Отиди на
Форум "Наука"

Средновековни български щитове


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте!

От известно време търся сведения за щитовете, които сме ползвали по време на средновековието (и по-точно в периода IX-XI век).

В музеите, които съм посещавал оръжия, остриета, ризници, шлемове - всичко е на лице. Щитове обаче - нито един..

В изображенията на средновековните книги всички войничета са еднакви, няма значение от коя страна се бият. Така че и това не може да ми даде отговор.

Някой случайно да има идея къде може да се видят или намерят изображения на щитове или това, което е останало от тях?

Разбирам, че по-голямата част от тях са били дървени и е нормално до сега нищо да не е останало, но предполагам, че е имало и предимно метални или поне с метален обков.

Във форума "Бойна Слава" получих някои отговори, но за съжаление това отвори още повече въпроси:

- Преди падането на царството под византийска власт имало ли е капковидни/листовидни щитове?

- Макар при нас хералдиката да не е играла роля в декорирането на щитовете, имало ли е някакво обозначение за принадлежността към определена войскова част по екипировката (и логично щита)? - цвят, форма, някакъв символ? Може би из историческите извори има някакви сведения, подобни на описанията на ромейските войски?

Четох за "IYI" като защитен символ, намиран по крепостни съоръжения, шлемове, щитове (??) и амулети но аз до сега истински български щит не бях виждал, така че ми е трудно да се доверя на прочетеното.

Надявам се да можете да ми подскажете каквато и да е информация!

Благодаря предварително!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Булгарофигон /896 г/:

Skylitzes_-_Simeon_at_Bulgarophygon_896.jpg

Анхиало /917 г./:

Skylitzes_Simeon_at_Anchialos_917.jpg

Солун /996 г./:

Samuil-skilitsa-trud.jpg

Имаме и тема за щитовете във форума, където Гил-Галад е дал доста добро мнение:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=6092

Колкото до хералдиката - предлагам ти да прегледаш този сайт:

http://www.protobulgarians.com/Kniga%20za%20gerbovete/I.2.Vladetelski%20simvoli%20v%20srednovekovna.htm

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето нещо удивително от мен. Спомена записан от Васил Манчев е от нач. или ср. на ХІХ век, когато са открити от този, който му е разказал случката, шестте скелета на воини в пълно бойно снаряжение /жалко, че не знаем каква е съдбата на находката и кои са те, каква е историята им/:

"...От пукнатината на пещерата идеше ветрец и твърде слаба светлина. Постоях малко и от любопитство отидох към дъното, защото съгледах нещо като стаи. Аз погледнал към бичето и тръгнах към тях. Всичко бяха три и се вливаше през един вход. Вратата им бяха открехнати. Аз се спрях пред вратата и като се прекръстих, влязох в първата стая. Съгледах до 6 скелета, облечени с железни ризници. Щитове, стрели, копия и други оръжия имаше в кюшето изправени. Сърцето ми тупкаше, но аз пристъпих към втората стая. Там имаше още оръжия. В третата стак, на която вратата беше съвсем отворена, съгледах на една биволска кожа златни монети, изсипани на куп. Няколко статуи ми се сториха да са златни, но имаше сребърни и мраморни. Мене не ме интересуваха статуите и другите предмети, но посегнах на монетите и взех 3 шепи жълтици колкото петак. Напълних си пазвата и джобовете с тия стари монети. Достраша ме да взема повече и да се мая още. Гледах по-скоро да изляза, защото ми се струваше, че вратата мърдаше, а то може да ми се е сторило от страх. Без да се обръщам назад, изскочих из стаите и се отправих към бичето, което още лежеше. После малко и бичето стана."

Спомени. Дописки, писма

Васил Манчев

http://www.promacedonia.org/bmark/vm/vm_4.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

По понятни причини щитовете са били дървени - все пак от железо ще са доста тежки за да се пази с тях някой примерно цял ден. Особенно ако е пехотинец. Тъй че в музей може да се намери най-много някаква пластина или пирон, но трудно ще се разбере дали са били на щит или примерно на крепостна порта.

Остават изображенията. Тези от ПБЦ естествено са по-малко. Прикачил съм рисунка на един от графитите, където е кръгъл.

Миниатюрите от Ватиканския и Мадридския преписи на хрониките на Манасий, респ. Скилица макар да изобразяват събития от времето на ПБЦ са правени по време на ВБЦ.

От времето на ВБЦ вече има доста изображения - миниатюри, стенописи. Има както кръгли, така и заострени в долния край.

005111242.jpg

Кръгъл щит в Томичевия псалтир.

011784945.jpg

Ивановски манастири - елипсовиден щит

005148480.jpg

Манасиева хриника, Ват. препис - капковиден

На щит със заострен долен край има изображение в черква № 10 на Трапезица - на щита е имало изрисуван лъв.

post-549-1270405802,1752_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На археологически данни не може да се разчита кой знае колко. Към периода ІХ - ХІ век мисля, че може да бъде отнесено само едно желязно умбо от Балчик, датирано не по-късно от ХІ в., както и едно умбо от крепостта до Перник, датирано към ХІ – ХІІ в. И двете са с кръгла форма.

Българската конница изглежда е била въоръжена с кръгли щитове, за което можем да съдим по рисунките графити от Плиска (изображението по-горе) и от Велики Преслав, както и по описанията на аварските и ромейските конници от VІІ век, които вероятно са били екипирани по същия начин като прабългарските.

Славяните пък, според Император Лео VІ Философ (886-912), използвали "големи и дълги щитове, подобни на врати". Вероятно са били с правоъгълна форма.

Върху ромейските печати с изображения на светци воини през Х и ХІ в. преобладават кръглите щитове, а през ХІІ век започват да доминират бадемовидните. Няма обаче достатъчно надеждни данни дали положението по същото време е било такова и в България.

В ромейското изкуство и в частност в ромейските миниатюри докъм ХІ век също преобладават кръглите щитове. След това като че ли започват да доминират бадемовидни и триъгълни.

В хрониката на Йоан Скилица един от телохранителите на Омуртаг е снаряжен с бадемовиден щит, но това изображение не е много надежден източник на данни, тъй като е правено доста време след като е живял Омуртаг и сигурно пресъздава по-късни образци, съвременни на художника.

По-надежден източник на информация е печатът на хан Тервел, където владетелят е представен с кръгъл щит, заострен в долния си край. Разбира се, това изображение може да копира ромейски образци, но поне трябва да е правено от съвременник на хана.

Върху едно костено рогче от средновековното селище до Хърлец, Врачанско има интересна рисунка на трима воини в лодка. Представени са без шлемове, с дълги коси. Отстрани към борда на плавателния съд са закачени три кръгли щита. Какви са по народност тези воини обаче, не ми е много ясно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

на иконописта също не може да се разчита кой знае колко за достоверност.

Ето две изображения на св. Димитър от едноименната църква в Солун.

Чист скутум държи, мен ако питате:

Image0132.jpg

Image0133.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На стенописите в Кремиковския манастир (1497 г.) има щитове с капковидна форма. Може да е някаква мода в живописта.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По-надежден източник на информация е медальонът на хан Тервел.

Лапсус: "медальонът" да се чете "печатът". :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Според стенописите обикновено кавалеристите са с кръгли щитове. На пешаците обикновено се рисуват големи триъгълни или капковидни щитове. Понякога даже много големи.

Орнаментацията обикновено е доста пищна и няма вид на хералдическа, но все пак понякога се срещат орли, раета, лъв от трапезица, нещо като пика от карти за игра в Бояна. Като се има предвид, че още от 13 век почват да се разпространяват хералдични елементи на Балканите, вероятно поне част от щитовете са имали някакви такива емблеми, но не мисля, че се е сформирала развита хералдична система като във Франция.

Ако си направиш кръгъл щит с умбо и орнамент с концeнтрични кръгове или някакви соларни орнаменти, или украси, подобни на персийски килим - няма проблем.

Може и да направиш триъгълен щит или капковиден.

Най добре разгледай My link

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Знаем че са украсявани на паради. Когато Крум е пред Цариград прави парад в който войниците с украсено въоражение в златно, сребърно и разноцветно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Средновековни метални изделия с хералдически изображения, открити на територията на България:

http://www.numizma.com/magazine/2010/04/02/rserurrrrrurrrrr-rrusrrrr-rrrrurrs-s-sruserrrrsrusrr-rrrrserrrurrs-rsrsersr-rr-srusersrserssr-rr-rssrrrsers/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много ви благодаря за отговорите!

Общо взето се оказва, че малко сведения имаме за екипировката от това време.

Информацията ми трябва във връзка с мод на Medieval II: Total War, захванал съм се да правя илюстрации и т.н.. по-нататък, когато съм готов, ще пусна тук каквото съм сътворил, за да ме насолите хубаво с критика :)

Още веднъж благодаря и до скоро!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

До колкото си спомням в Медиевал Тотал Уор 1 българите въобще не присъстваха в оригиналната версия, а ги добавиха с пач. Хералдиката по знамената беше - жълто лъвче (като тези от герба) на лилав фон :)

И аз мога да помогна с рисунки за добрата кауза. Драсни някое лс какви са ти идеите за действие.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами щом е за илюстрации, може да погледнеш и тези:

http://ald-bg.narod.ru/materiali/Vaor_balk_armi_XIV.JPG

http://ald-bg.narod.ru/materiali/Brokier.JPG

http://ald-bg.narod.ru/materiali/Kantakuin-viz_voiska.JPG

http://ald-bg.narod.ru/materiali/Nesri_hr_armia.JPG

Все се каня да направя едно (или две за ПБЦ и ВБЦ) по обширничко, ама ще е голяма играчка да се събере, пък времето все не стига. То вярно е че има разни Оспрейки, "Новый солдат", ама там има доста баластра. Иначе казано - на драго сързе бих приел като дарение някой друга рисунка. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А супер, сайта ти се отваря много по-бързо отпреди време :) Ако е нещо да се направи рисунка на бг медиевал войн и за теб може да се помъча да направя нещо (след общи консултации тук във форума). Ама няма да е на професионално ниво естествено. Ето за пример нещо мое от периода, това го почнах по повод една стара тема във форума, където някой подметна, че точно този момент от историята май все още никой не го е рисувал - смъртта на Бонифаций Монфератски:

gallery_179_1_163581.jpg

Недовършена, както повечето. И при мен все не остава време. Но така като има поръчки и стимул от други хора обикновено си поразмърдвам задника :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...