Отиди на
Форум "Наука"

Превземането на Варна от цар Калоян


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Чел съм че когато Калоян превзема Варна предалият се гарнизон от 5000 немци са хвърлени в рова и живи засипани с пръст, а българските войници скачали отгоре им и ги пронизвали с копия. Някой да има по обстойна информация за изворите? По точно питам за числото 5000 немци. Знам за Никита Хониат само.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз само искам да допълня за паметника на Калоян от 2-3 години на центъра на Варна , Имах гости и разглеждахме окраската през зимата. Когато гневен посетител възкликна откъде на къде ще има паметник на Калоян във Варна.

Та искам тука в темата да припомня при кого е освободена Варна от Византийско. Ако не други, поне Варненци да знаят защо е паметникът там (то Калоян и без друго заслужава паметник в който и да е град)

Но не знаех че са воювали и немци.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Освободена силно казано, доколкото знам по цялот крайбрежие населението е смесено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте! От къде е това сведение за "гарнизон от от 5000 немци"? Средновековната крепост на Варна обхваща площ от около 40 декара и цялото население на града може и да е достигало подобен брой (5000-7000 души). Автори като Джон Халдон, Джон Норуич и др. считат, че цялата армия на ИРИ към 1200 г. е около 30000-40000 души. Според Никита Хониат само част от защитниците са "латини".

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Така, спомних си! Изразът е "5000 аламански (или франкски) войници, славещи се като като едни от най храбрите в цялата ромейска армия". Изразът би следвало да е на Акрополит или Скутариот.

Има много, бих казал твърде много СЪВРЕМЕННИ, подчертавам думата, съвременни учени които си умират да редактират древните автори. Любим похват е махането на една нула, ако пише 300 000, те го редактират на 30 000 с аргумента че по това време няма как да съберат толкоз народ. Лично според мен, след като в древния източник пише някакво число, ако нямаме някакви сериозни аргументи, нямаме право да изсмукваме от пръстите друго по малко, само защото не ни харесва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Защитниците на Константинопол в 1203-1204 също включват известен брой англичани и датчани, за което пише Вилардуен. Западняци на византийска служба са се намирали винаги: прочутото писмо на Алексий І, което служи като повод за Първия кръстоносен поход, според Жан Ришар е просто едно от многото традиционни обръщения на ромеите в търсене на наемници на запад. Знаем, че норвежкият принц Харалд Хардрада участва в потушаването на въстанието на Петър Делян и в кампанията на Георги Маниак из Апулия и Сицилия. Клари пък изрично отбелязва, че Мануил І изключително много обича западняците. Ще се намерят и още примери. Така че защо да се учудваме, ако във Варна е имало солиден гарнизон от немци например?

Не е невъзможно някои от тях да са останали във Византия след гибелта на Барбароса.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Такова сведение няма как да се измисли. Ако някой ще упреква Калоян в нещо без да е вярно, няма да е толкова подробен, ще каже просто - изби еди колко си от нашите без вина и това е.

Калоян е имал май травма на главата и отвреме навреме е изпадал в некотролируеми гневни изблици. Може би на това дължи злата си участ и нещастният Балдуин.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Пак сме по-католици от папата. Ами Анри Фландърски, дето е много по-разумен и толерантен от брат си Балзуин, като е изгорил Термополис, без никаква нужда, а тамошното селище и баните били пощадени дори от аварския хаган - за това какво да кажем? А за съсипването на Зара и Цариград от кръстоносците какво да кажем? Във всяка война има жертви. Нека първо германците се извинят на Русия за загиналите нейни войници при превземането на Берлин, пък ние след това сме лесни.

Разбира се възниква въпроса ако Калоян е пипал по-дипломатично, дали е нямало да има доста по-големи успехи? Но в интерес на истината той опитва с дипломация и отстъпки, но другите схващат това като слабост и се наложило по трудния начин да опровергае тази им заблуда.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А, не съм имал намерение да омаловажавам "подвизите" на останалите ...

Да, нужна е била твърдост, но жестокостта си е вече въпрос на природа. Макар, че отдето е минал Калоян, териториите са си твърдо български...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...