бъдеща добре развита съветска република. Защо? Ами за да има „Ядене и пиене”. А ядене и пиене би имало повече ако бяхме в СССР. Поне до едно време. Цитат на Живков: "Абе народът суверенитета го разбира така - да има за ядене и за пиене.”

Оттам идва и обезценяването на извършеното по времето на соца.

• Потребители

Факт е – през социализма се изгради транспортна, жилищна инфраструктура, извърши се работа в социалните сфери, но с каква цел? И най-вече дали това се правеше за България? Другарите просто са се борели за (цитирам стенограмите на пленума на ЦК на БКП от 4.ХІІ.1963г.): „Единна и сплотена около своя Централен комитет Българската комунистическа партия ще съумее да изведе на успешен край великото дело на пълното сближение и сливане на Народна Република България с могъщия Съветски съюз.”

Така си е - "Москва - велика майка на народите", както казваше безсмъртната Блага Димитрова...

Но колко от хората, строили пътища, изкоренявали болести и пр., са го правели с цел сливане с могъщия Съветски съюз - 2, 1, 0,5 %? Разумно ли е да отречем това, което те са постигнали, работейки за страната и сънародниците си, заради декларациите на партийните другари?

• Потребител
Така си е - "Москва - велика майка на народите", както казваше безсмъртната Блага Димитрова...

Но колко от хората, строили пътища, изкоренявали болести и пр., са го правели с цел сливане с могъщия Съветски съюз - 2, 1, 0,5 %? Разумно ли е да отречем това, което те са постигнали, работейки за страната и сънародниците си, заради декларациите на партийните другари?

Не бива да се отрича нищо, както и да се притурва ;). Голяма част от "другарите" са били за сливането и май поне 2 пъти се е обсъждало сериозно. Въпроса е друг евтиния съветски ресурс направи индустриализацията тук и то със цел: създаване на пролетариат и като ни връхлетя демокрацията ;), съвсем резонно заводите бяха закрити. А после иди обяснявай, че "демократите" не са разсипали икономиката.

• Потребители

Склонен съм да мисля, че правешкият хитрец, и многогодишен владетел, с тези си приказки се е подмазвал само на Брежнев, четкайки егото му, с цел да получи повече продобивки за България (и пряко или косвено за себе си - "закостенявайки" властта си и положението си на вожд) : я нефтче почти без пари, я металчета и други минерали.. ;)..Какво щеще да предствлява правчанинът в обединена/включена в СССР България, и изобщо щеще ли да бъде на власт..?

Струва ми се несериозна идеята, че той не е знаел или подозирал, че ако България се присъедини към СССР, той може и да бъде отстранен от власт, ако не това - че би станал изпълнител и пионка..

• Потребител

Пред пленума Живков изтъква: "Когато условията за сливане бъдат всестранно подготвени, тогава животът ще подскаже формата на обединението. Дали това ще бъде обединение под формата на федерация или нещо по-друго, това няма защо сега да се предрешава."

Та същността на това именно „Велико дело”, цитирано по-горе е да се работи и строи за бъдещето не на България, като независима държава на картата на Европа, а за да се подготвят цитирам: „условията на сливане” със СССР, работело се е за една бъдеща добре развита съветска република. Защо? Ами за да има „Ядене и пиене”. А ядене и пиене би имало повече ако бяхме в СССР. Поне до едно време. Цитат на Живков: "Абе народът суверенитета го разбира така - да има за ядене и за пиене.”

Оттам идва и обезценяването на извършеното по времето на соца.

Пътищата, социалната инфраструктура, училищата и жилищата не са строени с цел сливане със СССР, защото може да се слееш със СССР и без да имаш пътища, жилища и инфраструктура. Идеята за сливане и строителството на заводи, особено жилища, пътища и тн. са две различни неща. Естествено че се прави за България, нали именно тук са построени, не е в китай.

• Потребители

Не съм чел темата, но това тук ме впечатли:

..........съвсем резонно заводите бяха закрити.

Твърдите, че в България не трябва да има заводи?! :post-20645-1121105496:

Подобни планове за деиндустриализация и депопулация (геноцид) е имал и хер Адолф Хитлер по отношение на завоюваните територии на изток (справка известния "План Ост").

Виждам, че фюрерът има достойни продължители на идеите си тук, но има една решаваща разлика - оня, лудия е искал да приложи това по отношение на чужденци. Докато.......................

Не мога да си обясня какво резонно има да унищожиш печелившо предприятие или да продадеш друго такова "за един лев", унищожавайки вече не само съответния завод, но цялата поддържаща инфраструктура - железници, пристанища и т. н.

Наистина не мога да си обясня как някой може да намира подобно нещо за "резонно". Не може да си толкова тъп, за да оправдаваш това! Просто не е възможно.

Вероятно, "съвсем резонно" такива като Вас след време ще спрат електричеството на хората, или "съвсем резонно" ще спрат влаковете, или "съвсем резонно" ще отменят отпуските по майчинство (такива в миналото не е имало), или "съвсем резонно" ще затворят училищата...... Все "резонни" работи.

• Потребител

Склонен съм да мисля, че правешкият хитрец, и многогодишен владетел, с тези си приказки се е подмазвал само на Брежнев, четкайки егото му, с цел да получи повече продобивки за България (и пряко или косвено за себе си - "закостенявайки" властта си и положението си на вожд) : я нефтче почти без пари, я металчета и други минерали.. ;)..Какво щеще да предствлява правчанинът в обединена/включена в СССР България, и изобщо щеще ли да бъде на власт..?

Струва ми се несериозна идеята, че той не е знаел или подозирал, че ако България се присъедини към СССР, той може и да бъде отстранен от власт, ако не това - че би станал изпълнител и пионка..

Ами той си знае само какво е искал. Чел съм, че като бай тошо предложил на брежнев сливане, той го погледнал изненадано и му казал - сега идвам на посещение у вас, а като станеш президент на съюзна република ще чакаш на опашка пред кабинета ми да те приема.

• Потребител

Подобни планове за деиндустриализация и депопулация (геноцид) е имал и хер Адолф Хитлер по отношение на завоюваните територии на изток (справка известния "План Ост").

Виждам, че фюрерът има достойни продължители на идеите си тук, но има една решаваща разлика - оня, лудия е искал да приложи това по отношение на чужденци. Докато.......................

Не мога да си обясня какво резонно има да унищожиш печелившо предприятие или да продадеш друго такова "за един лев", унищожавайки вече не само съответния завод, но цялата поддържаща инфраструктура - железници, пристанища и т. н.

Наистина не мога да си обясня как някой може да намира подобно нещо за "резонно". Не може да си толкова тъп, за да оправдаваш това! Просто не е възможно.

Вероятно, "съвсем резонно" такива като Вас след време ще спрат електричеството на хората, или "съвсем резонно" ще спрат влаковете, или "съвсем резонно" ще отменят отпуските по майчинство (такива в миналото не е имало), или "съвсем резонно" ще затворят училищата...... Все "резонни" работи.

Нормално е да закриеш огромни заводи, за които нямаш ресурси. С какво ще ги захранваш? над 80% от суровините идваха от ссср. я виж гърция, там такива заводи има ли? няма. защо

ами ресурси няма, затуй.

• Потребители
Нормално е да закриеш огромни заводи, за които нямаш ресурси. С какво ще ги захранваш? над 80% от суровините идваха от ссср. я виж гърция, там такива заводи има ли? няма. защо

ами ресурси няма, затуй.

Вероятно не се разбираме. Споменах изрично за ПЕЧЕЛИВШИ заводи и предприятия.

Не знам какви ресурси те гонят. :post-20645-1121105496: Всеки завод си решава въпроса за ресурсите сам. Така е в Япония, така във Франция, така е и на остров Суматра.

Когато, обаче, продадеш същия този завод на цената на два апартамента и новият собственик го нареже и го продаде със стократна печалба за старо желязо (поне два такива примера от близкото минало са известни на всички ни) никакви "ресурси" не могат да ти помогнат, ако ще да си затрупан с тях.

• Потребители

Ами той си знае само какво е искал. Чел съм, че като бай тошо предложил на брежнев сливане, той го погледнал изненадано и му казал - сега идвам на посещение у вас, а като станеш президент на съюзна република ще чакаш на опашка пред кабинета ми да те приема.

ОК..Имаш ли някаква друга идея и виждане /тълкуване/ за този откъс от историята..?

Не ми се струва логично дългогодишният владетел на една страна, организатор на собственото си изкачване във йерархията (което за мен предполага че е имал не малка, а солидна политическа интелигентност! - в тесния и определен смисъл) с лека ръка да се забърка в нещо, което би застрашило властта му, или което би го отстранило от власт...Не се досещам за пример от историята, в който диктатор, от любов към друга страна - да е подложил на изпитание властта си, или да я е сдал..

• Потребител

Не влагай в постовете ми твърдения които не съм и мислил, камо ли да напиша. Твърдя, че заводите са закрити защото станаха губещи след като Горби каза твърдо "Неть" на Тато в коридора на Червена могила. Кой бизнесмен ще позволи да се закрие печелившо предприятие? От там нататък всичко си е чист спам.

Няма печелившо предприятие продадено за 1 лев.

Държавата разбира се трябва да дотира някои неща, но по-принцип е лош капиталист

• Потребител

Вероятно не се разбираме. Споменах изрично за ПЕЧЕЛИВШИ заводи и предприятия.

Не знам какви ресурси те гонят. :post-20645-1121105496: Всеки завод си решава въпроса за ресурсите сам. Така е в Япония, така във Франция, така е и на остров Суматра.

Когато, обаче, продадеш същия този завод на цената на два апартамента и новият собственик го нареже и го продаде със стократна печалба за старо желязо (поне два такива примера от близкото минало са известни на всички ни) никакви "ресурси" не могат да ти помогнат, ако ще да си затрупан с тях.

И кои са тея почеливши предприятия, я ги кажи? Защото държавата е фалирала още през 80-те. Предприятия с милиони, милиарди дългове, кое им е печелившето.

Не Хърс, никой завод не нерашава сам проблемите със суровините си, не и в България през социализма. Партията решава всички проблеми. Като внася суровини от СССР. От какво според теб се правеше стомана в Стомана Перник? Сигурно са вадили суровината от мините, така ли?

А за пазарите на готовата продукция да не говорим. Къде ще продаваме, във Франция ли?

Говориш меко казано неоснователни неща.

Естествено, че ще закриват. Една малка като плюнка държава тука с най-големите заводи, къде го има това

• Потребител

Все едно да питаш какъв процент от «Социалистически труженици» у нас след 1944 г. са осъзнавали реално какво и защо го правят. Но ентусиазмът е до време. В края на 80-те трудовата еуфория на наследниците на тези труженици вече отдавна е умряла и те вече са предпочитали да се занимават със «сабоьорство» - търговия и спекула с дефицитни стоки, вместо да градят социализма и да се вдъхновяват от мотото: «Жить стало лучше, товарищи. Жить стало веселее» . Но в последствие се разбира, че нито животът е станал по добър, нито по-весел. Тези алабалализми през 80-те не важат. Защо ли? Просто пропагандата вече не е могла да действа, а пък и куфарчетата с парите – трудът на тези хора са на сигурно място у другарите.

• Потребител

Все едно да питаш какъв процент от «Социалистически труженици» у нас след 1944 г. са осъзнавали реално какво и защо го правят. Но ентусиазмът е до време. В края на 80-те трудовата еуфория на наследниците на тези труженици вече отдавна е умряла и те вече са предпочитали да се занимават със «сабоьорство» - търговия и спекула с дефицитни стоки, вместо да градят социализма и да се вдъхновяват от мотото: «Жить стало лучше, товарищи. Жить стало веселее» . Но в последствие се разбира, че нито животът е станал по добър, нито по-весел. Тези алабалализми през 80-те не важат. Защо ли? Просто пропагандата вече не е могла да действа, а пък и куфарчетата с парите – трудът на тези хора са на сигурно място у другарите.

Тези социалистически труженици обаче не са някакви извънземни, пуснати тука за разплод, а е целокупният български народ.

• Потребител
Но мен постоянно ме обвиняват в реторика от времето на соца. Значи последно, имало ли е или не е имало?

Хм, аз направих няколко пъти това :whistling: . Ако по някакъв начин съм те засегнал, извинявай!

Струва ми се, че темата, която си отворил не напипва същността на нещата. Първо за мен две думи. Реално 10.11.1989 г. ме завари на току що навършени 14 години. На практика истинският ми съзнателен живот е след промяната. Така че, при мен е наистина по-различно от тези, които са били на 25 примерно. Второ, ти май продължаваш да не схващаш? Имаш соц. реторика защото очевидно такава е била семейната ти среда. Това не е въпрос в коя епоха раснеш, а какви са разбиранията на семейството ти и най-близкото ти обкръжение. Ами аз съм срещал и 20 годишни момчета, които яростно защитават комунизма, макар да не са го помирисвали. Един бегъл поглед на биографията им обаче показва, че родителите им са формирали това и задължително са били с позиции в НРБ или поне членове на БКП. И не знам какъв патологичен ум искаш да хванеш, но в страна, където 95% легитимират комунизма, където не се извърши лустрация, където не се осъди нито един (процесите срещу тодор Живков бяха фарс) ръководител, където над 1 млн. бяха членове на БКП, където целият сериозен бизнес и политически елит е от средите на ДС/БКП си е вярно патология да си антикомунист. Проблемът се корени не в годините "преди", а в годините "след" за мене. После аз мисля съм ясен - основно човек се формира такъв благодарение на семейните ценности. Родителите ми не са били членове на БКП, а имаме много сериозна причина да не понасяме комунисти, грубо казано не сме били на далавера от станалото след 09.09.1944 г. И понеже сега в твоя стил ще попиташ: "А като са толкова антикомунистически настроени, защо нищо не направиха? Защо баща ти не е поне един Хавел или Валенса?". Ще ти отговоря така - проучи ситуацията в постфранкистка днешна Испания. Там е абсолютно същото - 40 години левичарите си живуркаха в кварталите, псуваха Франко, но тихомълком. И там политическите възгледи са въпрос на фамилия. И в Гърция е същото. Явно колективизмът има значение.

Докато в обществото ни няма справедливост, а така като гледам никога няма да има, ще бъда яростен антикомунист. Ако в България бяха предприети мерки като в Чехия или Германия щях да съм доста по-мек. Елементарно е - господството на омразните за мен хора и ценности провокира ответна реакция у мен.

• Глобален Модератор

Хърс, това, за което пишеш и което се случи, например с БТК и други (не всичките) има своето много просто обяснение.

Какво е социализма? Пребладаващ, почти 100% размер на държавната собственост в националния капитал на страната.

Какви са икономическите закони - докато има хора, те ще са като природните. Всеки индивид иска да експлоатира достъпния му икономически ресурс в полза на своето и на близките си щастие. Правото има един термин "своене", т.е. да притежаваш определен ресурс с всичките му ползи.

Как функционира система, в която собствеността е ничия? Със сериозен силов апарат.

Какво става, когато историята изхаби силовата страна на обществото?

Собствеността остава свободна и ничия. Но не съвсем - тя се управлява от върхушката, а като няма кой да я държи за врата, комунистическата върхушка почва да дърпа баницата така, както никой не я е дърпал. Чаки почва да се самоизбива и пр. и пр. и пр.

Тъй като социалистическият свят рухна икономически, той беше принуден да се промени и да се опита да се впише

в западния. Тъй, ама пътищата за това са следните:

1/ Китайски - превръщане на собствеността в частна и здрава власт.

2/ Европейски - превръщане на собствеността в частна и силно, цивилизовано общество

тези две неща - силната и решена да прави реформа власт или силното цивилизовано гражданско общество са за баланс и туширане на хаоса, който инак настъпва с държавната собственост, оставена без комунистическа партия.

3/ Българо-съветски. При него имаме грабване на властта от мафията, тотално декапитализиране на предприятията и с други думи - това което виждаме и за което говориш.

Губещите са си губещи, но те направиха губещи и печелившите. И за да може този процес да върви, отприщийа мафиотщината на всички нива. А за да може мафиотщината да се отприщи, започнаха бясна кампания по вдивяването на наода с какво ли не, от изродски вестници до плакати гейове по стените и тотална лумпенизация на всяка една културна институция....

Когато някаква нова власт завари такава ситуация, тя просто няма избор.... Защото пред тебе са 1000 абсолютно губещи завода и фирми... задлъжнели и пр. и пр. Ако не ги махнеш, да влязат в пазарната система, да фалират и да дойдат други или да се оздравят - загиваш. То България беше загинала през 1995 г., но можеше и още... Само че нали тая ситуация от 1995 трябваше да се оправя, и то без особено външно финансиране.

Ей такива ми ти работи пост-соц...

Редактирано от КГ125

• Потребители

Ентусиазмът е умрял още през 60-те години, не през 80-те, въпреки че животът е станал по-добър. Но това е по-скоро резултат от нашите родни български специфики - по същия начин е умрял и следосвобожденският ентусиазъм.

• Потребител

Хм, аз направих няколко пъти това :whistling: . Ако по някакъв начин съм те засегнал, извинявай!

Струва ми се, че темата, която си отворил не напипва същността на нещата. Първо за мен две думи. Реално 10.11.1989 г. ме завари на току що навършени 14 години. На практика истинският ми съзнателен живот е след промяната. Така че, при мен е наистина по-различно от тези, които са били на 25 примерно. Второ, ти май продължаваш да не схващаш? Имаш соц. реторика защото очевидно такава е била семейната ти среда. Това не е въпрос в коя епоха раснеш, а какви са разбиранията на семейството ти и най-близкото ти обкръжение. Ами аз съм срещал и 20 годишни момчета, които яростно защитават комунизма, макар да не са го помирисвали. Един бегъл поглед на биографията им обаче показва, че родителите им са формирали това и задължително са били с позиции в НРБ или поне членове на БКП. И не знам какъв патологичен ум искаш да хванеш, но в страна, където 95% легитимират комунизма, където не се извърши лустрация, където не се осъди нито един (процесите срещу тодор Живков бяха фарс) ръководител, където над 1 млн. бяха членове на БКП, където целият сериозен бизнес и политически елит е от средите на ДС/БКП си е вярно патология да си антикомунист. Проблемът се корени не в годините "преди", а в годините "след" за мене. После аз мисля съм ясен - основно човек се формира такъв благодарение на семейните ценности. Родителите ми не са били членове на БКП, а имаме много сериозна причина да не понасяме комунисти, грубо казано не сме били на далавера от станалото след 09.09.1944 г. И понеже сега в твоя стил ще попиташ: "А като са толкова антикомунистически настроени, защо нищо не направиха? Защо баща ти не е поне един Хавел или Валенса?". Ще ти отговоря така - проучи ситуацията в постфранкистка днешна Испания. Там е абсолютно същото - 40 години левичарите си живуркаха в кварталите, псуваха Франко, но тихомълком. И там политическите възгледи са въпрос на фамилия. И в Гърция е същото. Явно колективизмът има значение.

Докато в обществото ни няма справедливост, а така като гледам никога няма да има, ще бъда яростен антикомунист. Ако в България бяха предприети мерки като в Чехия или Германия щях да съм доста по-мек. Елементарно е - господството на омразните за мен хора и ценности провокира ответна реакция у мен.

Не, политическите възгледи не са въпрос на фамилия. А на съзнателен избор на всеки индивид. Костов как е станал демократ за силна България?

сега две думи за мен. Родителите ми бяха от сдс, а прекарах една солидна част от детството си в германия.

Трябва да ти кажа, че за темата която засягам, напипвам нещата много точно. Описвам комплекс, не социализма, или нещо друго.

Проблемите се коренят в годините преди, в години след и в годините сега. Проблемът е местната култура.

• Глобален Модератор

Следосвобожденския ентусиазъм не е умирал, поне не до 1918, ако не и до 1944. Ако има оставена от социализма патология в българското общество, то това е синдрома

"бе да правят каквото искат. "

Ето това се възпитаваше в България усилено, десетилетия наред. Не, че не намери почва в българската народопсиохолгия, де...

Редактирано от КГ125

• Потребител
Следосвобожденския ентусиазъм не е умирал, поне не до 1918, ако не и до 1944. Ако има оставена от социализма патология в българското общество, то това е синдрома

"бе да правят каквото искат. "

Ето това се възпитаваше в България усилено, десетилетия наред. Не, че не намери почва в българската народопсиохолгия, де...

Глупости. Тука социализма няма никаква роля.

Това което посочваш, се нарича външна причинност. Тя винаги е била присъща у българинът и няма нищо общо със соца.

Защото изобщо такова нещо нямаше в Германия и Чехия. Там също имаше соц. Обаче нямаше външна, а вътрешна причинност, развита още от средновековието.

Нещо такова започва да се развива и тука през възраждането, но приключва някъде след освобождението.

тука говорим за много по-дълбоки неща.

да се обясняват културни черти с религия и социализъм е опростенчество.

затова ми се налага постоянно да нанипвам надълбоко проблема.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!